twitter

Assalamualaikum semua...lama dah tak update blog...malam ni memang marathon sungguh aku up entry...berlambak material pending...hahahaaha..
Ini malam aku mulakan dgn aktiviti wajib aku iaitu marathon..awal bulan aku join SP half marathon kat Sungai Petani nun jauh ke utara...1st time cheq join larian ni walaupun ni dh masuk kali ka-5 penganjuran depa...teruih tukaq loghat utara na...hahahaha...larian ni dh lama dh cheq register...kalau tak silap cheq awai tahun dulu...bukan apa saja ja pilih utara...cheq suka sgt dgn utara...tak tau pasai apa...mungkin sbb pasai Kedah ada padi...cheq suka dgn keindahan alam semula jadi ni...tu diaaaa start mengarut dh ni...


balik pada citer, mcm biasa la kalau dh lari jauh2 ni cheq ambik hotel la...cheq pilih Seri Malaysia Hotel...dekat sikit dgn tempat cheq nak berlari esoknya...disebabkan larinya hari sabtu maka cheq terpaksa bercuti hari jumaat...cheq gerak p sana dlm pukul 11 pagi...tak banyak keta sgt mungkin sbb hari bekerja tapi bila sampai utara memang banyak la keta sbb depa tak keja...hehehehe...
Dalam pukui 2 mcm tu baru cheq boleh check in masuk...not bad la bilik dia...setakat nak tidoq semalam ja pun...perut cheq bergendang sakan...p la mall dekat situ..apatah nama pun cheq lupa...pusing punya pusing tak dak pulak tempat makan yg best...yg ada fast food...alaaaaa cheq nak cari nasi...adoiiiiii...nak tak nak cheq pun call la kawan cheq dulu kami belajaq sama dtg ambik cheq utk cari nasi...nasib baik dia tak balik kampung lg...heheheeh..dia pun bawak la cheq p mall mana tah baru la jumpa nasi...hahahaha...lepas makan semua, dia hantar cheq balik hotel...mereput la cheq sorg2 dlm bilik tu...hahahaha...malam cheq p la jalan kaki seberang stesen keta api depan hotel tu utk cari makan...dekat ja rupanya dataran tempat nak lari esok...senang la cheq esok....hehehehe...


esok pukui 5 pagi cheq dh siap sedia bangun...walaupun dekat tp cheq tetap nk make sure cheq sempat warm up sebelum lari...dlm perjalanan ke dataran cheq terserempak dgn otai runner nama abg gmme...nk teguq malu...tp dia mmg terbest...cheq mmg salute dgn dia..mana2 run ada ja abg gmme ni dgn geng dia...
kat dataran org dh mula ramai...tak sangka pulak aku seramai ini...lebih kurang 5ribu org join larian kali ni...pergghhhhh...hebat tu...next year confirm aku join lagi...aku sampai terus buat warm up...takot lari nanti kejang kaki..tapi utk larian kali ni cheq tak la nak brlari beria sgt sbb mmg kurang buat persediaan...sekadar lenggang mak limah ja kali ni...
sedang elok aku kat situ depa pelepaih hat yg ambik 21km...ramai jugak yg join...yg ni semua hat yg stamina yg terbaik ni...cheq pn tak larat nk masuk 21km ni...tak lama tu giliran 12km pulak lari...awalnya cheq slow motion ja...tak payah nk sakan sgt la bukan cheq ligan podium pun...cuma utk seronok2 ja..mula lari kat kawasan pekan lepas tu masuk pulak kawasan kampung...ada sawah pagi..perghhhh mmg cantik view...cheq suka sgt...


marathon kali ni agak teratur penganjurannya...setiap simpang jalan ada polis jaga...marshal pun ada mengiringi peserta...setiap 3km ada water check point...tu yg cheq suka tu...larian cheq biasa2 saja...ada ketika laju ada ketika perlahan...tengok pada kaki cheq...tapi yg pasti org2 yg di depan @ belakang cheq mesti org yg sama...kami bersaing antara kami ja la...hahahaha...
lagi 2km nak habis kaki cheq dh mula sakit...ni cheq tak suka...nak tak nak cheq tahan ja...lari perlahan2, kemudian jalan...selang-seli cheq buat lagu tu...bukan apa cheq takot kalau cheq paksa jugak kaki cheq ni lari nanti jadi lagi teruk...better lambat sampai asalkan cheq berjaya habiskan larian...uhuhuhuuhuhu...


tinggai lagi 500meter, memang cheq kerah habis tenaga cheq utk sampai ke garisan penamat...letih giler baq hang...sampai rasa tak cukup nafas la...sampai ja cheq teruih p cari ayaq...memang run kali ni rasa letih sgt..tak tau pasai apa..mungkin sbb cheq drive dr IPH ke KDH kot tu pasai letih sgt...apa2 pun cheq nak kata 100% puas hati tu tak la tapi boleh la kalau setakat 12km cheq tamat dlm masa 1jam 33minit...masih consider ok la tu...


habis larian cheq duk sat dgn sorg runner ni..cheq ingat budak sekolah rupanya dh keja dh...hahaha..dok sembang dgn dia sat...dia pn rajin jugak join run ni..tapi kalau run hari ahad susah sikit dia nk ambik cuti sbb kedah kan keja ahad...most of marathon yg dia join semua belah2 utara...cheq pulak flexible sbb cheq memang cuti sabtu ahad...dia siap bagitau kalau nk join marathon roger2 la dia...kot2 dia boleh run sekali...cheq ok ja...lgpun all the while mmg cheq lari sorg2...heheehe..kalau ada saing ok jugak...


cheq balik hotel dlm pukui 10 lbih..sebelum balik cheq nk tidoq sat...penat giler...dh la lepaih tu nk drive balik IPH...dlm pukui 12 cheq pn balik teruih la..tak singgah mana2 dh...cheq cuma nk cepat sampai ja...hehehe...adios Sungai Petani...jumpa lagi next year...




23 September 2016 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment