twitter

salam lebaran...selamat hari rayer kepada semua...maaf zahir & batin...
entry kali ni aku nak berkongsi dgn semua pasal rayer aku...hhhmmm...tak tahu nak kata meriah ke tak..aku sendiri tak tahu apa perasaan aku...dlm entry yg lepas dh byk kali aku tulis, persiapan aku tahun ni ala kadar..simple sama seperti tahun sebelum ni..baju tak berganti langsung cuma aku sempat la beli sepasang selipar menggantikan selipar lama aku yg hampir putus tu & juga sehelai seluar jeans..jadi la..tu pun aku dh rasa teruk sgt sbb kene meminta2..segan & tebal muka aku..bukan nk menghulur tp meminta je...hhhmmm..sbb tu aku cuba sedaya upaya bersederhana tahun ni..aku sedar diri..tak punya apa2..hanya ada hati & perasaan...poket kosong...aku pasrah..
rayer pertama, macam biasa aku p sembahyang raya pagi tu...tahun ni ramai sgt yg memenuhi ruang2 masjid rumah aku ni...bermacam2 warna & gaya baju mereka..hhmmm..aku sekadar merenung & memuji dlm hati...biar la..lepas sembahyang aku balik makan mengisi perut..kemudian kami sefamily ke rumah jiran sebelah..memandangkan rayer pertama jatuh hari jumaat, maka aktiviti ziarah menziarahi agak terhad di sebelah pagi...kemudian, makcik aku dtg dr penang..lepas sembahyang jumaat, aku & sefamily menziarah pula ke rumah sedara mara yg terdekat..hhhmmm...dh namanyer sedara, keperihatinan dorg sgt2 la tinggi...asyik tanya pasal keje...aku bosan..dh naik panas telinga aku ni...aku sekadar senyum je la..dlm hati Tuhan je yg tahu..seharian berjalan memang memenatkan..fizikal & mental aku letih..balik rumah, ingatkan boleh la rehat..rupa2nyer tak...jiran2, sedara mara pulak dtg...sampai ke malam..aku tahan je la..dh nama pn rayer..bermanis muka jugak la walaupun sebenarnyer penat giler...malam tu, aku tido dgn tangan & kaki aku lenguh2...lena tido aku sampai ke pagi...
rayer kedua pula...balik rumah nenek...!!!..kemudian p la berjalan merata ke rumah sedara mara...selagi ada nama pertalian darah...selagi tu la kunjung mengunjung berterusan..aku sekadar menjadi pak turut...ikut la...dh nasib...tahan je la fizikal & mental aku ni...sama seperti semalam, baliknyer malam..penat sgt2...
rayer ketiga, pagi aku cuma stay di rumah..ikut plan, member nak dtg tp tak jadi...tak kisah la..malas nk pk...nak dtg, dtg la...tak nak dtg, takan aku nk paksa2 pulak..tepuk dada tanya selera la...petang ke rumah pakcik berturut pula ke malam rumah makcik..semuanyer open house...masa aku sedang manaip ni, aku sedang menunggu mata nak lelap...ngantok tp mata masih tak mahu terlelap...aku taip la pe yg termampu kat sini berkongsi dgn semua...
rayer tahun ni aku menyambut ala kadar..tak semeriah tahun2 terdahulu..pada family aku mungkin meriah tp bagi aku macam ada yg belum complete...tah la..tak rasa nak berayer sgt...biar la..rayer tahun jugak terlalu byk kontroversi dlm family aku...terlalu byk ceriter...terlalu byk ragam..hhmmm....dh macam telenovela dah aku tengok..ada episod2...arrggghhh...tah la..aku tak nak masuk campur sebenarnyer tp dh melibatkan family, aku kene jugak la ambik tahu..kalau bukan melibatkan family mungkin aku tak kisah sgt..hhmmm...tension...tension...penin..penin...masalah sendiri pun tak settle lg...dh da prob lain...ayayayayaya...dugaan apakah ini..???..
pasrah la...dah nasib badan...huhuhuhu...nak share kat sini, rasanyer mcm mengaibkan..lebih baik aku diam je...jadik pemerhati...huhuhuhu...bolehkah begitu..???...tah laaaaaaaaaaa.....!!!..aku tak tahuuuuuuuuu..!!!!..
dah la....jgn nak serabut...aku chou dulu..jumpa lagi next entry...aaaddiiiiooossss...!!!!!..
12 September 2010 | 0 KoMeN |
selepas azan maghrib tadi, takbir pn berkumandang di radio...aku yg sedang menjamu selera berbuke pose, tiba-tiba aku menjadi sebak..aku tak tau kenapa hati aku jadi sayu sgt..mata aku berair tahan nangis..nak nangis, segan sbb depan family..aku tahan je la..aku makan cepat2..senyap je aku makan..lepas makan aku terus masuk bilik, terus aku lepaskan semuanyer..aku nangis..sebak & sayu hati, perasaan aku...tak tau kenapa ini yg aku rasa...mungkinkah ini ramadan terakhir aku??jika ini yg terakhir, semoga semua amalan aku di sepanjang bulan yg mulia ini diberkati oleh Allah swt..amin...hhmmmm....
sekali lagi, aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin kepada semua blogger...salam sayang utk semua...
09 September 2010 | 0 KoMeN |
Selamat Hari Raya Aidilfitri...
sambut dengan penuh keriangan & gembira
bersama dgn org yg tersayang...
berhati-hati di jalan raya...
jaga diri baik-baik..
Maaf Zahir & Batin...
ikhlas :: SaiffHaQiem
08 September 2010 | 1 KoMeN |
mood aku semakin baik dari hari ke hari cuma mood utk rayer tahun ni mmg tak ada langsung..tah la..mcm tahun lepas jugak rayer tahun ni..sama je bagi aku..mungkin aku tak menikmati bulan ramadan ni dgn sepenuh hati aku kot..sebab tu aku rasa mcm ni..org kata kalau nak sambutan rayer tu meriah, kita kene menghayati erti bulan ramadan tu dulu...baru la kita akan rasa teruja utk menyambutnyer...hhhmmm....tah la...aku sendiri pun tak tahu...banyak benda yang aku fikirkan...penuh otak ni sebenarnyer...macamne aku nak menghayati bulan ramadan tu sendiri kalau banyak sgt benda yang aku fikirkan..migrain..migrain..migrain...
lagi 2 hari nak rayer..huhuhuhu..apa yg aku fikir sebenarnyer??apa yg ada dlm hati aku sebenarnyer??aku pun tak tau...yg aku tau dalam hati aku ada taman..berbunga-bunga...hahahahaha..
dalam kemeriahan org lain membuat persiapan rayer, 1 of my sedara anaknyer xcident..coma..masih tak sedarkan diri...adush...sedihnyer...dah nak rayer ni boleh pulak jadik mcm tu..malang tak berbau..kalau nak jadik, maka jadik la..aku harap keluarga dia tabah menghadapi dugaan & berdoa anaknyer tu cepat sedar dari coma...amin...
apa lagi aku nak citer dlm ni ek??hahhh...berat badan aku susut lagi..tah berapa tah susutnyer..aku tak timbang pun..tp seluar aku longgar...teruk giler puasa kali ni...selalunyer tak macam nie...huhuhu...aduyaiii...tapi kalau ikutkan statistik perangkaan aku, puasa kali ni aku memang tak berselera nak makan sgt..makan ala kadar je..perut aku cepat kenyang bila makan berbuke & time sahur aku tak makan langsung sebab masih kenyang..juz minum air milo segelas..mungkin sebabkan ni, aku semakin kehilangan lemak dlm badan aku ni..makin kurus la aku yg dh sedia kurus ni...huhuhuhu...
hhhmmmm...apa lagi ek..??..mcm ketandusan ilham pulak..tadi mcm byk benda nak taip..nak citer..tiba2 hilang idea..huhuhu....
mcm tak da benda nk taip..so sampai sini je la entry kali ni..kalau da yg menarik, aku up dalam entry baru kemudian...
terima kasih kepada yg rajin view blog aku ni..syg semua..
addiiioossss....!!!
07 September 2010 | 0 KoMeN |
alhamdulillah...peluang masih ada..harapan kembali mekar..segala kekusutan telah dileraikan..cuma ada satu masalah..keje..keje..keje..lalalalalalalala..(ingat lagu meet uncle hussin-keje..)penin..penin..penin fikir...dok sabar je ni..huhuhuhu..
persiapan rayer...ala kadar..tak da mood nak berayer...tah la..biar la..mungkin sikit hari lagi ok kot...
KH-TQ so much...
06 September 2010 | 0 KoMeN |
mood masih spt semalam..belum masih dtg cahaya ceria..suasana rayer yg smkin dekat masih tak terasa..biar la rayer dtg...aku ttap mcm ni jugak..selagi kekusutan belum lagi terurai, rayer yg dtg masih terasa spt hari biasa yg perlu aku tempuhi sama ada suka atau tak...
smalam aku bertanya dgn sorg teman yg bekerja sbg nurse..soalan aku simple..
"ada apa2 effect if aku bergantung pd panadol utk tido malam??i tak bleh tido la.."
jawab dia simple jugak...
"ko nak mati cepat ke..??
tersentak aku..hhhmmmm...lately aku susah nk lelapkan mata..mcm2 yg aku fikir...mcm2 masalah dlm kepala ni...sedih jgn ckp la..may be sbb tu aku tak bleh tido malam..dh mnjadi habit aku, if tak bleh nk lelapkan mata aku akan telan penadol..at least aku akan tertido sendiri bila ubat mula meresap ke dlm darah2 aku..sbb tu aku suke makan panadol bila tak boleh tido malam..
selama ni aku ingat tak ada apa2 effect..rupa2nyer aku silap...byk keburukannyer...aku risau jugak..lepas ni aku kene kurangkn kebergantungan aku pd panadol...risau jika ada yg tak kene di masa depan...kalau pjg umur aku ni la...huhuhuuhu..
hari ni, kepala masih berat...rasa mcm sendat sgt..dh penuh kepala aku ni..tak ada ruang langsung...rasa mcm perjalanan oksigen pn pelahan sbb sesak sgt otak ni...huhuhuhu..tak tau bila semua ni akan berakhir...kesian kepala otak aku ni...aku tetap terus berharap ada sinar baru menjelang rayer ni...di ringankan beban kesedihan ini...hhhmmmm....doakan aku...
KH-masihkan lagi.....???
05 September 2010 | 3 KoMeN |