twitter

Assalamualaikum...update blog lagi hari ni...masa tengah ada ni, better aku update...kalau simpan lama sgt material aku ni nanti berkulat...hahahahaha...entry kali ni adalah sambungan ceriter enrty yg lepas...sebelum ni aku update pasal marathon aku tapi kali ni aku update sikit pasal percutian pendek aku kat Cameron Highlands ni...
Dah terlalu lama aku mencari masa sesuai utk pergi bercuti tapi oleh kerana terlalu busy dgn keja maka asyik tertangguh ja...seyes aku memang penat keja & otak aku ni asyik cari jalan utk bercuti ja...dapat cuti sehari pun jadi la asalkan aku dapat rehatkan otak & badan aku ni...memang aku perlukan sangat2...dari awal tahun sampai la ke bulan ni baru ada kesempatan aku bercuti...ni pun kebetulan aku ada run kat CH ni...dah alang2 aku ambik la ksempatan ni utk berlibur di 'Yogja'...hahahaha..perasan..!!!..bak kata member aku...ni semua pengaruh citer AADC2 la ni...hehehehe...



Seawal 8.30am aku & member aku gerak dr Iph ikut jalan simpang pulai...pagi2 ni kereta tak banyak sgt...aku saja gerak awal sbb tak nak stuck dlm jammed...al-maklum la jalan ke CH ni kan sempit sikit...so terpaksa la gerak awal sikit...lgpun aku takot hujan...nnti lg susah aku nk drive...dlm kete mcm biasa la aku dgn member aku, dok gelak sakan..memang happy giler nk p holiday...member aku tu pun sama mcm aku dok stress dgn keja...so ni la moment yg terbaik utk kami releasekan stress...tambah pulak kat tempat2 sejuk ni...best & tenang sgt...
Kami sampai awal kat CH tapi sebabkan mencari penginapan kami yg tah mana letaknya, tu yg sampai lambat...hingga ke Tanah Rata kami pusing cari resort kami...jenuh mencari tak jumpa2...guna GPMS tak jumpa pulak radarnyer...guna waze makin jauh gerak makin tak jumpa...then kami berhenti jap tanya org...bila dh gerak ke arah Brinchang baru la waze berfungsi betol...rupanyer member aku ni sengal p tengok waze tu terbalik...patut la jarak makin menjauh...kami pakat dok gelak sakan la...kalu terus ikut cakap member aku tu sampai ke malam la tak jumpa resort kami tu...hahahaha...





Memandangkan kami hanya boleh check in pada pukul 2, so kami decide nak jalan2 kat pasar Kea Farm...saja nk buat survey utk memborong esok...memang murah giler harga sayur & buah2 kat situ...tapi kena la pandai cari sbb banyak kedai yg cuba menawarkan harga yg rendah...pada aku lagi rendah lagi bagus...utk tips membeli nnti aku kongsikan...
Lepas lepak makan jagung bakar, kami ke ladang teh Bharat...saja la nk bergambar kat tengah2 ladang teh tu...masa kami sampai tu tak ramai sgt org so sakan la kami bergambar kat atas bukit tu...siap buat video klip...hahahaha...seyes aku rasa relax sgt dgn cuaca yg sejuk & berangin...memang tenang sgt otak aku ni...aku lepaskan semua serabut kerja kat atas bukit teh tu...hahahaha...kemudian kami turun ke Bharat Valley Tea yg kedua...tapi sebenarnyer kami mencari ladang teh yg menjadi lokasi filem ombak rindu tu tapi tah mcm mana tak jumpa2...jeneuh kami cari guna waze siap google bagai tapi tak clear sgt lokasi tu...hhhmmm...tak putus asa...gegeh mencari...hahaha..



Dlm pukul 2 kami check in & rehat sekejap...perghhhh leganyer badan dapat bergolek atas katil...dh la sejuk kedi...berselubung la aku atas katil...hahahaha...sambil2 tu dok menyembang dgn member...kami berdua ja dh mcm 1 bus dlm bilik tu... tu belum masuk lg member2 lain tu...jiran2 tetangga mesti pelik...hahahaha...lepas solat semua, kami keluar...aku kena p ambik no bib & t-shirt utk run esok kat lobi hotel Copthorne...meriah jugak aku tengok run kali ni...ok misi kami adalah mencari ladang teh sungai palas...memusing2 kami cari lokasi tapi tak jumpa...huhuuhu..,.last sekali kami decide p makan...perut da bergendang gendut dh...kami p cari kdai makan kat dgn stesen bus CH...kat situ ada 1 restoran tomyam...sedap jugak..sebelum balik bilik siap tapau KFC & cempedak goreng...perghhhh sedap giler kalau dapat makan dlm bilik sambil duduk kat balkoni mengadap ladang sayur...
Perjalanan balik ke bilik kami gegeh jugak mencari ladang teh sungai palas...drive slow2 sepanjang jalan konon2 nk cari singboard...last sekali baru la kami jumpa...tak jauh rupanyer dr hotel Copthorne...jenuh mencari...huh..!!!..



Kami pun masuk la ke dlm...seyes cakap kalau aku drive sorg2 memang tak la aku nk p ke ladang tu...jalan bengkang bengkok & sempit...hanya muat 1 keta je lalu pada satu2 masa...maksud aku jalan tu cuma 1 way...so kalau berselisih dgn keta lain, pandai2 la hangpa nk menyelit...nak ingatkan sikit tepi2 jalan tu adalah gaung ya...aku memang gayat...hahahaha...sayang seribu kali sayang bila kami sampai kat situ, ladang tu dh tutup utk lawatan...waktu operasi tutup jam 4.30pm...hhhmmm....kempunan la...last sekali kami ke ladang sebelah kanan utk bergambar je...time tu cuaca dh gelap sikit sbb dh petang...selesai sesi photographi kami pun turun semula utk balik ke bilik...masa ni la yg sgt mencabar bg aku...kena ikut jalan tadi...haisshhhh...dlm hati aku dok doa jgn la ada keta yg selisih dgn aku...jalan sempit weiiii....aku ni dah la tak cekap sgt bawak keta...utk peringatan setiap kali anda melalui selekoh2 tajam sila la bunyikan hon keta anda berkali2 sbg amaran...bukan apa takot tertembung dgn keta dr arah bertentangan...so better bermain2 dgn hon keta anda...




Di bilik kami rehat kejap sambil2 makan cempedak goreng kat balkoni...fuhhhh...sdap giler...tapi sejuk sgt wei...hahahaha...kami duk menyembang gelak sakan mcm tak ada org je kat sebelah2 bilik tu...hhahaha...waktu malam hujan renyai2 turun pulak...tambah ketaq la badan...kami ke lobi hotel Copthorne utk upacara perasmian run utk esok & juga sempena pembukaan 18' celsius cafe kat hotel tu...ramai jugak yg turun walaupun hujan...selesai perasmian kami saja lepak kat kedai makan sambil minum2 sebelum balik ke bilik...malam ni aku kena tidoq awai sebab esok nk kena bangun awai utk run...kena simpan energy la konon...padahal kat bilik duk bersembang tak hengat donia...hahahahaha...mcm tu la kami...tak pernah la diam walaupun sekejap...ada je citer...tak pernah habis...pelik..!!!..



Selepas run aku terus balik ke bilik...malas nk tunggu lama2...kaki aku dh sakit...aku kena rehat sebelum check out...masa aku kat bilik, aku masih nampak ada peserta lagi masih berusaha keras utk menghabiskan larian...nasib la aku dah habis lari...boleh la rehat...
Tepat pukul 12pm kami pun check out...otw turun dari CH kami singgah ke ladang lavender...memang lama dh teringin nak ke sana...nak tengok pokok lavender tapi ramai la pulak mcm susah je nak bergambar sakan...so mana yg sempat je la...
Kemudian kami singgah pulak kat kilang coklat utk makan strawberry celup coklat...memang tempat wajib utk aku singga kalau nak ke CH ni...sedap gilerrrrrrrrrrrr...!!!...untuk lunch kami makan kat Iph...memang dh lewat sgt...tapi redah je la....hehehehe...aku sampai rumah dlm pukul 6pm...
Aku memang sgt puas hati dgn percutian pendek ni...memang dh lama aku idamkan nk bercuti...akhirnya terlaksana jugak...memang kosong minda aku sepanjang di CH...walaupun sikit penat & kaki aku sakit sebab run tapi aku memang happy sgt...next year kena repeat lagi percutian ni...Insha Allah...

video

Seperti yg aku janji kan tadi, aku akan kongsi sikit tips utk memborong sayur @ buah kat pasar Kea Farm...simple je, kalau korang berjalan sepanjang the road Kea Farm tu, korang akan jumpa banyak kedai yg akan menjual barang yg sama je...harga pun lebih kurang sama je...antara murah @ tak je...

1# korang berjalan la sampai ke belakang jalan pasar tu...kat belakang tu ada 1 lorong kecik...masuk je dlm tu...ada banyak lagi kedai dlm tu...kat situ mcm2 sayur & buah segar ada...pilih je yg mana 1 korang suka...

2# selalunyer harga kat kedai belakang2 ni lebih murah compare dgn kedai kat depan...mungkin sbb laot kedai belakang harga sewa lebih murah kot...so try la korg berjalan sampai ke belakang...aku boleh beli 1 tray strawberry hanya dgn harga rm20 je...

3# aku nasihatkan korg beli kat 1 kedai je sbb korg mesti akan dapat free 1 @ 2 barang lain...tapi kena pandai2 la bodek taukeh tu...aku beli 1 tray strawberry rm20 dpt free 2 bekas kecik strawberry...see sapa nak bagi..???

4# jgn mintak kurang harga sbb memang dh murah pun kat situ tapi korg boleh mintak la taukeh tu bg free 1 @ 2 barang lain...sure taukeh tu tak kedekut...lg banyak korg borong lg la taukeh tu suka...mcm member aku ni dia p borong sayur2 boleh siap dpt free 2 jnis sayur lain...untungkan...???

5# kat pasar ni macam2 ada jual...kalau korg p ladang teh konon2 nk beli teh paket kat sana, fikir dulu yer...harga sekotak teh paket kat kilang ladang teh di jual dgn harga rm10 tapi kat pasar Kea Farm sekotak baru rm7.50...tengok beza harga kat situ...buat pa la nk bazir beli kat kilang teh...sama je rasanyer weiii...taukeh tu ambik stok kat kilang tu....so fikir banyak kali sebelum membeli...

Ni saja la serba sikit tips yg aku boleh kongsikan dgn para pembaca...saja nk share pengalaman...apa2 pun CH memang tempat terbaik utk merehatkan minda & body serta membuang 'shaiton' jahat bak kata member aku tu...hahahahahaah....
Ok la jumpa next entry...selamat membaca...adioosss.....!!!!..





31 July 2016 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment