twitter

Malam ni 1 lagi sejarah bakal tercipta di pentas akhir Anugerah Juara Lagu 29...lagu manakah yg bakal di nobatkan sebagai lagu terbaik antara 12 yg bertanding...tak sabar rasanyer nak tunggu malam ni...


seingat aku, setiap tahun aku tak pernah terlepas utk menonton Anugerah Juara Lagu ni...sejak tahun 1996 iaitu zaman Siti Nurhaliza naik meniti populariti sampai la tahun lepas lagu Bahagiamu Deritaku nyanyian Hafiz aku tak pernah la aku terlepas tonton...pada aku AJL ni acara wajib setiap tahun...mcm tak berseri tahun tu kalau tidak diadakan anugerah yg dah mencecah 29 kali penganjuran tu...
kalau diimbas kembali, kalau ada AJL je mesti ada nama Siti Nurhaliza, Ziana Zain, Nora, M.nasir,..nama2 yg cukup sinonim dgn event gemilang ni...tapi nampaknyer sejak kebelakangan ni, artis2 lama semakin menyepi & kebanyakan calon dimonopoli oleh artis2 baru...mungkin bagus utk industri muzik di negara kita tapi rasanyer mcm ada kesan negatifnyer...kurang persaingan antara junior & senior...kan...kan...kan...apa2 pun AJL tetap menjadi platform utama artis2 baru utk menonjolkan bakat & mencipta nama di persada seni tanah air kita...
tak nak berceloteh panjang jom kita tengok sapa yg kena malam ni...di bawah ni adalah 4 buah lagu yg disebut2 bakal menjulang anugerah berprestij malam ni...lagu2 ni adalah pilihan Selebriti Metro Ahad...

-1- 
Lagu : Di Pintu Syurga
Penyanyi : Dayang Nurfaizah
Komposer : Tam Spider
Lirik : Iman Imran

-2- 
Lagu : Sesal Separuh Nyawa
Penyanyi : Alyah
Komposer : Alfie Tiga & Aidil
Lirik : Alyah & Shah Shamsiri

-3- 
Lagu : Matahari
Penyanyi : Hafiz Suip
Komposer : Ajai
Lirik : Ajai

-4- 
Lagu : Apa Khabar
Penyanyi : Joe Flizzow Feat SonaOne
Komposer : SonaOne
Lirik : Joe Flizzow

itu adalah pilihan Selebriti Metro Ahad, bagaimana pulak pilihan aku...???..kalau mengikut perkiraan aku pilihan yg aku nak sangat menang ialah...

-1-
Di Pintu Syurga - Dayang Nurfaizah


-2-
Malaikat - Hazama


-3- 
Sesal Separuh Nyawa - Alyah


-4-
Matahari - Hafiz



4 pilihan terbaik bagi aku...kenapa..???..aku melihat pada lirik & mendengar pada melodi...tu pada diri aku...pendapat org lain aku tak tau la...hehehehe...
sama2 kita tonton AJL 29 malam ni jam 9.00 malam di TV3 dgn tema Gema Dalam Muzik...jangan lupa semua temu janji anda dgn Tv3 & AJL29...


#JanganLupa
#AJL29
#TV3


18 January 2015 | 1 KoMeN |
Assalmualaikum semua...harap semua 'kesayangan hamba' sihat sejahtera & dilindungi Allah swt sentiasa...hari ni nk up entry pasal dinner yg aku aku join semalam...big event anjuran HQ company...
actually event ni adalah acara wajib setiap tahun cuma antara cepat @ lambat je diadakan...mcm dinner semalam septutnyer diadakan hujung tahun lepas tp mungkin ada kekangan sikit, event di lanjutkan ke bulan ni...utk tahun ni sekali lagi penang menjadi tuan rumah & masuk tahun ni jugak la dh 3 kali aku join dinner yg dianjurkan...tema dinner kali ni ialah BOLLYWOOD GLITZ...


semegah temanyer, seglamour tetamunyer la yg menggabungkan 3 buah negeri iaitu perlis, kedah & penang...bukan main sakan dgn baju lip lap lip lap baik lelaki mahupun perempuan...semua cuba menepati tema yg di tetapkan..namun masih ada yg 'degil' dgn mengenakan pakaian casual smart..termasuk la aku...hahahaha...bukan tak nak ikut tema tapi aku merasakan mcm 1 pembaziran pulak nk beli baju 'kurta' tu...lepas tu dh sah2 aku tak pakai...terperuk dlm almari...hehehehe...


semalam aku & 3 org yg lain gerak dari sini dalam pukul 9.30 pagi menuju ke hotel Equatorial penang...walaupun tak jauh mana tapi harus diingat event besar di adakan di penang confirm jalan akan jammed & parking kereta terhad..so aku decide keluar awal walaupun dinner hanya start pukul 11 pagi...nasib baik la ada penunjuk arah...nak harapkan aku memang tak la...aku ni buta jalan exspecially area penang island...hehehehe...



elok parking kat basement, kami sampai kat ballroom dlm pukul 10 lebih...dari luar dh nampak meriah dgn baju pelbagai warna & fesyen...betol2 ikut tema dorang ni...after register nama, kami di berikan doorgift power bank sorg satu...perghhhhh...mewah tu....hehehehe...dlm dewan kami try mencari meja yg strategik tapi malangnyer semua tempat full reserve...nak tak nak duduk belakang la jawabnyer...dh la belakang terlindung pulak dgn tiang seri tegak tiga...adooooiiiii....nasib...nasib...



kalau dah gabung 3 buah negeri, seyes memang ramai...ramai yg aku tak kenal dari yg aku kenal...hehehehe...sambil menunggu kedatangan tetamu kehormat, kami semua disajikan dgn nyanyian oleh 'para artis' company dgn pilihan lagu ala2 bollywood...



acara di mulakan dgn perarakan masuk tetamu VVIP dgn diiringi oleh gendang india....fuhhhhh....berdebar dada...rasa nk berjoget....hahahaha...kemudian nyanyian lagu kebanggaan kami semua...selesai nyanyian, mcm biasa la ucapan dr para tetamu VIP & VVIP...kemudian slide show tribute utk mangsa2 banjir yg menimpa negara kita baru2 ni serta pelancaran tabung bantuan utk mangsa2 banjir...



event di mulakan dgn food presentation...makanan yg dihidang...hhhmmmm...pada pendapat aku secara personal, biasa2 saja...nk kata terlalu sedap pun tak, tak sedap pun tak...boleh la utk event besar mcm ni kot...yg penting air dia sedap...bergelen2 aku tambah...kahkahkahkah...acara seterusnyer ialah persembahan top 5 dr mereka2 yg berbakat besar...dalam selingan tu, makanan pun sampai ke meja2...sambil2 menikmati hidangan, disampaikan jugak, award penghargaan pd pekeje2 yg telah berkhidmat utk 30, 20 & 10 tahun...selain tu ialah lucky draw yg tak berapa nk lucky aku ni....hahahaha...



serasa aku la, tah berapa puluh kali aku mintak tambah air...seyes penat menunggu hidangan yg berikutnyer...dh la lapar...aku teguk air je la dulu...hehehe...yg penting aku kesejukan....huhuhu...persembahan pentas masih berterusan...yg mana giler selfie, handphone tak lepas dr tangan...maklum la dpt jumpa kawan2 lama...pakai pulak ala2 kajol, pretty zinta, aisywara rai, shah rukh khan, amitabh bachan...sape yg tak nk bergambar sakan...sekali setahun je kan...hehehehe...aku...???..hhhmmm...malas la nk selfie sakan...biasa2 je sudah....


lebih kurang 3.30ptg selepas grand prize diumumkan & hadiah tu bukan milik aku, so kami pun bergerak balik la...part yg paling bestnyer antara kami berempat tak sorg pun ingat parking kete kat mana...2,3 kali turun naik lift cari kete...punyer kelakar...last sekali baru jumpa...tak jauh rupanyer...hehehehee...aku sampai rumah dh dekat pukul 5 lebih...mmg penat sgt walaupun sekadar duduk & makan je...huhuhuuhu..


chalou meera betta...jumpa lagi hujung tahun ni dgn tema yg baru pulak...daaaaa...

#moodnakholiday#minggudepan#taksabarbhai
| 0 KoMeN |
Aku selamba ketawa gila
Dunia tak sempurna bila aku tiada
Aku selamba aku gembira
Oh aku tak sabar jadi gila la...

Ku suka berfoya bersama beyah
Bila ku ketawa riang gembira
Makan aiskrim & makan jeli favourite kami
Hidup bahagia selalu mengada

tu la antara bait2 lirik lagu stacy GILALAH yg menggambarkan diri kami bertiga...sentiasa ada idea gila...buat keje gila...otak gila2 bukan gila hokeh...hahahahaa....susah nk buang perangai gila2 kami ni...memang 'sekepala'...aku tak pasti org lain mcm kami ke tak...tapi yg pasti kami happy...enjoy life ni sementara tengah ada peluang...



ni ceriter last week...kebetulan aku balik kampung utk mengahadirkan diri ke majlis kenduri doa selamat di rumah nenek..rasanyer tak lengkap kalau balik ipoh tak jumpa member2 sendiri...kebetulan jugak kenduri di adakan sebelah petang, so pd malam hari aku free...selesai majlis kenduri aku terus mintak izin dgn family, nenek, makcik2 pakcik2 sepupu2 utk keluar 'berjoli'...hahahahaha...hujan punyer la lebat sepanjang perjalanan aku...



kami bertiga lepak kat Mcd...sembang2...gelak2...tu je la keje kami...aku pun tak tau kenapa setiap kali berjumpa mesti akan ada benda yg melucukan...org lain kalau tengok pun mesti pelik...gelak bukan perlahan...cover dgn tangan pun bunyi gelak tu tetap dengar...GBB memang gila gelak...hahahaha...hujan masih lebat...
hujan berhenti, kami bertiga decide nk ke gerbang malam...niat hati nk cari jam tangan tapi macam mahal je...cantik tu mmg cantik tapi harga tak berpadanan la pulak...tengok je la...cuci2 mata...malam ni mcm tak ramai org sgt mungkin sebab hujan...kami pun berjalan la sepanjang2 jalan tengok2 apa yg septutnyer kami tengok...kebetulan masa kami jalan ada group tv3 dtg utk roadshow AJL29...time tu dorg baru nak set up equipment so kami decide nk jalan dulu then bari patah balik tengok...jalan punyer jalan...patah balik je tengok2 dh habis roadshow tu...hahhhh.....!!!!!..kejapnyerrrrrr....tah apa2 je....ok tak apa la...sebabkan tak ada benda nk di cari kami pun balik...



di sini la timbulnyer idea giler kawan aku yg sorg ni...dgn spontan dia ajak ke Padang Kota Penang...biar betol mamat ni...???..dah pukul 12 malam kot....ingatkan dia main2 rupa2nyer betol...aku & sorg lagi pun setuju je la memandangkan dia yg nk drive...so aku & sorg lagi balik rumah utk siap2 & kami terus gerak ke Penang...ni la 1st time aku keluar malam2 buta berjalan jauh pulak tu...kalau sorg2 memang tak la aku nk drive mlm2 buta ni...dalam kete mcm biasa la, kami kalau tak bergelak sakan mmg bukan kami...kebetulan pulak yg member sorg ni pasang lagu dangdut indonesia, lagi sakan la kami berkaraoke gelek inul...hahahaha....aku keletihan sebenarnyer...aku melelapkan mata sepincing masa biarkan 2 org member tadi fokus dgn perjalanan...giler tak penat dari pagi hingga ke petang aku sibuk dgn kenduri doa selamat...mana ada masa rehat...tu pun tido2 ayam...tau2 dh sampai tol kat jambatan penang...bangun je sambung balik borak, gelak, nyanyi...hahahahaha...



lebih kurang pukul 2 lebih kami sampai ke destinasi...malam ni agak kurang org...kalau tak penuh je...mungkin malam dh lewat sgt kot...dorg pn dh balik...yg ada pun budak2 muda yg baru nk up 'bergelondongan' (word baru kawan aku...hahahaha..)...kami duk lepak kat batu tebing sambil menghirup angin laut malam...sambil2 memerhatikan budak2 muda berpeleseran berbual dlm group...kadang2 aku terfikir jugak, dorg ni tak ngantuk ke..??..parent tak marah ke balik lambat2..??..kalau zaman aku baya2 mereka ni, time mcm ni dh stay rumah tido dh...hhmmmm...budak2 skrg tak mcm dulu...zaman dh berubah...
sambil berbual, sempat la berselfie...buat kenangan...seyes time ni ngantuk lagi tambah pulak kene bayu malam ni...pengunjung semakin berkurangan...para peniaga jugak mula ttup gerai...dekat pukul 4 kami pun bergerak balik...mcmne kami dtg mcm tu la kami balik...dlm kete kalau tak mengarut bukan kami...tapi time balik mmg aku dh keletihan sgt...aku tido, member yg sorg tu pn tido...tinggal la member yg sorg tu drive sorg2 sambil di temani irama dangdut dia...hahahaha...
sampai kat kuala kangsar baru aku tersedar...sambung balik la keje gila kami...karok sampai lebam...gerudi sampai rabak...kahkahkahkah...sedang elok nk azan subuh aku pun sampai rumah...pergghhhhhh...ni la keje gila member aku buat & yg penting melibatkan diri aku...apa2 pun aku enjoy sekali2 keluar balik lambat ni...bukan selalu pun...nway, tq kat 2 org member aku yg bwk revolusi baru dlm life aku...(ayat diplomasi sgt...hahahaha..)..lepas ni boleh buat lagi...hehehehe....esoknyer aku sakit kepala kekurangan tido...hahahahahaa...
11 January 2015 | 4 KoMeN |
Tepat 12.00 malam, melangkah kita ke tahun baru 2015...selama 365 hari, aku lalui kehidupan ini dgn penuh sabar & mencabar...mcm2 perkara yg di luar jangkaan berlaku sepanjang aku menapak di tahun 2014...biarpun diuji & teruja, aku tetap kuat menempuh kehidupan yg berliku...bagi aku ini semua lumrah kehidupan...bukan kehidupan jika kita tak di 'sepak terajang'...life is not easy...yang kuat akan survive...
di awal tahun 2014, aku mengharapkan sinar baru dlm menjalani kehidupan...aku berharap semuanya akan berjalan lancar...permulaan ceriter yg lancar...semuannyer baik2 saja...aku juga gembira & tenang dgn alur2 hidup aku...di tempat keje jugak kurang stressnyer...seperti biasa, tak banyak perubahan...cuma menjadi sedikit tension bila aku 'terpilih' menjadi wakil committee utk opis aku...stress betol aku...mentang2 aku je yg single tak ada komitment...aku la mangsa...dengan meeting tak habis2...dah meeting nak kene plak explain, huraikan, hipotesis, konklusi pulak kat opis...yg mana ketegaq pandai menjawab tp tak pandai nk support...seyes aku keletihan fizikal & mental...tapi nk buat mcmne...kerana terpaksa aku relakan jugak la...aku tak diberikan pilihan utk memilih @ menolak...hhmmmm...sabar je la aku...
ketibaan ramadhan sekali lagi aku terus di duga...emak tersayang jatuh sakit di bahagian kaki tanpa punca...pada awalnyer tidak terlalu ketara cuma apabila berjalan kaki terasa sakit exspecially bahagian lutut...selepas hari raya sakit lutut semakin menjadi2 hingga membengkak & menyukarkan pergerakan...ketika itu berat badan emak benar2 susut mendadak...emak terpaksa memakai tongkat utk berjalan & tidak boleh melakukan kerja2 berat...semenjak tu aku terpaksa berulang  dari penang ke ipoh setiap minggu utk memantau kesihatan emak...adikberadik lain semua duduk jauh & susah utk bercuti...aku je yg boleh cuti setiap minggu jadi aku perlu menjaga emak...lagi pun aku anak lelaki sulung, mmg tugas aku...memandangkan emak tidak boleh bergerak, aku perlu menjadi driver utk membawa emak ke sana ke mari...bermacam ubat emak cuba, pelbagai tempat emak di rawat namun masih belum menampakkan tanda2 utk pulih...keadaan semakin teruk apabila lutut mula membengkak...lebih kurang 2 bulan jugak aku berulang alik setiap minggu...ni la pengorbanan aku utk emak yg selama ni telah melahir & menjaga aku...memang agak sesak jugak otak & duit poket ketika tu tapi aku banyak2 kan berdoa supaya emak cepat sembuh spt biasa...alhamdullilah, selepas mencuba 1 ubat tradisional ni bengkak di lutut emak semakin surut & emak boleh berjalan seperti biasa...kini emak pulih seperti sedia kala...syukur pada Tuhan kerana mengembalikan kesihatan & senyuman di wajah emak aku...aku berharap & berdoa agar seluruh ahli keluarga aku terus menerus diberikan kesihatan yg baik...Aminnn..
1 lagi berita yg cukup menyentak hati aku ialah pemergian sahabat aku secara mengejut...1 perkara yg aku tak jangkakan...& yg paling teruk selepas 2 bulan pemergiannya baru aku di beritahu...terasa amat bersalah dgn sahabat aku tu...memang kami ada sedikit perselisihan faham hingga menyebabkan kami tak bertegur sapa tapi aku tak menyangka itu adalah pergaduhan kami yg terakhir...dia pergi tanpa sempat aku meminta maaf dr dia...berdosakah aku dgn dia..???..hingga ke hari ni aku masih tak dpt menerima kenyataan bahawa dia sudah tiada...keakraban kami seperti isi & kuku...bak kata ibunya, kami seperti kembar yg di lahirkan olehnya...kini aku kehilangan 'kembar' aku...maafkan aku...aku sentiasa berdoa agar kau ditempatkan dikalangan org2 yg soleh...damailah kau di sana...Al-Fatihah...
di awal tahun negara kita digemparkan dgn misteri kehilangan pesawat penerbangan Mas MH370 yg berlepas dr KL ke Beijing pd bulan Mac...namun pesawat tersebut dgn tiba2 hilang dr radar...sgt mengejutkan bukan setakat rakyat Malaysia tetapi juga seluruh dunia...ketika aku mendengar berita ni tiba2 hati aku tersentuh...rasa pilu & sayu melihat ratapan tangisan ahli keluarga penumpang & krew...aku tak boleh bayangkan bagaimana rasanya kehilangan org yg kita sayang...& aku tak mahu rasakannya kerana aku tahu diri aku tak kuat...hingga ke hari ni misteri kehilangan MH370 masih belum terjawab...biarpun byk andaian & spekulasi yg dibuat oleh pelbagai pihak namun MH370 terus 'menghilang'...semoga suatu hari nanti kita semua mendapat jawapan yg sahih...diharapkan Allah swt terus melindungi para penumpang serta krew MH370 walaup di mana pesawat tu berada kini...
belum redha kehilangan pesawat MH370, kali ni sekali lagi negara kita di kejutkan dgn tembakan oleh pejuang puak pemisah Ukraine - Russia yg menembak jatuh pesawat MH17 hingga mengorbankan kesemua nyawa yg manoritinya adalah rakyat Malaysia...pesawat malang itu yg berlepas dr Armsterdam dlm perjalanan pulang ke KL...sekali lagi rakyat Malaysia berkabung menyambut jenazah MH17 di kompleks bunga raya KLIA...suasana pilu, sayu, hiba,& sedih bukan saja di rasai & di ratapi oleh ahli keluarga mangsa tetapi seluruh dunia memberikan penghormatan terakhir kepada kesemua mangsa MH17...seyes bila dengar je berita ni, air mata aku tak mampu nk tahan dah...memang sedih sgt...aku percaya bukan aku sorang saja yg merasainya...aku berharap agar mereka yg bertanggungjawab akan di hadapkan kemukan pengadilan & menerima hukuman setimpal...buat keluarga mangsa, takziah...Al-Fatihah buat semua mangsa MH17, semoga abadi di sana & ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...
tidak cukup dgn itu, negara sekali lagi terus diuji dgn ketibaan musim angin monsun yg menyebabkan banjir besar menlanda di beberapa buah negeri...banjir kali ini dikatakan yg terburuk dlm sejarah sejak 50 tahun dulu...negeri2 terutamanya di pantai timur, lumpuh sepenuhnya...selain rumah & kenderaan, pelbagai peralatan rumah rosak sepenuhnya...misi bantuan mula dijalankan bg meringankan beban mangsa2 banjir...pasukan2 khas dikerah utk membantu mangsa2 di negeri yg terjejas teruk...ini lah ujian, kita yg melihat tidak akan merasai beban yg perlu dipikul oleh mereka...berat mata memandang berat lagi bahu yg menggalas bebannya...diharap semua mangsa banjir bersabar & tabah mengharungi semua ini...aku berdoa semoga Allah swt permudahkan segalanya...aminn....
sekali lagi, isu pesawat terhempas menjadi perbualan hangat...kali ni membabitkan pesawat Air Asia Indonesia yg terhempas di lautan berhampiran dgn Kalimantan...dipercayai faktor cuaca menyebabkan pesawat malang tu terhempas & kesemua penumpang serta krew tidak ada yg terselamat...Al-Fatihah...nampaknya rekod inndustri penerbangan tercalar sedikit tahun ni...& cita2 aku utk menjadi pramugara..???...masih tersemat di hati...rapi...tak pernah berubah...Insha Allah, tahun baru aku merancang ke arah itu...doa2kan yg baik saja utk aku...
dlm kesedihan & dugaan serta ujian yg melanda diri ni, aku tetap bersemangat menempuh kehidupan seharian utk mencapai semua impian aku....keinginan yg tinggi utk menyertai marathon sulung akhirnyar berjaya aku laksanakan...setelah berbulan lamanyer aku berusaha membaiki stamina & mempersiapkan diri, akhirnyer aku berjaya melakukannyer...marathon pertama sejauh 10km di Ipoh memberi aku 1 lg pengalaman baru dlm hidup aku...ini lah cita2 aku sejak kecil...ingin menjadi pelari...biarpun tak sehebat mana namun aku berjaya mencapainya...Insha Allah utk tahun baru ni, aku akan berusaha lebih lg utk menyertai pertandingan2 marathon yg di adakan...tu selepas aku berehat panjang disebabkan kecederaan kaki...huhuhu...
percutian bersama2 sahabat juga merupakan salah 1 list impian aku...pulau redang destinasi yg dipilih memberi kenangan yg indah utk aku & sahabat...biarpun pd awalnya sekadar gurauan namun akhirnya gurauan itu menjadi kenyataan...rasa tenang bila sesekali dpt lari dr kesibukan kerja & kebisingan kota...aku betol2 menikmati percutian aku dgn sahabat...Insha Allah jika ada rezeki, tahun baru ni ke destinasi lain pulak...hehehehee...
tahun ni 2 org sahabat baik aku naik pelamin...yg sorg lagi pulak bakal menjadi ibu....hhhmmm.....aku pulak..???...msh mcm ni....tah bila nk merasa berdua...huhuhu...jodoh itu rahsia Allah...sabar & terus berdoa...
ini antara sebahagian coretan penting yg tertulis dlm diari hidup aku sepanjang tahun 2014...harapan aku agar tahun 2015 berjalan dgn lancar seperti yg di rencanakan...semoga dugaan & cabaran yg datang dapat aku lalui dgn sabar, tabah, ikhlas & redha...semoga Allah swt memperkenankan setiap doa, melindungi aku sentiasa & memberkati perjalanan hidup aku serta membuka ruang & jalan utk aku terus berusaha menjadi sorang yg lebih baik & beriman...aminnnn....
buat semua blogger yg rajin view blog aku ni...terima kasih banyak2...salam perkenalan...& tak terlambat lagi rasanya utk mengucapkan selamat tahun baru 2015 pada semua...
muahhhh...!!!sayang semuanya...!!!hehehehe...





| 2 KoMeN |