twitter

Assalamualaikum semua...
Salam kemerdekaan...semoga negara kita yg di naungi oleh 14 buah negeri akan terus aman damai, ekonomi maju, rakyat bersatu hidup makmur & yg paling penting Malaysia akan terus ohsem...aku bangg jadi rakyat Malaysia...!!!!..merdeka...!!!
Malam ni aku nk update sikit pasal aktiviti sihat aku yg telah berlangsung pada 14 Ogos lepas...sorry sebab lambat up entry ni...aku busy sikit...huhuhu...


Tanggal 14 Ogos lepas aku telah join 1 lagi marathon di Kampar Perak dgn jarak larian sejauh 5km...kali ni aku ambik short distance ja sbb aku kena drive awal pagi ke sana...so aku tak nak ambik risiko ambik long distance...
Seminggu sebelum event aku dah pun ambik race kit di Kompleks Rakan Muda Kampar dgn ditemani oleh member aku..1st time join event ni...lokasi memang cantik sgt...ada padang luas, balapan & tasik yg di kelilingi oleh gunung...memang cantik pada aku...


Pada hari event, aku terpaksa gerak awal pagi dr rumah sebab kena sampai di sana sebelum pukul 6.30 pagi...yg bestnyer jalan lengang je...memang ini jalan aku yg punyer la...hahahaaha...sampai je kat kompleks tu org dh mulai ramai...nasib baik la parking banyak so tak la crowded sgt...sementara nk tunggu event start, aku pun warm up sikit...bagi panas kaki...takot nanti cramp time larian nanti...hari makin cerah, event tak jugak start2...aku pun heran sbb sepatutnyer utk jarak 21km dh mulakan larian tapi kat sini org masih menunggu vvip...adoiiiiii...pukul berapa la dorg nk habis larian kalau start lambat...


Lastnyer pukul 7am baru la peserta utk jarak 21km dilepaskan...diikuti oleh jarak 10km, 5km & last sekali 3km...vvip baru sampai time tu...ingat ni event lari dlm guni ke..???...ke cari jalan tak jumpa...sgt teruk..!!!..aku kesian kat yg long distance sbb for sure take time nk lari + mesti sampai lambat kat finisher line...
Aku pun lari mcm biasa...starting aku slow simpan tenaga...sikit demi sikit aku mula maju ke depan..aku follow sorg peserta ni...steady ja dia lari..tak laju tak perlahan sgt...so aku boleh ikut rentak larian dia...at least aku tak la rasa semput @ penat kat tengah jalan...
Laluan kali ni biasa2 saja...tak mencabar mcm kat cameron tu...yg mencabarnyer bila terpaksa lari mengelak tahi lembu yg bertepek2 kat jalan raya...hahahaha...di km 2 kalau silap aku, ramai peserta yg tersalah laluan...yg mana lari utk 10km, 5km & 3km banyak yg berlari ke laluan 21km...perghhhhh....azab tu...!!!...semua ni sebab organizer tak sediakan papan tanda jarak utk para peserta...nasib baik aku bertanya dgn tukang bagi air tu laluan utk 5km...kalau tak aku pun tersilap laluan...



Lebih kurang tinggal 1km nk habis semput pulak aku...terasa ada benda mencucuk2 dada...huhuhu...terpaksa aku stop larian & berjalan...aku rasa posisi larian dh ok tapi terpaksa la meredhakan peserta lain pintas aku...hhhmmm...aku berjalan dgn langkahan yg panjang...at least aku tak la membazir masa...aku kejar masa catatan...biar tak menang tapi masa utk di rekod tu yg penting...
Tinggal 500meter lagi, aku gagahkan jugak utk berlari...aku kerah semua tenaga yg ada utk sampai ke finisher line...memang habis daya aku berlari...akhirnyer aku sampai ke garisan penamat dgn catatan masa 40minit 11saat...memang best rekod utk masa skg ni...aku target 30minit...tapi kira ok la...lepas ni boleh try buat lagi baik...
Sampai je kat khemah aku duk relax sambil minum/makan & sembang dgn peserta lain...semua yg aku dengar merungut pasal kes salah laluan...oerganiser tak tahu nak jawab mcmna...cuma say sorry & bagi t-shirt percuma walaupun sebenarnyer t-shirt tu khas utk peserta 21km saja...lagi 1, top 10 tak dpt apa2 hadiah ke..??..penat aku berlari utk ranking top 10...hahahaha...apa pn pencapaian terbaik aku utk top 10 tu...bukan senang nk dpt ranking tu...hehehehe...well done saif...!!!..



Kesimpulan utk larian kali ni agak menghampakan...tak sehebat yg di war2kan di laman sosial...
  • perlepasan peserta yg lambat...tunggu VVIP dtg katanyer...agak2 la kalau nk tunggu VVIP...tak kan nk start event pukul 7am...ni marathon dik...kurang2 6.45am dh start lepas peserta yg ambik long distance...next time tolong la remind VVIP tu dtg awal...kalau tak mampu nk bangun tido awal baik tak yah jemput dtg...
  • pentas & khemah yg berterabur...sepatutnyer pentas utama dibina disebelah garisan pemulaan...baru la meriah dik bila upacara perasmian...ni pentas p letak tengah balapan sapa nk berkumpul kat situ kalau garisan permulaan kat tempat lain...lg 1 khemah utk baju finisher 21km awat la jauh sgt...letak la kat finisher line dik non...tak faham aku mcmna la organiser susun plan...huhuhu...
  • kalau nk organize event marathon papan tanda @ penunjuk arah kene la ada...tak la peserta tercangak2 nk cari laluan...kesian kat para peserta yg silap laluan...kalau rasa tak boleh nk buat penunjuk arah sila sediakan marshal kat setiap check point...sekurang2nyer para peserta tak la keliru dgn laluan marathon...
  • pengacaranyer sgt la annoying...next time kalau ada lg marathon ni pilih la pengacara lain...seyes sgt tak best...mcm syok sendiri...dok terjerit2 atas pentas...
Apa2 pun organizer Kampar Marathon kali ni kena banyak belajar cara utk mengurus @ menjayakan event besar mcm ni...bertanya @ buat research dulu how to handle event2 yg mcm ni...setiap hal harus di perincikan...ni bukan sukaneka dik...ni acara marathon...kalau rasa tak mampu nk buat better jgn anjurkan event ni...malu kat peserta...ramai yg complaint tak puas hati...bayar mahal2 tapi event mcm hampeh...takot next year event ni tak dpt sambutan lg sbbkan bad experiance yg para peserta lalui sepanjang evnt ni berlangsung...tapi 1 je...tahniah sbb menyediakan parking lot yg banyak...senang nk parking kete...tak la jammed...hehehehe...
Ok la...cheq dh puas berletiaq...skg ni cheq nk p tidoq plak...jumpa next enty na...wasalam...

31 August 2016 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment