twitter

hhmmm....dalam hidup ni aku banyak peluang nak cakap...peluang utk berkongsi...tapi aku tak tau mana nak mulakan...bukannya aku takot pada perubahan tapi aku takot nak ambik risiko...takot org bengang...takot org risau..takot org salah sangka...sebab tu aku berahsia walaupun aku cuba tak nak berahsia...aku tak ada kekuatan utk melalui semuanyer...aku akan jadi lemah, selemah, lemahnyer...makin hari otak aku makin serabut...makin kusut..tak tau nak buat macam mana...tak ada yg faham aku @ cuba memahami aku...aku sorg2...hhhmmmm...
30 May 2010 | 0 KoMeN |
kalau diantara kita diberi peluang utk memilih antara hidup @ mati...aku pilih mati jika itu mampu membahagiakan & memuaskan hati semua orang...
kalau masa ini boleh diputar semula...aku pilih utk kembali ke zaman yg tiada penyesalan..jika kejayaan itu pasti menjadi milik aku...
kalau aku bisa bersuara...aku pilih utk tidak menjadi seperti hari ini...jika itu mampu menjernihkan kembali hidup aku...
tapi sayang.....SEMUANYER MIMPI....aku tak bisa memilihnyer...
28 May 2010 | 0 KoMeN |
salam...hari ni aku dah ok dah..compare dgn last entry..memang marah giler babi..huhuhuhu..terpulang kpd korg nak nilai diri aku mcmne..aku tak kisah & dah malas nak bising2...
ok entry kali ni aku nak up citer baru..last week aku ada interview with one well known company..they had call & email me to come for the interview..very nervous beb...sepanjang minggu aku prepare utk interview..kdg2 mcm org giler je cakap sorg2..hahahaha..sejak dpt phone call & email tu, hati aku berdebar je..mcm da benda nk jadi..tp aku try buat tak tau & berdoa dgn Tuhan supaya semuanyer selamat & berjalan lancar...
pagi tu, aku gerak ke company tu dgn bus..aku tak sangka yg tmpt interview tu jauh giler..bus mmg ada tp tak masuk ke tmpt tu..aku pujuk uncle driver tu supaya dia boleh hantar aku kat tmpt interview tu..lastnyer uncle tu setuju tp aku kene jalan kaki sikit..tak kisah la jalan sikit..kalau tak memang aku kene menapak jauh..dlm bus aku juz prepare lg..baca pe yg patut & berselawat byk2 supaya hati aku lebih tenang..
tapi nasib tak baik..uncle tu turunkan aku jauh dr bungan interview tu..adduuhhh!!! kene menapak la gayanyer...aku jalan sikit kemudian jumpa dgn sorg pakcik ni..dia security guard kat one building tu..aku tanya dia, jauh lg ke bangunan yg aku nk p tu..dia kata
"jauh lg dik..dik ikut jalan ni, terus, belok kiri..kemudian jalan terus..memang jauh dik kalau jalan kaki.."
aku ucap terima kasih & terus jalan kaki perlahan2...tak lama lepas tu, pakcik td dtg dgn motor..dia offer nk hantar aku..syukur sgt2..baik pakcik tu..aku ucap terima kasih kat pakcik tu..aku cakap hanya Tuhan je boleh balas jasa pakcik..terima kasih pakcik...!!!..sebelum tu, masa aku sampai depan pagar bangunan tu, semua org pandang aku..yela dtg dgn motor..may be dorg ingat yg hantar tu ayah aku..siap pakai baju security guard..ada aku kisah...kalau dia bapak aku sekali pun, tak salah pun..hati dia memang baik...sanggup tlg hantar aku walaupun aku tak mintak...bukan mcm org yg pandang aku tu...belum tentu nk membantu..huhuhuhuhu..
kat dlm bangunan, nervous aku makin menjadi..tak tau nape aku gabra giler..selalu tak mcm ni...tapi aku cuba bertenang..memang ramai yg dtg interview hari tu...hampir ratus jugak la..tp yg aku dengar dorg cuma nk ambik 10 org je..huhuhu..
time menunggu ni, ada la pulak sorg mamat ni..aku rasa dia ni cuba nk menakot2kan aku..dia nmpak mcm berlagak habis, yakin giler dia yg paling layak...mcm2 la dia kata kat aku..ada jugak word dia yg menyakitkan hati tp aku iyakan je..tp syg hati aku sikit pn tak terusik dgn kata2 dia...aku buat bodoh tahap cipan je dgn cakap2 dia..ello bro..kalau rasa nk guna taktik kotor, simpan je la dlm poket ko tu..aku takkan terpedaya dgn taktik kuno ko tu..huhuhu..
dlm keadaan berdebar, sampai giliran aku...aku yakin aku dh buat dgn baik..cuma terserah pd yg menilainyer..aku tggu result kat luar dgn penuh debar...selalunyer kalau hati aku berdebar time interview cuma ada 2 maksud je, sama ada aku lepas interview tu @ aku tak dpt langsung..so aku bertawakal je la...
mcm yg dijangka, aku gagal interview tu...hhhmmm....tak tau nak kata apa dh...but the best thing is bro yg berlagak sgt dgn aku tu pun tak dapat...hahahahaha...sian..sian..tp ada lg 1 citer lg kesian..sorg ni nama alex..dia balik dr dubai semata2 nk attend the interview..tp syg dia pn gagal..sian dia..dh dtg dr jauh, ambik cuti seminggu utk interview ni tp lastnyer menghampakan, then terpaksa la dia balik ke sabah before balik ke dubai..
it's time to go back...tp mcmne ek..??..bus @ cab serius tak lalu depan building tu..aku dah tanya security kat situ..kalau nk kene jalan depan sikit..kat situ may be boleh dpt cab..aduuuyaiii....jalan lagi..??..dh la panas membahang..lastnyer aku jalan la kaki dgn haikal & alex..seriusly memang mencabar betol hari tu...lepas jalan jauh, kami dpt one teksi ni..nasib baik pakcik ni tak charge mahal..kalau ikutkan memang mahal kalau dr situ ke bus stand..around RM32..tp pakcik ni charge kitorg RM10..jauh bezanyer...
bila dh bayar tambang, dah keluar & teksi dh pergi, baru aku perasan, my phone left dlm that cab...oohhhhh tidddaakkkk..!!!..haikal pinjamkan phone dia..aku call byk kali tp nobody pickup my phone...& the best part is i'm silent the phone...aaaaaaa..!!!..rasa nk menangis pn ada..dlm tu byk nombor penting...kalau hilang mana aku nk cari..adduuhhh..!!!..beberapa kali call tp still tak berjawab..aku dh give up..tp haikal & alex pujuk suruh terus call..lastnyer pakcik cab tu angkat phone aku..dia tak perasan coz my phone ada bawah baju keje dia kat tmpt duduk depan..after angkat baju dia, baru dia nmpk phone aku..nasib baik aku duduk depan..kalau duk belakang confirm tak dengar..then aku mintak tlg pakcik tu patah balik..aku pujuk pakcik tu sebab phone tu sgt penting..aku janji bayar berapa je yg pakcik tu nak..aku tggu kat tempat aku turun, pakcik tu dtg & pulangkan semula phone aku..thanx GOD..!!..kalau tak susah la aku...aku tnya pakcik tu berapa nk bayar, then pakcik tu kata terpulang kat aku la..then aku bayar dia certain amount dgn ikhlas sbb dia baik nk pulangkan phone aku...memang pakcik tu baik...terima kasih sgt kat pakcik tu..Tuhan je yg mampu balas jasa baik pakcik tu...
after lunch dgn haikal & alex, aku & haikal balik naik bus, then alex nk balik sabah katanyer..tp dia kene tggu flight dia dlm pukul 6...
tu la cebisan ceriter dr aku..memang byk dugaan & cabaran..dlm Tuhan menduga aku, Tuhan masih mempermudahkan kesulitan yg aku alami..alhamdulillah...
apa yg penting bukan kejesama je tp, sabar & jgn mudah give up...hehehehe..
sekian saje...addiiooosss amigoss...!!!
24 May 2010 | 0 KoMeN |
apa perasaan korang bila di tipu bulat2..???bodohnyer aku sebab percayakan dia 100%..hidup2 aku di tipu...memang terasa bodoh sangat....!!!!..memang dia elok mampus dari terus hidup..!!!..buang masa aku percayakan dia, bagi semangat, bagi dorongan, bagi sokongan...lastnyer apa yg aku dapat...kene tipu..!!!..bodoh..!!..bangang..!!..aku tak prnah rasa marah mcm ni..nape mesti nak tipu..??..tak bleh ke bgtau hal sebenar..??..aku bkn tak da otak nak pk..aku boleh terima..aku masih waras berpk..nape nk tipu..??..pernah ke aku tipu ko..??..pernah ke..??..skrg ni kalau dia nk mampus pn lantak la..aku tak peduli dh..malas nk ambik tau lg..Tuhan je yg boleh balas bg pihak aku..terima kasih utk smua penipuan anda..tahniah..!!..lakonan anda berjaya..!!..lepas ni boleh menang award pelakon terbaik..!!..huh..!!!..dasar manusia terkutuk..!!.keji lg hina...!!.binatang pn tak perangai mcm ko..!!..arrgggghhhhh...!!!!!!!!!!!!!!..benganggggggggggg...!!!
20 May 2010 | 0 KoMeN |
cinta?? apa itu cinta?? ada apa dgn cinta?? semua org tau apa maknanyer cinta..setiap org ada intrpretasi tersendiri ttg cinta..betol tak??tp sejauh mana cinta itu mampu memberi kebahagiaan & kegembiraan + keindahan dlm hidup pasangan yg bercinta?? baru2 ni da soragng teman berkongsi citer dia..baru break off dgn pasangannya..baru je sebulan..nia antara dialog antara aku dgn dia...

aku: dh bape lama kenal dgn A??

S: hampir 9 bulan

aku: lama tu..nape clash? ko ada buat salah ke??

S: gaduh2 sikit, biasa la tu..aku marah A sbb tak jawab call aku..lepas tu A merajuk..tak nak msg aku @ jwb call..

pd aku isunyer kcik je..juz tak jawab phone, S marah2 & A plak merajuk sakan..pelik aku..kata dh kenal 9 bulan..takkan la hal mcm ni boleh sampai putus hubungan..aku pn tanya lg kat S...

aku: dia merajuk, ko buat pe??

S: aku pujuk la A. tiap2 hari aku msg mintak maaf & call A..tp A buat tak tau je..nak nangis aku..

aku: sampai mcm tu sekali A merajuk..ke ko ada buat salah lain ni??

S: tak ada la..sebab tu je..

aku: tak patut...tak patut..aku pun tak tau nk kesian kat sape wei..

S terus berciter kat aku...

S: aku syg kat A..syg sgt..aku tak pernah curang dgn A..tak pernah la terlintas dlm hati ni nak curang..aku mmg setia dgn A sorang..dulu time A xcident terlantar kat hospital, aku sanggup tunggu A..jaga A..bg A semngat walaupun doktor kata mungkin A akan hilang ingatan sbb ggaran otak tp aku percaya dgn A..aku setia dgn A sampai la sihat mcm hari ni..

aku: huh! skrg ko kene tinggal..mmg tak guna A tu..

aku pulak yg emo...hahahaha

S: sepanjang hidup dgn A, aku tak pernah nak mintak2 walaupun aku ada peluang utk dptkan apa yg aku nak..pd aku cinta bukan bersandarkn pd material semata2 tp kasih, sayang & cinta yg penting..

aku: A tu anak org kaya ke??

S: boleh dikatakan la..A anak org kenamaan..family A mmg terkenal..sebut je nama family A, semua org tau..A tu anak------cucu kepada-----

mmg betol la A bukan calang2..cucu kepada------mmg terkenal..sebut je semua org tau...

aku: bruntung ko dpt A..

S: skrg dh rugi...

aku: betol jugak..tah2 A saje nk main2kan ko tak??A kan anak org kaya..sape2 pn A boleh dpt..

S: aku tak fikir mcm tu..kalau betol A nak main2kan takkan la boleh tahan sampai 8, 9 bulan..lg 1 lepas xcident, org pertama terlintas dlm otak A ialah family A & aku..lepas kluar dr hospital, A terus msg aku..A kata aku lover dia..mana boleh dia lupakan aku..org lain A tak ingat langsung..memori A dh hilang..

aku: ish..sian plak kat dia..kiranyer A tu mcm mati hidup semula la ye??

S: lebih kurang la..tp sekarang ni kalau A tu nak mati terus pun tak apa..aku tak peduli dh...

aku: kasar sgt tu..

S: biar la..

aku: tak baik mendoakan org mcm tu..

S: tak la..main2 je..mmg la aku marah tp aku tak pernah benci @ dendam dgn A..

aku: boleh plak mcm tu??

S: sepanjang dgn A, aku cukup bahagia & gembira..A sgt syg, caring dgn aku..tp dh takdir jd mcm ni nak buat camne..

aku: bagus la tu..aku nasihatkan ko cari je la pengganti..jgn pk lg pasal A..

S: susah..aku bukan jenis cepat jatu cinta..ambik masa..selagi hati aku tak bukak utk brcinta, selagi tulah hidup aku single..

aku: pulak dah..nak buat pe diingat2kan lg benda yg dh lepas..mulakan hidup yg baru..

S: cakap senang sebab bukan ko yg alaminyer..walaupun dah berpisah, perasaan, hati & kenangan dgn A tak bolh padam lg..

aku: ke ko tunggu A lagi??

S: tak tau la..tp jauh dlm hati aku masih tunggu A..aku masih berharap hubungan kami boleh diteruskan spt dulu..tu yg aku harapkan..

aku: ah..! mengarut la ko..tunggu benda yg tak pasti..buang karan..

S: ko tak faham..

tu la antara dialog aku dgn S...

hhhmm..aku yg tak faham @ S yg tak nak cuba faham??mungkin aku yg tak faham lg kot istilah bercinta..dlm kes ni nak salahkan sape pn aku tak tau..isunyer kecik je tp boleh melarat jd besar..kalau ikutkan kasih, syg, cinta yg diberikan oleh S pd A memang tak berbelah bagi..S mmg setia..sanggup jaga mayat hidup sbb percaya dgn cinta A..kalau aku, lantak ko la situ..tak da maknanyer nak buang masa jaga org yg belum tentu akan hidup ni..tp lastnyer tengok pe yg dh jadi..??pengorbanan S sia2 je..S seperti digantung tak bertali..tu pun S masih mengharap lg..aduyaii S...tolong la bangun dr mimpi..jgn hidup dalam khayalan..terima la hakikat walaupun pahit utk ditelan..huhuhu..

pd firasat aku la..A dh ada org lain tp takot nk bgtau S @ mungkin A kesian dgn S yg dah byk berkorban..kalau A bgtau nk berpisah sbb ada org lain mesti S sdih giler..so jalan terbaik gantung tak bertali la jawabnyer...sian S..tak patut A buat mcm tu..
hhhmmm...bila aku dengar citer ni, aku jd takot utk terjebak dgn dunia percintaan..smakin meragui istilah bercinta..aku jd tak faham..persoalan ADA APA DGN CINTA makin kerap berputar2 dlm otak & hati aku ni..huhuhu..takot..takot..takot..

16 May 2010 | 1 KoMeN |
SELAMAT HARI GURU..
terutama pd cikgu2, pensyarah2 & trainer2 yg pernah mencurahkan ilmu & mendidik aku dari kecil sampai la sekarang..tanpa mereka, aku tak akan jadi seperti hari ini...terima kasih semuanya...jasa mu dikenang selagi hayat di kandung badan..hanya Tuhan yg mampu membalas jasa cikgu2, pensyarah2 & trainer2 semua..
dedikasi khas utk :-
- cikgu2 Tadika Sam Tet (1991)
- cikgu2 SRK Raja Di-Hilir Ekram (1992-1997)
- cikgu2 SMK Jalan Pasir Putih (1998-2002)
- cikgu2 SMK Kampong Pasir Putih (2003-2004)
- ...................................
- ...................................
- trainer TM (2010)
terima kasih utk segalanyer...
| 0 KoMeN |
aku kembali lagi...hari ni aku nak share la sikit pasal isu2 terkini yang mearik perhatian aku sejak akhir2 ni..boleh kata hampir setiap hari aku mengikuti perkembangan berita ni...
isu paling hangat yg diperkatakan sejak akhir2 ni ialah kes buang bayi...isu ni bukanlah baru lagi..sejak aku pandai membaca surat khabar lg dh ada isu ni..cuma skrg ni makin kritikal..bayi yg tak bersalah dibuang merata2, sesuke hati tanpa ada rasa ihsan & menyesal dalam hati..mereka2 ni manusia ke @ setan..?? sedangkan binatang pun tahu sayangkan anak..nikan kita sebagai manusia yg dikurniakan akal fikiran..betol la org kata, bila nafsu dh mengusai diri, memang cetek akalnya..dlm kes mcm ni aku sebagai masyarakat tak tau nak salahkan sapa..ibubapa @ anak2...kalau betol didikan ibubapa, pasti anak2 tak jadi mcm ni..tapi kalau anak dah degil tahap setan nirojim, nak salahkn ibubapa pn tak patut...skrg ni dh diwujudkan kempen kami prihatin..tujuannya utk membanteras & mengelakkan gejala ini dr berterusan berlaku..pd sapa2 yg rasa tak nak membela anak yg dikandung secara tak sengaja tu, boleh la mendapatkan khidmat kaunseling @ serahkan baby yg tak berdosa tu pd jabatan kebajikan masyarakat..wajarkah kempen seumpama ini diadakan??bkn ke mcm menggalakan lg gejala sumbangmahram??hhmmm...rasionalnyer mesti ada sebab yg kukuh kempen ini diadakan..betul tak??aku sokong je selagi ianya baik utk masyarakat maka baiklah utk aku...SOKONGLAH KEMPEN KAMI PRIHATIN...
***************************************************************************
sejak akhir2 ni dh mula dh kes perbicaraan anwar ibrahim & saiful bukhari..rasanyer dh lama sgt isu ni tertangguh dek sikap dolak-dalik anwar..sian kat saiful..huhuhuhu...dalam isu ni aku tak sokong sape2 sbb tak tau kebenaranya..susah nk dijangka..kalau ikutkan rekod, sememangnyer anwar pernah dipenjarakan atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinyer sekitar tahun 1998 dulu & terbukti dia memang melakukannyer..cuma sekarang tak pasti dia melakukan @ tak..kalau ikutkan logik, mcmne saiful boleh kata dia diliwat secara paksa??mcmne dia boleh ikut je arahan anwar masa kat dlm kondominium tu??org tu suruh p mandi, dia mandi..org suruh pakai towel, dia pakai..org tu peluk dia, nape dia tak lawan??pelikkan..??tapi aku tak la kejam sgt sampai nk menjatuhkan menghukum saiful sebelum perbicaraannyer berakhir..kalau saiful dh sanggup bersumpah di dlm masjid, mungkin dia di pihak yg benar..dia teraniaya..kalau tengok muka pn, baik je..sejuk mata memandang..siap ada 2 tanda hitam kat atas dahi tanda dia ni kuat imannyer..tapi pandangan mata tak boleh nk menilai org secara zahir tanpa mengenali seseorg itu dgn lebih dekat..kalau dah nafsu dh menguasai diri, org muda seperti saiful pasti tak dpt melawan kudrat si tua..sian kat saiful, umur masih muda..pjg lg perjalanan hidup dia..dh jadi mcm ni..sabar je la..dugaan Tuhan..apa2 pn aku harap kes ini diadili dgn seadil2nyer agar pihak yg bersalah dihukum & pihak yg teraniaya dibela nasibnyer..
***************************************************************************
piala thomas, malaysia ke separuh akhir..hhhmmm...aku bukan la nk condemn pasukan malaysia..ini sekadar pendapat aku..pasukan malaysia tak mempunyai semangat juang yg tinggi...rakyat malaysia beria2 la sokong bagai nak rak tapi dorg main sambil lewa..terutamanyer hafiz hashim time lawan jepun..buang masa je training berbulan2 tp bila tima lawan kecut buahnyer..(ooppss...)kalau malaysia kalah di tangan indonesia @ china, aku boleh terima lg..aku faham tp dgn jepun..aduuyaiii...!!!tak tau nk ckp la...tapi nasib baik semalam hafiz tebus kekalahan dia dgn menewaskan pemain denmark..kalau tak balik kampung gantung raket je la hafiz oii...korang mesti cakap, aku ni pandai bercakap je..cuba main, tengok!!!betol tak..??ini cuma pendapat aku je..dh main kat tempat sendiri, dgn sorakan penonton yg tak jemu2 bg sokongan, main la betol2, sungguh2..kalah tipis boleh lg diterima...ni main seperti tak nak melawan..aku rasanyer dh tiba masa persatuan badminton buat strategi baru..ketengahkan bakat2 muda yg mana dh pernah menang kejohanan di peringkat antarabangsa..ganti je muka2 lama yg rasanyer dh boleh la duduk dibangku penyokong @ menjadi jurulatih..pada pemain yg setakat menang 1 kejohanan dh terus nk kekal jd pemain tetap, lupakan je la...contoh terbaik hafiz hashim..menang all england..tah zaman bila tah...lepas tu tak menang apa2 dh..buang karan, buang duit je bagi latihan kat dia... baik cari bakat baru..kalau stakat prestasi dia yg dh berkurun nk dijadikan kayu pengukur utk kejohanan masa depan, baik lupakan je..level energy dia masa all england dgn zaman skrg bukan sama lg..kene terima hakikat...apa2 pun aku tetap bangga dgn dato lee & pasangan beregu pertama malaysia (tak ingat nama la...)bagus & bersungguh2...tu la namanyer pemain sejati..begitu jugak dgn pasukan piala uber..walaupun sekadar suku akhir tp mereka berjaya capai target...well done..!!..anyway aku tetap akan sokong dunia sukan tanah air...aku bukan anak malaysia murtad k...hahahaha..CHAYOK2 MALAYSIA..!!!
***************************************************************************
ok la..tu je rangkuman isu2 semasa yg aku nak kongsi dgn korg semua..mmg sejak akhir2 ni..isu2 ni je la yg aku baca dlm news..dengar berita pun aku dengar benda yg sama..nak komen lebih2 pun aku bukan org yg arif..sekadar pandangan cetek dari aku...tu je...addiiiiioosss semua..jumpa lagi...sharing is caring k..!!!
13 May 2010 | 0 KoMeN |

She used to be my only enemy
And never let me free
Catching me in places
That I knew I should's be
Every other day I crossed the line
I didn't mean to be so bad
I never thought you would
Become the friend I never had

Back than I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see thought your eyes
All that you did was love

Mama I love you
Mama I care
Mama I love
Mama my friend
My friend...

I didn't want to hear it then
But I'm not ashamed to say I now
Every little thing you said
And did was right for me
I had a lot of time to thing about
about the way I used to be
never had a sense of my responsibility
---------------********------------------

this lyric i would like to dedicate to my lovely mum..
Hajah Faridah..hepi mother's day..
TQ 4 everything mum..
i love u so much..
hope Allah will bless u always..amin..
mak, kamek sayang kitak selalu...
09 May 2010 | 0 KoMeN |
finally habis jugak kursus kawen ni...sangat penat & menguji ketahanan mental serta fizikal aku..hahahaha..dari segi mentalnyer, aku kene attend kursus ni selama 2 hari & tak boleh skip langsung..ada 10 modul yg aku kene ikut ceramahnyer..dari segi fizikal pulak, 2 hari aku kene bangun awal, balik petang...kelas aku tingkat 3, kene naik tangga...bilik sejuk giler dgn aircond...sabar je la demi utk dapatkan sijil kawen..bukan sikit cabaran...ni baru permulaan belum masuk yg lebih jauh lg nanti..mesti byk dugaannyer..huhuhu..
hari ni ada 4 modul..dari komunikasi hingga la ke lafaz talak...banyak benda yg aku baru tau..jika sebelum ni aku tak pikir @ ambik mudah je tapi sekarang baru aku tau betapa pentingnyer benda tu..especially bab talak..huhuhu..bahaya jugak talak ni..tak boleh buat main2...
dari segi penyampaian ceramah hari ni, overall ok & best..modul yg paling mendapat sambutan ialah pengurusan stress, konflik & kaunseling..memang best giler la...hahahaha..lawak sgt ustaz tu..yg mata kuyu nk tido terus tak jadi tido...hehehehe..mana tak segarnyer, ada unsur2 18sx...kahkahkah..
hari ni baru aku perasan, dlm byk2 penceramah yg dtg, semuanyer dr perak sbb dorg cakap dlm loghat perak cuma sorg je dr kedah..ustaz yg sampaikan modul stress, konflik & kaunseling..bila dh dr utara, percakapan dia memang best la...ustaz ni memang pandai tackle audiens..bagus, great job..!!..hehehehehe..
last part dlm kursus ni ialah ujian kefahaman..pelik aku negeri lain tak ada la pulak ujian kefahaman ni tapi perak je yg buat...huhuhu..agak mencabar jugak questions dia..tapi alhamdulillah, aku lulus dgn cemerlang..salah 2 je...yea..!!..lepas ni boleh la kawen..hahahaha...actually aku harap aku btol semua...huhuhuhu..syukur la...amin..
before balik ada majlis penyampaian sijil & luckydraw..sijil tu la yg dinanti2kan oleh kitaorg semua..begitu bernilai sijil tu di mata kitaorg terutama yg bakal menamatkan zaman bujang tak lama lg..hehehehe..utk luckydraw mmg dah dijangka, aku memang bkn sorg yg lucky..dr dulu sampai skrg nama aku memang tak pernah kene pn kalau ada luckydraw..so memang aku tak meletakan harapan pun..huhuhu..
ok la...sebelum berundur, aku nk bg sikit nasihat la pd sape2 yg belum ambik lg kursus kawen, cepat2 la ambik..tak lama lagi, kursus ni akan jd lebih complicated..so better bertindak skrg..hehehehehe
chaouuu.....!!!!
| 2 KoMeN |
juz come back from kursus kawen..hehehe..so exhausting..from morning till evening...asyik duduk je..really2 exhausting...huhuhu..tomorrow will be continue for next module...hhhmmm...then after finish it, i'm ready to be a husband and father..hahahaha...(oppss..sedia ke..??)..juz kidding...
kursus hari ni ok la..best tapi ada jugak modul yg membosankan sampai aku menguap bape2 kali..huhuhu..actually bukan modul la yg bosan tapi cara penyampaian yg a little bit slow and serious menyebabkan suasana dlm kelas agak suram...juz dengar je...
ada jugak ustaz yg jenis happening..buat lawak..tergelak2 aku dengar..hehehe..antara modul yg aku suke & tak mengantuk ialah berkenaan dgn ibadah, akhlak islamiah & hubungan dlm keluarga...memng celik je mata aku..tambah utk modul hubungan dlm keluarga...18sx..hehehehe..lagipun ustaz tu pandai tackle audiens...semua beri perhatian sepenuhnyer time ceramah diberikan...
dlm ceramah yg disampaikan ada la jugak word2 @ ayat2 yg buat aku terasa..huhuhu..tapi nk buat mcmne dh nama pn kursus kawen..terima la dgn hati yg terbuka...hahahaha..(sentap aku..!!!..)
audiens hari ni ada yg muda & tua..ada yg dtg dgn couple..ada yg dtg dr dekat & jauh..ada yg saje2 dtg utk mengisi masa lapang..& ada jugak yg dtg utk mendapatkan sijil...aku pulak dtg sbb nk kawen...kahkahkahkah...
hhhmmmm...esok hari last..tak sabar nk habis cepat..boleh dpt sijil..lepas tu aku dh tak payah pikir lg pasal kursus kawen..harap2 aku lepas la kursus kawen esok..huhuhuhu...
tadi balik dlm keadaan hujan lebat yg mencurah2..lenjun aku...balik aku chat jap dgn Aria...member baru aku dr filipina..baik budaknyer..seronok kawan dgn dia..at least dia boleh menjadi pendengar setia masalah aku...huhuhu..
mmmmmm...dlm melalui hari2 yg mendatang ni, aku rindu dgn seseorang..dh sebulan tak dengar khabar dr dia..sihat ke dia??hhhmmm...aku doakan dia sihat & gembira selalu...biarpun jauh di mata tapi dia sentiasa dekat di hati aku...huhuhuhu...(citer sedih la pulak..waaahhh)
dah la malas nk taip dh..tu je citer yg aku nk masukkan dlm entry kali ni..see later k...
daaaa...
08 May 2010 | 0 KoMeN |
kawen...kawen..kawen...hhhmmmm..masuk hari je dh 3 jemputan kawen aku dpt...alhamdulillah rezeki..dpt jugak merasa nasi minyak member2 aku tu...hehehehe..tp kalau dh namanyer member yg kawen, tak kn la nk pegi dgn tangan yg kosong kn..??.nama pn member rapat...aduyaiii...kopak aku..huhuhu..kalau yg 1 tu boleh lah skip coz sis dia yg kawen..so setakat memenuhi undangan, no hal lah...tapi yg 2 lg tu...huhuhu..dua2nyer member rapat...arrggghhhh...!!..tension..!!..dh la kawen bulan yg sama...tertekan..!!..what should i do..?? duit tak mandang time ni...nak pegi makan free, segan la pulak..dah la dua2 rapat dgn aku..sorg tu member sekolah, sorg lg member GEMS..sama2 penting dlm hidup aku..susah, senang lalui bersama..cehwah..hehehehe...akan aku usahakan jugak..insyallah..tapi nak bagi apa ek..??..aku bab2 hadiah ni bukan la expert sgt..bagi sejadah..??pinggan mangkuk..??jam dinding..??@ juz bagi duit..??mana 1 yg lebih afdal..??hhhmmmm...pening jugak pikir benda ni...ni baru member yg kawen belum aku kawen lg..(nk jugak sibuk..hehehehe..)
sejak habis sekolah sampai la skrg ni, asyik terima undangan member kawen je aku ni..yg terbaru member sekelas aku masa form 5..Yut, si tomboi, ganas, kerek giler tu..dulu bukan main 'laki' dia..dlm kelas duk sebelah aku, asyik membuta je..tapi skrg feminin habis..menyesal tak ngorat dia dulu...hahahahaha...Yut..Yut..ooppss..bukan Yut lg tp dh tukar jd Jue..hehehehe..mmmm yg dara, teruna semuanyer dh tamatkan zaman bujang..ada yg dh beranak pinak dah..tp 'uncle' ni tetap la solo...bila la agaknyer 'uncle' ni nk kawen..??kawen ke 'uncle' ni..??hahahaha...insyallah kalau da jodoh kawen la aku ni..(dlm proses ke arah tu..hahahaha)
bila pikir bab kawen ni, aku jadi gerun..huhuhu..peralihan fasa dari bujang ke status berkawen...berat tanggungjawab tu...aku ni boleh ke pikul tanggungjawab tu.??..ish...tak ready lagi...tak sedia lagi...tunggu2 la dulu..tak puas enjoy lagi..dah puas enjoy pulang lah ke ganggang...kahkahkahkah...insyallah kalau ada jodoh..kalau di takdirkan hidup membujang, aku redha..tak bertemu di dunia, insyallah akan bersama di syurga..tu je la kata2 yg aku mampu ucapkan bila org seekeliling asyik bertanya pasal jodoh dgn aku...(jln selamat sebenarnyer..mls nk pjg2kn citer..hehehehe)
apa pun jodoh pertemuan, ajal maut di tangan Tuhan..kita hanya mampu merancang Tuhan yg menentukan segalanyer...wallahualam..
ok la tu je utk entry kali ni..later i will up new story...mungkin hot story..??so tunggu je la..hhehehe...adiossss amigosss...!!!
06 May 2010 | 0 KoMeN |
hidup ini bukan persaingan..tak pernah wujud istilah persaingan dalam kamus kehidupan ni..ia hanya diwujudkan oleh manusia yg mula sedar dalam hidup ini perlu adanya persaingan..tak kira sapa yg menang, sapa yg kalah, hidup ini hanyalah ujian..ujian utk mencari yg terbaik..asal kita tak berputus asa, terus berusaha..kitalah yg terbaik..
yg terbaik adalah sama seperti kita jugak, manusia..manusia yg terbaik adalah org yg paling berguna & memberi manfaat kepada manusia lain..
setiap manusia dilahirkan dgn kelebihan tersendiri..suci, sempurna & cantik..
yg menjadikannya tercemar adalah disebabkan oleh salahguna..disebabkan oleh dosa..
ini bermakna apabila kita dilahirkan di dunia ini, kita dilahirkan tanpa dosa..dalam sedar @ tak, sengaja @ tak, kita yg mencorak dosa itu sendiri..
apalah guna persaingan jika kemenangannya adalah dosa..??
apalah nama kehidupan jika penuh dengan dosa..??
apalah makna kelahiran jika coraknya adalah dosa..??
03 May 2010 | 0 KoMeN |
- Tragedi kebakaran Kompleks Campbell KL - 8 April 1976

Mei 1973, sebuah kompleks berharga RM10 juta dibuka dan secara tidak rasmi menjadi mercu tanda Kuala Lumpur pada masa itu kerana ia satu-satunya bangunan pencakar langit di pusat bandar raya yang menjadi kebanggaan warga kota. Kompleks Campbell itu mengandungi podium setinggi empat tingkat menempatkan gedung pakaian, kedai kamera, kedai jahit, restoran, bar, sebuah kelab malam serta bangunan pejabat setinggi 20 tingkat. Ketika usianya baru mencecah tiga tahun, bangunan itu hangus dijilat api pada 8 April 1976 yang disifatkan tragedi paling besar pada era 70-an kerana pasukan bomba dan penyelamat terpaksa mengambil masa hampir 30 jam untuk memadamkan kebakaran itu. Kejadian dikatakan bermula pada jam 10.30 malam dan api marak sehingga jam 2 pagi di bangunan yang menempatkan 180 kedai serta 20 tingkat bangunan pejabat. Bangunan itu menempatkan Ibu Pejabat Bank Kerjasama Rakyat, Lembaga Latihan Persijilan Perusahaan Ketukangan Kebangsaan, seksyen akaun Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
Kebakaran itu mula disedari seorang pengawal keselamatan yang bertugas di tingkat dua kompleks selepas ternampak kepulan asap keluar daripada sebuah kedai batik kira-kira jam 10.45 malam dan asap mula menyelubungi seluruh tingkat berkenaan.Ketika itu, kebanyakan kedai di situ sudah ditutup kerana hanya beroperasi sehingga jam 10 malam setiap hari. Pengawal keselamatan bersama seorang lagi rakannya cuba memadam kebakaran awal menggunakan alat pemadam api tetapi gagal kerana api marak terlalu cepat. Pasukan bomba mula memasuki bangunan dengan memakai topeng gas serta membawa tangki oksigen untuk menyelamat dan memadam kebakaran tetapi usaha awal mereka selama dua jam tidak begitu berhasil.Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) turut membantu mengawal keadaan dan Jalan Campbell mula ditutup kepada orang ramai bagi memudahkan usaha mengawal dan memadam kebakaran.
Seorang peniaga, Yap Leong Hoem, 59, maut selepas terjun dari tingkat dua kompleks berkenaan manakala lebih 1,000 orang hilang pekerjaan – antaranya pekerja Emporium Campbell, pejabat, gerai kompleks, kedai pakaian, alat solek, kedai kasut, kedai rekod dan syarikat pelancongan. Mangsa yang terkorban, Yap Leong Hoem, dikatakan berada di tingkat dua dan terlalu panik menyebabkannya membuat pilihan nekad dengan terjun bangunan dan disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL). Enam lagi termasuk wanita yang berada di kelab malam di tingkat lima turut pengsan kerana terhidu asap tebal. Kebakaran itu dikatakan menyebabkan kerugian kira-kira RM50 juta dan difahamkan, bangunan itu diinsuranskan sebanyak RM30juta. Setiap kedai di situ dilapor mengambil insurans sekurang-kurangnya RM100,000. Kejadian itu turut menarik perhatian Menteri Kebajikan Am, Aishah Ghani; Ahli Parlimen Bukit Bintang, Lee Lam Thye serta Penolong Ketua Polis Negara, Datuk Mahmud Yunus.
**masa ni aku tak lahir lagi..tapi aku ada jugak tengok2 kat sekitar KL lokasi bangunan ni..tah aku pun tak tau kat mana...ada 1 building tu nama campbell, mungkin tapak kejadian kot...huhuhu
01 May 2010 | 0 KoMeN |
- Tragedi pesawat MAS terhempas di Johor- 4 Dis 1977

Sekitar 7.21 malam pada 4 Disember 1977 apabila pesawat Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) Boeing 737 MH653 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas, Pulau Pinang menuju ke Kuala Lumpur sebelum meneruskan penerbangan ke Singapura.Seramai 93 penumpang antaranya pelancong asing bersama tujuh krew penerbangan berada di dalam pesawat berkenaan. Secara tiba-tiba menara kawalan LTAB menerima makluman daripada juruterbang pesawat bahawa terdapat situasi cemas yang berlaku di dalam penerbangan itu, kira-kira jam 7.54 malam. pesawat berkenaan terus hilang daripada radar menara kawalan. Segala usaha untuk mengadakan hubungan radio bagi menghubungi pesawat berkenaan juga gagal. Pesawat berkenaan terus hilang daripada radar menara kawalan. Segala usaha untuk mengadakan hubungan radio bagi menghubungi pesawat berkenaan juga gagal.Sementara itu, malam yang tenang dan damai menyelubungi beberapa kampung di Tanjung Kupang yang terletak berhampiran Selat Tebrau kira-kira jam 8.30 malam. Tidak lama kemudian, satu bunyian aneh yang berdesing seakan bunyi wisel yang kuat mula menggemparkan penduduk kampung. Ada antara mereka yang berlari ke luar rumah untuk memastikan bunyi aneh apakah yang mencemari keheningan malam itu. Ketika itulah mereka semua tersentak kekejutan – di hadapan mata mereka, kelihatan pesawat gergasi terbang dalam keadaan ‘bergoyangan’ dan amat rendah sehingga kelihatan seolah-olah berada betul-betul di atas pohon kelapa saja. Kegemparan di jiwa penduduk masih belum hilang ketika pesawat berkenaan tiba-tiba terbang memutar dan hampir menegak. Satu letupan kuat kedengaran sebelum lampu pesawat itu terpadam dan kapal terbang itu terus terjunam ke satu lokasi berhampiran kampung berkenaan. Pesawat berkenaan terhempas di permukaan tanah dan menggegarkan kawasan sekitar. Gegaran itu diiringi satu letupan teramat kuat dan api mula marak menjulang sehingga berpuluh meter ke udara. Serentak itu juga banyak barang dan serpihan pesawat melayang bertebaran ke merata arah malah sehingga ke lokasi yang jauh.
Berpuluh jentera bomba, ambulans dan kenderaan menyelamat bersama lebih 100 pihak berkuasa termasuk polis, tentera, bomba dan petugas hospital ke lokasi nahas sekitar jam 10 malam bagi menjalankan operasi mencari dan menyelamat. Pengawasan helikopter dari udara mendapati hempasan pesawat menjangkau lokasi luas sehingga 2.5 kilometer persegi malah ada kawasan yang menjadi lapang seumpama ‘padang jarak padang terkukur’ apabila banyak pohon bakau di kawasan itu tercabut dan patah dilanda pesawat. Gerakan mencari dan menyelamat segera dilakukan dan ketika itu jugalah pihak terbabit mula sedar bahawa pesawat berkenaan berkecai akibat terhempas dan tiada siapa yang terselamat daripada tragedi itu. Kenyataan itu lebih menyeramkan tatkala pasukan penyelamat mendapati bukan saja tiada mangsa yang berjaya diselamatkan malah jasad semua mereka juga hancur berkecai malah ada yang hanya ditemui sekadar cebisan daging. Pelbagai peralatan daripada pesawat termasuk buku, surat, gambar, pakaian dan barangan keperluan mangsa bertebaran ke merata arah di seluruh kawasan tragedi yang luas malah cebisan jasad mangsa dipercayai turut hilang akibat terjatuh di kawasan perairan. Kawasan sekitar juga mula diselubungi bauan mayat serta minyak pesawat dan hari itu, satu tragedi pesawat terhempas yang paling tragik dan dahsyat dicatat dalam sejarah hitam negara. Sekitar jam 5.40 pagi selepas tragedi pesawat Boeing 737 MH653 terhempas, pihak MAS mula memaklumkan mengenai tragedi menyayat hati itu kepada ahli keluarga dan rakan penumpang yang menanti dengan penuh gelisah di Lapangan Terbang Antarabangsa Subang (LTAS). Pengumuman itu disambut dengan perasaan pilu dan sayu apabila ahli keluarga dan rakan yang menanti itu diberitahu bahawa tiada mangsa yang ditemui selamat berdasarkan gerakan mencari yang dilakukan. Tragedi itu mengorbankan 73 rakyat Malaysia, tiga rakyat Australia, Inggeris (lima), Jerman (empat), Afghanistan (satu), India (tiga), Thailand (satu), Jepun (satu), Singapura (satu), Kanada (satu) dan tiga rakyat Indonesia, Amerika Syarikat (satu), Cuba (dua) dan Greece (satu). Selain mengorbankan seorang usahawan Jepun, Tomio Gotto, dan Duta Cuba ke Malaysia, Mario Garcia serta isterinya, tragedi pesawat MH653 itu turut meragut nyawa Menteri Pertanian, Datuk Seri Ali Ahmad, Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya, Tan Sri Mahfuz Khalid, Pengarah Kerja Raya Bahagian Tentera, Datuk Khalid Mohamad, dan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perikanan, Abu Bakar Othman Merican. Selain itu, dua orang pegawai Bank Dunia, O.D. Hoerr dan S.A. Naime turut terkorban bersama-sama puluhan penumpang dan petugas kabin. Tiada seorang pun yang terselamat dalam pesawat yang dipandu juruterbang Kapten G.K. Ganjoor dan pembantunya, Kamarulzaman Jalil itu. Seterusnya, mayat semua mangsa yang ditemui dimasukkan dalam tujuh keranda dan dikebumikan di satu tapak perkuburan besar di Jalan Kebun Teh berikutan sukar untuk mengenalpasti identiti setiap mangsa.
Tragedi itu juga memberi impak dan tamparan besar kepada operasi pesawat dan lapangan terbang berikutan ramai pihak beranggapan yang kemalangan itu berpunca daripada kurangnya kawalan keselamatan di lapangan terbang. Menyoroti punca nahas itu, ramai pihak percaya yang juruterbang pesawat berkenaan dipaksa pihak perampas untuk terbang terus ke Singapura dan tidak mendarat di Subang untuk mengisi minyak. Perampas terbabit juga dipercayai turut menyeludup masuk bahan letupan di dalam pesawat menyebabkan tragedi itu menjangkau kawasan yang amat luas apabila terhempas. Bagaimanapun, sehingga kini, tiada bukti kukuh mengenai kejadian sebenar yang berlaku ketika penerbangan berkenaan sekali gus meninggalkan punca tragedi itu kekal sebagai misteri sehingga kini. Memorial memperingati tragedi pesawat Boeing 737 MH653masih dikunjungi ahli keluarga mangsa di Jalan Kebun Teh, Johor Bahru.

**time ni aku tak da lagi..huhuhuhu


| 0 KoMeN |
- Tragedi kilang mercun meletup - 7 Mei 1991

Letupan paling kuat dan dahsyat dalam sejarah Malaysia berlaku pada petang Selasa, 7 Mei 1991 di Sungai Buluh, Selangor. Kekuatan letupan dan kesan kemusnahan yang dihasilkan menyebabkan tragedi itu turut digelar ‘Hiroshima Sungai Buluh’. Kesan letupan 200 tan belerang yang berpunca dari sebuah kilang mercun dirasai sehingga tujuh kilometer dari lokasi tragedy dan memecahkan cermin tingkap rumah di bandar Seri Menjalara serta Selayang. Kira-kira jam 3.45 petang secara tiba-tiba saja satu letupan besar terhasil dari satu kawasan di dalam kilang itu. Letupan kedua seterusnya menyusul kira-kira 10 minit kemudian. Sengsara itu masih belum berakhir apabila letupan ketiga dan yang paling kuat, berlaku jam 4 petang dan dirasai lebih empat kilometer. Lebih 20 letupan kemudian terus berlaku sehingga kepulan asap yang dipercayai paling dahsyat dalam sejarah negara boleh dilihat dari jarak lapan kilometer. Berpuluh pekerja yang kebanyakannya baru memulakan sesi tugas petang pada 45 minit sebelum itu kelihatan menyerbu pintu keluar kilang bagi menyelamatkan diri daripada dibakar rentung atau terus hancur akibat letupan berkenaan. Keadaan kelam-kabut terus berlaku apabila penduduk dan beberapa pihak yang berada berhampiran kilang melarikan diri bagi mengelak terkena serpihan batu, batang kayu dan besi yang berterbangan akibat letupan itu selain bahang api. Beberapa pihak yang gagal menyelamatkan diri akhirnya cedera terkena serpihan dan api itu.
Lapan jentera bomba termasuk dua dari Kem Tentera Sungai Buloh, Wilayah Persekutuan(2), Petaling Jaya (2) dan masing-masing sebuah dari Damansara Utama dan Shah Alam tiba seketika kemudian untuk memadamkan kebakaran dan menyelamat mangsa. Lebih 50 anggota bomba bertungkus-lumus memadamkan kebakaran. Sembilan ambulans dari Hospital Kuala Lumpur (HKL), lima dari Hospital Sungai Buloh berulang alik mengangkut mangsa yang parah untuk mendapatkan rawatan kecemasan. Keprihatinan orang ramai menyebabkan ada mangsa dibawa ke hospital menggunakan lori dan van dalam keadaan berlumuran darah. Walaupun kebakaran sudah dipadamkan, anggota bomba tidak dapat meneruskan operasi mencari mangsa dengan mudah kerana khuatir letupan akan kembali berulang berikutan masih ada tiga tempat simpanan letupan bawah tanah di kilang itu. Dua daripada stor simpanan itu sudah meletup dengan meninggalkan kesan seperti kawah sedalam kira-kira enam meter. Api menyala semula di beberapa bahagian bangunan itu kira-kira jam 2.30 pagi dan anggota bomba terpaksa menyembur air bagi memadamkannya. Bagaimanapun, sehingga jam 5 pagi, tiada lagi letupan berlaku.
Sehari selepas letupan, gerakan mencari yang dilakukan bomba menemui 21 mayat yang terbunuh dalam tragedi letupan dan kebakaran kilang mercun di Sungai Buluh itu. Satu daripada mayat itu iaitu seorang ahli kimia dari Hong Kong yang bekerja di kilang itu, rentung. Pemeriksaan awal juga mendapati 83 orang cedera dan dirawat di beberapa hospital sekitar Kuala Lumpur. Polis, juga menerima aduan mengenai kehilangan enam penduduk tempatan. Selain itu, 37 rumah dan kilang serta tujuh motosikal musnah dalam kejadian ngeri itu. Polis bagaimanapun mengalami kesukaran mengesan jumlah sebenar pekerja yang hilang dalam letupan itu berikutan majikan tidak mempunyai daftar kehadiran tugas harian dan ada pekerja kilang berhampiran yang cedera atau belum melaporkan diri. Hari ketiga gerakan mencari mangsa dijalankan, pasukan penyelamat menghadapi ancaman baru berikutan hujan lebat selama sejam kira-kira jam 2.30 petang menyebabkan berlakunya tindak balas kimia di lokasi letupan sehingga menghasilkan gas beracun. Keadaan itu menyebabkan kira-kira 200 anggota penyelamat diarahkan beredar dari kawasan itu kerana khuatir gas itu memberi kesan kesihatan terhadap mereka di samping mengelak sebarang kejadian tidak diingini.Siasatan juga mendapati kebakaran di kilang mercun itu disahkan berpunca daripada bahagian makmal yang menjalankan kerja-kerja menguji mercun yang siap untuk dipasarkan. Kilang mercun dan bunga api itu disahkan beroperasi secara haram sejak 1978 malah ia juga bertindak menyalahi undang-undang apabila menggaji pekerja di bawah umur. Tragedi kilang mercun itu memberi sejarah besar kepada negara. Ia sekali gus mengubah polisi negara untuk terus mengharamkan sebarang aktiviti mercun termasuk sempena perayaan walaupun sebelum ini ia dibenarkan malah dihasilkan kilang di negara ini.
**ngeri aku baca artikel ni..siap dgn pic2 sekali...aku pun tak ingat kejadian ni berlaku bila..





| 3 KoMeN |
- Tragedi Highland Tower - 11 Dis 1993

Kejadian 11 Disember 1993 itu menggemparkan seluruh negara dan mencatat sejarah terburuk dalam industri pembinaan Malaysia.
Sebaik kejadian, kawasan runtuhan dipenuhi pelbagai pihak berkuasa untuk menjalankan operasi menyelamat. Sebahagian besar penghuni adalah rakyat asing yang bekerja di negara ini. Antara yang terperangkap dalam runtuhan pangsapuri 50 unit itu ialah anak bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Musa Hitam, Carlos Musa dan isteri.
Bilik gerakan ditubuhkan petang itu dan pasukan mencari dan menyelamat mangsa digerakkan segera. Ratusan anggota polis, bomba dan pasukan penyelamat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dikejarkan ke tempat kejadian.
Beberapa jam kemudian 124 anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan kira-kira 30anggota tentera dan jurutera dari Kem Batu Cantonment dan Kem Wardieburn dikejarkan ke tempat kejadian untuk membantu.Dua helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) iaitu sebuah Nuri dan sebuah Alouette turut membantu usaha menyelamat.


Operasi berterusan dilakukan menyeluruh dan kira-kira jam 4.30 petang, pasukan menyelamat mendengar jeritan seorang wanita dan tangisan bayi dari bawah runtuhan itu.
Apabila melihat sebatang kayu dijolok keluar dari runtuhan berkenaan, mereka bergegas dengan penuh harapan ada mangsa yang selamat. Mereka menjenguk ke dalam lubang rekahan itu dan mendapati seorang wanita mendakap anaknya dan meminta diselamatkan.
Akhirnya mangsa pertama iaitu seorang bayi perempuan berusia 18 bulan, Nur Hamidah Najib, dikeluarkan dari timbunan konkrit diikuti seorang rakyat Jepun, Nakajima Shizue, 50.Mangsa ketiga iaitu rakyat Indonesia dikenali Umi Rashidah Khoruman, 22 yang juga ibu Nur Hamidah akhirnya berjaya dibawa keluar walaupun menghadapi sedikit kesulitan kerana rekahan runtuhan agak kecil.
Semua mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan. Mata petugas terus bersinar mengharapkan lebih ramai penghuni terselamat.
Bagaimanapun, kira-kira jam 12 tengah malam, berita sedih diterima apabila wanita rakyat Jepun itu meninggal dunia kira-kira 10 jam selepas diselamatkan.
Hari pertama kejadian dan operasi menyelamat diakhiri dengan berita kematian seorang mangsa, dua terselamat dan puluhan lagi masih hilang di bawah timbunan konkrit.
Hari seterusnya, pasukan mencari dan menyelamat dari Britain dan Amerika Syarikat tiba untuk membantu diikuti sekumpulan anggota penyelamat Perancis bersama dua anjing pengesan turut menyertai operasi pada 13 Disember. T urut serta pasukan dari Singapura dan Jepun.Beberapa jam selepas kehadiran anjing pengesan pasukan Perancis itu, mereka mengesan kemungkinan ada mangsa terperangkap masih hidup. Kemahiran anjing pengesan itu turut disokong teknologi pengesan degup jantung Pasukan Penyelamat dan Bantuan Malapetaka (Dart) yang menunjukkan hasil sama.
Berikutan tragedi itu, semua penghuni dua blok pangsapuri berhampiran dan beberapa banglo sekitar kawasan itu diarahkan mengosongkan kediaman mereka bagi mengelakkan sebarang kejadian buruk.
HARI keempat operasi mencari dan menyelamat dijalankan dilalui dengan penuh kebimbangan oleh pasukan penyelamat.
Jika operasi gagal menjumpai mangsa yang tertimbus di bawah runtuhan, semakin tipis harapan menemui mangsa masih hidup.
Empat hari selepas permulaan kisah tragis runtuhan pada jam 1.30 petang Sabtu itu, bau hanyir mayat manusia semakin kuat dan boleh dihidu pada jarak 150 meter dari tapak runtuhan pangsapuri.Pasukan penyelamat benar-benar mengejar masa memunggah timbunan konkrit dan besi untuk masuk ke dalam runtuhan itu dan mencari mangsa yang dipercayai masih hidup, berpandukan kepada ‘tanda-tanda kehidupan’ yang dikesan anggota Pasukan Keselamatan Awam Perancis dan anjing pengesannya, dua hari sebelum itu.Bagaimanapun dengan bau mayat yang semakin kuat, semua pihak bersiap sedia menghadapi kemungkinan peluang mengeluarkan mangsa hidup semakin tipis.

Pasukan penyelamat dari Jepun melaporkan mereka tidak dapat mengesan sebarang pergerakan di bawah runtuhan sebelah kanan blok pangsapuri itu, walaupun dengan menggunakan ‘fibrescope’ yang dilengkapi kamera.Sehingga hari kelima, pasukan penyelamat menjumpai enam mayat termasuk dua yang hancur menjadi cebisan daging dan tengkorak.
Lengan tangan kanan yang mempunyai gelang, satu tengkorak dan cebisan daging serta serpihan tulang ditemui Pasukan Penyelamat Malapetaka Jepun di tingkat lapan bahagian kanan bangunan pada jam 1.30 tengah hari.
Empat mayat yang reput dipercayai dua rakyat Korea dan dua rakyat tempatan, dikesan Pasukan Penyelamat Malapetaka Singapura di tingkat yang sama. Pasukan penyelamat Perancis yang ditugaskan di bahagian kiri bangunan tidak menemui sebarang mayat sehingga lewat petang tetapi ada mendengar ketukan daripada mangsa terperangkap yang dipercayai masih hidup.
Pasukan penyelamat menemui enam lagi mayat termasuk mayat seorang kanak-kanak dalam timbunan runtuhan pangsapuri Highland Towers. Mayat itu ditemui berhampiran tangki air berdekatan tempat letak kereta di pangsapuri yang terbenam.Kemudian menemui beberapa lagi mayat termasuk mayat wanita yang reput terbenam kira-kira lapan meter di tempat letak kereta pada jam 7 malam. Kakinya yang putus ditemui berdekatan.Pada 20 Disember, 25 mayat termasuk seorang memeluk al-Quran, ditemui. Turut ditemui mayat seorang wanita memakai sari dan memeluk seorang kanak-kanak, dipercayai anaknya kira-kira jam 4.05 pagi.
Selepas 11 hari gerakan mencari dilakukan, akhirnya pasukan mencari dan menyelamat menghentikan gerakan mencari mangsa yang mungkin masih terperangkap sekitar jam 4.40 petang.
Empat puluh lapan mayat dicatat sebagai rekod akhir mangsa yang terkorban dengan hanya dua terselamat dalam tragedi terburuk dalam sejarah negara ini.
Blok A pangsapuri itu tumbang berikutan berlaku gelungsuran tanah akibat aliran air pada bukit curam di belakang ketiga-tiga blok kondominium itu disebabkan reka bentuk tembok penahan tanah yang tidak baik dan tidak mencukupi ketika pangsapuri itu dibina.
**masa kejadian ni, aku memang betol2 mengikuti perkembangannyer..tah nape tah aku minat sgt dgn kejadian ni..mungkin sbb dpt liputan meluas kot..aku ingat lg dlm kelas aku, dorg tampal artikel2 ni pasal kejadian ni...penuh papan kenyataan kelas aku..


| 0 KoMeN |
- Tragedi kapal terbang Fokker - 15 Sept 1995
Suasana di Lapangan Terbang Tawau, Sabah, kecoh pada tengah hari Jumaat, 15 September 1995. Orang ramai yang berada di dalam dan sekitar lapangan terbang itu tergamam, lebih-lebih penduduk perkampungan setinggan di tepi kawasan itu.
Ketika jam menunjukkan jam 12.55 tengah hari, satu tragedi dahsyat berlaku di kawasan berkenaan. Pesawat Fokker 50 Penerbangan Malaysia (MAS) yang baru mendarat di lapangan terbang itu, terbabas arah sehingga merempuh kira-kira 20 rumah setinggan di Kampung Seri Menanti yang terletak hujung landasan.
Kejadian cemas itu menyebabkan penumpang menjerit panik di dalam pesawat. Mereka menyedari ada sesuatu yang tidak kena terhadap kapal terbang berkenaan.
Bagaimanapun, jeritan itu tidak lama apabila kira-kira 10 minit kemudian, satu letupan kuat kedengaran sehingga menggemparkan penduduk sekitar yang pastinya sama sekali tidak menyangka kemalangan seumpama itu akan berlaku pada hari berkenaan.
Selepas itu, penduduk yang masih terkejut menyaksikan tragedi itu melihat api mula menjulang di sebelah kanan pesawat. Letupan menyebabkan serpihan kayu dan pelbagai objek lain melayang ke merata arah sehingga mencederakan penduduk. Bahang api turut menyambar jasad sehingga menyebabkan tubuh melecur.
Pada jam 1.06 petang, bomba menerima panggilan mengenai kejadian itu. Bersama tiga jentera dan 26 anggota, mereka bergegas ke tempat kejadian dan tiba di lokasi kemalangan empat minit kemudian.Mayat pertama dikeluarkan daripada bangkai pesawat pada jam 2.50 petang. Rempuhan pesawat terhadap 20 rumah setinggan menyebabkan sekurang-kurangnya 10 penduduk kampung itu cedera dan dikejarkan ke Hospital Tawau.
Operasi merekodkan seramai 34 daripada 53 orang yang berada di dalam kapal terbang berkenaan mati hangus manakala seorang penumpang masih belum ditemui.
Bagaimanapun, 18 orang yang sempat bergegas keluar menerusi pintu kecemasan sebaik pesawat berhenti bergerak, terselamat.
Sepasukan ahli patologi, forensik dan pakar pergigian tiba pada tengah hari, hari kedua kejadian untuk membantu polis mengenal pasti mayat menerusi rekod pergigian dan pelbagai tanda lain.
Bedah siasat kemudian mendapati hampir semua mangsa yang dikenal pasti terbunuh akibat terhidu asap tebal, gas combustion dan melecur serius. Semua yang terbunuh adalah penumpang, juruterbang dan anak kapal.
Pagi 17 September, empat pakar daripada Fokker Aircraft Company, Belanda tiba untuk membantu siasatan nahas pesawat Fokker 50 itu manakala kotak hitam pesawat itu dihantar ke London untuk dianalisis.
Majlis Perbandaran Tawau kemudian mengesahkan sebanyak 53 rumah musnah dalam nahas itu membabitkan 62 keluarga.
Akhirnya, pada 20 Mei 1998 iaitu selepas hampir tiga tahun, hasil siasatan mengenai punca tragedi kemalangan itu diumumkan kepada orang ramai.
Siasatan mendapati nahas itu berpunca daripada kesilapan manusia manakala pesawat Fokker 50 berada dalam keadaan baik dan bukan antara penyebab nahas.
Sebaliknya, kesilapan juruterbang dan kegagalan pembantunya memberi amaran selepas menyedari penerbangan mereka tidak mengikut prosedur, dikenal pasti sebagai punca utama nahas pesawat Fokker 50 MAS.
**tragedi ni memang aku tak ingat langsung..aku pun tak tau pernah terjadi ke tak kejadian ni sbelum ni..tapi after jumpa artikel berkenaan kejadian ni baru aku tau...sori pic utk tragedi ni tak ada..puas aku cari tapi tak jumpa...so tak dapat nk imagine mcmne kejadian ni berlaku...
| 0 KoMeN |
- Tragedi Pos Dipang - 26 Ogos 1996

Kebanyakan penduduk Perkampungan Orang Asli Pos Dipang, Kampar, Perak hanya mampu terperap di rumah masing-masing kerana hujan lebat yang turun sejak jam 12 tengah hari, masih tidak berhenti walau sudah enam jam berlalu.
Tiba-tiba, satu dentuman kuat berselang-seli dengan derauan hujan dari arah bukit di belakang kampung berkenaan, kedengaran.
Beberapa minit kemudian mereka sekali lagi mendengar satu bunyi pelik. Belum sempat mereka memikirkan apa-apa, dinding rumah mereka terus pecah dan air bercampur lumpuh menerjah ke dalam.
Rempuhan arus deras menyebabkan ada penduduk tercampak keluar dari rumah masing-masing manakala beberapa rumah yang terletak di tebing Sungai Dipang terus runtuh dan dihanyutkan.
Sebaik menyedari banjir lumpur penduduk mula panik, jeritan mula kedengaran di mana-mana dan ada antara mereka mula meluru keluar daripada kediaman untuk menyelamatkan diri.
Bagaimanapun, sebaik keluar dari rumah, dengan pantas juga arus deras menyambar. Ramai penduduk dibawa bergulungan sambil tenggelam timbul bersama arus, beberapa kali badan mereka terhentak dan tercucuk dahan kayu.
Keadaan berlaku tanpa diduga. Ketika dibawa arus, jeritan meminta tolong terus bergema sebelum mulut dimasuki air berlumpur. Sesetengah mereka tersangkut pada pokok manakala sesetengah lain ghaib tenggelam di bawah air banjir. Sekelip mata, puluhan mangsa dihanyutkan entah ke arah mana.
Arus deras turut menghanyutkan batang pokok besar yang dipercayai ditinggalkan di atas bukit di hulu penempatan itu ketika kerja penebangan balak dijalankan beberapa tahun sebelum itu.
Hentaman balak dan rempuhan banjir menyebabkan 30 rumah musnah, 20 lagi rosak dan puluhan penduduk kampung yang kebanyakannya terdiri daripada Orang Asli hilang dalam tragedi itu. Mereka yang terselamat, berpaut pada pohon atau apa saja yang mampu mengelakkan mereka daripada hanyut.

Petang mula beranjak ke malam dan suasana sekitar mula menjadi gelap. Pasukan penyelamat yang menyedari tragedi buruk berlaku di kawasan berkenaan segera bergegas ke lokasi kejadian walau pandangan dihijab kelam. Seramai 400 anggota penyelamat membabitkan polis daerah Kinta, pasukan bomba pusat, pasukan 2 Briged Rejimen Renjer Diraja Ipoh, Pasukan 69 Komando Pasukan Polis Hutan (PPH) Ulu Kinta, Batalion Ketiga PPH Bidor, kakitangan Pejabat Daerah Kampar dan Pasukan Pertahanan Awam dari Ipoh memulakan gerakan mencari mangsa.
Mayat pertama iaitu seorang wanita Orang Asli berusia lingkungan 30 tahun, ditemui kira-kira jam 1.30 pagi. Operasi mencari terus dijalankan.
Ketika itulah, pasukan penyelamat mula menyedari yang operasi mencari bukanlah sesuatu yang mudah dijalankan. Arus masih mengalir deras, cuaca amat gelap berikutan terputusnya bekalan elektrik.
Mereka mencuba semampu boleh sementara menunggu malam bertukar siang bagi meneruskan kerja mencari mangsa. Sebaik matahari menjelma, terteralah pemandangan yang begitu menggerunkan.
Pasukan penyelamat meneruskan operasi mencari. Dalam kesukaran, mereka terpaksa menggali timbunan tanah bercampur lumpur setebal kira-kira 1.5 meter dan mengalihkan pokok yang tumbang untuk mencari kemungkinan mayat mangsa di bawahnya.
Pihak penyelamat hanya menggunakan tenaga manusia untuk mencari mayat mangsa dan
keadaan tempat kejadian yang berselerak dipenuhi kesan runtuhan rumah dan pokok tumbang menyebabkan kerja mencari lebih sukar dilakukan.
Bantuan juga sukar disampaikan kerana jambatan di Sungai Dipang yang menghubungkan kampung itu dengan Kampar roboh dilanda arus, menyebabkan pasukan bantuan terpaksa melalui jalan jauh iaitu Chenderiang dari Tapah.
Sehingga berakhirnya hari kedua kejadian iaitu 30 Ogos 1996, tragedi banjir lumpur itu mencatatkan penemuan 15 mayat mangsa manakala 27 lagi dipercayai masih hilang dihanyut banjir lumpur.
Operasi yang dijalankan kemudian terus mencatatkan penambahan jumlah mangsa yang maut terdiri daripada bayi seawal tujuh bulan sehingga ke penduduk tua berusia 70 tahun. Malah satu daripada mayat mangsa tragedi banjir lumpur itu dijumpai hanyut sehingga ke Sungai Kinta, Malim Nawar, kira-kira 48 kilometer dari tempat kejadian.
Pada 11 September 1996 iaitu selepas 13 hari berlalu, operasi mencari mangsa dihentikan dengan jumlah angka korban tragedi banjir lumpur Perkampungan Orang Asli Pos Dipang, dicatatkan kepada 39 orang manakala lima lagi masih hilang dan gagal ditemui.
Laporan disediakan pasukan petugas terdiri daripada pakar geologi Planetarium dan jurutera Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mendapati ia berpunca dan dipengaruhi faktor iklim, topografi dan geologi sekitar kawasan kejadian.
Sejak cerita kejadian banjir lumpur yang dahsyat itu tersebar, pelbagai pihak mula membuka mata dan memberi tumpuan terhadap isu penempatan Orang Asli di negara ini...

**kejadian ni aku ingat2 lupa..tapi masa sekolah dulu da la baca surat khabar pasal tragedi ni...




| 0 KoMeN |
- Tragedi Ribut Tropika Greg - 26 Dis 1996

Pada mulanya ia hanya desiran angin yang nyaman di kalangan penduduk beberapa daerah terutama di Keningau, Sabah. Kemudian, desiran angin mula disertai hujan yang lebat mencurah, dentuman guruh dan paluan kilat mengiringi bertalu-talu. Ketika jam menunjukkan sekitar 4 pagi pada 26 Disember 1996, angin itu mula berdesir semakin laju sehingga mencecah 80 kilometer sejam.
Rumah dan kediaman di beberapa daerah sekitar Sabah terutama di Keningau mula runtuh dilanda kelajuan angin berkenaan yang sudah menjadi ribut ganas, pelbagai objek mula berterbangan, air sungai mula melimpah dan banjir kilat besar berlaku. Kebanyakan penduduk yang sedang tidur ketika itu terjaga dalam ketakutan.
Suasana terus menjadi kelam-kabut dan riuh-rendah suara jeritan penduduk yang cemas tenggelam dalam ribut yang semakin menggila. Seolah-olah alam sedang mengamuk malam itu, tidak pernah petaka sedahsyat itu berlaku di kawasan terbabit sebelum ini.
Penduduk segera meluru keluar dari rumah berlari untuk mendapatkan perlindungan.

Ribut Tropika Greg melanda Sabah dengan kawasan paling teruk terjejas adalah Keningau manakala Kota Kinabalu, Papar, Sipitang, Tuaran, Beaufort hanya mengalami kerosakan kecil. Bencana alam itu dipercayai mengorbankan mangsa paling ramai dalam sejarah tragedi bencana alam di Malaysia; lebih 200 mangsa terkorban dan 102 lagi hilang dalam ribut yang berlaku selama kira-kira lima jam, bermula jam 1 pagi dan berakhir sekitar 6.30 pagi.Di Keningau, kemusnahan dua kampung berhampiran Sungai Pampang iaitu Kampung Pampang dan Limbawan ibarat ‘padang jarak padang tekukur’ manakala sebuah kampung dikenali Batu Satu atau Kandang Ayam yang didiami kebanyakan warga Indonesia keturunan Tator, musnah sama sekali.
Sembilan kampung ditenggelami banjir kilat sekali gus merosak dan menghanyutkan sejumlah 500 rumah penduduk di tebing sungai. Kira-kira 3,000 penduduk kehilangan tempat tinggal. Perhubungan ke Keningau dari Kota Kinabalu, terputus berikutan dua jambatan utama di Sungai Liawan dan Pegalan dihanyutkan banjir besar.Sebahagian bukit berhampiran Gunung Emas di Tambunan pula runtuh dan menutupi jalan raya sekali gus memutuskan perhubungan dari ibu negeri ke Tambunan dan Keningau.

Paling menyayat hati apabila mengenangkan ramainya mangsa yang terkorban. Kebanyakan mangsa maut kerana dipercayai sedang tidur ketika rumah mereka dihanyutkan arus deras dari kawasan bukit di lereng Banjaran Croker antara jam 3 pagi dan 4 pagi.
Sebaik ribut berakhir sebaik siang menjelma, operasi menyelamat dan mencari mangsa segera dijalankan.
Ketika itulah, pemandangan ngeri jelas kelihatan dengan mayat bergelimpangan dalam keadaan mengerikan termasuk ada yang bogel dan tersangkut di tunggul kayu selain mayat kepala bayi terpacul daripada kemaluan ibu yang turut terbunuh. Beberapa mayat turut ditemui dalam rangka rumah yang dihanyutkan banjir kilat.
Hari pertama gerakan menyelamat dijalankan, 107 orang disahkan terbunuh dan kira-kira 150 lagi hilang. Kerja mengeluarkan mayat mangsa tragedi di beberapa sungai agak sukar kerana mereka tertimbus di dasar serta ditindih pokok dan kayu serta lumpur tebal selain kurang peralatan dan kelengkapan bomba untuk dibawa ke lokasi kejadian berikutan terputusnya hubungan jalan darat antara Keningau dan daerah lain.
Pada hari ketiga gerakan mencari dijalankan, 15 lagi mayat mangsa tragedi ribut itu dijumpai.
Menjelang ketibaan tahun baru 1997, mayat terus ditemui dan selepas dimakan hari, jasad yang ditemui semakin mengerikan dan dalam keadaan reput serta busuk.
Pada 12 Januari 1997 iaitu selepas lebih dua minggu operasi diteruskan, akhirnya gerakan mencari mangsa dihentikan. Lebih 200 penduduk terkorban dalam tragedi itu dan 102 lagi masih diklasifikasikan sebagai hilang sehingga kini.

Kerosakan besar hasil ribut dahsyat itu menyebabkan Kerajaan Sabah kerugian lebih RM130 juta. Sebanyak 4,924 rumah penduduk runtuh dan rosak kerana dihanyutkan banjir manakala 39 sekolah turut rosak membabitkan kerugian RM1.5 juta. Kerajaan negeri juga terpaksa membelanjakan RM12 juta membersihkan sungai di Keningau.
Tragedi Ribut Tropika Greg yang mengorbankan lebih 200 mangsa di Sabah, sedekad lalu dipercayai berpunca daripada kepanasan global. Selain penjelasan dari sudut sains, kita tahu bahawa segala kejadian itu berlaku atas kehendak dan kekuasaan Allah SWT. Dengan hanya mengata ‘kun fayakun (jadi maka jadilah)’ maka Allah SWT mampu berbuat apa saja.
Cerita tragis tragedi Ribut Tropika Greg tidak pernah tamat walaupun tidak ramai lagi yang berbual mengenainya. Bertahun berlalu, kejadian itu terus kekal di dalam ingatan ribuan mangsa yang terselamat...
**kejadian ni berlaku masa aku sekolah rendah..aku pun tak ingat sangat..tapi masa universiti dulu da sorg member aku dari sabah citer pasal tragedi ni...
| 0 KoMeN |
- Tragedi Tsunami - 26 Dis 2004

Tanggal 26 Disember 2004, sudah pasti akan terus terpahat dalam lipatan sejarah. Ini kerana pada tarikh berkenaan dunia menyaksikan satu bencana yang amat dahsyat iaitu ombak besar tsunami.Dengan kelajuan yang dianggarkan 800 kilometer sejam dan ketinggian menyamai lima tingkat bangunan, ombak besar itu menghempas pantai dan daratan di Indonesia, Sri Lanka, India, Thailand, Maldives dan Malaysia.
Sudah pastilah negara yang paling teruk merasai bahana bencana alam tersebut ialah Aceh yang menyaksikan hampir suku juta penduduknya terkorban.
Aceh berubah wajah. Dari sebuah wilayah yang indah termasuk perkampungan nelayan di persisiran pantai ia bertukar menjadi 'padang jarak padang tekukur'.

Jeritan manusia dalam kesakitan dan meminta pertolongan menghiasi setiap penjuru wilayah tersebut yang sudah sekian lama berjuang untuk memperoleh kuasa autonomi.
Mayat bergelimpangan di setiap sudut wilayah berkenaan serta kemusnahan dapat dilihat di mana-mana sahaja. Jumlah kematian sebenar rakyat Aceh tidak mampu diberikan secara tepat oleh mana-mana juga pihak.Malah sehingga ke hari ini juga, masih terdapat mangsa yang tidak dapat dikesan dan dianggap mati tanpa meninggalkan batu nesan. Kawasan perkuburan massa yang menempatkan ribuan mangsa yang tidak dikenali menjadi tempat untuk ahli keluarga berdoa.
Bagi golongan pakar, ombak besar tsunami biasanya berpunca daripada gempa bumi yang berlaku di bawah dasar laut dengan gegarannya dapat dirasai beribu-ribu kilometer jauhnya. Selain itu, mereka turut mengaitkannya dengan perbuatan sekelompok penduduk di wilayah itu yang dianggap mencemarkan kesucian makam seorang wali keramat di wilayah berkenaan iaitu Syiah Kuala, apabila mereka mengadakan pesta keramaian sehari sebelum tsunami melanda.Malah ada juga yang mengaitkan tsunami di Aceh sebagai pembalasan Tuhan terhadap keingkaran pemerintah wilayah itu melaksanakan syariat Islam seperti mana diuar-uarkan.
Justeru tidak hairanlah ada yang menganggap bencana berkenaan sebagai peringatan Allah kepada umat Islam Aceh supaya melaksanakan syariat Islam secara bersungguh-sungguh.Tidak kiralah apa pun tafsirannya apa yang pasti tsunami telah memusnahkan Aceh. Ombak besar berkenaan menghempas bumi Serambi Mekah itu tanpa belas kasihan.
Semenangnya tsunami telah menjadi Aceh seolah-olah sebuah kawasan baru yang harus dibangunkan semula. Segala-galanya musnah termasuklah infrastruktur.Berikutan keadaan itulah, rakyat Aceh berada dalam keadaan trauma setiap kali gempa bumi berlaku.Bagi mereka, ombak besar yang tercetus sebaik sahaja gempa bumi berakhir pada 26 Disember 2004 adalah satu mimpi ngeri. Ia bagaikan ombak besar yang membawa khabar mengenai kematian.
Namun kini mereka cuba bangkit semula daripada kemusnahan yang berlaku dengan bantuan masyarakat antarabangsa termasuk dari Malaysia.
Sebagai negara jiran terdekat dan dianggap bersaudara, Malaysia telah menghulurkan pelbagai bantuan kepada Aceh termasuklah mendirikan rumah-rumah anak-anak yatim.Sikap persaudaraan yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia itu sudah tentulah mampu mengubati kesedihan dan penderitaan yang dialami.

**time gegaran gempa Tsunami ni, aku dpt merasa pergerakan tanahnyer..aku sdg sdap membuta pagi tu (dlm kul 9 pagi)..aku rasa katil bergegar..aku ingatkn da org nk kene kan aku..tp dlm kul 10 pagi baru aku dpt tau berita sebenar...memang sedih...hhhmmm...menyayat hati...






| 0 KoMeN |
akhirnyer siap jugak layout baru aku..fuhh..!! penat jugak aku update layout blog ni...naik juling mata aku mengadap coding2 dlm HTML ni...jenuh nak betol sana sini..tambah sana sini..dah la layout yg lama terdelete...lupa nak save..cerdik sgt kn..kn..kn..hahahahaha...
tapi tak apa...dah siap dah..hope lepas ni akan ada lebih ramai pembaca yg view blog aku..hehehehe..tak la..aku update ni pn saje utk kepuasan diri aku..dah lama blog aku tak berganti wajah..dah da masa ni aku buat la surgery wajah blog aku ni...hahahaha...apa2 pun aku puas..hehehehe...
k la...esok bleh la start update blog macam bese..insyallah...
chou dulu..adddiiioooss....!!!
| 0 KoMeN |