twitter

Assalamualaikum semua...
Salam kemerdekaan...semoga negara kita yg di naungi oleh 14 buah negeri akan terus aman damai, ekonomi maju, rakyat bersatu hidup makmur & yg paling penting Malaysia akan terus ohsem...aku bangg jadi rakyat Malaysia...!!!!..merdeka...!!!
Malam ni aku nk update sikit pasal aktiviti sihat aku yg telah berlangsung pada 14 Ogos lepas...sorry sebab lambat up entry ni...aku busy sikit...huhuhu...


Tanggal 14 Ogos lepas aku telah join 1 lagi marathon di Kampar Perak dgn jarak larian sejauh 5km...kali ni aku ambik short distance ja sbb aku kena drive awal pagi ke sana...so aku tak nak ambik risiko ambik long distance...
Seminggu sebelum event aku dah pun ambik race kit di Kompleks Rakan Muda Kampar dgn ditemani oleh member aku..1st time join event ni...lokasi memang cantik sgt...ada padang luas, balapan & tasik yg di kelilingi oleh gunung...memang cantik pada aku...


Pada hari event, aku terpaksa gerak awal pagi dr rumah sebab kena sampai di sana sebelum pukul 6.30 pagi...yg bestnyer jalan lengang je...memang ini jalan aku yg punyer la...hahahaaha...sampai je kat kompleks tu org dh mulai ramai...nasib baik la parking banyak so tak la crowded sgt...sementara nk tunggu event start, aku pun warm up sikit...bagi panas kaki...takot nanti cramp time larian nanti...hari makin cerah, event tak jugak start2...aku pun heran sbb sepatutnyer utk jarak 21km dh mulakan larian tapi kat sini org masih menunggu vvip...adoiiiiii...pukul berapa la dorg nk habis larian kalau start lambat...


Lastnyer pukul 7am baru la peserta utk jarak 21km dilepaskan...diikuti oleh jarak 10km, 5km & last sekali 3km...vvip baru sampai time tu...ingat ni event lari dlm guni ke..???...ke cari jalan tak jumpa...sgt teruk..!!!..aku kesian kat yg long distance sbb for sure take time nk lari + mesti sampai lambat kat finisher line...
Aku pun lari mcm biasa...starting aku slow simpan tenaga...sikit demi sikit aku mula maju ke depan..aku follow sorg peserta ni...steady ja dia lari..tak laju tak perlahan sgt...so aku boleh ikut rentak larian dia...at least aku tak la rasa semput @ penat kat tengah jalan...
Laluan kali ni biasa2 saja...tak mencabar mcm kat cameron tu...yg mencabarnyer bila terpaksa lari mengelak tahi lembu yg bertepek2 kat jalan raya...hahahaha...di km 2 kalau silap aku, ramai peserta yg tersalah laluan...yg mana lari utk 10km, 5km & 3km banyak yg berlari ke laluan 21km...perghhhhh....azab tu...!!!...semua ni sebab organizer tak sediakan papan tanda jarak utk para peserta...nasib baik aku bertanya dgn tukang bagi air tu laluan utk 5km...kalau tak aku pun tersilap laluan...



Lebih kurang tinggal 1km nk habis semput pulak aku...terasa ada benda mencucuk2 dada...huhuhu...terpaksa aku stop larian & berjalan...aku rasa posisi larian dh ok tapi terpaksa la meredhakan peserta lain pintas aku...hhhmmm...aku berjalan dgn langkahan yg panjang...at least aku tak la membazir masa...aku kejar masa catatan...biar tak menang tapi masa utk di rekod tu yg penting...
Tinggal 500meter lagi, aku gagahkan jugak utk berlari...aku kerah semua tenaga yg ada utk sampai ke finisher line...memang habis daya aku berlari...akhirnyer aku sampai ke garisan penamat dgn catatan masa 40minit 11saat...memang best rekod utk masa skg ni...aku target 30minit...tapi kira ok la...lepas ni boleh try buat lagi baik...
Sampai je kat khemah aku duk relax sambil minum/makan & sembang dgn peserta lain...semua yg aku dengar merungut pasal kes salah laluan...oerganiser tak tahu nak jawab mcmna...cuma say sorry & bagi t-shirt percuma walaupun sebenarnyer t-shirt tu khas utk peserta 21km saja...lagi 1, top 10 tak dpt apa2 hadiah ke..??..penat aku berlari utk ranking top 10...hahahaha...apa pn pencapaian terbaik aku utk top 10 tu...bukan senang nk dpt ranking tu...hehehehe...well done saif...!!!..



Kesimpulan utk larian kali ni agak menghampakan...tak sehebat yg di war2kan di laman sosial...
  • perlepasan peserta yg lambat...tunggu VVIP dtg katanyer...agak2 la kalau nk tunggu VVIP...tak kan nk start event pukul 7am...ni marathon dik...kurang2 6.45am dh start lepas peserta yg ambik long distance...next time tolong la remind VVIP tu dtg awal...kalau tak mampu nk bangun tido awal baik tak yah jemput dtg...
  • pentas & khemah yg berterabur...sepatutnyer pentas utama dibina disebelah garisan pemulaan...baru la meriah dik bila upacara perasmian...ni pentas p letak tengah balapan sapa nk berkumpul kat situ kalau garisan permulaan kat tempat lain...lg 1 khemah utk baju finisher 21km awat la jauh sgt...letak la kat finisher line dik non...tak faham aku mcmna la organiser susun plan...huhuhu...
  • kalau nk organize event marathon papan tanda @ penunjuk arah kene la ada...tak la peserta tercangak2 nk cari laluan...kesian kat para peserta yg silap laluan...kalau rasa tak boleh nk buat penunjuk arah sila sediakan marshal kat setiap check point...sekurang2nyer para peserta tak la keliru dgn laluan marathon...
  • pengacaranyer sgt la annoying...next time kalau ada lg marathon ni pilih la pengacara lain...seyes sgt tak best...mcm syok sendiri...dok terjerit2 atas pentas...
Apa2 pun organizer Kampar Marathon kali ni kena banyak belajar cara utk mengurus @ menjayakan event besar mcm ni...bertanya @ buat research dulu how to handle event2 yg mcm ni...setiap hal harus di perincikan...ni bukan sukaneka dik...ni acara marathon...kalau rasa tak mampu nk buat better jgn anjurkan event ni...malu kat peserta...ramai yg complaint tak puas hati...bayar mahal2 tapi event mcm hampeh...takot next year event ni tak dpt sambutan lg sbbkan bad experiance yg para peserta lalui sepanjang evnt ni berlangsung...tapi 1 je...tahniah sbb menyediakan parking lot yg banyak...senang nk parking kete...tak la jammed...hehehehe...
Ok la...cheq dh puas berletiaq...skg ni cheq nk p tidoq plak...jumpa next enty na...wasalam...

31 August 2016 | 0 KoMeN |
Haiiii...assalamualaikum...bertemu lagi utk entry baru...terima kasih pada yg sudi menjengah ke blog aku yg tak seberapa ni...bukan utk mencari populariti @ publisiti tapi sekadar ingin berkongsi cerita...
Tak suka aku tak paksa...bukan semua org suka aku...tu lumrah kehidupan...
Ok lah, berbalik cerita asal...lama dh aku tak update pasal teroka-meneroka Negeri Perak...last week aku berkesempatan la masuk ke Gua Tempurung di Gopeng...dah lama simpan niat nak ke masuk ke dlm gua ni tapi masa tak mengizinkan...dh kebetulan minggu lepas aku ke Kampar, apa lagi jom singgah ler...hehehehe...



Gua Tempurung terletak di Gopeng...kalau anda dari ikut highway utara-selatan, just exit plaza tol Gopeng & ikut je singboard besar...tak jauh pun dari tol tu, rasanya ada kot dlm 25km...ada satu papan tanda besar tertulis Gua Tempurung...masuk je simpang tu & teruskan perjalanan anda hingga ke hujung...tak susah pun nak cari...
Nama Gua Tempurung ni diambil sempena bentuk gua tersebut yg menyerupai tempurung kelapa...gua ni merupakan antara gua batu kapur semulajadi terbesar di semenanjung Malaysia...terdapat terowong sepanjang 1.9km yg boleh di lalui oleh para pengunjung sambil menikmati pemandangan stalagmit & stalaktit yg berbeza bentuk serta size..



Para pengunjung yg ingin masuk ke dlm gua ni boleh memilih salah 1 daripada 4 pakej yg disediakan..setiap pakej adalah berbeza mengikut tahap kesukarannya...

Pakej A (Golden Flowstone) merupakan pakej yg paling mudah...hanya dgn bayaran sebanyak RM8 (dewasa) RM4 (kanak2) para pengunjung hanya perlu menyusuri jambatan yg telah disediakan hingga ke platform ke-3 & berpatah balik ke pintu keluar semula...perjalanan mengambil masa kira2 40minit saja..

Pakej B (Top of The World) pula pakej sederhana...lebih kurang saja dgn pakej A cuma beza perjalanan kali ni akan mengambil masa 1jam 45minit & berakhir hingga ke platform ke-5 iaitu yg platform terakhir sebelum berpatah balik semula ke pintu keluar...harga utk pakej ini ialah RM12 (dewasa) & RM6 (kanak2)...

Pakej C (Top of The World & River Adventure) merupakan pakej mencabar...para pengunjung akan dikenakan bayaran sebanyak RM15 (dewasa) RM7.50 (kanak2) & aktiviti ni mengambil masa selama 2jam 30minit perjalanan...pakej ni para pengunjung di nasihatkan utk membawa baju extra serta memakai kasut kerana pejalanan akan melibatkan air anak sungai yg mengalir di dlm terowong...tour guide akan disediakan utk membantu para pengunjung di sepanjang perjalanan...

Pakej D (Grand Tour) pula mengambil masa perjalanan selama 3jam 30minit...pakej ini adalah yg paling mencabar kerana para pengunjung akan di bawa oleh tour guide menyusuri batu kapur yg licin sungai serta terowong kecil...harga yg dikenakan adalah RM30 (dewasa) & RM15 (kanak2)...anda dinasihatkan utk berada di dlm keadaan yg sihat & cerdas...



Aku & member sekadar mengambil pakej B...tu pun dh semput baqhang....aku ingatkan dekat la paltform 5 tu rupanyer memnag penghujung gua...alang2 dh bayar memang redah je la...dlm gua memnag panas giler...berpeluh2 aku...tapi sampai kat 1 kubah gua memang terasa angin bertiup...yg mistiknya aku tak nampak pun celah mana angin boleh masuk...tapi memang terasa tiupan angin tu...



Kalau tengok pada picture2 aku ni memang nampak mcm senang sbb ada jambatan utk laluan tapi kalau jarang excersice memnag boleh mengah tercungap2...selain jambatan yg landai anda juga harus mendaki serta menuruni anak2 tangga yg curam...seumur hidup aku merasa gayat ketika mendaki & menuruni tangga2 kat sini...kalau sebelum ni aku tak la segayat ini...mungkin kerana keadaan gua yg agak samar2...apa2 pun berhati2 je la...jgn terlampau suka sgt...malang tidak berbau...



Lihat picture di atas...nampak tak membentukkan bayang2 diri aku pada batu??..mancungkan hidung aku...hahahaha...kalau berjalan di dlm gua ni anda menempuhi 5 buah kubah besar yg silingnya terbentuk seakan tempurung kelapa...setiap kubah mempunyai bentuk yg berbeza yg terbentuk dr hakisan angin & air beribu tahun lamanya...sgt unik & menarik kalau korang perhatikan bertol2...



Aku tak pasti sama ada gua ni turut didiami oleh 'batman' @ tak sbb memang tak nampak langsung...kalau ada mesti ada bunyi bising @ najis 'batman' tu bersepah2...tapi sepanang perjalanan kami, gua dlm keadaan bersih & sunyi...cuma 1 je yg kelakar bila member aku menjerit besar apabila terpengang lapik besi yg lembut...dia ingat terpegang katak..aku pn sama menjerit la...bengong betol member aku tu...hahahaha...sebagai peringatan, jika anda ingin ke sini sila la berjalan dlm group..ada sesetengah laluan, keadaan agak gelap & samar2 cahaya...lebih baik anda berhati2 utk mengelakkan sebarang kejadian yg tidak diingini berlaku...


Kesimpulannya, Negeri Perak sememang kaya dgn keindahan alam semula jadinya...anda tidak perlu utk ke Gua Kelam di Perlis semata2 ingin melihat gua batu kapur...dtg je Perak...semuanya ada...kalau anda berkesempatan utk stay lama di Perak, anda boleh cuba water raffting, water abseilling & caving yg terletak tidak jauh dari Gua Tempurung ni...kalau rajin anda boleh search dlm blog aku ni...aku pernah up entry mengenainya...pstttt...pelakon Kamal Adli & the geng pn dtg water rafting kat sini...hahahaha...terserempak team Kamal Adli on date time...kami tengok dr jauh ja...heehehe...
Ate apa tunggu lagi...???..moh ler ke Perak...macam-macam ade...
I'm proud to be Perakian...




14 August 2016 | 2 KoMeN |