twitter

assalamualaikum...kembali bersama...hari ni aku nk up entry pasal 1 destinasi yg aku rasa sgt misteri tapi cantik...pasti anda yg dah pernah ke sini jatuh hati dgn pemandangan tasik yg dikelilingi oleh batu kapur dgn panorama hijau yg sgt mendamaikan...serius aku memang suka tempat ni...
aku tahu tempat ni pun dari 1 FB kawan aku & start dari situ aku search kat internet cuba mencari lokasi sebenar tasik cermin ni...agak samar2 maklumat yg aku dapat...puas aku tanya member2 yg fasih lg cekap dgn bandaraya Ipoh tapi tak sorg pun bg jawapan  yg tepat...
ok tak apa...nak seribu daya, aku & 2 ahli GBB memulakan misi utk mencari lokasi sebenar tasik misteri ini...mula2 tu kami sesat agak jauh jugak sampai naik ke jalan menuju ke cameron highland...perghhhh jauh giler terlajak...then patah balik, & teruskan perjalanan...rupa2nyer tak la jauh...cuma di area kawasan Gunung Rapat...
first sekali, kita kene masuk ikut 1 jalan berhampiran dgn kilang @ bangunan ISUZU...kemudian kita akan masuk ke 1 kawasan kuari pecah batu...mula2 tu cuak jugak...agak ragu2 sebab mcm pelik je jalan dia...kawasan org duk tengah pecah batu kapur...betol ke ni..???..kami pun patah  balik keluar & masuk 1 simpang menuju ke Gua apa tah...tapi dalam tu ada tokong tempat kaum cina sembahyang...kami bertanya dgn sorg auntie yg tinggal dekat situ...dia kata betol la jalan tu...kene masuk ikut kawasan kuari batu tu...sekali lg kami masuk ke kawasan tu...
ok, dah masuk dah...risau jugak sebab mmg agak bahaya...kawasan pecah batu...mesin dia besar2...batu duk bertaburan...silap2 boleh pecah cermin kete kalau tak kene gaya...kami pusing2 dalam kawasan tu... tak nampak la pulak kawasan tasik tu...nak tak nak, kami terpaksa berhenti tanya sorg pekeje kat situ...dgn bunyi jentera yg bingit mmg agak sukar utk bertanya...terpaksa la aku menjerit2 sambil menggunakan bahasa isyarat...tapi org tu mcm faham je apa yg aku maksudkan...dia pun tunjukan jalan ke sana...tak jauh tapi kene lalu melepasi lori2 besar & mesin pecah batu yg besar...gerun....huhuhuhu..
dgn penuh rasa debar & gigih, kami meneruskan misi mencari tasik misteri itu...jeng...jeng...jeng...dah jumpa....weeeeeee.....!!!!!...berbaloi2...!!!!




ini picture di depan pintu masuk ke tasik cermin...utk sampai ke tasik , kita harus melalui terowong sepanjang 50meter ini...ingatkan kete boleh masuk rupa2nyer kete parking luar...agak bahaya, make sure ada kunci spare ok..excited nk masuk ke dalam ni...bila masuk, pergghhhhhh gelap giler....seram dowh...demi mencapai misi, kami pun teruskan masuk ke dalam..




sebelum tu, ini la picture kawasan yg kami harus lalui sebelum sampai ke depan pintu gua...nampak tak mesin jentera yg besar tu...???..tengah bergerak memecah2kan batu kapur tu...





boleh bayang tak terowong tu mcmne..??..dalam 50meter panjang terowong ni...bila masuk dalam ni terasa mcm tengah mengembara ke dalam gua gelap yg tak tahu hujung pangkalnyer...



ini la Tasik Cermin....cantik kan...????tenang sangat...setuju tak..??


ni la antara member 'kamcing' aku..GBB Forever..!!!




tujuan picture ini diambil bukan sbb yg sdg berposing sakan itu tp sbb nk tunjuk latar belakang gunung batu kapur tu yea...hahahaha...



menurut ceriter 'pak gugle' tasik ini telah ditemui oleh pekeje2 kuari yg kebetulan mereka sdg memecahkan batu2 kapur disitu lalu dikorek terowong utk sampai ke tasik itu...pd mulanyer, tasik itu terletak ditengah2 batu kapur & tiada jalan utk sampai ke tasik itu...atas inisiatif pihak2 tertentu, mereka membina mcm jety kat tepi tasik tu...so korg boleh la duduk kat situ sambil menikamati pemandangan yg indah..jangan risau sebab tempat duduknyer dibina dgn konkrit besi...selamat...
kenapa di namakan 'tasik cermin'..???..cuba lihat ke dalam air tasik itu...ada pantulan...jika cuaca cerah, kita akan melihat pantulan pepohon2 menghijau serta batu kapur yg kemerah-merahan dlm air tasik itu...dari situ la mereka menamakan tasik cermin...
tenang sangat duduk lepak kat sini...angin pun sepoi2 bahasa...agak relax...


mission accomplish...!!!!...kami dh takluk tasik cermin...hehehehe...masa utk balik...lain kali boleh la dtg bawak bekal...boleh lepak lama2 sikit kat sini...nak pesan sikit, kete anda akan agak berdebu sebab terpaksa melalui kawasan kuari & kete yg dinaiki kami dh mcm sebulan tak bercuci...hahahaha...
ok la sampai disini je la...next time aku up lg entry lain...adioosssss...!!!!
30 September 2013 | 8 KoMeN |
salam kembali lagi...agak rajin sejak akhir2 ini aku mengupdate blog...ada citer ada la entry..kalau datang sindrom malas tu bersawang la blog aku ni...hehehehe...untuk kali ini  aku nak share dgn semua reader trip group aku ke Melaka Bandaraya Bersejarah...ini kali kedua aku menjejakan kaki di negeri yg terkenal dgn citer2 sejarahnyer..
plan utk ke melaka ni dah lama kami rancang...seawal tahun lg kami merancang & akhirnyer kami sepakat utk memilih tarikh 12, 13 & 14 Sept 2013 utk sama2 bercuti tenangkan fikiran...(tenang jiwa....hahahaha...) kebetulan time tu semua org free...berbekalkan bajet rm350 sorg kami plan sebaik mungkin supaya percutian kami tak sia-sia mcm tu je...
seawal 7pagi aku bergerak menuju satu ke satu rumah pick up 'DIVA-DIVA' ni semua di rumah & lebih kurang pukul 9pagi kami sudah memulakan perjalanan ke Melaka...yaaaahhhhooooooo...!!!!...melaka GBB datang...!!!!!..

 ni antara pic yg kami sempat la berposing dlm kete...mcm biasa la, kalau GBB dh berjumpa, macam2 hal...macam2 kerenah...asyik gelak ketawa jer dlm kereta..bercakap tak henti-henti...tau2 kami dh sampai tapah...berhenti kejap utk breakfast...TQ kat sponsor2 tegar breakfast kami...nasi lemak & kek...tq so much...hehehehee..selepas aktiviti memenuhkan perut settle, kami pun sambung perjalanan kami...brobrek..brobrek...bla...bla...bla...kah..kah..kah...korg mmg biadap..!!!...aku nk update status fb la...!!!...aku tolong like kan...brobrek... brobrek...bla...bla...bla...aku sentap...!!!..hahahahahahaha...kosong...kosong...kosong...bla...bla...bla...kwah...kwah...kwah....
yeaaaayyyyyy....dah sampai melaka....!!!!!..slow sikit bawak kete, nak ambik pic pintu gerbang....permintaan 'DIVA', aku pun slow la kete...

jenuh jugak la nak cari hotel kami ni...memusing-musing...melilau-lilau...nasib baik la ada 'GPRS' yg xpert jalan2 kat melaka ni...dia la yg membawa kami ke 'pangkal' pintu Syaz Meridien Hotel ni...legaaaa....boleh rehat dlm bilik....tapi yg tak bestnyer, bilik kami tak siap lagi...pukul 3 baru boleh check in...pergghhhhh....lambat gilerrrrr...!!!..ok fine, kita update wall fb...hahahahaha...

sementara nk tunggu check in, masa utk memenuhkan perut....lunch time...kali ni tak ada sponsor...hehehehe..kami sepakat makan kat pizza hut mahkota parade...lepas kenyang, kami terus check in hotel...fuhhhh......legaaaaa....!!!..bilik cantik ok...selesa, bersih, tenang....hehehehe..

aktiviti pertama pd hari pertama trip ke melaka, kami jalan2 kat bandar hilir...kami berjalan kaki dr 1 ke 1 tempat...agak dekat sebenarnyer, 1 tempat dgn 1 tempat...mula2 kami berjalan menyusuri bangunan2 merah yg menempatkan muzium setem, muzium umno, muzium kesenian islam, & macam2 muzium la tapi kami tak berkesempatan nk masuk semua muzium sebab waktu operasi dh tamat...so sekadar berjalan di luar saja..snap pic sana sini..then kami ke kota a'farmosa..ingt nk bergambar kat depan bangunan tu tapi tah ada pengambaran apa tah depan tu..so terpaksa postpone ke esok pagi utk tujuan itu...kemudian aku & yg 2 lg naik bukit kat belakang a farmosa tu..yg 2 lg, malas nk naik...so tunggu la kat bawah...
**terasa mcm ambik pic kat oversea jer...hehehehe..

**ni la hasilnyer selepas beberapa kali mencuba...weeee.....uweeekkkksss....
selepas memenatkan badan berposing sakan, kami terus menuju ke dataran pahlawan...niat hati nak naik menara taming sari...

'DIVA2' gedix nk berposing sebelum menara berputar naik ke atas...

time ni menara dh berputar dah ni naik ke atas...perghhhh...memang gayat bila tengok bawah...buktinyer, tengok tangan aku berpaut erat tiang pemegang kat cermin tu...dlm senyum aku ada perasaan gayat sebenarnyer...hahahahahaa...

pemandangan dari atas 1...

pemandangan dari atas 2...menara ini akan berputar selama 7 minit sampai ke atas & turun perlahan2 selepas tu...pada yg takot pd ketinggian di galakan utk tak naik...kalau nk naik jugak, sila la tutup mata...hehehehehe...

GBB best frenz forever....

selepas itu kami menaiki river cruise melaka pulak..menyusuri sungai melaka...agak indah, menarik & cantik pemandangan di antara 2 benteng sungai ini...ada lampu2 neon yg indah, ada jambatan yg cantik, ada lukisan mural yg  menarik...




yg tak bestnyer bau air sungainyer....eehhheeemmmm...agak tak enak...so pada sape2 yg terkinja2 nk duduk depan cruise konon2 nk dpt view pemandangan yg cantik lg indah lupakan la sebab anda akan terasa tempiasnyer air sungai yg berlaga dgn dinding cruise...baunyer perrgghhhh...

yg ni berlatar belakangkan jam berwarna merah...cuma aku tak pasti apa nama tempat ni..tapi cantik waktu malam...

sebelum balik ke hotel, kami singgah makan kat sini...kawan2 aku kata, asam pedas dia sedap...aku tak tau la sebab aku tak makan pedas...tapi kalau tengok kawan2 aku makan, nampak sgt la berselera..itu tandanyer sedap la tu...licin kot pinggan...hehehehehe



pagi itu selepas brsarapan kami menuju semula ke kota a farmosa utk bergambar je pun...puas sudah, kami bergerak pulak ke muzium samudera...kapal besar yg tersadai kat tengah2 kota melaka...

GBB kalau dpt bergambar memang sakan..tak nak mengalah...hehehehe

**pssttt...kata jangan layan sangat 'DIVA2' ni semua...gedix je lebih...kahkahkahkah...(mati ke sembelih....)


tengah shoot utk cover album...sgttttt....!!!...kihkihkihkih...

perjalanan seterusnyer ialah ke ayer keroh melaka...ada apa kat sana..???...ada macam2 tp kami singgah zoo melaka...yg tak bestnyer zoo ni tak berapa nk meriah dgn hewan2...kandang pu nyer la byk & besar tapi hewanyer alahaiiiiiii...sekor, 2 ekor....ada jugak kandang kosong....hhurrrmmmm....agak mengecewakan kami jugak la...

tengok la tu...dia paut leher, seram aku...heheheheehehe..tapi dia ni pemalu sikit...comey sgt...!!!

keluar dari zoo melaka, kami singgah jap kat taman rama2...nk kata best sgt pun tak...tak best pun tak...tapi boleh la...ingtakan nk bergambar dgn ular tapi tak jumpa plak 'modelnyer'...huhuhuhuhu...



**abaikan background belakangnyer...heheheheehe..


sebelum kami berangkat pulang ke hotel, kami singgah sebentar kat masjid terapung melaka raya utk bersolat...agak menarik view masjid ni yg mengadap selat melaka...baru lagi dibina masjid ni...selesai solat semua, kami pun balik ke hotel...penat dowhhh...nak rest jap...malam nanti nk keluar & berjalan lg...kene charge energy baru...


ini pic sekitar jonker walk tapi sebelum ke situ kami p makan malam di ikan bakar parameswara umbai...sedapppppp.....!!!!..cuma service agak lambat...meja sebelah yg order lambat boleh dapat dulu menu dari kami...agak sentap...!!!..2, 3 kali panggil pelayan baru sampai menu kami...ish...ish...ish...selepas makan dengan perut yg kenyang kami ke jonker walk..berjalan dari 1 gerai ke 1 gerai...actually, tak ada apa sgt kat jonker walk ni...banyak jual cenderahati...so kami sekadar berjalan cuci mata je la...sesak kot kat sini....

antara tiket terkumpul yg kami beli...ada yg dah terbuang...hhuhuhuhu...
pagi sebelum bertolak balik, kami sempat singgah ke dataran pahlawan utk bersarapan & membeli sedikit barang2 utk di bawa pulang nanti...mcm biasa la kalau kat melaka ni, org akan beli key chin, t-shirt, cencaluk, belacan, gula merah, dodol, & banyak lagai la...kalau pandai tawar menawar, pasti akan dpt harga murah...kami sepakat utk membeli t-shirt GBB...semua 1 warna tp lain saiz...hehehehe...

dalam perjalanan balik, singgah jap kat putrajaya utk solat...kemudian ke restoran jejantas utk lunch...dlm perjalanan hujan turun tanpa henti...dari seremban hingga la kami sampai kat ipoh...syukur sgt sepanjang kami di melaka, hujan tak turun...kalau tak mesti susah nk berjalan...memang Tuhan memberkati perjalanan kami...alhamdulillah...
berakhir sudah trip GBB ke melaka...insyallah, ada rezeki lg, kami akan ke tempat lain pulak...tungguuu....hehehehehe...
**GBB ada 8 org kesemuanyer, 3 daripadanyer tak dapat turut serta trip ini atas sebab2 yg tak dpt dielakan..insyallah kalau ada masa aku akan re-post pic2 GBB...
23 September 2013 | 1 KoMeN |
assalamualaikum...aku kembali lg...penat masih terasa...sengal2 badan masih bersisa...baru balik dari melaka...bukan utk berkerja tapi holiday...hehehehehe...terasa malasnyer utk memulakan keje esok...weee...
hari ni aku bukan nk up citer ttg keindahan panaroma melaka tapi aku nk share pengalaman aku ketika makan di salah sebuah fast food di melaka...ada 1 peristiwa yg buat aku teringat sampai hari ni...
pd jumaat petang, selepas meronda sakan ayer keroh melaka, kami bergerak balik ke bandar hilir & dlm perjalanan balik kami decide singgah lunch di McD...aku tak ingat di mana tapi yg pasti sebelum sampai pusat bandaraya...
sesampai je kami kat parking ada sorg staf ni tengah pusing papan iklan kat drive tru...dari jauh dia asyik tengok je kami seperti ada yg tak kene dgn group kami...aku pun pelik & balas balik pandangan dia...dia tetap tak puas hati...dia terus pandang kami sambil tangan dia memusingkan papan iklan tu...musykil aku...nak kata aku pakai songket sulam emas, tak da la pulak...ke aku menapak ke belakang...??...pelik sgt...aku mula rasa tak selesa dgn renungan itu...kami pun bergerak masuk ke dlm & kebetulan jugak staf itu jugak sdg berjalan menuju ke dlm...salah sorg member aku, panggil sebab nk tanya wash room (bahasa kasar jamban...hehehe..) kat mana...staf tu boleh menonong je lalu...aku & yg lain2 pun panggil jugak bg pihak member aku tu tapi msh sama...member aku dah sentap...ada ke mcm tu layan guest...??..kali kedua panggil staf tu tak menyahut jugak tapi dia toleh ke belakang...member aku tu pun tanya & staf tu sekadar tunjuk jari bagitau wash room di mana, kemudian dia terus pergi...dengan rasa membaranyer kami terus masuk ke dalam...
sedang kami beratur di kaunter sekali lg staf tu perhatikan kami seprti kami ni ada buat kesalahan besar...sambil mengelap dulang2, mata dia merenung ke arah group kami...aku mula rasa naik hangin...lemas sgt bila diperhatikan seperti tu...kami order seperti biasa...staf tu terus masuk ke bahagian kitchen...sekali lg dia perhatikan kami dgn jelingan tajam...fuhhhh...ni dh melampau....!!!...kami bukan artis apatah lagi penjenayah...kenapa nk pandang mcm tu sekali...selepas memberi order, aku dgn slumber & membara bertanya pd staf yg sdg attend kami...

aku     : cik, staf yg baru lalu tu officer ke staf biasa..??
staf A : yg mana tu..??
aku     : yg tu..
staf A : staf..
aku     : dia officer ke @ biasa..??
staf A : tak..dia staf biasa...
aku     : oOokk..nape dia pandang semacam je kat kami..?? mcm kami ni pelik sgt...
staf A : oOoo...dia tak boleh cakap, tak boleh dengar encik...dia OKU...
dupppp....!!!!..tersentap kejap...
aku     : oOoo yeker...OKU...sorry sy tak tau...dia asyik tengok kami jer dr tadi...
staf A : dia OKU..
aku    : sorryyyy..sy tak tau...(sambil senyum mcm kerang busuk...)
staf A : tak pe..(sambil balas senyuman...)

time tu mmg malu giler & baru aku tau yg McD ada mengambil pekeje OKU...bagus McD buat mcm ni...sekurang2nyer golongan OKU ni ada tempat utk mencari rezeki...mereka di beri peluang sama rata dgn insan2 yg normal...walaupun ada kekurangan diri, mereka tak mengharap pd simpati org lain..mereka berusaha dgn tulang empat kerat mereka utk mencari rezeki...aku tabik spring dgn McD...tak banyak company2 besar yg sanggup ambik pekeje OKU...usaha ini patut diteruskan & diambik contoh oleh company2 yg memandang rendah pd golongan ini...kalau nak tau, golongan ini begitu teliti dlm buat sesuatu keje..mcmne aku tau..??..contohnyer staf yg keje kat McD tu...dia buat keje non-stop tanpa disuruh...aku tengok dia tekun buat keje dia...mungkin disebabkan kekurangan diri, jadi dia lebih fokus pd keje dia saja tanpa mempeduli org sekeliling...berbanding dgn yg normal byknyer lebih bersembang dr buat keje...lg 1 contoh org buta...pernah tak beli barang yg dianyam oleh org2 buta..??..aku pernah...hasil dia mmg tak menghampakan...sgt bagus, teliti & cermat anyaman rotan golongan OKU ni...tentu kita boleh bayangkan mcmna mereka ni menganyam dgn mata tak nampak..??..sdgkan org yg celik pun tak mampu nak buat seperti mereka...betol tak..??..
berbalik pd citer asal...kami terus menjamu selera...masing2 perut tengah lapar...sambil makan, aku perhatikan sekeliling & ya, staf itu masih melakukan keje2 dia...timbul rasa bersalah dlm hati aku sebab trsalah anggap dgn renungan staf itu...mcmne klu complaint aku td tu sampai ke pengetahuan supervisor dia..??..mesti akan ada tindakan diambil..mcmne kalau staf tu dibuang keje...??...aku bersalah...seolah2 aku telah menutup periuk nasi staf itu...aku harap apa yg aku fikir ni tak menjadi kenyataan...huhuhuhuuhu...
pengajarannyer, jgn kita nilai seseorg itu melalui pandangan luaran saja...kenal dulu diri mereka sebelum membuat andaian...jgn kita pandang rendah pd golongan OKU kerana mereka jugak manusia biasa seperti kita...menghina mereka ibarat seperti menghina ciptaan yg maha esa...seharusnyer kita bersyukur kerana dilahirkan sempurna & mendoakan yg terbaik utk golongan OKU ini...mereka tak pernah meminta utk dilahirkan sedemikian...



Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta lahir ke dunia
Tidak ku duga cacat begini
Bukan ku minta kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua…


17 September 2013 | 1 KoMeN |