twitter

Assalamualaikum...salam ramadhan kepada semua..dh masuk hari ke 20 baru nak wish kan...hahahaha...maafkan aku...lately aku terlalu busy & penat untuk update blog aku...aku ingatkan dlm bulan puasa ni kerja aku mungkin akan berkurangan tapi rupanya tak..start sebelum puasa hingga la ke minggu ni setiap hari aku keluar office tak kurang dari pukul 7 malam...bila dh sampai rumah dh pukul 7.30 malam...badan & otak dh penat sgt...memang level energy aku 0%...habis terus...sebab tu aku tak berkesempatan nk update blog langsung...anyway terima kasih kepada yg sudi view & baca blog aku ni...terima kasih banyak...


Entry hari ni berkenaan mawar merah...ada apa dengan mawar merah?...saja je aku nk up tajuk ni...kebetulan aku ada terdengar satu lagu yg berkaitan dengan bunga ni...bila aku fikir balik, banyak tajuk lagu yg menggunakan mawar merah sbg tajuk lagu @ inspirasi/ nukilan lirik lagu mereka...terlalu istimewa betul mawar merah ni di mata semua org...kenapa tidak bunga kebangsaan kita? @ bunga tahi ayam ke? @ pun bunga kekwa ke? @ bunga2 lain?...kenapa mawar merah?
Kalau diteliti betul2, mawar merah ternyata ada keunikan tersendiri...dari segi bentuknya yg mempunyai berlapis2 kelopak ternyata berbeza dgn bunga lain...kalau bunga lain hanya mewakili 5 @ lebih kelopak bunga tapi tidak bagi mawar yg mempunyai banyak kelopak yg pelbagai saiz...cuba anda compare kelopak2 mawar merah & bunga2 lain, yg mana anda lebih tertarik??..pasti mata anda akan lebih tertumpu pd mawar merah kan...



Selain tu, tarikan utama bunga ni ialah warnanya yg menyerlah & menarik...dari kejauhan kita dh boleh nampak bunga ni...warnanya yg terang & garang tidak mampu ditandingi oleh bunga2 lain...betul tak??...
Berbanding dgn bunga lain, mawar merah juga wangi...ini menyebabkan kita sbg manusia lebih tertarik untuk menghidunya berkali2...baunya amat menyenangkan & mampu menenangkan diri kita..sbb tu bunga mawar sering dijadikan sebagai intipati untuk aromaterapi serta minyak wangi...
Jika kita merasai kelopak mawar, teksturnya sgt halus & lembut bak kain baldu....mungkin ni yg menjadikan mawar merah diangkat sebagai Queen of flowers & bunga ni juga menjadi lambang percintaan antara 2 hati yg sedang bercinta...unikan mawar merah ni..???..



Berbalik pada tujuan asal aku up entry ni...mawar merah sebagai tajuk lagu...banyak lagu2 yg menjadikan bunga ini sebagai simbolik lagu mereka...antaranya ialah lagu Ella, Allycats, Hairul Azreen & yg terbaru Ronnie Hussein...actually banyak lagi artis yg menggunakan bunga ini sebagai tajuk/lirik lagu tapi lagu2 ni aku pilih sbb adanya perkataan 'MAWAR MERAH'....

Sekuntum mawar merah sebuah puisi
Untuk gadis pilihan oh...di bulan Februari
Mulanya cinta bersemi dan kehadiran
Ribuan mimpi-mimpi oh di bulan Februari
-Sekuntum Mawar Merah Sebuah Puisi-
-Allycats-

Ku belayar di lautan 
Tidak bertepian
Sesekali disedarkan
Ombak yang mendatang
Aku seperti hilang
Punca arah dan...tujuan
-Sepi Sekuntum Mawar Merah-
-Ella-

Engkau merah mawar
Hadir bagai penawar
Dalam hangat, dingin terasa
Ku lafaz tanpa suara
-Semerah Mawar Merah-
-Hairul Azreen-

Usah dituruti hati yang melara
Hanya menambah sakit dalam dada
Sedangkan tiap rinduku
Tak lain hanya untuk kamu
Sayang dengarlah kataku
Kau masih mawar merah
Di hatiku tetap indah
Akanku jaga selamanya
-Kau Masih Mawar Merah-
-Ronnie Hussein-



Ini antara sebahagian lagu @ lirik yg menggunakan mawar merah sebagai nukilan dlm hasil lagu meraka...cukup tinggi darjat mawar merah ini diangkat di kalangan masyarakat kita...secara personal, aku juga menyukai mawar merah ni & seumur hidup aku cuma sekali saja aku pernah menerimanya...bukan sekuntum bukan 2 kuntum tapi 6 kuntum...dari siapakah..???...Biarlah Rahsia....hahahahaha...


25 June 2016 | 0 KoMeN |