twitter

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi, aku masih lagi dibri peluang bernafas hingga ke hujung tahun 2013 ini...pejam celik, pejam celik terasa seperti baru semalam kita semua meninggalkan tahun 2012...masih terbayang lg meriahnyer sambutan tahun baru diadakan di seluruh dunia & kini kita sekali lg akan meraikannyer sekali lg...kita bakal meninggalkan pula tahun 2013 & sekali gus mengalu-alukan kedatangan tahun 2014...menyorot kembali perjalanan hidup aku sepanjang 2013, ternyata ada turun naiknyer...langit bukan sentiasa cerah...adakalanyer gerimis mengundang...
membuka tirai tahun 2013, aku bersemangat menanam azam utk menjadi yg terbaik dari yg sebelum ini...mendidik diri agar tidak menjadi apa yg tidak sepatutnyer aku jadi...mengelakkan diri dari perkara yg tidak sepatutnyer aku lakukan...biarpun agak sukar namun aku tak pernah berputus asa....aku nekad mengharapkan restu dr Allah swt...jika sebelum ini aku lebih menumpukan tentang diri aku tanpa memikirkan hal2 lain tapi kini aku mula memikirkan tentang kehidupan aku yg mendatang...tahun ni terlalu banyak dugaan yg harus aku tempuhi...terlalu byk air mata aku tumpah hanya kerana tak tahan dgn ujian yg dtg bertimpa2...bukan utk meraih simpati namun aku tidak kuat utk terus di duga lg...teras terlalu lemah kaki ini utk terus melangkah biarpun hanya utk setapak...berkat sokongan family & teman2 aku kuatkan semangat bangkit mendaki jurang yg terlalu tinggi...bersyukur kepada Allah swt kerana aku dikelilingi oleh insan2 yg amat mengambil berat & sayang akan diri aku...
dlm kerjaya, alhamdulillah aku mula bersemangat utk meneruskan kerjaya sedia ada...aku mula membuka hati utk 'mencintai' apa yg aku miliki...mungkin ini rezeki yg telah tertulis sejak azali...adakalanyer apa yg kita impikan belum tentu akan menjadi kenyataan biarpun aku berkeras mahu mendapatkan apa yg aku idamkan...sekarang aku mula redha dgn apa yg telah ditakdirkan utk aku...melalui kerjaya ini la aku memperolehi rezeki setiap bulan...syukur rezeki Tuhan tak pernah berkurangan biarpun adakalanyer aku sesak...kini aku mula menjinakkan diri dgn bidang baru iaitu business online...insyallah jika tiada aral melintang, awal tahun depan, business aku akan beroperasi...terima kasih kpd 2 sahabat yg amat memahami diri aku ni...terima kasih utk kolibrasi ini...di harap dgn kombinasi usaha kita ini akan membawa kita bertiga ke satu level yg lebih baik & lebih indah seperti yg pernah kita mimpi2kan...amin...
menyentuh tentang 'cinta', terus terang aku katakan, ia bukan semudah mengira 1,2,3,4 @ menyebut A,B,C...berusaha & mencari, itu saja la jawapan yg ada dlm diri aku...agak muak apabila mendengar pertanyaa yg berulang...dh naik lenguh bibir ini menjawab namun masih lg yg bertanya...mungkin ini ujian...aku sekadar tersenyum & percaya 1 hari nanti ia akan dtg sendiri...kasih syg pd keluarga semakin mendalam tambahan pulak aku kini di perantauan, rasa rindu itu pasti berputik tatkala berjauhan dgn keluarga...dlm sebulan tak pernah la aku tak balik berjumpa family...ini la yg di katakan dgn 'air yg di cincang tak akan putus'...aku agak terkilan hajat ingin membawa keluarga bercuti bersama tidak kesampaian lantaran kekangan masa & kewangan...mungkin rezeki belum berpihak pd aku...insyallah jika tiada aral melintang akan aku tunaikan janji ini...semoga Tuhan merestui & permudahkan semuanyer...amin...tahun ni jugak, ada sikit kepincangan antara kami, GBB...keakraban semakin longgar...kami semakin menjauh...biarpun mcm2 dugaan melanda GBB, namun aku percaya di dalam hati antara kami masih ada lg rasa kasih sbg sorg sahabat...biar la utk ketika ini kami mencari ketenangan masing2...semoga 1 hari nanti ikatan 'kekeluargaan' yg kami bina selama ini akan terus tersimpul rapi utk selamanyer...
menjelang 2014 yg bakal menjengah dlm beberapa jam je lg ni, aku cuma mengharap sesuatu yg lebih baik dr yg lepas...aku bukan tidak mempunyai azam cuma aku tak mahu apa yg kita harapkan & impikan tidak mampu dimilki...lebih baik aku follow the flow...workhard, worksmart...selebihnyer aku serahkan pada Allah swt...aku percaya sebaik2 perancangan adalah datang daripada Dia...aku cuma perlu berusaha, berdoa & tawakal...
aku sudahi dgn kata2 terakhir -Love- semuanyer...


31 December 2013 | 1 KoMeN |
Kembali menjengah ke blog...apa khabar anda2 semua...harap sihat seperti biasa & luar biasa...buat apa jer weekend ni...??..mesti sedang bermalas-malasan seperti aku...hahahaha...
hari ni, utk edisi ke-2 entry Menggamit Memori aku akan mengorek, menggali, mengcangkul kembali sejarah bermulanyer fesyen & muzik ala2 K-Pop yg sedang menjadi kegilaan ramai sekarang ni...


melalui zaman kanak2, remaja & dewasa sentiasa mencipta kenangan tersendiri...jika kita masih ingat dulu, sekitar tahun 1992, kami generasi 80's telah diperkenalkan dgn kumpulan rap wanita pertama negara yg digelar dgn nama FEMININ...kumpulan ni terdiri daripada 5 org anak gadis remaja yg sebelum itu bergiat aktif sebagai penari...kebetulan ketika kemunculan kumpulan ini, demam muzik rap baru mula diterima oleh peminat2 seni di Malaysia apabila kumpulan rap lelaki 4U2C & KRU berjaya menempa nama dlm bidang ni...maka tak hairan la jika kumpulan FEMININ yg baru saja mahu mencuba nasib dlm bidang nyanyian terus mendapat sambutan yg luar biasa...nak2 pulak gurl2 kan...hahahaha


di awal kemunculan, FEMININ yg di anggotai oleh ALONG, YATIE, DEQ NOR, AS & WATIE telah diuruskan oleh Eddriss Razhe selaku pengurus...pada tahun 1993, FEMININ telah melancarkan album pertama mereka yg bertajuk FEMININ UNTUKMU...lagu ciptaan KRU 'UNTUKMU' telah melonjakkan nama FEMININ di persada muzik tanahair...lagu tu betol2 jd killer song & malar segar hingga ke hari ni...
kumpulan ni menjadi fenomena baru di Malaysia hingga menjadi ikutan dari segi lagu, tarian, fesyen, aksesori & gaya rambut...bermula dari situ, muncul la kumpulan2 wanita yg lain seprti Res2, M'steen & Freshie...


setelah setahun bersama, akhirnya Along menarik diri meninggalkan kumpulan & FEMININ tinggal berempat meneruskan perjuangan sebagai anak seni...


tahun berganti tahun, album demi album FEMININ terus menjadi ikutan anak2 muda remaja...setiap kali persembahan di sekolah, aku pasti ramai yg akan memilih lagu 'UNTUKMU' utk dipersembahkan di atas pentas...ada jugak yg menubuhkan kumpulan sendiri & sanggup menggunting rambut pendek kerana ingin sekali kelihatan seperti ahli FEMININ...tak termasuk lagi pakaian & aksesori yg diperagakan oleh kumpulan rap ni...bagi yg bersekolah, poster2 & lirik lagu pasti akan ditampal dlm bilik mahupun di buat 1 buku skrap khas utk menampal gambar2 yg digunting dr majalah @ surat khabar...yg lagi terror, hafal step tarian FEMININ...hebat sungguh pengaruh artis2 di Malaysia...


aku jugak tak terkecuali dr menerima tempias fenomena baru ni...aku masih ingat ketika itu aku dlm darjah 2 @ 3...1st time aku mendengar lagu berhantu kumpulan ni, aku terus tangkap layan hinggakan aku pantang dengar, bibir aku pasti bergerak2 menghafal lirik...pernah 1 pagi, aku sedang nyenyak tido boleh terjaga bila terdengar lagu tu berkumandang kat radio...secara spontan aku terus bangun & duduk di tepi radio sampai lagu tu habis diputarkan...kalau ada tayangan kat tv yg berkenaan dgn FEMININ, sanggup tunggu depan tv sebab takot terlepas persembahan kumpulan ni...hahahaha...kelakar bila teringat balik kenangan ni....

banyak lagu2 FEMININ yg aku suka antaranyer lagu KINI, UNTUKMU, CINTA ABADI, KEHADIRAN, HANYA SEKALI & tak lupa jugak lagu raya mereka KURNIAAN DI HARI RAYA...semua lagu2 ni cukup2 menangkap halwa telinga aku & malar segar hingga ke hari ni...


selepas beberapa album, Deq Nor pula mengundurkan diri dari FEMININ...selang beberapa tahun bertiga akirnyer FEMININ dibubarkan...masing2 membawa haluan sendiri...dengar khabar, As telah berkawen dgn bekas pemain bola sepak negara & menguruskan 3 org anaknyer di rumah...Deq Nor bekerja di Kuala Lumpur & mempunyai 3 org cahaya mata...Watie juga seperti As tidak bekerja & menguruskan 3 org anaknyer...Along bekerja di Kuala Lumpur & mempunyai sorang anak perempuan...manakala Yatie bekerja di Firefly, berkawen tapi belum mempunyai cahaya mata...


lebih 10 tahun berlalu, nama FEMININ tak pernah luput dari ingatan peminat2nyer hinggakan wujudnyer blog khas utk peminat2 yg sentiasa mengikuti perkembangan kumpulan ni - http://justfeminin.blogspot.com
biarpun sudah tak lagi bersatu sebagai kumpulan, namun jenama FEMININ telah mencetuskan 1 revolusi baru di era 90-an dulu...mungkin remaja kini tak sedar bahawa muzik K-POP yg menjadi kegilaan mereka hari ni telah bertapak terlebih dulu di negara ni...sapa yg boleh lupa dgn kehebatan KRU, 4U2C, NICO, RES2, AtoZ, KOOL, ELITE & banyak lg...semua kumpulan2 ni telah berjaya membina nama & populariti yg luar biasa di Malaysia...kalau tak percaya anda boleh search di google @ bertanya sendiri dgn mak ayah, makcik pakcik yg lahir di tahun 80's...pasti jawapan mereka adalah sama seperti yg aku taip dlm entry ni...
bila dengar semula lagu2 mereka, terimbau kembali zaman kanak2 dulu...terlalu indah utk dilupakan....terlalu sayang utk dihapuskan...best memories ever...!!!!


Angin bayu membawa diriku 
Sepintas lalu ku terkenangkanmu 
Memori silam meresap malam 
Kenangan bersama tersimpan selamanya 
Walaupun kau pergi jauh dari diri ini 
Cintaku masih bersemadi di hati 
Keyakinan kita kan kembali 
Menghidupkan semula janji bara cinta 
Kita bersama mengejar mimpi 
Terpisah sementara kupasti 
Suatu hari nanti 
Cinta kita bersemi 
Kembali menerangi 
Mekar di taman hati 
Walaupun jauh pandangan mata 
Kuyakin kau kan tetap setia 
Begitulah ku jua 
Keikhlasan di jiwa 
Dan cintaku hanyalah 
Untukmu 
Saban hari diriku menuggu 
Khabar berita darimu di sana 
Gerimis senja kembali reda 
Kerinduan di jiwa 
Kau jadi penawar 
Rinduku padamu tak dapat ku terkata 
Setiap saat waktu bagai terlalu lama 
Bila kita kembali bersama 
Hiduplah semula 
Janji bara cinta 
Mimpi yang dikejar telah pun menjadi nyata 
teristimewa untuk anda semua... 
Untukmu...

30 December 2013 | 9 KoMeN |
Ku ke udara lagi...
Bersama mu kembali...hehehe..berintrokan lagu Fransisca Peter sikit...
Assalamualaikum semua...jumpa lg di entry yg baru...hari ni dgn senang hati duk baring2 atas katil terkenangkan zaman kanak2 dulu...indah bagaikan tiada celanyer...hehehehe...dlm dok golek sana sini teringat pulak 1 drama Jepun ni...dulu masa kecik2 mmg famous...terus nk kongsi dgn pembaca semua...hehehehe...


dalam era tahun 1989, muncul sebuah siri drama Jepun yg dialih suara yg cukup popular hingga mencetuskan fenomena luar biasa di kalangan kanak2 & remaja ketika itu…citer tu berkisah tentang pasukan bola tampar (volleyball)…sapa ingat lg..???..aku yakin mostly 80’s babies mesti ingat citer yg telah meninggalkan impak yg cukup luar biasa…drama ni ditayangkan di RTM1 setiap isnin hingga khamis jam 4.30…bayangkan semua budak tiba2 minat main bola tamper masa tu…mau tak giler luar biasa…aku pun tak terkecuali la…seingat aku time tu aku dlm usia 5 tahun…kebetulan masa tu aku tinggal dgn nenek & arwah tok aku…so zaman kanak2, apa la sgt yg hendak aku fikirkan melainkan main…main…main…tu je la…masa citer ni tengah hangat di tayangkan, semua budak2 yg bersekolah rendah, mengaji muqadam, sekolah agama kelam-kabut balik rumah semata2 nk tengok citer ni…sampaikan ada yg sanggup ponteng semata2 tak nak lepas citer ni…hebat sgt penangan citer Moero Attack lakonan Araki Yumiko…


jom aku story sikit pasal citer ni supaya korang boleh dpt sikit gambaran pasal citer favourite aku ni…hehehehe…Moero Attack mengisahkan sorg gadis Jepun yg berusaha mengejar cita2 utk mewakili negaranya dlm skuad bola tampar…Kojika Chun cuba menunaikan hasrat ibunyer yg ingin melihat dirinyer mewakili Jepun dlm acara bola tampar di peringkat sukan olimpik…Chun yg ketika tu masih kecik tak tahu apa2 mengenai sukan tersebut hingga dia membaca sebuah buku lama yg mengandungi lakaran teknik2 akrobatik dlm bermain bola tampar yg telah diwasiatkan oleh ibunyer...


drama yg dialih suara ke bahasa melayu ni, banyak mempengaruhi kanak2 & jugak remaja time tu termasuk la aku…hehehehehe…sapa yg boleh lupa spike maut chun…bila masa genting nk spike bola mesti akan sebut ‘chun, summersault..!!!..’..bola pun berpusing2 la…bola jd leper la…lastnyer pihak lawan tak dpt sambut bola tu…seyes mmg best je walaupun mcm tak logic jer…hahahaha…mcm2 aksi akrobatik bermain bola tampar yg ditunjukkan oleh pemain dlm drama ni…semuanyer jadi ikutan sampaikan ada yg nak jd seperti chun…


aku ingat lg time tu, lepas je hbs citer ni aku akan ke rumah jiran nenek aku utk bermain2 dgn anak jiran aku…beza umur aku dgn dia agak jauh dlm 3,4 tahun mcm tp dia pun layan je main dgn aku…dia pun layak aku panggil kakak…nk jadikan citer setiap petang aku dgn akak tu main bola tampar depan rumah dia…apa yg kami tengok dlm tv, tu la yg kami akan mainkan…kebetulan rumah dia p nada bola tampar, so seronok la kami berlakon konon2nyer mcm pemain pro je…siap panjat tangga besi kemudian lompat buat spike sambil jerit bola berpusing la…bola maut la…tp word yg plg best ialah la summersault berpusing la…kelakar je bila ingat balik kenangan lama tu…


kat Malaysia citer2 drama seperti ni mungkin sbg hiburan semata2 namun tidak bg negara lain…sbgai contoh negara China yg mengambil drama ni sbg inspirasi kpd pasukan pemain bola tampar mereka…siri ini telah ditayang berulang kali di negara Komunis tu utk merangsang semangat pemain wanita mereka & pd tahun 1981, pasukan bola tampar negara China telah memenangi Piala Dunia Kejohanan Bola Tampar…hebatkan penangan citer ni…


kalau skrg ni, negara kita dibanjiri dgn drama2 k-pop yg tak hbs2 dgn cinta…cinta…cinta…naik muntah jugak aku tengoknyer…kalau adik2 nk tau, drama Moero Attack ni la yg abg2 & kakak2 tengok…mmg tak boleh dilupakan sampai bila2…huhuhuhhuhu…


ni la rupa terkini pelakon utama drama Moero Attack ni...

jom layan lagu tema Moero Attack ni...


video

sampai sini dulu entry menggamit memori...nanti kan memori2 lain yg bakal aku kongsikan...sehingga berjumpa lg next entry...babai semua...
26 December 2013 | 12 KoMeN |
Assalamualaikum semua...jumpa lg di entry yg baru...tak lupa jugak Selamat Menyambut Krismas pd yg meraikannyer...semoga perayaan kali ni membawa sejuta kegembiraan buat semua...
sebelum memulakan entry kali ni, mari kita beramai2 menyedekahkan Surah Al-Fatihah buat mereka yg terkorban dlm kejadian Tsunami yg berlaku pd tahun 2004 lepas...esok genap 9 tahun kejadian terburuk yg pernah menggemparkan dunia...semoga mereka damai di sana...buat keluarga yg kehilangan insan tersayang, semoga tabah & sabar dgn apa yg telah di takdirkan utk mereka...
ok back to the journey...kali ni aku nk sambung semula entry berkenaan dgn negeri kebanggaan aku iaitu PERAK DARUL RIDZUAN...jom kita....
macam biasa la, perkelahan kali ni disertai oleh Geng Budak Biadap...kami berkonvoi dgn 2 buah kete...awal pagi tugas aku kene pickup geng2 yg lain & berkumpul di rumah salah sorg geng kitaorg iaitu Khaer...excited semuanyer...seperti yg dirancang, kami semua wajib membawa bekalan masing2...semua ahli geng ada kecuali sorg je Qish...it's ok...yg penting semua enjoy...
kami bergerak dr Ipoh lebih kurang dlm pukul 9 pagi...mcm bese la, kalau dh pergi ramai2 mcm2 hal...ada je benda yg dijadikan bahan jenaka sampaikan tak perasan yg kami semua semakin menghampiri destinasi cinta...cehwahhhh...hahahahah...hutan lipur ulu kenas,  terletak lebih kurang 15km dr Kuala Kangsar & kene melalui Pekan Manong...


sampai kat sana org dh ramai...aallaaaaaa bosannyer ramai2 ni...tak boleh nk havoc...havoc...ada family day pasukan tentera kot...kami pun cari port yg sesuai & finally kami pilih seberang sungai utk dijadikan tapak perkelahan kami...mmg strategik sgt sbb kene seberang sungai...bukan meranduk sungai tp menggunakan jambatan yg ada...hehehehe...sebuah jambatan tinggi telah dibina bg membolehkan pengunjung utk menikmati pemandangan sekeliling dgn lebih jelas & luas selain berfungsi sbg penghubung dgn kawasan seberang sungai...


hutan lipur ulu kenas telah diselia oleh Jabatan Perhutanan Negeri & mempunyai tarikan istimewa yg tersendiri selain daripada air sungai yg jernih, sejuk, ia jugak tidak berbahaya...paras airnyer tidak terlalu dalam sesuai utk semua peringkat umur utk bermandi-manda...




tikar dibentang, barang2 makan di keluarkan, apa yg ditunggu lg, masa utk makan...hehehehe...lapar dong...time makan la kami semua senyap..kalau tak, msg2 mcm murai cabut ekor...pot...pet...pot...pet...tak henti2...hahahahaha...lupa pulak, nk pesan pd sape2 yg tak bawak makanan, jgn risau sbb kat sini ada deretan kedai makanan yg beroperasi setiap hari...so jgn takot kelaparan...



lepas kenyang melahap bekal2 yg dibawak, kami pun semua ke dalam sungai la..masing2 tak sabar dh nk tunjuk skill renang berirama...hahahahaa...bluurrrrrr...sejuk giler air...tak tahan aku...menggigil...naik duk atas batu jap...sembang2, lpas dh ok, turun balik dlm air...seyes aku bukan jenis tahan sejuk...huhuuhuhuhu...


selain dtg utk berkelah, anda jugak boleh menyewa chalet yg disediakan kat seberang sungai...tak perlu nak meranduk air sgt sbb jambatan ada....kahkahkahkah...kalau rasa nk jimat kos, boleh pasang khemah kat tapak2 lapang yg ada...anda boleh buat bbq pd sebelah malamnyer...seyes aku cakap, dh namanyer pn hutan lipur, malam2 agak sunyi, hanya bertemankan unggas2 malam...



jika anda dtg pd musim buah-buahan, anda boleh membeli buah-buahan yg dijual di sekitar hutan lipur ni...kawasan ulu kenas ni mmg terkenal dgn buah-buahan seperti durian, cempedak, rambutan, langsat & manggis...rugi kalau tak beli...silap2 boleh dpt harga murah sbb yg jual adalah penduduk tempatan...terpulang kata anda sama ada nk makan di situ atau bawak balik...


sambil2 mandi, aktiviti wajib group kami ialah bergambar...giler tak bergambar...hahahahahatp yg pasti gambar aku la yg paling byk...aku kan mesra camera...kahkahkahkahkah...



time utk berangkat...masa ni la nk tengok sama ada hutan lipur ni di jaga dgn baik ke tak...jom kita ke toilet...kalau dulu, toilet dia, tersangat la teruk tapi sekarang...jeng...jeng...jeng...hehehehehe....BERSIH...!!!!..i like...suke..suke...bagus & tahniah utk Jabatan Perhutanan Negeri sbb menyediakan kemudahan awam yg bersih & cantik...teruskan usaha...


selesai bersihkan diri, kami pun bergerak menuju ke lembah kuala pulak...teringin nk makan laksa lembah...dorg kata sedap...jom kita cari...selamat tinggal ulu kenas...jumpa lg next time....


sekian saja utk entry kali ni...jumpa lg semua...adiossss.....!!!
25 December 2013 | 1 KoMeN |
Salam kembali...rasa mcm dh lama tak update blog...maklum la busy sikit..bukan busy body tp busy membina kerjaya...hehehehe...Insyallah kalau tak ada aral melintang, di izinkan Allah swt, aku & rakan2 seperjuangan akan memulakan perniagaan kami tak lama lg...banyak perkara yg harus disettlekan sebelum perniagaan kami beroperasi secara rasmi...doa2kan kami...lepas semua settle, insyallah akan aku khabar2kan di sini...
aku rasa semua sedia maklum kalau umur semakin meningkat naik, pasti akan ada suara2 sinis, suara2 sumbang, suara2 ambik berat yg bertanyakan tentang jodoh...hhhmmmm...penat mulut nak menjawabnyer...kalau la boleh pasang kaset, aku rekod & rewind 24jam utk jawab soalan tu...hahahaha...tapi tu la, yg bertanya tu tak faham & tak tahu SITUAsi aku ni mcmne...cuba la aku ada cermin ajaib, akan aku tunjuk kat semua, betapa susahnyer menjadi insan bernama SAIF ni...huhuhuhu...
ceriter pjg tak guna...aku just nak share 1 picture ni...harap semua org akan faham kenapa la ENCIK SAIF ni belum lg berkawen2 ...


besar aku upload kali ni...kalau ada yg bertanyakan lg hal yg sama, aku kasi kunyah ini laptop...hahahaha..

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdirkan menjawabnya
Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu
Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta 
Ku pasrahkan hatiku, takdirkan menjawabnya
Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu

apa2 pun aku tetap berpegang dgn ayat ni...jodoh itu rahsia Allah swt...tak bertemu di dunia, pasti bersama di syurga...semoga 1 hari aku akan bertemu dgn bidadari aku...amin...

**Credit to 


tq bro coz up entry berkenaan ni...mohon copy paste...hehehe
22 December 2013 | 5 KoMeN |
Salam berhujung minggu...hari ni ahad, apa plan anda semua..??..beriadah..??..shopping..??..berehat2 je..??...aku..???...di kampung...lama tak balik kampung...rindu pulak menjengah kampung...tapi syg, aku balik dlm keadaan demam...huhuhu...redha je la...hhhmmm....
hari ni, setakat jam ni, terima kasih kpd 44 org yg menjadi follower blog aku ni...walaupun tak banyak mcm blog2 lain tapi sgt memberangsangkan...hahahaha..tak lupa jugak pd yg sudi membaca blog ni...seronok tengok bila ada yg view @ membaca blog aku ni...ni je la yg aku mampu utk berkongsi dgn org2 di luar sana...walaupun biasa2, tak gempaq mcm blog2 lain tapi sekurang2nyer mendatangkan byk kebaikan...heheheheehe...


tajuk entry kali ni ialah CEMBURU...apa itu cemburu..??..aku pasti ramai mempunyai sifat ini...lumrah kehidupan, baik lelaki mahupun perempuan rasa cemburu itu pasti wujud dlm diri masing2...tak banyak, mungkin sikit tetap ada...jgn nk tipu la kalau kata tak pernah rasa cemburu...PEMBOHONG...!!!..
menurut kata pakar pakcik wiki cemburu ialah emosi & merujuk kpd fikiran negatif & perasaan seperti terancam, takut & risau jika kehilangan sesuatu yg diargai oleh seseorg terutamanya dlm konteks hubungan sesama manusia...cemburu juga seringkali dikaitkan dgn gabungan emosi yg ditunjukkan spt marah, benci, kekurangan, tidak berdaya & meluat...makna cemburu jugak sinonim dgn perkataan iri hati...perasaan ini adalah perasaan normal dlm hubungan sesama manusia & mengikut kajian perasaan ni wujud sejak bayi mula mencapai usia 5 bulan & sehingga la ke kita besar ni..
apa mcm..???..anda semua mcmne..???..perkara apa yg selalu membuatkan anda berasa cemburu..???..mesti bykkan...sama la mcm aku...dlm hidup aku ni, rasa2nyer berlambak kot rasa tu terbuku dlm hati ni...bg aku, rasa cemburu ni ada yg baik & boleh mendatangkan keburukan jugak...cuma kita kene pandai mengurus diri sendiri utk memilih yg baik @ buruk...masing2 dh besar...pilihan di tangan sendiri...


sejak kecil lg, dlm diri aku dh wujud rs cemburu tu...bukan setakat dgn kawan2 tapi jugak dgn family sendiri..pd aku tu normal...semua org mengalaminya...kalau dgn adik beradik sendiri, sape yg tak cemburu andai ada di antara ahli keluarga yg bijak, yg istimewa, yg manja, confirm semua tu buat aku rasa tersisih...kalau dulu selalu sgt terasa hati, kecik hati, memang merajuk habis tp kebanyakannya semua aku pendamkan dlm hati...adikberadik, darah daging sendiri, tak kan nk berkira sgt...jgn ambik pusing...cuba belajar menerima...tu yg aku selalu kata dlm hati...pujuk hati sendiri lebih baik drpd org lain yg pujuk...tanpa aku sedar, dari situ aku belajar utk menjadi yg lebih baik dr org lain...aku tak mahu mengalah...aku tak pasti sama ada ini baik @ tak..yg pasti aku nekad utk jadi yg terbaik antara mereka....


lain pulak ceritanyer zaman belajar...aku tahu aku bukan sorg student yg cemerlang...result aku biasa2 ajer...kalau ada pun, semua nasib...buku rekod aku, pen merah bukan tak pernah melekat dlm tu sampai aku sendiri kdg2 takot nk bg parent sign...tapi nak buat mcm mana, dh memang aku sorg yg lembap...aku ingt lagi subjk yg paling aku lemah ialah BI & Math...seyes otak aku tak jalan langsung...org lain senang je terima apa yg diajar...aku ni...?????...tak tahu la nk ckp...bertong2 air penawar nk bg cerdas otak...bg makan kismis la...tp hasilnyer mcm tu jugak...kdg2 aku cemburu dgn kawan2 aku yg lulus selalu dlm exam...sampai la 1 tahap tu, aku tanam dlm diri aku berusaha lebih dr yg lain2....kalau org lain usaha setakat 100% utk lulus cemerlang tp aku gandakan jd 200% utk lulus saja...bygkan, utk lulus saja tu belum lg lulus cemerlang...susahnyer jd diri aku ni...alhamdulillah berkat usaha aku yg tak pernah putus asa result aku tak lg seperti dulu...sepanjang persekolahan aku berjaya mengekalkan momentum utk terus berjaya...sampai 1 tahap, aku pulak dicemburui oleh kwn2 yg lain...berkat bersabar & usaha....syukur sgt...


dulu aku pernah up entry berkenaan cita2 & impian aku yg tak pernah berubah dr zaman sekolah sampai la sekarang ni...PRAMUGARA...the only 1 yg aku impikan...tak pernah terpadam...aku selalu view blog @ website yg berkenaan dgn profesion tu...setiap kali baca, semacam ada 1 spirit yg membuak2 dlm diri aku...aku betol2 bersemangat utk mengejar cita2 aku tu...tp syg setiap kali aku menyertai intrview yg diadakan, aku pasti terkandas...byk kali mencuba tp gagal...aku cemburu dgn candidate lain yg 1st time try tp terus berjaya...serius aku tak boleh terima hakikat tu...bila diajukan soalan sbb aku aku gagal, jawapan yg diberikan mudah, totally complete tp berat belum cukup ideal lg...kecewa sgt...setiap kali mendengar ada rakan2 yg berjaya menempatkan diri di dlm airlines, aku menjadi cukup cemburu...kenapa mereka bukan aku...???...hhhhmmmm....tp tu dulu sebelum aku mempunyai pekerjaan tetap...sekarang aku mula terima hakikat yg takdir aku bukan sbg PRAMUGARA...aku terima walaupun dlm hati aku ada sikit rasa terkilan...


menjelang tahun baru ni, umur aku akan meningkat lg setahun...teman2 sepermainan, sepersekolahan, sebaya senang lenang mempunyai keluarga sendiri...aku...???..masih sendiri...kdg2 bila terbaca kisah mereka bersama2 dgn pasangan & anak2 sendiri, timbul rasa cemburu...mereka kelihatan bahagia & gembira...seronok aku tengok gambar2 yg dipamerkan...tah bila jodoh aku akan hadir...mungkin ada, mungkin tiada....atau aku akan terus menjadi sebatang kara kelak...aku pun tak pasti...bukan aku tak pernah bercinta...tp bukan jodoh...bukan aku tak pernah meluahkan rs hati pd yg diminati...tp bukan jodoh...mcmne lg aku nk buat...aku bukan memilih cuma mencari keserasian...aku mahu hidup dgn SI DIA utk selamanyer bukan utk sehari dua...salahkah aku kalau aku mencari yg betol2 serasi dgn aku...???..penat la...serius aku penat menjawab soalan berkenaan jodoh ni...org cuma tahu bertanya tp tak pernah memahami apa yg aku rasa...aku bukan tuhan yg tahu bila jodoh aku akan sampai...aku tak mampu utk menjawab pertanyaa itu melainkan dgn senyuman...insyallah andai ada jodoh itu, akan aku khabarkan pd semua...1 jer aku mintak pd semua tlg doakan aku...itu saja...


jelaskan, rasa cemburu tu boleh mengubah seseorg tu menjadi yg lebih baik atau sebaliknyer...jika tidak di kawal oleh perasaan, cemburu itu mampu membawa kpd dendam yg akhirnyer akan memungkinkan berlakunyer persengketaan...tp jika kita masih mengawal rasa cemburu itu, insyallah, ia akan menjadikan diri kita lebih kuat, tabah & sabar dlm mencapai apa yg kita mahukan...


huhhh...pjg lebar celoteh aku hr ni...harap dgn apa yg aku kongsikan ini sedikit byk dpt memberikan contoh pd semua...yg baik dijadikan teladan, yg buruk dibuang jauh2...apa2 pun bersyukur dgn apa yg telah kita miliki...mungkin ada org lain yg kurang bernasib baik seperti kita...adioossss semua...jumpa lg next entry....daaaaaa....
15 December 2013 | 6 KoMeN |
entry akhir utk marathon hari ni....selepas penat mencabar diri buat water-rafting & caving malam tu kami bergimba sakan dgn aktiviti BBQ & malam kebudayaan...



seronok sakan kami...atas permintaan ramai, anak2 buah Kak Farrah memetik gitar masing2 & mendendangkan lagu ‘Sayang Kinabalu’ (lagu yg byk meninggalkan kenangan manis dlm diri aku...sampai bila2 aku takkan lupa)...



enjoy, kami semua nyanyi bersama-sama sambil menari tarian Sumazau yg terkenal kat Sabah...majoriti crew River Bug berasal dr Sabah...aku betul-betul menikmati saat indah itu...kepenatan di siang hari macam tak terasa..masing2 masih ceria biarpun malam kian larut...



keesokan paginya, lepas sarapan telah diadakan senaman aerobik & beberapa jenis permainan... semuanya kelihatan seronok & gembira walaupun hakikatnya masing2 keletihan...


lebih kurang pukul 11 pagi, kami sekali lg dibawa menaiki lori menuju ke kawasan air terjun...kali ni kami nak buat aktiviti ‘waterfall abseilling’...tengok air terjun dia, mak aiiii tingginya....woooo, aku berdebar-debar...tak henti2 aku mengucap...utk pengetahuan semua aku sebenarnya gayat pd tempat tinggi...huhuhu...



lepas taklimat ringkas, mcm biasa kami kene pakai tali pinggang & topi keledar utk menjamin keselamatan diri...aku tarik nafas turun nafas je tengok yg lain2 turun dr atas...gabra beb...


sorang demi sorang turun menuruni lereng batu setinggi 20 meter sambil dihempas dek air terjun yg sejuk...aku menunggu giliran dgn penuh debar...


bila tiba giliran, aku perlahan-lahan memijak batu-batu licin turun dgn menggunakan tali...tapi nasib aku tak berapa baik...tapak kasut aku licin, berkali-kali aku tergelincir mencium batu lereng...haaiisshhh...




aku teruskan jugak walaupun payah...sampai di bawah, aku melepaskan 1 nafas panjang tanda puas...hehehehe...lepas dh azab aku...uweekksss...



tengahari tu, kami semua balik ke tapak perkhemahan & bersiap-sedia utk balik dah...huhuhu... majlis perpisahan diadakan secara ringkas...setiap drpd kami diberikan sijil dari pihak Riverbug sebagai tanda berjaya melaksanakan aktiviti di Sungai Kampar & sebagai tanda kenangan, kami menanam dua batang pokok durian di tepi dewan makan resort...kami berharap anak pokok tu akan tumbuh membesar, sihat & cergas...hahahaha...



kami semua sungguh gembira...aku..??..pastinya gembira teramat sangat...nilah kenangan terindah dlm hidup aku...ramai yg kata aku ni manja & tak boleh buat kerja berat tp kali ni aku dh buktikan, aku mampu sempurnakan semua aktiviti extreme ni...aku dh mula jatuh cinta dgn aktiviti2 lasak mcm ni...hehehehe...


apa2 pun team yg giler2, crew yg best...tq kat crew River Bug...tq kak Farah...best gilak semuanya...Sungai Kampar, Gopeng Nature Resort, River Bug Crew dlm kenangan...


tamat dh marathon entry utk kali ni...harap semua enjoy membaca pengalaman aku ni...jom la datang ke Perak...macam2 ada...peace...!!!..

08 December 2013 | 0 KoMeN |