twitter

Biar gambar berbicara...hahahaha...
Actually malas nk taip sebenarnya...cuma nak maklumkan pada semua kat Taiping pn ada galeri 5D ni...pada yg berminat boleh la ke sini...tak jauh dari Taman Tasik Taiping...senang ja nk cari...

5D Paradise Taiping beralamat No 25, Jalan Maharajalela, 34000 Taiping, Perak...

Galeri ni ni buka setiap hari dari pukul 9am hingga ke 10pm...

Harga tiket masuk adalah seperti berikut :-

  131cm above : RM20
  91cm - 130cm : RM16

*perubahan harga tertakluk pada owner galeri...ni harga time aku pergi hari tu...

Dalam galeri tu korang boleh dengan bebas utk bergambar dgn mural art yg ada siap ada petunjuk arah utk ambil picture...tapi jgn risau, akan ada sorg pekerja membantu korg utk megambil gambar...

Jika berminat boleh la try...aku dh sampai dh...hehehehe...ni antara mural art yg ada di galeri 5D Paradise tu...
Chill yawwww...!!!!

































28 May 2016 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...bertemu lg di entry baru...lama aku tak update blog...semua sebab aku kepenatan dgn urusan hidup aku...org nampak aku mcm relax je tapi hakikatnyer aku kepenatan yg amat sgt...bila otak & badan aku keletihan yg amat, mood utk menaip memang hilang tah ke mana...jadinyer tertangguh la hajat utk update blog aku ni...huhuhuhu...
Sabtu lepas bertarikh 21 May 2016 menjadi moment indah apabila group kami kembali berkumpul selepas kali terakhir berkumpul bersama2 pada tahun 2013...idea ni timbul selepas menonton AADC2 & aku usulkan pd semua...alhamdulillah semua setuju...bukan senang nk kumpulkan semuanyer...masing2 ada komitment sendiri...



Seawal 2 minggu kami dh mula merancang semuanya...biasa la nk berkumpul dgn 7 org budak gila2 bkn senang...semua ada perangai sendiri...aku as a leader utk mini reunion ni kena la memainkan peranan...1 thing first aku kena decide tempat utk reunion...tempat pertama yg terlintas kat otak aku ialah taman tasik taiping...tu la tempat paling perfect aku rasa utk kami semua berkumpul memandangkan ada yg dah ada anak so taman tasik taiping la tempat paling tepat...



Selama seminggu jugak la kami bertekak sakan utk arrange reunion ni...tak gadoh memang tak sah group kami ni...semuanya biadap...hahahaha...dh nama pn GBB (Geng Budak Biadap)...isu paling complicated sgt ialah menu & pool car...ayooooooo...pening kepala aku nk handle dorang ni...tapi aku percaya biadap mcmna pn kami ni tapi kami tetap sehati sejiwa...hahahaha....



Pagi sabtu jam 9 pagi kami semua gerak berkonvoi dr Ipoh...hanya sorang saja teman yg akan tunggu di sana sebab rumah dia berdekatan dgn taman tasik...kebetulan pulak pagi tu hujan selebat2 alam turun sepanjang perjalanan kami...hhhmmmm...dlm hati aku berharap sgt hujan akan berhenti bila kami sampai di taiping...kalau hujan berterusan mcmna nk picnic ni...huhuhuu...



Sedang elok kami sampai kat taman, hujan berhenti tapi cuaca masih mendung...risau akan hujan semula kami memilih pondok utk berkelah...apa lg nk tunggu masing2 bawak keluar bekal yg di bawa...semua kelaparan...hahahaha...sambil makan sambil menyembang...tak gelak tak sah...time ni la terungkit terungkap semua kenangan lama...masing2 tak mahu mengalah...hahahaha...seronok giler sesekali dpt berkumpul mcm ni...



Selain meraikan perjumpaan GBB kami jugak buat suprise kat sorg member ni yg kebetulan bakal menyambut birthday selang beberapa hari lagi...lepas kena kutuk kaw2 baru la kami buat kejutan utk dia...tu kalau kata kami tak sayang dia tak tau la...hahahaha...
Lebih kurang pukul 3 lebih kami semua gerak balik...rasa happy sgt dpt jumpa bergelak ketawa dgn mereka semua...hilang rasa penat, masalah & keserabutan otak aku...memang ini yg aku nak kan...rehat & berlibur bersama2 teman...aku harap moment ini akan berulang lagi selepas ni...


Bukan senang utk kekalkan hubungan persahabatan ni...ada di antara kami dh berkawan sejak 24 tahun yg lalu...bayangkan kami saling mengenali sejak dari darjah 1 hingga la ke hari ni...segala mcm episod hidup kami dh lalui & kongsi bersama2...susah senang kami tetap bersama...diri antara kami hanya kami saja yg mengenali...mana nak cari kawan mcm ni..???...kami berharap hubungan ni akan kekal utk selama2nya...hingga ke jannah...Insha Allah...
Sayang GBB selamanya...!!!!!...GBB Frenz Forever...!!!






| 0 KoMeN |

Andai bumi terbelah dua, di manakah Cinta & Rangga..???..adakah mereka mampu utk bersatu kembali..??..semuanya akan terjawab dlm sekuel Ada Apa Dengan Cinta 2..saya sudah nonton anda bila lagi..??...hehehehe...
Jika ditanya pendapat personal, aku memberikan 4 stars...kenapa bukan 5 stars..??..aku ada reason tersendiri....jom baca review aku...


Tahun 2002 saat gemilang perfileman Indonesia dgn terbitnya filem Ada Apa Dengan Cinta..memang cukup gah nama2 pelakon AADC ketika itu...selepas 14 tahun berlalu, sekali lg kesinambungan AADC kembali dgn membariskan para pelakon yg sama kecuali Alya yg dimatikan wataknya...AADC2 kali ini menceritakan sisi dewasa para pelakonnyer...jika dulu zaman sekolah tapi kini semuanya sudah berkerjaya & mempunyai family sendiri namun masih mengekalkan persahabatan dulu...ramai yg mengatakan jalan cerita AADC2 agak slow...tp pada aku bukan slow cuma teliti...setiap jalan cerita diperincikan sehalusnya agar para penonton mengetahui @ faham kesinambungan cerita yg terdahulu...


Awal cerita Cinta sama teman2, Milly & Maura berkumpul semula di galeri Cinta sambil menunggu kedatangan Karmen yg dikisahkan masuk ke pusat pemulihan kerana ketagihan dadah yg terlampau akibat tertekan dgn hal rumah tangganya yg berantakan...dari pertemuan itu penonton disajikan dengan hidup Milly yg sudah menikahi Mamet & sdg mengandung...kemudian persoalan tentang hidup Karmen pula terjawab sempurna & plot mula berkembang apabila mereka berempat sepakat utk berlibur ke Yogjakarta & Cinta mengumumkan pertunangannya dengan Trian...


Ke mana menghilangnya Alya..??..pasti para penonton tertanya tentang watak Alya...sebelum 4 sahabat tu ke Yogjakarta, mereka sempat ke ke kubur Alya utk mengucapkan selamat...kini terjawab pertanyaa itu cuma tidak dinyatakan atas sebab apa Alya meninggal...mungkin pengarahnya tidak mahu watak Alya terus mati di situ...dibiarkan para penonton terus bertanya sebab2 kematian Alya...


Penceritaan beralih pula ke Brooklyn, New York bersama2 dgn Rangga yg masih lagi menulis puisi serta bekerja di salah sebuah cafe...kemunculan adik tiri Rangga membuatkan jalan cerita tentang diri Rangga berkembang...adik tiri Rangga membawa hajat meminta abangnya utk mencari ibunya yg telah lama terpisah...sekali lg perasaan penonton diusik dgn pelbagai pertanyaan tentang ibu Rangga yg menghilang sebelum ini...


Di Yogjakarta, para penonton dihidangkan dgn tempat2 menarik & cantik di kota...itulah moment indah bg mereka berempat...biar ada yg terpisah namun ikatan persahabatan mereka tak pernah terputus...tetap akrab & utuh...kekalutan mula timbul apabila Karmen & Milly terserempak dgn Rangga di Yogjakarta...Maura, Milly & Karmen serba salah utk berterus terang dgn Cinta @ tak...


Di awalnya, Cinta enggan bertemu dgn Rangga namun Karmen berasakan wajar Cinta utk bertemu dgn lelaki itu utk mendapatkan jawapan yg pasti akibat ditinggalkan oleh Rangga 9 tahun dulu...rancangan Karmen mempertemukan Cinta & Rangga berjaya di pameran Eco Nugroho namun keadaan makin kacau...ternyata kemarahan Cinta belum reda & kali ini Karmen pula merasai tempiasnya kemarahan Cinta...


Demi teman-temanya, Cinta bersetuju utk bersemuka dgn Rangga...di sini la mulanya 'tegang'nya pertemuan antara mereka berdua...persoalan demi persoalan yg dulunya tergantung tanpa jawapan mula terjawab...tidak itu saja damai yg terjalin turut ditebar dgn pemandangan sekitar Yogjakarta...jika aku tak silap kebanyakan kawasan berlatar belakangkan candi2 sejarah serta tempat2 yg berkaitan dgn seni sastera di kota itu...diselit juga jawapan bagaimana Alya pergi meninggalkan mereka berempat...pengarah bijak memainkan perasaan penonton...setiap pertanyaan dijawab dgn teliti & jelas...


Part yg paling best & menarik pd aku apabila Rangga membawa Cinta ke Punthuk Setumbu...serius cantik giler...pandai produksi AADC2 memilih lokasi...aku rasa tak lagi lokasi ni pasti akan menjadi lokasi wajib utk dilawati oleh semua pelancong...


Akhirnya Rangga bertemu kembali dgn ibunya...dia mula menerima serta memaafkan ibunya...cuma di sini kurang jelas mengapa ibunya pergi meninggalkan dirinya...sepatutnya pengarah menjelaskan kepada penonton tentang kehilangan ibu Rangga selama ini...


Di Jakarta, Cinta mula beperang dgn perasaannya sendiri...dia keliru sama ada cintanya utk Rangga @ Trian...hingga la Rangga dtg ke galeri Cinta utk bertanyakan perasaannya...walaupun jawapanya negatif namun Cinta masih keliru yg akhirnya menyebabkan dia & Trian bergaduh...hingga ke durasi ini, pengarah mula memendekan penceritaan, Cinta membawa diri ke New York utk bertemu dgn Rangga...di sini la 2 hati kembali bertaut...maka terjawab la semua persoalan selama ini...


Dari segi lakonan, semuanya mantap, natural & slumber...masing2 berjaya menjiwai watak dgn cukup baik...tiada yg cacat celanya...aku menyukai watak Milly yg agak 'bengong2' tu...dia berjaya mewarnai lg jalan cerita filem ini...begitu juga Maura & Karmen yg memaparkan sisi matang dlm lakonan...berbeza dgn AADC pertama...


Tahniah juga buat pengadun musik iaitu pasangan suami isteri Anto Hoed & Melly...setiap lagu yg di masukkan dlm cerita sgt tepat hingga mampu membuai perasaan penonton...musik & lirik yg tidak terlalu berat & sgt mudah menangkap halwa telinga para pendengar...


Tak sah kalau tak ada puisi dlm AADC2 kan...puisi2 yg dimuatkan dlm filem kali ni agak mendayu & mendalam maksudnya...sesuai dgn jalan ceritanya...


Berkaitan dgn lokasi pengambaran memang superb...terbaik sgt...lokasi yg cantik & segar...menurut firasat aku, pengarah cuba utk mempromosikan lokasi2 ini utk mengalakkan pelancongan...munkin kawasan ni kurang diketahui umum tapi dgn adanya filem AADC2 ni menjadi medium utk memperkenalkan lg tempat & aktiviti menarik di Yogjakarta ni...terbaik sgt...


Sejujurnya memang hampir perfect filem ni cuma jika ditambah sikit 'perasa' dlm filem ni pasti lengkap AADC2 ni...pd pendapat aku mungkin fokus filem ini adalah pd Cinta & Rangga tapi jika di telitikan sedikit tentang kehidupan teman-teman Cinta pasti hebat...mungkin tak perlu terlalu panjang cukup sekadar utk penonton mengetahui bagaimana Karmen, Maura & Milly menjalani kehidupan mereka bersama keluarga sendiri pn sudah memadai...begitu juga dgn pertemuan antara Rangga & ibunya seakan2 tergantung persoalan itu...jika boleh divisualkan sedikit tentang kecelakaan yg menimpa Alya juga pasti melengkapkan filem ini...sekiranya dilanjutkan berantakan antara Cinta & Trian pasti grand amat...heheehe...


Rasanya tak rugi aku nonton di panggung walaupun aku bukan jenis kaki wayang...cuma kerana AADC2 ini saja aku sanggup ke panggung...hahahaha...apa2 pun filem AADC2 ni terbaik bagi aku...mungkin kah akan mengulangi pencapaian AADC musim pertama..???...kita nantikan....aku suka filem AADC2 ni...



08 May 2016 | 1 KoMeN |