twitter

assalamualaikum...aku kembali lagi...harap semuanyer sihat2 je....('semuanyer'...???.ramai ke pengikut blog aku ni...???..perasaaaaannnnnn...hahahaha..)...tak kisah la ramai ke tak...motif aku berblog sekadar utk meluahkan apa yg bersarang dlm hati & fikiran aku...ada pembaca @ tak..tu belakang kira....hhhmmmm...dh baca tajuk entry kan..???..confirm semua (perasan lagi...uwwweekkk) ok..ok...aku pasti semua (uuuwweeekkkk) dh tahu isi citer entry kali ini...
menaruh harapan...????mcm tajuk lagu je...ala pinjam la tajuk tu nak sedapkan tajuk entry...tak kan tak boleh kot...???
ok la balik pada citer kali ini...MENARUH HARAPAN @ ringkasnyer aku berkongsi tentang CITA-CITA AKU yg tak pernah kesampaian...sebab tu tajuk entry kali ini 'menaruh harapan'...ada faham...???..hehehehe...
cita-cita..???apa tu..??.maksud cita-cita menurut Kamus Dewan ialah harapan, hasrat & juga keinginan seseorang itu...kalau menurut istilah aku pulak cita-cita ialah impian seseorang dlm hidup dia... 
anda ada cita-cita..???..aku pasti setiap dari kita ada cita-cita tersendiri..ada impian masa kecik...aku tak terkecuali...kalau dulu zaman2 sekolah rendah aku sendiri tak tahu apa cita-cita aku...aku tak tahu nak jd apa bila dh besar nanti...aku ingat lg masa sekolah rendah dulu...kalau tak silap aku masa darjah 1,2 & 3 kot...cikgu mesti akan tanya setiap murid nak jadi apa bila dh besar nanti...setiap org kene bg 3 cita-cita utama & cikgu akan tulis dlm buku rekod...aku time tu tak tau apa-apa juz jawab aku nak jd polis...cikgu...daktor...tu je la yg aku sebut setiap kali cikgu tanya...aku memang tak ada cita-cita masa tu...seyes blur je masa tu...dan yg aku pasti sepasti-pastinyer semua murid-murid akan bg jawapan yg hampir sama...percaya tak...???..percaya la produk kak ton memang berkesan...hahahahaaha...mungkin pd ketika itu keadaan sekeliling byk mempengaruhi jawapan kami....3 profesion tu je yg dekat dgn kami...mungkin jugak 3 profesion tu je yg senang nk sebut...heheheheehe...tak kisah la...yg penting bila cikgu tanya aku boleh jawab dgn lancar...kahkahkah...
bila masuk sekolah menengah baru la aku ada impian...baru la aku jumpa cita-cita aku...aku baru sedar apa yg aku nak kejar...baru la aku sedar erti belajar utk berjaya...dan yg paling penting cita-cita aku bukan calang2...semuanyer glamor2...(tak boleh blah...!!!!) tapi itu la hakikatnyer...cita-cita itu yg aku kejar kan...hanya tu saja yg aku mahu dlm hidup ini...mesti semua tertanya2 apa cita-cita aku tu...???nak tau...???jom sambung baca lg....
pd mulanyer cita-cita aku lebih didorong oleh minat aku...melukis...aku cukup minat melukis...aku suke pd warna2...setiap kali subjek pendidikan seni, aku cukup suke...boleh melukis...mcm tu jugak bila time exam, aku mesti try very hard utk melukis dgn cantik & kalau boleh berbeza dgn kawan2 kelas yg lain...dan yg bestnyer selalunyer markah aku mesti tinggi...tu yg aku suke....start dari tu aku bercita-cita nak jd sorg INTERRIOR DESIGN...tu target pertama dlm hidup aku...after spm aku apply course interrior design di salah satu institutusi pengajian tinggi & aku berjaya di panggil utk interview...syok giler time tu....rasa mcm dunia ni milik aku sorg...rasa mcm Tuhan dh dengar doa aku...mmg aku prepare habis-habisan...siap jumpa cikgu seni & kaunseling aku mintak nasihat & tips...tiba hari interview mmg cukup confident...ada 2 stage interview...1st stage aku kene lukis objek yg diletak di depan aku mengikutwarna, pencahayaan & bayang objek tu dgn hanya menggunakan pensel 2b...alhamdulillah...aku berjaya...ramai yg memuji lukisan aku...(hahahahaha....tengok jari la...) 2nd stage conversation interview...well....aku dh buat yg terbaik & feedback yg aku dpt dr interviewer pn cukup positif...aku yakin....cuma kene tunggu result...1 day aku dapat surat tawaran ke IPTA...jeng..jeng..jeng....dgn penuh harapan aku bukak surat tawaran tu....hhhmmmmmmmm.....hampa...kecewa sgt...aku tak berjaya utk dptkan course tu...tp masih diberi peluang utk melanjutkan pelajaran dgn course lain...tak nak la aku..aku tolak dgn nekad...tak nak toleh belakang dh...
selepas hari tu, aku mula memburu cita-cita kedua aku...cukup glamor...hehehehe...nak tau apa..???..trangggggggg...tang..tang...aku nak jd PRAMUGARA...pernah 1 hr tu aku terbaca surat kabar & ada iklan jawatan kosong utk menjadi steward MAS...time tu aku berbelah bg nk pergi ke tak sbb time tu baru form 5..aku tak berapa yakin sgt...so aku hold dulu impian aku tu....aku sambung form 6...tapi cita-cita aku tu tak pernah padam...berkali2 aku bgtau family & member2 ttg cita-cita aku tu..semua org support aku...dorg sendiri galakan aku utk mencuba...semangat aku mmg berkobar2...habis form 6 aku terus kejar cita-cita aku tu...interview pertama aku di MAS akademi kelana jaya...masa tu ayah & adik aku temankan aku pergi interview...perghhhhhhhh....!!!!...ramai giler yg dtg interview...beribu dtg berbaris panjang kot...semua yg dtg bukan calang2...segak2...comel2...handsome2...cun2..cantik2...macho2...fuhhhhh....nasib baik aku tergolong dlm salah 1 word td...(hahahahaha...perasan...) rasa gugup mmg menguasai diri aku...hati aku berdebar2...boleh ke tak aku lalui semua ini...mengenangkan aku dh dtg dr jauh aku yakin jugak diri aku...interview kali ini ada 4 stage..(banyak giler....!!!.) 1stage, aku kene berbaris panjang utk mengukur ketinggian & berat badan...2stage converstation interview in group...3stage utk grooming...last stage one2one conversation interview dgn interviewer...cuba teka aku sampai stage berapa..????...hhmmmm...setakat stage 2 je....hampa lg....balik rumah je aku dgn penuh nekad utk dtg cuba lg...kali ni dgn lebih yakin....
selang tak berapa lama dr tu, ada lg iklan interview utk steward tp kali ni dgn company lain pulak...AIR ASIA...everyone can fly....fuyyyooooo....apa lg tergedik2 aku bgtau family nk pergi interview kat office LCCT SEPANG AIR ASIA....family aku bg jer...siap pesan buat elok2...kali ni aku pergi sendiri naik bus..gerak awal2 pagi sampai ke kl sentral kemudian aku naik bus ke lcct...sampai sana aku tercangak2 cari office AA...nasib baik ada pak polisi bgtau kat mana...mungkin hari bertuah, kebetulan aku naik lift aku naik sekali dgn org penting AA...pergghhhhh...bertuah nyer....aku naik lift dgn Dato' Tony Fernandes...hehehehe.....sampai je kat office AA...sekali lg aku tercengang...ramainyerrrrrrr....aku rasa la, keje sbg FA ni mmg ramai org minat kot...mana2 pegi je semua penuh...berbaris panjang tunggu utk interview...mcm bese la kene ambik nombor dulu & berbaris...utk interview kali ni ada 3 stage je...1st stage aku kene ukur tinggi & berat...2nd stage kene catwalk, scar checking & announcement reading...last stage baru coversation interview dlm group...yg berjaya akan dtg utk 2nd interview pulak..time tu nnti baru la one2one interviewe...cuba teka aku lepas setakat stage mana..???..teka la...teka la......hhhmmm....2nd stage jugak...gagal laggiiii.....aku pun balik terus ke rumah...dlm bus mmg pujuk giler2 hati yg sedih ni....maybe bukan rezeki lg...aku tetap terus mencuba...tak pernah jemu..setiap kali aku pergi interview steward, setiap itu jugak la level keyakinan aku naik...dgn penuh confident...tapi sayang, rezeki aku setakat itu je la...hhhmmm....kalau dihitung2...aku dh pergi interview utk MAS 2 kali & AA 5/6 kali aku sendiri pun dh lupa...semuanyer tak menyebelahi aku...tak apa la....walaupun berkali2 gagal tapi aku tak pernah lupa cita-cita aku ni....dlm hati aku msh ada impian lg utk bergelar steward...huhuhuhu...
ada 1 cita-cita aku yg mungkin tak akan jd kenyataan...ini lg glamor dr yg 2 tu...teramat glamor...hehehehehe...apakah itu..???..malu la pulak nk ckp...kahkahkah...hhhmmm....jgn gelak ek...aku sebenarnyer nk jd MODEL terkenal...(malunyerrrr...tutup muka dgn baldi jap...) tapi cita-cita ni mungkin bukan utk yg permenant..maybe sampingan...part time...pernah cuba..???..of coz la aku pernah cuba...aku pergi casting kat KL...simple je casting dia...duduk depan camera posing & senyum...senang je kan...hehehehe...ramai jugak yg dtg time tu...yg bestnyer tak lama dr tu aku terima call dr produksi utk jd model iklan 1 of big company di malaysia...syarikat telekomunikasi...dgn bayaran yg agak lumayan...mcm tak percaya je aku lulus jd model...ternyata aku ada bakat...(syok sendiri la dia ni...hehehehe) tapi mungkin bukan rezki aku...aku tolak offer tu atas sebab2 yg tak dpt dielakkan...hhmm....semenjak dr hari itu aku tak pernah lg pergi mana2 casting model...tah la...mcm dh malas...
lg 1 cita-cita aku yg org tak tahu & aku bgtau hari ni...aku nk jd PENULIS NOVEL....(tu diaaaa......tak agak2 langsung....) aku nk sgt jd mcm penulis Ahadiat Akashah, Ramlee Awang Mursyid, Fauziah Ashari, Damya Hana...untung2 buku aku jd 1 of novel yg meletop...best seller ke...(berangannyeerrrr.....!!!..muntah sebalang...uuuwekkkkk...!!!) aku pernah hantar naskah lengkap aku ke salah 1 syarikat penerbitan tak lama dulu...after penilaian mereka pulangkan balik & bg mintak aku utk buat tambahan jalan citer supaya lebih suspen & tragik...jalan citer semua dah ok...cuma mintak tokok tambah sikit...hhhmmm....lastnyer naskah novel aku tu terperok dlm almari...aku pun dh tak ada idea..(mungkin malas sbb kecewa kot...) biar la terpendam semua tu...aku pun dh tak berapa nk ambik pusing dh naskah aku tu...huhuhuhuu...
hhhmmmmm...mcm2 impian...mcm2 cita-cita..dr kecik sampai aku besar...tak semuanyer jd kenyataan...aku redha...malas nak fikir dh...dan aku adalah aku seperti hari ini...bekerja dlm bidang yg aku sendiri tak pernah fikir utk berkerja...dlm pengkhususan yg dulu aku tak pernah minat....disekolah subjeknyer pun aku tak berapa minat tp aku belajar jugak sekadar utk lulus exam...tak sangka pulak apa yg aku tak suka, itu la yg Tuhan bg kat aku...sekali lg aku redha & terima je la..mungkin ini rezeki aku...tak pe la...janji halal...aku pun dh mls nk kejar impian aku tu semua..biar la berkubur dlm kotak hati aku ni...sekurang-kurangnyer aku pernah ada impian & cita-cita...tak mcm setengah org tak tahu apa itu erti impian & cita-cita...huhuhuhu...
dah la...cukup utk setakat ini...dh pjg lebar sgt aku menaip..nnti bosan pulak nk baca entry ni...apa2 pun terima kasih pd yg sudi membaca entry aku ni..jumpa lg...adioossss...!!!!!
12 May 2013 | 3 KoMeN |
assalamualaikum semua...harap semuanyer dlm keadaan sihat...mcmne semalam..???..sudahkah anda membuat pilihan yg tepat..???..anda berpuas hati dgn keputusan yg diumumkan..???..hah...aku tahu mesti ramai yg masih tak berpuas hati..sana sini org masih berbicara tentang peristiwa semalam...confirm sgt...sebab aku pun sama...hehehehe...
semalam dlm sejarah dlm hidup aku pertama kalinyer aku turun mengundi...excited lebih...seawal jam 8.15 pagi aku dh sampai ke pusat mengundi...dekat je dgn rumah aku...hehehehe...tiba je kat depan pintu sekolah aku tengok org dah mula ramai...ada yg sudah berbaris panjang menunggu giliran utk membuang undi...ada yg sudah settle & ada pulak yg baru sampai mcm aku...para petugas pulak sibuk menguruskan suasana agar semuanyer berjalan lancar...aku terus ke kantin sekolah beratur utk mengambil giliran..
saluran 6, bernombor 3415...(ingat lg number tu...maklum la 1st time mengundi...hehehehe...) aku terus ke bilik saluran 6 & beratur panjang...actually tak panjang sgt time aku tu...maybe pagi lagi...tapi aku sempat la tengok gelagat2 manusia yg dtg utk mengundi...mcm2 ada...tua, muda, kaya, sederhana, yg sihat, yg uzur semua pakat turun mengundi...respect la...
tunggu punyer tunggu sampai la giliran aku...mula2 petugas tu mintak i/c aku...kemudian nama & i/c nombor aku di baca dgn kuat oleh petugas..aku ke meja sebelah & aku hulurkan tangan  untuk memastikan tiada sebarang calitan dakwat..kemudian aku diberikan 2 kertas yg berlainan warna...aku terus bergerak ke meja utk memangkah calon pilihan aku...senang je...aku dgn penuh yakin & bulat hati memilih calon yg aku rasa mampu untuk membawa perubahan pd rakyat...aku yakin dgn pilihan aku..habis je aku terus balik la...hehehe..
hari ni keputusan pun telah diumumkan...syukur alhamdulillah semuanyer berjalan lancar & sekali lagi kerajaan diberi mandat utk mentadbir negara...cuma hati aku terdetik sikit rasa sedih dgn bangsa sendiri...masih tak sedar..masih diulit mimpi & janji2 kosong...tak sedar yg bangsa kita semakin hari semakin ditindas...dipijak...kita hanya diperalatkan utk kepentingan org lain...aku risau jika 1 hari nanti bangsa melayu hidup mengemis & merempat dinegara sendiri...aku takot jika 1 hari nanti bangsa melayu kembali dijajah dinegara sendiri...nak ke jadi mcm tu..???..sanggup ke kita di 'balacikan' oleh bangsa lain...??..mereka berjuang untuk bangsa mereka...mereka bersatu untuk bangsa mereka bukan untuk kita...ini telah tebukti melalui keputusan PRU13 kali ni...come on bukak mata tu...jgn tertipu dgn sandiwara mereka...
sekali aku nak kata kat sini sedar la bangsa melayu...bangkit bersatu...jgn hidup berpecah belah...bangsa lain hanya menuggu peluang utk menghancurkan kita...jgn biarkan negara kita tergadai pd bangsa lain...ingat susah payah org terdahulu membangunkan malaysia...jgn biarkan semuanyer musnah semula...jgn jd seperti kacang lupakan kulit...hhhmmm....sedih...cukup sedih kali ini....
cakap banyak pun tak guna keputusan telah pun dimuktamadkan...kita hanya perlu tunggu dalam masa 5 tahun ni...semoga segalanyer berjalan lancar...semoga negara malaysia terus aman damai...cemerlang, gemilang & terbilang di mata dunia...semoga bangsa melayu terus bersatu...amin...
'MALAYSIA UTK KITA'


Kiniku nikmati kehidupan yang selesa
Dibentuk oleh mereka yang penyayang
Hari silih ganti kami maju ke hadapan
tak kira apa jua halangan

Terima kasih ku ucapkan padamu
Atas nikmat yang diberi padaku
Terima kasih ku ucapkan padamu
Kerna aman sentosa selalu

Kita dididik serta dipimpin
Agar kita semua tidak keciciran
Kita terus berusaha sedaya upaya
Agar menjadi insan yang berguna



06 May 2013 | 0 KoMeN |