twitter

Assalamualaikum semua...terasa lama dh aku tak update blog ni..rindu nak menaip sebenarnyer tapi tah la sejak akhir2 ni hidup aku jadi tunggang-langgang dek keje yg tak menentu..idea utk menaip memang banyak...masih ada lagi material2 yg aku belum up dlm blog ni tapi tu la bila dh balik keje malam aku terus weak..asal landing je atas katil mesti terus tertido...makan malam pun aku terabai...seyes aku penat otak & fizikal...tambah pulak dapat office yg mcm ni lagi la aku rasa letih...seyes aku keje skg ni pun sbb di bayar gaji je...memang dlm hati aku tak happy langsung...hhhhmmmm...

Image result for marathon

Ok lah tutup citer keje...bukan itu matlamat utama aku nk menaip dlm ni..sebenarnyer hari ni aku nk berkongsi sikit pasal hobi aku iaitu marathon...bukan apa, ramai sgt yg bertanya pada aku kenapa aktif sgt berlari..kenapa pilih marathon..kenapa bukan sukan lain...so kat sini aku kongsikan kenapa minat aku terarah pada marathon...harap2 pd mereka yg sering bertanya pd aku ada membaca entry aku ni...

Image result for running quotes

Pertama2 kalinya aku memilih marathon sbg aktiviti sihat aku kerana ini adalah minat aku dari kecik lagi..zaman2 sekolah dulu aku memang sorg yg aktif bersukan...asal hari sukan je mmg tak ada muka lain yg akan join...aku la wakil rumah sukan hijau...dulu aku aktif berlari utk short distance spt 100m, 200m, 4x100m...teringat dulu ada sorg member sekolah yg juga sgt aktif berlari...kami sama2 dlm 1 pasukan...tapi selalunya dia yg akan menaiki podium utk tempat pertama, aku kedua & yg ketiga sorg lagi member dr rumah sukan yg lain...tu je la muka yg selalu naik podium masa sukan sekolah...setiap tahun org yg sama je...hahahaha...aku jugak pernah terpilih utk mewakili sekolah bertanding di peringkat daerah kinta...sejak dr tu sukan larian ni bukan asing sgt pd aku sampaikan aku pernah bercita-cita nk jadi PELARI NEGARA..konon2 nk jadi mcm Flojo, Maurice green, Cathy Freeman, Marion Jones...(semua idola aku pelari oversea...over sgtkan...hahahaha..)...actually aku pun ada jugak nak jadi mcm Watson Nyambek, Nik Nor Azura, Azmi Ibrahim, Fauziah Razak, G. Shanti, Nazmizan Mohamad, Zaiful Zainal Abidin...tu la antara idola2 aku dulu...aku membesar dgn kejayaan2 mereka...tu yg buat aku bersemangat kejar cita2 aku...tapi tah mana silapnya, bila naik ke sekolah menengah minat aku pada larian semakin berkurangan...aku masih mengikuti perkembangan dunia olahraga tapi dr segi minat aku semakin menipis...fokus aku lebih pada pelajaran & cita2 aku berubah utk menjadi sorang PRAMUGARA...tapi realitinya tak spt yg aku harapkan...huhuhu...

Image result for sprinter runner

Sebab kedua, aku memilih sukan marathon ni kerana sejarah family aku sendiri...kami sekeluarga memang aktif sukan...zaman2 sekolah dulu ayah aku aktif bermain bola sepak, mak aku pula pelari sekolah, pemain netball & aktif bermain bola tampar, kakak aku juga seorang pelari sekolah, adik perempuan aku kurang aktif sukan tp pernah mewakili sekolah dlm bola baling & adik laki aku pula sama mcm aku seorang pelari sekolah, pemain bola sepak & bola tampar...so genetik 'sukan' tu dh memang ada mengalir dlm darah aku...nak tak nak aku pun terjebak sama...hehehehe...cuma skg yg masih bergiat aktif hanya aku & adik laki aku...yg lain sekadar memberi sokongan moral ja...

Image result for nike running quotes

Faktor usia jugak menyebabkan aku tanpa ragu2 utk aktif kembali berlari...maklum la dh tua2 ni, kalau tak jaga kesihatan mcm2 penyakit pulak yg dtg hinggap....sebelum terjadi baik aku jaga dari awal...org kata mencengah itu lebih baik dr mengubati...aku tak nak la dlm usia mcm ni terpaksa menanggung penyakit yg sepatutnya kita boleh elakkan...lg 1, dgn berlari muka akan nmpk awet muda...tak percaya cuba korang start berjongging...aku tak tipu...dgn berlari tak kira la utk training @  marathon acara rasmi, secara tak langsung aku dapat lupakan seketika masalah2 yg serabut terbeban dlm otak aku ni...bila berlari tu memang aku buang jauh2 semuanya & lepas berlari jiwa akan lebih tenang...otak akan rasa ringan...pernah ada 1 ketika aku menyertai 1 event marathon & ketika aku aku memang tengah facing problem yg agak teruk...aku tak tahu nak meluahkan pd sapa semua aku pendam dlm hati aku...sapa sangka time aku berlari tiba2 aku rasa sebak sepanjang larian...aku cuba keluarkan semua yg terbuku dlm hati aku & di garisan penamat memang aku rasa lega...mmg lega sgt time tu...

Image result for running makes worries disappear

Kos utk sukan2 lain agak mahal & memerlukan penjagaan yg rapi berbanding dgn marathon...dulu aku pernah terfikir utk melibatkan diri dgn dunia basikal tapi bila aku fikir2kan kos yg mahal akhirnya aku pilih marathon...sekurangnya2 marathon tak memerlukan kos yg tinggi...senang utk aku bergerak ke sana ke mari...kalau berbasikal aku perlukan sebuah basikal dgn segala kelengkapan & jika ada event aku perlu mengusung bersama basikal tu tapi kalau marathon aku sekadar bawak diri ja...kan jimat tu...hehehehe...
Kalau nk ikutkan, dh lama aku stop berlari ni...seingat aku last aku berlari mungkin tahun 2005 & lepas tu memang aku tak pernah join mana2 marathon hatta utk berjonging sekali pun tapi bila hati ni terluka &dikecewakan aku mula berlari...aku berlari selagi kaki aku mampu utk berlari...aku tak nak ingat semua benda2 yg menyakitkan hati aku...org kata aku berlari utk mengubati hati aku sendiri..start dr tu aku mula berjinak2 dgn marathon & sampai ke hari ni aku masih terus berlari...selagi ada event yg dianjurkan sekitar Malaysia ni, aku sedaya upaya utk join...tak kira kat mana pun aku tetap try utk join event tu...so far larian aku banyak tertumpu pada negeri utara & Insha Allah utk next year aku akan ke selatan pulak...

Image result for running quotes

Ada jugak soalan tambahan yg bertanya pd aku..."DENGAN SAPA KAU BERLARI?"...jawapan aku simple je..."SORANG'...aku tak perlukan kawan2 utk berjoging @ joint marathon sbb bila aku dh mula berlari, aku akan berjumpa dgn kawan2 baru...lgpun aku tak suka paksa2 org utk ikut minat aku ni...tak best kalau berlari dgn org yg acah2 minat berlari...tak trill...lebih baik aku gerak solo...sekurang2nyer aku boleh tambah kawan2 baru...masing2 ada minat sendiri, jgn paksa diri utk ikut org lain kalau rasa diri tak minat nk buat...nanti jd buang masa...

Image result for running quotes

Impian aku satu je sekarang ni iaitu berlari selagi aku mampu...kalau dpt berlari ke oversea lagi bagus...target nak ke Olimpik Tokyo 2020...cewahhhhh berangannnn...hahahahaha...ok lah aku harap entry kali ni dh menjawab semua pertanyaan mereka...so jgn tanya abam lg...abam penat nak jawab...hehehehe...sebelum tu abam nk say tq pada yg sudi view, singgah scroll @ baca dgn tekun entry2 abam dlm blog ni...terima kasih banyak2...blog abam ni sekadar blog picisan...sekadar berkongsi cerita...apa pun terima kasih semua...abam akhiri dgn running flying kiss satu...muahhhh..fuhhhh....hahahaha...

Image result for running quotes


30 October 2016 | 1 KoMeN |


#Kak Atie, Kak Aida, Sam, Sai Chin, En. Mir, Kak Ya, Kak Ita, Kak Kirah, Kak Kay, Bee Hui, Abg Ad, Kak Choon Wah...
#Tiada dlm gambar Kak Mis, Kak Ani, Kak Zue, Mira, Kalai, Kak Jai, Kak Norin & Kak Muni...
#Al-Fatihah buat sahabat Hidayah Norizan...

Dulu-dulu...
-kita pernah breakfast sama2..
-kita pernah keja, stayback sama2..
-kita pernah offline sama2..
-kita pernah bayaq warga emas, pelajar emas, ibu emas sama2..
-kita pernah buka posa sama2..
-kita pernah nyanyi lagu sama2..
-kita pernah makan pisang sama2..
-kita pernah celebrate birthday sama2..
-kita pernah main boling sama2..
-kita pernah team building sama2..
-kita pernah menari sama2..
-kita pernah holiday sama2..
-kita gembira, sedih, ketawa, menangis, susah, senang sama2..
-kita dah macam 1 family besar..
semuanya bermula di sini...Maybank Jalan Danby...5 tahun yg cukup ohsem mengenali anda semua...
buat kali terakhir sebelum penutupan rasmi esok 'RINDU ANDA SEMUA STAF MBB JALAN DANBY'

MBB JLN DANBY 
dulu, kini & selamanya dlm kenangan
06 October 2016 | 0 KoMeN |