twitter

Haiiiiiii...jumpa lagi...kan abam dah bagitau tadi, malam ni abam nk marathon entry...kalau boleh nak settle semua entry yg pending...hehehehe...
Entry yg ni abam nk up sikit pasal pekan Kampar yg terletak di negeri tercinta abam iaitu PERAK DARUL RIDZUAN...




Apalah yang menarik sgt kat Kampar ni kan...percaya tak kalau abam kata Kampar ada bangunan yang warna-warni macam dekat Riomaggiore Itali, Stockholm Sweden, Jodhpur India, Lima Peru & Buenos Aires Argentina...percaya tak??? abam pun tak percaya...
Tapi sebelum tu jom abam review sikit pasal daerah Kampar ni...menurut oleh para sejarawan Malaysia, nama Kampar diambil sempena nama bandar Kampar, Indonesia...kenapa ada persamaan??..dulukala penduduk di pekan Kampar menjalankan aktiviti perniagaan menjual tembakau & alat2 tembikar sara tembaga...kegiatan ini turut dijalankan oleh penduduk di bandar Kampar, Indonesia...so dari situ mereka menamakan pekan Kampar ini sempena nama bandar Kampar Indonesia...




Daerah yg terletak di negeri Perak ini terletak kira2 40km dari bandaraya Ipoh & 16km dari pekan Tapah. Kampar telah diisytiharkan sebagai daerah ke 10 dlm negeri Perak pada 21 Mei 2009.
Antara tempat2 yg berhampiran dgn Kampar ialah Chenderiang, Temoh, Banir, Ayer Kuning, mambang Di Awan, kampung Kinjang, Malim Nawar & Kuala Dipang....suatu ketika dulu, Sungai Kampar & Sungai Kinjang menjadi kawasan perlombongan bijih timah terpenting negeri Perak...
Kampar merupakan sebuah bandar di tepi jalan raya & menghubungkan antara Kampar dgn Ipoh Utara Selatan, Tapah, Langkap, Teluk Intan, Tanjung Malim & Kuala Lumpur...ok tu serba sikit tentang daerah Kampar yg abam google...nk lebih2 pn abam bukan penduduk Kampar..silap info nanti marah org Kampar...heheheehe..




Berbalik pada citer asal, ni semua plan kawan abam...dia rajin sgt la google merata sampai la dia terjumpa destinasi ni...dia roger abam bagitau tempat ni...siap tunjuk picture lagi...pergghhhh cantik kot....macam kat oversea je...kawan abam ni ajak p photoshoot kat sana...abam apa lg...setuju je....abam kan giler bergambar...hahahaha...
Kami pergi hari selasa time org lain dok kerja kami p melawat kawasan...hahahaha...abam ni jenis buta jalan...tak tahu nk bagitau arah jalan mana yg kami lalu...tapi yg abam ingat kami lalu ikut Batu Gajah & Malim Nawar...kami tak ikut highway sbb kawan abam kata kalau ikut highway nanti jauh nk patah balik...destinasi ni terletak dekat bandar baru kampar...so abam ikut je la...nak pergi sorg2 abam tak reti...hahahaaha...




lebih kurang dlm 45minit jugak la perjalanan kami nk ke sana...sampai je memang mambelessss....!!!!...cantik giler...tak sangka abam Kampar ada bangunan warna warni ni...time ni memang kami pulun la photoshoot kat situ...selagi ada lorong, selagi ada jalan selagi tu la kami dok bergambar...sampai habis la batery hp & camera...haahahaha...
kawan abam kata tempat ni dlm pembinaan lagi sbb tu tak banyak kedai bukak lagi...sbb tu nmpk cantik lagi...memang lengang tak sibuk kawasan ni...tapi once dh ada kedai2 bukak nnti mesti tempat ni tak cantik dh sgt mcm skg ni...nk berposing sakan pn susah nanti...percaya la cakap abam ni...
dari pagi sampai la matahari tegak kat kepala la kami sakan berposing kat sini...sementara ada peluang ni...lepas ni kita tak tahu kawasan ni jadi mcm mana...lagi 1 building depan tu dh mula penuh dgn kedai2...kawan abam kata ada 1 blok tu jadi asrama utk student UNITAR...tapi tak sure dh ada org duduk ke belum...




Elok kami sakan bergambar, pekerja bangladesh ke nepal tah tengah sibuk mengecat dlm bangunan..nampak tak kat situ yg bangunan ni belum 100% siap...cuma di luar saja dh siap..memang cantik sgt kalau sapa2 nk buat photoshoot weeding kat sini...tapi kene cepat la sebelum kawasan ni diterokai...hahahahaha....tengahari tu kami pun ke pekan Kampar utk lunch...bergambar sampai tak ingat nak makan...kat pekan Kampar tak banyak kedai melayu...so susah sikit nk cari makan...last sekali kami makan kat old town ja...huhuhuu...




Abam dah sampai kat sini, anda bila lagi???..jgn tunggu lama2..nanti menyesal...hehehehe...the colorful of Kampar...amazing...!!!!..
Sempena kedatangan Tahun Melawat Perak 2017, abam nak la promote sikit kat semua, dtg la berjalan-jalan ke Perak...di sini mcm2 ada...dari Utara Perak sampai ke Selatan Perak, semua ada...laut, tasik, hutan, gunung, taman tema, zoo, tempat sejarah, muzium, & macam2 lagi Perak ada...pilih je destinasi mana nak pergi...tak rugi pun...
Nanti abam up entry khas utk picture abam...hehehehe...




23 September 2016 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment