twitter

Style Run Ipoh merupakan larian terakhir aku utk tahun ni...aku mengharapkan penganjuran yg baik tapi hampehhhhh...hhhmmm...


Aku cuma ambik 5km & berjaya tamatkan larian dgn masa 30minit...kira rekod yg agak membanggakan...


Cuma 1 ja yg tak berapa nak membanggakan bila aku dh penat2 lari kejar masa, sampai je kat FL tiada medal...tu yg buat aku frust sgt...


Medal hanya dpt selepas seminggu larian...tu pun aku p ambik sndiri kat organizer...kata depa ada masalah transportation ketika penghantaran medal...hhhhmmmm...tah la....ni la event yg sgt mengecewakan aku...huhuhu...

** aku dpt berjumpa dgn ramai utara runnerz...semua legend...hehehe..



31 December 2016 | 0 KoMeN |
Malam ni abam all out update blog...hahahaha...dh penghujung tahun takot naik tahun baru citer dh basi...kali ni abam nk review sikit pasal holiday abam bersama dgn teman abam yg sengal tu...hahahaha...dalam Perak jugak tapi luar dari Ipoh...abam payung sikit pasal lokasi menarik ni...




Ni pertama kali abam dengar pasal tempat ni..tu pun sbb kawan abam ni rajin view kat fb...dia suggest kat abam & pertama kali abam tengok tempat ni terus tangkap leleh...hahaha..abam memang suka kan ketenangan...tambah pulak skg ni abam stress & penat sgt dgn keja...bila dh confirm apa lg cepat2 la abam apply cuti...kawan abam pulak booking chalet...nasib kami baik sbb masih ada kekosongan...maklum la musim cuti sekolah...semua tempat percutian penuh...




Pada 13 Disember jam 12 tengahari abam gerak dari Ipoh...tapi sebelum tu kami p shopping barang makan sikit sbb kalau dh sampai chalet ni nak turun malam2 mmg gelap...para pengunjung tak digalakkan utk turun dari situ pd waktu malam...agak berbahaya...dengar la pesan abam ni...dah settle beli semua barang makan kami gerak ikut highway utara & keluar di tol kuala kangsar...ambik jalan ke Lenggong pulak...jalannya agak senang cuma kena guna waze jugak la utk mencari tempatnya...




Sampai di 1 simpang kampung kami terus lalu kawasan kampung...Ya Allah jalan sgt mencabar...seyes abam cakap kalau naik kete manual rasanya hanya yg benar2 cekap je yg boleh lepas sampai ke atas tu...memang jalan sempit & berbukit...agak curam jugak la jalannya...ada jugak berselisih dgn keta lain tp di tempat yg agak luas boleh la mencelah ke tepi sikit...kalau dh naik bukit nk selisih tak tau la abam...risau jugak time tu...dalam hati memang kami doa ja la semua selamat & dipermudahkan...bila dh sampai atas mmg ada 1 lg laluan utk sampai ke chalet tp agak curam abam mmg tak berani...lastnya kami parking keta kat bawah & jalan kaki ke atas...tak jauh pun...tempat parking tu mmg khas utk pengunjung letak kenderaan...mmg selamat...




Sampai ja kat atas tu...Subahanallah....cantiknya permandangan...abam mmg suka sgt....rasa tenang ja...kami jumpa dgn owner & langsaikan bayaran chalet...murah ja utk 1 malam chalet 2 org hanya RM120...dpt kunci bilik terus abam tgok bilik...kecil tapi selesa...bersih tu penting...ada tv siaran Njoi...ada pintu depan, pintu belakang...sgt puas hati...kami apa lg angkut barang2 dr keta terus naik bilik & makan...makan kat pintu belakang dh mcm rumah kampung ja...hahahaha...memang syok sgt...dlm bilik sejuk ja...tak pasang kipas angin pn...sgt mendamaikan....




Depan bilik kami betol2 ada kolam mandi...airnya mengalir dari atas bukit...kira air sungai la...sementara org tengah ramai mandi abam & kawan lepak kat depan bilik sambil menghirup udara yg segar...di sini bilik air ada di luar & harus di kongsi...bilik air lain, tandas lain..ada 2 ja kat sini...bilik kami berkongsi dgn chalet atas bukit...sementara bilik bawah berkongsi bilik air bawah...air mandi pulak adalah air dari bukit...kalau mandi tu memang sejuk keti la...hahahaha...




Macam abam cakap td, kat atas ni tak ada kedai makan cuma ada la gerai kecil yg dibuka sampai pukul 8malam...ada jual tauhu goreng...sedap...resepi asal dr johor....abam suka...tapi para pengunjung boleh order menu pd owner jika mahu...mereka akan masak utk anda & hantar ke bilik...jika malas nk bawak bekalan makanan la...mcm abam mmg beli siap2...senang skit...sebelum abam lupa, kalau pd sesiapa yg tak berani nak bawak keta ke atas boleh hubungi owner utk pick up di bawah...so keta korg akan parking kat salah sebuah rumah kawan owner & korang akan di bawak naik ke atas dgn kenderaan owner...




Petang tu kolam mmg clear...tak sapa mandi...abam & kawan apa lg, terjun kolam la...pergghhhhh....sejuk gilerrrrrrrrr...mmg kaw2 sejuk air bukit...dh lama abam tak merasa mandi air bukit...mmg puas hati sgt...kolam pun bersih sgt...owner chalet ni mmg amat menitik beratkan kebersihan...mmg terlalu bersih...sempat la jugak sembang dgn owner tu yg kebetulan tengah mengutip sampah2 yg ada...kata dia kalau time cuti mmg kolam ni akan penuh dgn pengunjung...org yg dtg bercuti & org kampung yg dtg utk mandi...kalau hari keja kurang skit...sambil2 mandi apa lg, abam kan giler bergambar...yg jadi mangsa kawan abam la...ahahahahaha...




Puas berendam sampai kecut la buah abam...oppssss....kami pun naik bilik nk rehat jap...malam nanti nk sambung balik berendam...heheheehe...sebelum tu abam nk share skit, kat sini guna sistem generator...tak ada elektrik...bukan owner kedekut tp biasa la masalah org kampung...so terpaksa la menggunakan generator...so setiap hari dr pukul 5ptg sampai 7mlm, generator akan di tutup...selepas waktu tu baru ada cahaya ya...jgn pulak terkejut...tp seyes abam cakap duk dlm chalet pun tak panas...suasana hutan sgt la sejuk...tambah belakang bilik abam tu aliran sungai...mmg sejuk sgt...




Malam lepas makan semua abam & kawan saja la lepak kat pondok luar...ambik angin malam...sambil2 tu kami sembang dgn anak owner...menurut ceriter dia, sebenarnyer tanah dusun ni di beli oleh bapanya & dibina chalet utk ahli keluarganya beristirehat time cuti...tak bercadang pun nk buka pada awam...semua chalet & kolam serta lanskap bapanya yg buat sendiri dgn menggunakan bajet sendiri...1 hari familynya ada mengadakan kenduri di situ tak sangka pulak salah sorg dr ahli keluarga yg dtg mengupdatenya ke dlm media sosial..maka sejak dr itu tempatnya sering menjadi tumpuan pelancong...so bapanya pun buka la dusunnya itu kepada org awam...percaya @ tak, hanya ahli keluarga mereka saja yg menguruskan tempat tu...tiada pekerja luar...Insha Allah tahun depan owner akan tambah lg kemudahan chalet, restoran & lain2 selepas mendapat peruntukan dr kerajaan negeri...laluan juga akan lebih besar & mudah utk di lalui...kemungkinan besar selama 5 bulan tempat ini akan di tutup utk major renovation...




Lepas menyembang kami pun naik bilik tukar baju & terjun balik dlm kolam....blurrrrrrrrr...lg sejuk air waktu malam compare dgn siang hari...jgn risau lampu spot light ada merata...memang sekitar kolam terang benderang...sementara tu anak owner siap sedia utk mencuci kolam pertama selepas air kolamnya di salur keluar...mmg setiap malam kolam pertama akan di cuci bersih utk mengelakkan dasar kolam berlumut...takot licin masa mandi...abam & member mandi kolam kedua...puas sgt abam berendam dlm kolam...bukan selalu dpt mandi air bukit malam2...hehehehe...




Malam2 mmg sunyi...hanya ditemani oleh unggas, cengkerik & deruan sungai ja...terasa tenang ja...tapi jgn risau sbb owner ada jugak tinggal di situ sekali...kalau time cuti sekolah anak owner semua ada kat situ utk menolong menguruskan kawasan tu...sini line phone agak susah sikit nk dpt melainkan klu anda pengguna celcom...yg lain ada line cuma kena pandai la cari port...hehehehe...




Seawal 7pagi abam & member dh bangun...kami nk tengok pemandangan waktu pagi...memang terbaik sgt...dgn kabus tebal menyelimuti pemandangan kat bawah...terasa mcm dlm citer puteri gunung ledang pulak...hahahaha...udara pagi sgt nyaman...hilang semua stress...menurut anak owner kalau cuaca mengizinkan kita akan nmpk matahari naik dr ufuk timur...tp hr tu abam tak nampak...awan tebal sgt...
Lepas breakfast abam ingat nk terjun kolam tapi tak jadi la sbb air sejuk tahap gaban...hahahaha...abam pun siap2 utk balik ja...sebelum tu sempat la ambik gambar di sekitar kawasan tu buat kenangan...




Tak ada kata yg abam boleh gambarkan tentang kecantikan tempat ni...abam mmg puas hati sgt dgn percutian kali ni...walaupun hanya 2 hari 1 malam tp mmg hilang serabut kepala abam...abam mmg mencadangkan pd sesiapa yg inginkan kedamaian ketenangan ketika bercuti dtg la ke Highland Village Kuak Lenggong Perak ni...

kenapa harus ke sini????
1-  pemandangan yg sgt cantik...terletak di atas              bukit...menghijau & tenang...
2- owner yg sgt sporting, ramah & baik sgt...
3- chalet yg sgt bersih...owner sgt menitik beratkan      soal kebersihan...
4- harga yg berpatutan...
6- pemiliknya 100% melayu, islam...
5- sbb abam dh p dh...so korang semua kena try...

Time nk turun dr situ kami di escort oleh anak owner sbb takot berselisih dgn keta lain...perlahan2 abam drive...takot wei...tinggi sgt...hahahaha...
Apa2 pun terima kasih pd owner Highland Village Kuak Lenggong atas hospitality yg sgt cemerlang...mmg terbaeekkkk la...abam bg 10 bintang...!!!!...kalau ada umur & rezeki kita jumpa lg...


Pada sesiapa yg berminat boleh la view page FB owner Highland Village Kuak ... nk tgok kat utube pun ada Video Highland Village Kuak ...
So korang boleh nilaikan sendiri...cakap byk pun tak guna...kena rasai pengalaman ni sendiri baru tau best ke tak...hehehehe...
Sebelum balik abam singgah beli ikan perkasam...Lenggong mmg femes dgn ikan perkasam....sedap kalau goreng makan dgn nasi panas2...hahahahaha...
Sampai sini ja...abam out dulu...muachiked...!!!!
| 2 KoMeN |
Lama jugak aku tak join run kat Penang...rasa rindu sgtttttt...maklum la kampung kedua selepas Perak...pada 4 Disember 2016 aku berkesempatan berlari kat Penang...yeaaayyyyyy...!!!!..pemergian aku mcm biasa la tak ada yg teman...sorg2 aku ja...hehehehe...mcm biasa la aku gerak sehari sebelum marathon check in hotel yg aku selalu check in kat BM tu...



Run kali ni start dlm pukul 7pagi...kali ni aku cuma ambik 5km ja...malas nk ambik long distance sbb aku dtg join sbb nk lepaskan rindu ja...hahahaha,...pagi tu hujan renyai2...mungkin larian kali ni akan diiringi dgn hujan...aku berharap sgt bila time lari tiba2 hujan turun lebat...syokkk blh mandi hujan...hehehehe....



Penyertaan kali ni mcm tak ramai...rasanya tak sampai 1k peserta...tapi ok la utk 1st time penganjuran..lebih kurang pukul 7pagi para peserta utk 3km dilepaskan...aku mcm biasa la di permulaan...slow & steady...malas nk rushing sgt...tapi bila keadaan dh mula agak selesa baru lah aku up speed aku sikit demi sikit...hujan masih renyai2...kaki aku pun ok tak buat hal...



Apa yg aku nmpak kebanyakan peserta akan lari laju dipermulaan tapi mula mengah2 & berhenti lari dipertengahan...sepatutnya simpan sikit tenaga dulu dh agak2 selesa baru up sikit2...tak la tercungap2 sgt...ni acara marathon bukannyer sprinter dik...kalau masuk 100m, 200m boleh la lonjak pecut terus..



Sepanjang larian semua ok cuma 1 ja yg aku rasa laluan tak betol...laluan yg sepatutnya 3km aku rasa jadi 1.5km ja...tak tau sapa yg silap...penganjur ka, pelari ka @ rela yg jaga laluan tu silap...patut la aku rasa timing aku hebat sgt...15minit utk 3km...mustahillll...!!!!..after aku check dgn sorg peserta lain mmg sah laluan silap...utk 10km pn sama...jarak lebih panjang dr ukuran...pelik aku dgn penganjur kali ni...huhuhu...


Aku sampai ke FL dgn masa 15minit...pergghhhh laju giler...hbs berlari aku tunggu member2 yg lain...geng Penang...dh jumpa dgn MBB Runners apa lg, picture sakan la...hehehe...after acara larian ada zumba...best gilerrrrr...walaupun aku tak berzumba tp melihat gelagat mereka aku terhibur...mmg best run & dance ni...
Kali ni aku di offer utk join 1 of group runner yg mmg bg aku bukan calang2 org yg ada dlm team ni...tak sangka dpt offer ni...million thanxxxxx....
Sebelum balik hotel aku lepak sat dgn 2 hakak MBB...thanx belanja cheq makan...hehehehe...
Jumpa next event pulak...
| 0 KoMeN |