twitter

Assalamualaikum semua..selamat tahun baru 2017...pejam celik, pejam celik dah masuk tahun baru..rasa kejap je...rasa mcm baru je semalam melangkah ke tahun 2016...bila bangun pagi dh masuk tahun baru...maaf sebab lewat sgt update blog...dh hari ke-14 tahun 2017, baru abam ada masa nk update blog...abam ternyata bz tahap gaban sepanjang tahun lepas...kepenatan abam tiada siapa yg tahu...huhuuhuhu..

.::GoodBye 2016::.

Entry hari ni abam nk review sikit pasal perjalanan abam di sepanjang tahun 2016..walaupun hakikatnya abam rasa sama je seperti tahun 2015...hahahaha...pada entry terdahulu iaitu pd awal tahun 2016 abam ada bercerita sikit pasal azam abam utk tahun baru tapi kebanyakannya ada yg abam achieve ada yg abam terpaksa carry forward ke tahun ni...nak buat mcm mana kita sekadar merancang Tuhan yg lebih mengetahui segalanya...Perancangan Allah swt adalah sebaik2 perancangan...abam redha...redha bkn tidak berusaha tp dlm erti kata lain abam telah berusaha cuma abam berserah pd Tuhan utk memberikannya @ tidak pd abam...

.::Kesihatan::.

Syukur alhamdulillah sepanjang tahun lepas, abam diberikan kesihatan yg baik utk terus bernafas di atas muka bumi ini...seingat abam 0% utk mc sepanjang tahun lepas...mmg abam berharap sgt dpt kekal kan rekod itu di masa2 akan dtg...tapi abam tak kata yg abam tak ada sakit langsung...cuma minor je..setakat sakit kepala, sakit kaki, selsema batuk tu biasa la...semua org pn pernah alaminya...yg penting keadaan diri sendiri yg masih mampu utk mencari rezeki...memang syukur sgt...

.::Rezeki::.

Rezeki abam tahun lepas tak pernah putus2...Alhamdulillah syukur nikmat pd Allah kerana melimpahkan rezeki pd abam...kdg2 ada rezeki yg tak terjangka diberi pd abam...mcm abam kata td perancangan Allah swt tu adalah yg terbaik...Allah swt maha melihat & maha mengetahui sejauh mana abam berusaha...dengan rezeki yg diberikan abam mampu utk ke sana ke mari, memberi pd family abam, berkongsi sedikit dgn yg lain2...walaupun tak byk sekurang2nya abam boleh 'memberi'..abam percaya dgn kata2 ni 'tangan yg memberi adalah lebih baik dr tangan yg menerima'...abam tak mintak apa balasan dr yg menerima cukup sekadar mendoakan kesejahteraan hidup abam...selebihnya biar Allah swt yg tentukan...

.::Pencapaian::.

Pencapaian terbaik abam sepanjang tahun lepas ialah dlm sukan yg abam ceburi iaitu marathon...strategi yg abam susun sepanjang tahun sgt menjadi...dari awal tahun hingga la ke hujung tahun abam tak pernah rehat utk berlari...cuma 2 bulan spjg ramadhan & hari raya abam rehat sekejap..selebihnya abam mmg aktif berlari mencari pengalaman, keseronokan & kawan2 baru...target abam utk cipta rekod masa yg baik abam dh berjaya, target utk berjalan melihat tempat org sambil bermarathon pn abam dh berjaya, target utk setiap bulan menyertai marathon abam dh berjaya cuma tinggal target abam skg ni utk cukupkan medal...tu ja belum capai lg...Insya Allah tahun ni impian tu akan tercapai...lupa pulak ada lg 1 kejayaan yg abam rasa boleh dibanggakan apabila terpilih antara top 100 dlm pertandingan Malaysia Supermodel Search tahun lepas...tu yg terbaik abam pernah dpt..cuma syg belum rezeki abam tahun lepas..abam terpaksa tarik diri atas sebab2 yg tak dpt di elakkan...mungkin tahun ni abam akan cuba lg...tu pun kalau abam terpilih top 100 lg la...hahaha...

.::Kerjaya::.

Dlm kerjaya abam pulak, serius abam cakap mmg 'disaster' sgt...kepenatan tahap melampau...mmg tak terluah dgn kata2 mcmna abam rasa...adakala abam dh mcm kerja kilang keluar pagi2 balik malam...mmg letih sgt..kat rumah abam sekadar berehat & tido..esoknya pergi kerja...tambah pulak extended working hour sampai pukul 7 mlm, mmg abam capek dong...tiada masa utk family & diri...style abam kalau dh penat sgt abam malas nk buat apa...kalau 5 hari bekerja abam penat, 5 hari jugak la kain baju bersih abam berlonggok tak berlipat...mak abam pn dh faham kalau dia tengok baju berlonggok tu maknanya abam penat sgt la tu...tak boleh nak kata apa...kalau nak mengemas bilik pn hari sabtu/ahad je la...tu pun last year abam kena keje hari sabtu 1/2 day...mmg abam tak buat apa la sepanjang minggu tu...org lain cuma nampak 'kemewahan' yg bakal abam dpt melalui claim OT tp mereka tak tahu kepenatan abam...energy 0% setiap hari...abam bukan nk sgt OT tu, abam nk kualiti masa utk diri abam & family...tu yg penting...abam mengharap tahun ni keadaan tempat kerja akan lebih baik dr tahun lepas...abam tak sanggup dh nk kerja mcm 'org gila'...biar abam jd org biasa2 janji happy...

.::Jodoh::.

Ramai yg bertanya pd abam soalan cepu emas, perak & gangsa ni 'bila nk kawen?' 'bila nk berumah tangga?' 'bila nak ada org rumah?' 'bila nak ada isteri?' 'bila nk ada teman hidup?'...hhmmm...krik...krik...krik...krik...abam cuma mampu senyum ja...bukan abam tak nk ada pasangan tp masalahnya tak ada sapa nk kat abam ni...yg abam nk semua reject abam...habis tu abam nk buat mcmna lg...abam tengah mencari tulang rusuk kiri abam yg skg ni tak tahu berada di mana...pd sesiapa yg terjumpa tulang rusuk kiri abam sila la wsap, email, pm, dm abam dgn kadar segera...abam takot tak sempat ja...umur abam pun tak jauh dh...walau apa pun pertanyaan, sindiran mahupun kutukan dr org2 di luar sana, abam tetap percaya 'Jodoh itu adalah rahsia Allah swt'...'Tak bertemu di dunia, pasti bersatu di sana nanti'...abam pegang kata2 tu...

.::Welcome 2017::.

Tahun 2017, perancangan abam banyak cuma abam sdg susun sikit demi sikit...yg mana perlu di dulukan abam akan dulukan, yg kemudian abam tolak ke belakang dulu...abam cuma mengaharp tahun ni akan lebih baik dr tahun2 sebelumnya...semoga rezeki & kesihatan yg baik abam serta org2 di sekeliling abam akan terus melimpah ruah & berterusan...semoga Allah swt memakbulkan doa2 abam & org2 sekeliling abam...semoga segala urusan abam & org sekeliling abam di permudahakan oleh-Nya...semoga yg baik2 saja yg akan muncul dlm hidup abam & org2 di sekeliling abam...Aminnn.....!!!...


Rasanya cukup sampai sini sana review abam spjgn tahun 2016...Insha Allah jumpa lg next entry...nanti abam payung byk lg cerita...muaciked semua...hahaha...


15 January 2017 | 0 KoMeN |