twitter

Assalamualaikum...aku harap semuanya sihat2 belako...agak lama aku tak update blog aku ni...rindu bangat...jari ni rasa gatal je nak menaip cuma masa tak mengizinkan...aku terlalu sibuk...mengalahkan manager kan...???...hahahahaha...sejak baik demam hari tu aku mana ada non-stop keje...dalam tak sihat tu aku gagahkan jugak la ke office...bukan nak tunjuk rajin tapi aku terpaksa...kalau aku cuti tak ada sapa nak take over keje2 aku tu...so sebelum aku nak bercuti, aku kene la turunkan ilmu aku kat staf lain supaya keje2 aku tak tergendala...payah sebenarnyer jadi diri aku ni...org nampak mcm aku ni terlebih rajin tp sebenarnya mereka tak faham situasi aku...
lebih kurang seminggu jugak la aku jd mentor utk turunkan semua ilmu yg ada supaya senang bila aku cuti ke, mc ke ada la org take over keje aku tu...tapi sebenarnya tempoh seminggu tu terlalu singkat bg aku...utk menguasai keje aku ni sekurang2nya kene dlm 2 ke 3 minggu...tapi nak buat mcmne sebab minggu berikutnya aku nk bercuti so terpaksa jugak la...aku ajar yg penting2 je...nampak seperti boleh terima...lapang rasa dada aku ni...boleh aku bercuti dgn senang hati...siap pesan lg jangan ganggu percutian aku...hahahahaha...
minggu lepas aku berpeluang ke salah buah negeri pantai timur iaitu kelantan...aku ke sana bertemankan 2 org lg member aku iaitu Sieyda & Diela...tujuan kami ke sana adalah utk mencari material utk business kami...perjalanan kali ini pun tak dirancang dgn proper...last minit booking hotel...nasib baik ada kosong...masing2 sibuk, so masa utk merancang tu agak terhad...nak tak nak kami redah & tawakal je la...bertolak dlm pukul 8 pagi kami ikut laluan Cameron Highlands/Gua Musang...1st time sebenarnya aku drive ke kelantan ni...sebelum ni pernah la ke negeri cek mek ni tp naik bus...dlm bus cuma tido je, tak terasa la penat sgt...kali ni aku la yg drive memang terasa sgt sakit pinggang...dah la jalan yg agak tak berapa nk lurus...aku kemabukan...hampir2 saja memuntahkan isi perut aku....hahahahaha...sesampai di Gua Musang aku ingatkan dh semakin hampir la destinasi kami iaitu Kota Bahru rupa2nya sangkaan aku silap...masih jauh lg perjalanan kami...aduyaiiiii....sabar...sabar...sabar...teruskan perjalanan...


bila sampai di Kota Bahru, misi kami nk mencari hotel kami yg terletak di Wakaf Che Yeh...serius jalan kat sini 1 way bila dh terlajak mmg susah nk u-turn balik...nak tak nak aku redah je la...ikut suka aku je u-turn...time tu kami berdoa sangat2 supaya tak kene tahan dgn polis...hahahahah...pusing punya pusing dekat pukul 2 lebih baru kami jumpa hotel kami...perghhhhh penat giler....after check in mmg aku terbongkang atas katil...penat sangat2...tapi tak lama, lepas solat, kami kene keluar jugak sebab petang ni mereka nk pasang khemah utk uptown wakaf che yeh...so dlm pukul 3 lebih kami keluar mencari kedai makan...lapar dah perut aku ni...pusing punya pusing last sekali kami singgah 1 kedai makan ni...berdekatan dgn bangunan kerajaan kot...nampak mcm ok je...so kami pun pesan la menu...semua ambik yg sama...3 teh o' ais & 3 nasi goreng ayam...suasana gerai agak lengang tak ramai pelanggan cuma kami je...tapi service punya la slow motion...tah apa la yg mokcek tu kelebet kat dapur tu...sabar je la...
duk menyembang menu pun sampai...kami pun bismillah & terus makan...ok rasa cukup sedap cuma kami tak berapa nk puas hati dgn nasi & ayam yg di hidangkan...nasi cuma 1 mangkuk kecik & 2 slice yg sgt kecik utk 1 pinggan...hah...????...org kelantan memang makan mcm ni ke..???..sikit sgt...aduyaiiiii mokcek...tak kenyang kami...malas nak cakap banyak kami terus je la makan sampai habis...bila panggil utk bayar pulak, sekali lg tah apa la mokcek buat kat dapur tu...panggil berkali2 tak datang...aduyaiiiii, mcm ni ke meniaga mokcek...???..tok tek tok tek, RM24...hahhh..??????...terkejut kami...makan mcm ni pun sampai RM24..???...serius tak berbaloi mokcek oiiiiii...agak2 la nak meniaga mokcek pun...kami tau la kami dr luar tp tak yah la sampai nk cekik giler2...kalau mcm ni la mokcek meniaga, ni la kali pertama & terakhir kami makan kat sini...lepas ni kalau kami ke negeri ni lg confirm kami pilih fast food...lebih kurang sama jugak harga makan kat kedai mokcek tu....menyesal singgah kat situ..silap tak ambik picture je kedai mokcek tu utk di promosi di FB kami...kalau tak mesti dh famous...


tak tunggu lama kami terus bergerak ke Pasar Siti Khadijah...yg ni pun 1 masalahnya kat kelantan ni...signboard tak banyak...elok2 ikut signboard, terus hilang direction...dah tak jumpa dh sign board seterusnya...tension aku...ada GPRS pn memeningkan kepala...simpang dh dekat baru la bg arahan...mana la sempat aku nk bg signal....aduyaiiiii....last sekali aku try & error je la...sampai jugak la ke Pasar Siti Khadijah...nasib tak berapa nak baik sebab kebanyak kedai dh mula tutup sebab malam nanti kebanyakan mereka akan ke Uptown Wakaf Che Yeh...ok la kami juz round2 survey matrial kain yg kami nak tu...ternyata kebanyakannya menjual harga mati tak boleh nk kurang lg...tambah pulak kami ni org luar lg la susah utk tawar menawar...jadi kami sekadar cuci mata je la...lepas tu kami cadang nak ke Bazar Tok Guru tapi ada sorg abg yg meniaga tu bgtau kami Bazar pun tutup sebab nk ke Uptown Wakaf...so kami cancel plan nak ke sana & terus ke KB Mall...saja la nk tengok2 pasaraya yg menjadi kebanggan rakyat kelantan ni...1st cari parking, kami terpaksa pusing 2 kali sebab terlepas pintu masuk building KB Mall...serius la susah jalan kat KB ni...1 way & u-turn pulak jauh....huhuhuhuhu...dalam KB Mall, dari bawah naik ke atas...hhhmmmmm...mcm biasa je...tak ada apa yg special sgt...dlm pukul 7 lebih kami gerak balik ke hotel...time mcm ni depan hotel dh penuh khemah2 utk uptown malam ni...kami naik ke bilik & bercadang lepas solat baru turun jalan2...


selesai solat kami turun ke Uptown Wakaf Che Yeh...memang tersangat la besarnya...sebelum memulakan penjelajahan kami makan dulu di gerai berhampiran...kali ni kami tak nak lg terkena mcm siang td, so kami pilih gerai yg terang2 dah letak tanda harga utk setiap menu...lebih selamat...lepas makan kami terus berjalan meyusuri khemah2 di sekita wakaf tu...memang luas sgt...lenguh kaki kami...seperti uptown di negeri lain jugak, kebanyakan menjual pakaian & makanan...so kami sekadar cuci mata je la...penat berjalan kami terus naik bilik...penat dah sgt...aku tergolek atas katil sambil2 tengok tv & bersms...last sekali aku terlelap kepenatan...


seawal 7 pagi kami dh check out...hari ni kami nk ke negara jiran iaitu Mundok....tujuan kami nk cari kain ela kat sana dgn bantuan kawan Diela kami akan masuk ke seberang melalui Rantau Panjang...perjalanan ke Rantau Panjang mengambil masa kira2 45minit...sampai di sana kami telah dijemput oleh kawan Diela & dibawa terus utk sarapan...kali ni dapat merasa nasi kerabu...sangat pure & sedap...aku suka...lepas makan, kami terus di bawa ke tebing sungai golok utk ke seberang mundok...nasib kami agak baik sebab hari ni tak ada tentera yg berkawal...kalau tak kami tak dibenarkan masuk ke seberang....dekat je rupanya mundok...cuma seberang dgn bot dgn bayaran RM1, kami sah bergelar pendatang haram...hahahaha...tapi nasib kami jugak tak berapa nk bagus sebab time kami sampai tu, kedai belum bayak yg dibuka...awal lg kot...pusing2 kedai kat situ tapi barang yg kami cari tak ada...frust giler...lastnyer kami beli la kain ela beberapa warna utk dijahit...kain ni mmg tak dpt di negara kita..kalau ada pun mahal giler...dh alang2 ke mundok, kami pun beli la utk bisness kami...tengahari kami keluar dari mundok & terus ke rumah kawan Diela yg kebetulan berdekatan kawasan tu...dia janji nak bawakan kami ke KB utk mencari kain ela...di rumah dia kami dihidangkan dgn nasi dagang...pergghhhhhh terbaik la....sedapppp....heheheheh...


dlm pukul 12 lebih kami bergerak ke KB semula...nasib baik la ada yg expert, so aku cuma follow dibelakang saja...sampai di kedai yg di maksudkan, kami terus membeli barang yg kami cari...ternyata murah bila ada org tempatan...hahahaha...penat memborong kami singgah pulak makan nasik lemak kukus...cuma kami tak makan sbb masih kekenyangan...time cuaca panas mcm ni aku makan laicikang...lega tekak aku...tak lama duduk rehat kami ke Bazar Tok Guru yg kebetulan terletak tak jauh dr situ...mcm bese la, harganya lebih kurang Pasar Siti Khadijah...tak boleh kurang langsung...last sekali kami mintak diri utk beransur balik...hari dah petang sgt...dh la nk kene tempuh hutan banat...aku bukan boleh drive malam sgt...memang aku pecut kete sedaya mungkin dgn harapan bila kami sampai di Cameron tak terlalu malam sgt tp syg sekali, jalan penuh dgn lori, agak bahaya utk aku memecut...huhuhuhuhu...
kami sampai di rumah dlm pukul 11 malam...perghhh penat sgt & yg paling best aku kemabukan lagi...rasa nk terburai isi perut aku...hahahahaha...time utk aku 'membuta'...


ni la pengalaman pertama kami ke Kelantan utk mencari material utk bisness kami selain di Kuala Lumpur...sgt2 mencabar & teruji...apa2 pun Alhamdulillah semuanya selamat...
23 February 2014 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum...1st thing 1st nak wish kat MY BELOVED MUM...HAPPY BIRTHDAY...SEMOGA PANJANG UMUR, DIBERI KESIHATAN YG BAIK & MURAH REZEKI SELALU...I LOVE U SO MUCH DUNIA AKHIRAT...muaaahhhhhh...!!!!


2nd thing, diam tak diam...pejam celik...aku tak sangka dah 5 tahun aku berblog...1 jangka masa yg agak panjang bg aku utk setia dgn 1 aktiviti yg berkaitan dgn internet ni...mmg tak dijangka langsung...jika diimbas kembali, dari nama 3D's Saif hingga la yg terbaru ni dah banyak kali blog aku diperbaharui...bukan senang utk aku yg dulunya buta IT utk memahami ttg java, coding2 program ni tapi aku belajar...sikit2 aku cuba utk faham semua tu...alhamdulillah berkat kesabaran aku, ni la hasilnya...


sejak entry pertama hingga la yg terbaru ni, bermacam2 aku dh update...dr suka, duka aku, kenangan mengusik jiwa, tentang keluarga & kawan2 aku, hobi 7 cita2 aku, apa yg aku tak pernah update kat sini...semua aku luahkan sama ada secara spontan @ aku copy paste dr sumber lain...segalanya aku taip di sini...aku puas & bangga...
pd mulanya aku sekadar suka2 utk ada blog...sekadar utk menjadikan tempat aku utk bercerita...ibarat seperti diari online pd aku walaupun aku tak update setiap hari namun aku jarag meninggalkan blog aku utk tempoh yg panjang @ melupakan terus kewujudan blog aku ni...tak byk sikit pun aku akan taip dlm ni...sekurang2nya aku ada tempat utk meluahkan perasaan...
dulu blog ni tak ramai yg view...apatah lg jd follower...kalau ada pun sekadar kenalan rapat yg mengetahui kewujudan aku ni...tu pn bertukar2 link...aku pun tak berharap yg blog aku ni ramai follower...siapa yg rasa nk baca silakan...siapa yg nk jd follower dialu2kan...aku tak pernah paksa siapa2 utk wajib jd pengikut setia aku...hak individu....tapi sehingga hari ni, alhamdulillah semakin meningkat follower aku & semakin yg view blog aku ni...jutaan terima kasih aku ucapkan pd semua yg sudi menjengah ke blog yg tak seberapa ni...harap ukhuwah kita berpanjangan...insha allah...
rasa malas nk taip byk2...hari ni tak berapa sihat...lengkap 3 serangkai...demam, batuk, selsema....sungguh tak selesa...huhuhuuhu...apa2 pn terima kasih sekali pd yg support aku selama ni...aku tinggalkan dgn ciuman kasih syg yg tak terhingga buat semua....muahhhhhhhh....!!!!..
Happy Birthday utk Blog Saif Haqiem....


08 February 2014 | 0 KoMeN |
Wahhhhh....Assalamualaikum semua...lama sangat aku dh tak update blog aku ni...rindu serindu rindunya...kebelakangan ni aku agak sibuk dgn kerja, dgn business aku, dgn keadaan diri yg tak menentu hingga terabai blog aku ni...apa2 pun terima kasih tak terhingga pd yg masih tak jemu2 singgah ke blog aku ni...tq so much...really sayang u all ketat2...hehehehehe...
ok tak nak buang masa merepek bukan2...tengok tajuk pun mcm tak berapa nk best jer...perasan sendiri...syok sendiri...hahahahaha...actually aku saja cipta tajuk entry ni...nampak sikit nilai estitikanya...sangatttt...!!!!..ni bukan entry pasal 'Anu Dalam Botol' yer....hahahaha...enoughhh...!!!...


pernah tak korang bayang kalau 1 hari tanpa sengaja di tepi pantai, korang terjumpa botol yg dlmnya berisi sepucuk surat..???..@ pun korang terfikir utk mencampakkan 1 botol yg berisi surat ke dalam laut & membiarkan botol tu hanyut dgn harapan botol itu akan dijumpai oleh org lain di tempat lain...pernah tak..???..masa kecik2 aku selalu terfikir mcmne la botol yg berisi surat ni boleh hanyut jauh ke tempat lain & boleh pulak terdampar kat tepi pantai...kalau campak ke tengah laut paling2 tak pun, balik semula ke pantai tempat kita campak...tu pun kalau selamat la, kalau tak selamat hancur berderai dilanggar dek bot @ kapal...aku pernah terfikir nak buat mcm tu...nak tengok jauh mana la botol yg aku campak tu boleh hanyut...untung2 botol tu hanyut sampai ke luar negara & mesti masuk berita ttg penemuan botol dari Malaysia...kan dh famous nama aku...hahahahaha...
lg 1, agak2 apa yg korang nak tulis dlm surat tu..???..for sure la, nama, alamat..tu wajib...tapi selain tu apa yg pernah terlintas di fikiran korang utk bgtau org yg menerima surat tu..???..ada setengah tu tulis ttg diri sendiri, ttg family la, ttg hobi, ttg sajak...semuanya serba ringkas...kalau aku, aku teringin nk bercerita ttg diri aku, family aku, kawan2 aku, ttg negara aku, ttg kebahagiaan, kesedihan, kegembiraan, kedukaan yg aku alami dlm menempuh usia yg semakin meningkat...dh nama pn surat, msti ada cerita yg nak di kongsikan...biar la berkajang2 kertas tp at least tak sia2 la perjalanan botol yg aku campak tu...hehehehe...hebat tak..???..mungkin lg hebat kalau aku sertakan picture2 yg menggambarkan semua cerita2 aku...sapa tahu, botol yg aku campak itu akan hanyut bertahun2 lama, mungkin mencapai setengah abad baru ditemui...mungkin ketika botol itu di temui, aku sudah tiada lg di dunia ni...sekurang2nya, mereka tahu cerita aku...biar berkongsi segalanya dari surat itu...seronoknya kalau itu menjadi kenyataan...bermimpi la demi kebahagiaan...hahahaha...sini aku kongsikan sikit cerita pasal surat dlm botol...


1# 23 tahun dulu, sorg budak perempuan bernama Zoe Lemon yg ketika itu berusia 10 tahun telah menulis sepucuk surat tentang dirinya, haiwan peliharaan & hobinya lalu dihanyutkan botol yg berisi suratnya itu di perairan Hull, Utara-Timur England sebelum terdampar di Oosterschelde dykews & dijumpai oleh sorg lelaki yg sedang bersiar2 bersama dgn anjingnya...lelaki yg bernama Piet Lateur & isterinya Jacqueline yg ketika itu menetap di Belanda telah membalas surat berkenaan...Zoe yg telah berusia 33 tahun terkejut apabila menerima surat tersebut dari ibubapanya...surat botol yg dihanyutkan oleh Zoe telah melalui perjalanan sejauh 350 batu selama 23 tahun...

2# Setelah hampir suku abad @ 24 tahun sorg lelaki Jerman mencampakkan surat dlm botol dari sebuah kapal di Laut Baltik, khirnya telah ditemui oleg sorg budak Russia yg berusia 13 tahun, Daniil Korotkikh yg kebetulan sdg berjalan bersama2 dgn org tuanya di pantai itu...di dalam botol tersebut mengandungi surat yg tertulis :-
"My name is Frank & i'm 5 years old. My dad & i are trevelling on a ship to Denmark. If you find this letter, please write back to me & i will write back to you."
Frank yg kini berusia 29 tahun masih menetap di alamat yg sama & terkejut apabila menerima balasan dari Daniil..dia juga tidak mengingati surat yg dihanyutkan tersebut kerana sudah terlalu lama berlalu...

3# 2 org penyelidik dr kawasan terpencil di Kutub Utara kanada telah menemui botol berisi surat yg ditulis oleh Paul Walker pd 10 Julai 1959 @ kira2 54 tahun yg lalu...botol tersebut ditemui terselit di antara batu yg jaraknya hampir 500 batu dr penempatan manusia...surat tersebut ditulis dgn tangan menggunakan pensel & mengandungi mesej yg meminta pd sesiapa yg menemui surat tersebut agar mengukur jarak antara batu yg ada ditepi pulau & bongkah ais yg terdekatnya...tujuan Walker adalah utk mengetahui berapa besar jumlah air yg bertambah di antara jarak itu hingga mengakibatkan pemanasan global...namun sayangnya Walker telah menghembuskan nafasnya di rumah org tuanya di Pasadena, California...

4# Botol bersurat yg dilemparkan ke laut 76 tahun lalu telah ditemui & dikembalikan kpd pemiliknya iaitu Herbert Ernest Hillbrick...surat yg telah ditandatangi oleh Herbert pd 17 Mac 1936 itu telah ditemui oleh Geoff Flood & tertulis mesej 
"Utk penemu botol ini, sy mohon utk di sampaikan ke alamat ini."
Flood telah membuat keputusan utk memulangkan surat tersebut namun Herbert telah meninggal dunia pd tahun 1940 & Flood teleh menyerahkan kpd cucu mendiang yg menetap di Australia iaitu Peter Hillbrick... 

5# Sorg pengunjung pantai di kanada telah menemui botol yg berisi surat terapung di lautan selama lebih kurang 107 tahun...Steve Thurber yg sdg menjalan projek pemulihan pantai Schooner Cove di Tofino teleh menjumpai botol tersebut terdampar di atas pasir...namun dia enggan membuka botol tersebut demi menjaga keasliannya...dari butiran yg dilihat, surat berkenaan telah ditulis oleh Earl Willard pd 29 September 1906 & ketika surat tersebut ditulis, Willard telah melakukan perjalanan selama 76 jam dgn menumpang kapal Steamer Rainier San Francisco ke Bellingham Washington...botol berkenaan telah menempuh jarak sejauh 1.800 kilometer...


ini antara artikel2 yg sempat aku baca di rumah pakcik gugle...mcm menarik je...teringin nk campak 1 botol ke tengah laut...nak tengok sejauh mana botol tu mampu berlayar...siapa yg akan menemui botol tersebut...& yg paling penting hidup lg ke aku masa botol tu ditemui...mana la tau kot2 boleh masuk muzium surat aku tu...dpt jugak la royalti sikit...hahhahahahaahaha...berangan tak sudah...!!!!
07 February 2014 | 5 KoMeN |