twitter

Assalamualaikum...update blog lagi hari ni...masa tengah ada ni, better aku update...kalau simpan lama sgt material aku ni nanti berkulat...hahahahaha...entry kali ni adalah sambungan ceriter enrty yg lepas...sebelum ni aku update pasal marathon aku tapi kali ni aku update sikit pasal percutian pendek aku kat Cameron Highlands ni...
Dah terlalu lama aku mencari masa sesuai utk pergi bercuti tapi oleh kerana terlalu busy dgn keja maka asyik tertangguh ja...seyes aku memang penat keja & otak aku ni asyik cari jalan utk bercuti ja...dapat cuti sehari pun jadi la asalkan aku dapat rehatkan otak & badan aku ni...memang aku perlukan sangat2...dari awal tahun sampai la ke bulan ni baru ada kesempatan aku bercuti...ni pun kebetulan aku ada run kat CH ni...dah alang2 aku ambik la ksempatan ni utk berlibur di 'Yogja'...hahahaha..perasan..!!!..bak kata member aku...ni semua pengaruh citer AADC2 la ni...hehehehe...



Seawal 8.30am aku & member aku gerak dr Iph ikut jalan simpang pulai...pagi2 ni kereta tak banyak sgt...aku saja gerak awal sbb tak nak stuck dlm jammed...al-maklum la jalan ke CH ni kan sempit sikit...so terpaksa la gerak awal sikit...lgpun aku takot hujan...nnti lg susah aku nk drive...dlm kete mcm biasa la aku dgn member aku, dok gelak sakan..memang happy giler nk p holiday...member aku tu pun sama mcm aku dok stress dgn keja...so ni la moment yg terbaik utk kami releasekan stress...tambah pulak kat tempat2 sejuk ni...best & tenang sgt...
Kami sampai awal kat CH tapi sebabkan mencari penginapan kami yg tah mana letaknya, tu yg sampai lambat...hingga ke Tanah Rata kami pusing cari resort kami...jenuh mencari tak jumpa2...guna GPMS tak jumpa pulak radarnyer...guna waze makin jauh gerak makin tak jumpa...then kami berhenti jap tanya org...bila dh gerak ke arah Brinchang baru la waze berfungsi betol...rupanyer member aku ni sengal p tengok waze tu terbalik...patut la jarak makin menjauh...kami pakat dok gelak sakan la...kalu terus ikut cakap member aku tu sampai ke malam la tak jumpa resort kami tu...hahahaha...





Memandangkan kami hanya boleh check in pada pukul 2, so kami decide nak jalan2 kat pasar Kea Farm...saja nk buat survey utk memborong esok...memang murah giler harga sayur & buah2 kat situ...tapi kena la pandai cari sbb banyak kedai yg cuba menawarkan harga yg rendah...pada aku lagi rendah lagi bagus...utk tips membeli nnti aku kongsikan...
Lepas lepak makan jagung bakar, kami ke ladang teh Bharat...saja la nk bergambar kat tengah2 ladang teh tu...masa kami sampai tu tak ramai sgt org so sakan la kami bergambar kat atas bukit tu...siap buat video klip...hahahaha...seyes aku rasa relax sgt dgn cuaca yg sejuk & berangin...memang tenang sgt otak aku ni...aku lepaskan semua serabut kerja kat atas bukit teh tu...hahahaha...kemudian kami turun ke Bharat Valley Tea yg kedua...tapi sebenarnyer kami mencari ladang teh yg menjadi lokasi filem ombak rindu tu tapi tah mcm mana tak jumpa2...jeneuh kami cari guna waze siap google bagai tapi tak clear sgt lokasi tu...hhhmmm...tak putus asa...gegeh mencari...hahaha..



Dlm pukul 2 kami check in & rehat sekejap...perghhhh leganyer badan dapat bergolek atas katil...dh la sejuk kedi...berselubung la aku atas katil...hahahaha...sambil2 tu dok menyembang dgn member...kami berdua ja dh mcm 1 bus dlm bilik tu... tu belum masuk lg member2 lain tu...jiran2 tetangga mesti pelik...hahahaha...lepas solat semua, kami keluar...aku kena p ambik no bib & t-shirt utk run esok kat lobi hotel Copthorne...meriah jugak aku tengok run kali ni...ok misi kami adalah mencari ladang teh sungai palas...memusing2 kami cari lokasi tapi tak jumpa...huhuuhu..,.last sekali kami decide p makan...perut da bergendang gendut dh...kami p cari kdai makan kat dgn stesen bus CH...kat situ ada 1 restoran tomyam...sedap jugak..sebelum balik bilik siap tapau KFC & cempedak goreng...perghhhh sedap giler kalau dapat makan dlm bilik sambil duduk kat balkoni mengadap ladang sayur...
Perjalanan balik ke bilik kami gegeh jugak mencari ladang teh sungai palas...drive slow2 sepanjang jalan konon2 nk cari singboard...last sekali baru la kami jumpa...tak jauh rupanyer dr hotel Copthorne...jenuh mencari...huh..!!!..



Kami pun masuk la ke dlm...seyes cakap kalau aku drive sorg2 memang tak la aku nk p ke ladang tu...jalan bengkang bengkok & sempit...hanya muat 1 keta je lalu pada satu2 masa...maksud aku jalan tu cuma 1 way...so kalau berselisih dgn keta lain, pandai2 la hangpa nk menyelit...nak ingatkan sikit tepi2 jalan tu adalah gaung ya...aku memang gayat...hahahaha...sayang seribu kali sayang bila kami sampai kat situ, ladang tu dh tutup utk lawatan...waktu operasi tutup jam 4.30pm...hhhmmm....kempunan la...last sekali kami ke ladang sebelah kanan utk bergambar je...time tu cuaca dh gelap sikit sbb dh petang...selesai sesi photographi kami pun turun semula utk balik ke bilik...masa ni la yg sgt mencabar bg aku...kena ikut jalan tadi...haisshhhh...dlm hati aku dok doa jgn la ada keta yg selisih dgn aku...jalan sempit weiiii....aku ni dah la tak cekap sgt bawak keta...utk peringatan setiap kali anda melalui selekoh2 tajam sila la bunyikan hon keta anda berkali2 sbg amaran...bukan apa takot tertembung dgn keta dr arah bertentangan...so better bermain2 dgn hon keta anda...




Di bilik kami rehat kejap sambil2 makan cempedak goreng kat balkoni...fuhhhh...sdap giler...tapi sejuk sgt wei...hahahaha...kami duk menyembang gelak sakan mcm tak ada org je kat sebelah2 bilik tu...hhahaha...waktu malam hujan renyai2 turun pulak...tambah ketaq la badan...kami ke lobi hotel Copthorne utk upacara perasmian run utk esok & juga sempena pembukaan 18' celsius cafe kat hotel tu...ramai jugak yg turun walaupun hujan...selesai perasmian kami saja lepak kat kedai makan sambil minum2 sebelum balik ke bilik...malam ni aku kena tidoq awai sebab esok nk kena bangun awai utk run...kena simpan energy la konon...padahal kat bilik duk bersembang tak hengat donia...hahahahaha...mcm tu la kami...tak pernah la diam walaupun sekejap...ada je citer...tak pernah habis...pelik..!!!..



Selepas run aku terus balik ke bilik...malas nk tunggu lama2...kaki aku dh sakit...aku kena rehat sebelum check out...masa aku kat bilik, aku masih nampak ada peserta lagi masih berusaha keras utk menghabiskan larian...nasib la aku dah habis lari...boleh la rehat...
Tepat pukul 12pm kami pun check out...otw turun dari CH kami singgah ke ladang lavender...memang lama dh teringin nak ke sana...nak tengok pokok lavender tapi ramai la pulak mcm susah je nak bergambar sakan...so mana yg sempat je la...
Kemudian kami singgah pulak kat kilang coklat utk makan strawberry celup coklat...memang tempat wajib utk aku singga kalau nak ke CH ni...sedap gilerrrrrrrrrrrr...!!!...untuk lunch kami makan kat Iph...memang dh lewat sgt...tapi redah je la....hehehehe...aku sampai rumah dlm pukul 6pm...
Aku memang sgt puas hati dgn percutian pendek ni...memang dh lama aku idamkan nk bercuti...akhirnya terlaksana jugak...memang kosong minda aku sepanjang di CH...walaupun sikit penat & kaki aku sakit sebab run tapi aku memang happy sgt...next year kena repeat lagi percutian ni...Insha Allah...


Seperti yg aku janji kan tadi, aku akan kongsi sikit tips utk memborong sayur @ buah kat pasar Kea Farm...simple je, kalau korang berjalan sepanjang the road Kea Farm tu, korang akan jumpa banyak kedai yg akan menjual barang yg sama je...harga pun lebih kurang sama je...antara murah @ tak je...

1# korang berjalan la sampai ke belakang jalan pasar tu...kat belakang tu ada 1 lorong kecik...masuk je dlm tu...ada banyak lagi kedai dlm tu...kat situ mcm2 sayur & buah segar ada...pilih je yg mana 1 korang suka...

2# selalunyer harga kat kedai belakang2 ni lebih murah compare dgn kedai kat depan...mungkin sbb laot kedai belakang harga sewa lebih murah kot...so try la korg berjalan sampai ke belakang...aku boleh beli 1 tray strawberry hanya dgn harga rm20 je...

3# aku nasihatkan korg beli kat 1 kedai je sbb korg mesti akan dapat free 1 @ 2 barang lain...tapi kena pandai2 la bodek taukeh tu...aku beli 1 tray strawberry rm20 dpt free 2 bekas kecik strawberry...see sapa nak bagi..???

4# jgn mintak kurang harga sbb memang dh murah pun kat situ tapi korg boleh mintak la taukeh tu bg free 1 @ 2 barang lain...sure taukeh tu tak kedekut...lg banyak korg borong lg la taukeh tu suka...mcm member aku ni dia p borong sayur2 boleh siap dpt free 2 jnis sayur lain...untungkan...???

5# kat pasar ni macam2 ada jual...kalau korg p ladang teh konon2 nk beli teh paket kat sana, fikir dulu yer...harga sekotak teh paket kat kilang ladang teh di jual dgn harga rm10 tapi kat pasar Kea Farm sekotak baru rm7.50...tengok beza harga kat situ...buat pa la nk bazir beli kat kilang teh...sama je rasanyer weiii...taukeh tu ambik stok kat kilang tu....so fikir banyak kali sebelum membeli...

Ni saja la serba sikit tips yg aku boleh kongsikan dgn para pembaca...saja nk share pengalaman...apa2 pun CH memang tempat terbaik utk merehatkan minda & body serta membuang 'shaiton' jahat bak kata member aku tu...hahahahahaah....
Ok la jumpa next entry...selamat membaca...adioosss.....!!!!..





31 July 2016 | 0 KoMeN |
Ketemu lagi ya...hari ni aku try update semua entry2 yg tertunggak...kalau di simpan lama2 takot basi pulak...hehehehehe...sekali lagi entry tentang marathon yg aku join last week 24 July kat nun jauh di atas puncak Cameron Highlands...1st time nak berlari dgn cuaca sejuk...hehehehehe...xcited sgt...actually run ni aku dah register lama dh...sebelum puasa lagi aku dah daftar...memang teruja sgt nk berlari kat CH...lgpun aku ada baca previous entry pasal run ni kat blog lain, nmpk mcm best ja sbb kena lari kat ladang2 sekitar CH dgn view yg cukup cantik...kali ni aku mintak member aku teman aku ke CH...tak berani aku nak drive sorg ke sana...tambah pulak musim hujan, takot ada tanah runtuh..huhuhuhu...



Kami gerak dr Iph dlm pukul 8.30am ikut jalan Simpang Pulai...mcm biasa la kalau aku dgn member tingtong sorg ni tak pernahnyer senyap sepanjang jalan...ada je citer siap gelak ketawa...so tak terasa sgt perjalanan kami tu...kalau ikut kan perjalanan kami dah sampai awal tapi di sebabkan kami sesat dok cari resort kami yg tah mana letaknya...pusing2 sampai ke Tanah Rata kami cari...last sekali aku call resort tu, rupa-rupanya dekat je dgn Copthorne Hotel tempat aku nak lari esoknya...adoiiiiiii penat kot cari...tak ada signboard langsung...lepas ambik race kit kat hotel aku sakan la jalan2 sekitar CH...hehehehe..malam ada upcara perasmian fun run...meriah jugak..1st time aku tengok ada upacara perasmian yg dibuat asing...selalunyer perasmian mesti sebelum start lari tapi kali ni tak...sgt intersting...lain dr yg lain...by the way bib no aku kali ni mmg cantik giler...2345...cantik kan..????..



Pagi2 lagi aku dah get ready utk run...perghhhhhhh sejuk giler...ketaq2 aku weiiiii...dlm pukul 6.30am kami semua dh berkumpul kat depan hotel utk acara aerobik...tak sangka penyertaan kali ni ramai mencecah hampir 1600 org...memang penuh dataran depan hotel Copthorne tu...acara senaman start lebih kurang dekat pukul 7am...jenuh tunggu...dh la sejuk...mengigil teloq aku...hahahaha...nama je senaman ringan tapi tercungap2 jugak la ikut rentak senaman tu...belum start lg larian tu...huhuhu...



Peserta dilepaskan oleh sapa tah...aku pun tak ingat...hahahaha...for starting memang susah nak lari sbb terlalu ramai sgt...terpaksa la berjalan dulu...aku ada jugak try selit2 utk ke depan...sampai kat simpang masuk ke hotel baru la aku boleh start larian...mula2 steady ja sbb dlm otak aku ingat larian kat jalan landai...tapi tak jauh dari tu semua peserta mula masuk ke laluan hutan...haaaaaaa....?????...aku memang tak expect yg aku kena lari masuk hutan...bukan tu je, laluan berbukit & berbatu pulak tu...dh macam hiking dh...redah je la...belum apa2 lg aku dh kepenatan...kemudian baru la nampak permandangan ladang dr atas bukit...memang cantik sgt view pagi tu...1st time la aku lari mulut berasap2..hahahahaha...



Dalam run ni ramai yg pancit aku tengok...mungkin mereka pn mcm aku tak ready apa2 utk run kali ni...tapak kaki aku mula sakit sebab terpaksa berhentak dgn batu2 besar...rasa pedih spt melecet...aku buat tak kesah je...tu belum lagi betis kaki aku yg mula keras mcm nk kejang...aku slow kan larian aku & start berjalan...semalam hujan lebat so jalan agak becak berlecah & licin...ramai peserta yg terjatuh ketika menuruni bukit berbatu...aku pun hampir tergelincir...time ni la pentingnya kerjasama antara peserta...masing2 tolong menolong antara satu sama lain...



Selain daripada ladang sayur & buah, kami jugak melalui ladang bunga...ada 2 anak sungai yg kami kene lalui...tak dalam mana pun sbb anak sungai tu merentangi laluan kami...basah jugak la stokin dgn air sungai yg sejuk tu...check point 1 kat tepi ladang sayur...kami diberikan air utk penghilang dahaga sebelum meneruskan larian...jenuh jugak la nak mendaki & menuruni bukit...seyes kaki aku memang dh sakit...check point ke2 pulak kat tepi jalan besar, kami disediakan air & pisang...time ni aku ingtkan azab aku dh habis..rupanya kena masuk semula ladang2, hutan & bukit lagi..pergghhhhh....mintak nyawa...huhuhuh...sampai 1 puncak bukit aku memang dh tak boleh nk teruskan...aku terpaksa berhenti & duduk sekejap...ramai jugak yg tegur aku...aku senyum ja...dh tak boleh nk kata apa2 dah...hahahaha...



Laluan terakhir ialah pasar kea farm...time tu aku memang dh tak terdaya dah...tapi demi utk menamatkan larian aku kuatkan semangat lari slow2...cuaca sejuk dh tak terasa dh...aku rasa panas nk cepat habis je...akhirnya aku sampai jugak ke garisan penamat dgn catatan yg paling teruk bg aku iaitu 01:43:22sc...hampir 2jam utk 11 km...fuhhhhhh....mmg xtreme betol run kali ni...terlepek la aku dataran hotel tu sambil2 tunggu peserta lain sampai...seyes mmg level energy aku dh -ve...tengok betapa kotornyer kasut aku kali ni...huhuhu...aku tak tunggu lama sgt...agak2 blh berdiri stabil, aku pun balik bilik utk rehat...sampai bilik mmg terlentang sakan la aku atas katil...penat giler tambah pulak tapak kaki aku melecet luka...masa aku kat bilik aku masih nmpk lagi ramai peserta yg sdg berusaha utk menghabiskan larian dr tingkap bilik aku...



Walaupun larian kali ni agak xtreme dgn cuaca yg sejuk, turun naik bukit, lalu kat ladang2, jalan sempit lecah & licin, kasut kotor tapi aku suka...tersangat la best...tak menyesal aku join...insha Allah kalau ada kesempatan tahun depan aku akan join lg...acara wajib ni...apa2 pun ni la pengalaman baru paling best sepanjang aku join run selama ni...mayb lepas ni kalau ada run yg mcm ni aku akan try join...tak kesah la pasal masa atau apa..yg penting kepuasan & enjoy....
Copthorne Fun Run dlm kenangan...
30 July 2016 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...selamat hari raya...pasti ramai yg sibuk menghadiri open house sana sini...untung la makan sedap...hahahahaha...
Hari ni aku nak update sikit pasal aktiviti aku yg masih belum berupdate kat blog ni...sibuk baq hang...mcm biasa la kalau aku up entry baru mesti pasal marathon...last 17 July aku ada join 1 event ni kat Stadium Ipoh...sekadar nak test power ja sbb ni larian pertama aku selepas 'berhibernasi' hampir 2 bulan tanpa sebarang aktiviti larian...maklum la bulan puasa & raya...untuk run kali ni pun aku sempat training utk 2 hari ja...aku teramat busy dengan keja sampaikan aku nak p jonging pn tak sempat...last sekali aku tabah tekad & redha je la....


The Green World Run ni start dlm pukul 7 pagi dekat Pusat Sukan & Rekreasi Perak bersebelahan dgn stadium perak ja...aku ingatkan ramai la yg join run ni...punyer la kalut aku gerak p stadium sebab takot tak ada parking keta...rupa2nyer yg hado sgt...tak silap perkiraan aku tak sampai 1000 org pun...mayb kurang hebahan kot...ke aku je yg gedik nak joint sgt...hahahahaha...
Tujuan run ni adalah sempena Hari Hijau Sedunia...ala2 Earth Hour la jugak cuma beza larian ni buat siang hari...Goodies yg disediakan pun semuanyer mesra alam...aku suka t-shirt dia...color green, cantik...sebelum acara di mulakan ada la dlm 12 org kot finalist Miss Green World Perak dtg bagi sokongan...hhmmmm...seyes aku cakap geletis je lebih 12 org tu...perasan cantik...memang tak lawa mana pun...aku perhati je dari jauh...ingat kot ada la org serbu nak bergambar ke apa...hahahahaha gelak sat...org buat tak tahu je pun...DJ je beria2 announce kehadiran 12 org tu...nmpk sgt syok sendiri...abaikan 12 org yg bangun tido muka tak cuci tu...hahahaha...
Larian start dekat pukul 7am...10km mengelilingi jalan2 sekitar stadium...actually aku dah pernah try sekali laluan2 ni dulu...so aku just lari mcm biasa...memandangkan baru lepas seminggu berhari raya, perut aku pun masih penuh dgn lemak2 tepu rendang la, kuah kacang la, nasi impit la, lemang la, kuih-muih la maka larian aku pun tak sebagus mana...pancit & semput...padan muka aku...hahahaha...walaupun kerap berhenti berjalan tapi aku sedaya upaya mengejar masa...time off utk run kali ni adalah sejam...gila tak gila penganjur buat mcm tu...ingat dekat ke 10km tu..???..kesian kat runner yg jarang2 sekali join run...


Aku sampai kat line finisher dgn masa 01:11:35sc...lebih sikit je dari time yg dorg tetapkan...tapi bagus jugak larian aku kali ni...tak sangka boleh catat masa sepantas tu walaupun aku tak training sgt...sebelum ni kalau 10km mesti dekat 1jam 30minit...makna kata aku memang boleh lari bawah 1hour la utk 10km...hehehehehe...ini 1 motivasi utk aku...yesssss.....sampai je kat garisan penamat aku dapat la medal + goodies...ingat kot ada la makanan ke apa...setakat sebotol air mineral dgn voucher2 makanan...hhhmmm....bayar mahal2 ni je yg dpt...seyes kedekut giler....aku lepak jap kat tepi balapan stadium yg aku selalu joging utk melepaskn penat...sambil2 tu ambik la sikit2 picture buat kenangan....
Ok la aku nak konklusikan larian kali ni...seyes dlm hati aku kata ni la larian paling worse bagi aku walaupun catatan masa aku cukup baik...nak tau kenapa aku kata mcm tu...

# bayaran mahal tapi apa yg dorg bagi kat runner..????..setakat beg mesra alam konon, air mineral & boucer makanan...boucer makanan nak buat apa..???bkn boleh makan baucer tu pn...kebanyakan boucer tu valid kat area KL...memang rugi giler bayar...gamaknyer duit yg kitaorg bayar tu salur kat miss green yg tak berapa nk cantik tu...dgn muka selebet tak mandi dtg bg support konon...common la...emak aku lagi cantik dr dorg...yg aku tengok gedik geletis je lebih....meluat ja aku tengok...

#  penganjur kali ni tak peka dgn runner...tak pernah la aku join event yg time off utk 10km adalah sejam...boleh pulak announce kata sapa2 yg tak berjaya habiskan larian dlm masa sejam takkan berjaya dapat medal & goodies...mmg giler betol...kalau yg join ni semuanyer atlet2 boleh la kot set time mcm tu...tapi yg join ni byk yg tua2...yg buncit2...budak2 sekolah...adoiiiiii kesian dorg....aku yg selalu join run pun tak boleh nk sampai target tu...bengong sedunia penganjur ni...

seyes cakap ni la yg pertama & terakhir aku join event ni...kalau next year ada lg memang tak la aku nk join...buang masa & duit aku ja...ok byeeeee...!!!!


| 0 KoMeN |

Selamat hari raya aidilfitri kepada semua yang mengenali diri ini..
Ampun & maaf jika aku pernah ada silap serta salah di sepanjang perkenalan kita..
Semoga bergembira di hari lebaran ini...
Maaf zahir & batin...
#prayformadinah

07 July 2016 | 0 KoMeN |