twitter

Tahun 2002 merupakan tahun gemilang bagi industri perfileman Indonesia apabila filem Ada Apa Dengan Cinta? meledak pembikinannya. Bukan saja di negara asalnya malah juga di negara2 jiran seperti Malaysia, Singapura & Brunei, AADC berjaya mencuri hati peminat terutamanya golongan remaja...Bertapa hebatnya penangan Rangga & Cinta ketika itu...
Ketika tu aku masih di bangku sekolah...kalau tak silap tingkatan 5, masih muda remaja...hahahaha...asalnya aku jatuh cinta dgn lagu soundtrack utk filem ni iaitu Ada Apa Dengan Cinta nyanyian Melly Goeslow & Eric...everyday lepas balik sekolah mesti aku akan buka NTV7 dengar lagu ni...siap tulis lirik bagai letak dlm buku sekolah...hahahaha...tak lama tu aku baru tahu yg lagu ni ada filemnya...aku pun mula la bertanya2 dgn rakan2 yg lebih expert dr aku pasal filem...nak di jadikan cerita, 1 day aku balik ke kampung, kebetulan sepupu aku ada pinjam vcd AADC ni, aku pun dgn penuh teruja nonton filem ni...mula2 tu tak berapa faham sgt jalan citer & bahasa yg digunakan pn agak pekat bahasanya...aku tak puas hati terus pinjam vcd bawak balik rumah...time tu memang berulang kali la aku tengok sampai la aku boleh hafal puisi rangga tu...hahahaha...



Ringkasannya karya Rudi Soedjarwo ni mengisahkan sekumpulan anak2 muda yg semakin meningkat dewasa melalui hari2 remaja dgn penuh bahagia & gembira...Cinta (Dian Sastrowardoyo), Milly (Sissy Priscillia), Alya (Ladya Cherill), Carmen (Adinia Wirasti) & Maura (Titi Kamal) merupakan sahabat baik...suka duka tawa sedih sering kali dikongsi bersama...Cinta yg pandai berpuisi sangat popular disekolahnya hingga sering menjadi tumpuan cowok2 disekolah & Borne (Fabian Ricardo) kerapkali mendampingi Cinta...satu hari sekolah mereka mengadakan pertandingan penulisan puisi & tanpa disangka2 Cinta nama yg disebut2 bakal memenangi pertandingan tersebut tewas kpd seorang pelajar lelaki iaitu Rangga (Nicholas Saputra)...Rangga merupakan pelajar yg sering bersendirian...perwatakannya kurang gemar bergaul dgn teman2 yg lain...secara tidak sengaja Cinta & Rangga saling meminati antara satu sama lain dlm diam...sejak itu mereka menjadi rapat hinggakan Cinta menjadi org yg beda hingga mengabaikan teman2nya yg lain...selepas cubaan bunuh diri Alya akibat tekanan dari org tuanya yg sering berantakan, Cinta mula sedar kesilapannya...dia mula menjauhi Rangga...namun dlm hati masih ada cinta...Cinta tersepit antara teman2nya & Rangga...dirinya sengsara...Rangga pula nekad mengikut org tuanya berhijrah ke New York...rasanya tak perlu kot aku bagitahu pengakhiran cerita...pasti semua dah sedia maklum bagaimana perpisahan berlaku antara Cinta & Rangga di airport...


Sejak dari hari tu memang fenomena filem ni...kat sekolah semua berangan sgt nak jadi mcm Rangga & Cinta...kalau yg perempuan pulak, mesti letak picture Rangga dlm buku sekolah...siap buat pembalut buku poster AADC...seyes time tu memang kiri kanan depan belakang semua bercerita pasal filem berhantu ni...memang menjadi sangat ilham pengarah filem ni...siapa sangka industri filem negara seberang yg agak suram kembali bergemelapan...bermula dari tu la muncul filem2 romantik & lagu2 dr sebrang mula mendapat tempat di Malaysia...tapi memang tak dinafikan karya2 dr negara jiran boleh di kategori sbg naskah yg berkualiti serta mudah mencairkan hati para peminat seni di negara ni...


Ini pendapat personal aku setelah menonton berkali2 AADC ni...karya ni bukan sekadar karya picisan spt setengah2 filem yg sekadar hiburan kosong...filem ni banyak menyelitkan nilai2 murni yg boleh di jadikan contoh...nilai kekeluargaan yg boleh di lihat dlm keluarga Cinta...betapa rapat & sayangnya Cinta pd keluarganya...tak kurang juga tentang persahabatan yg terjalin erat antara Cinta & the geng...saling bantu membantu tak kira susah @ senang...saling memberi semangat, galakkan antara 1 sama lain..boleh juga diambil contoh dr watak Rangga yg minat membaca manakala Cinta meminati penulisan puisi...jika anda meminati sesuatu, just do it..jgn separuh jalan...actually banyak lagi benda2 baik yg boleh diambil dr filem ni...tapi jgn pulak tiru adegan yg bibir bertemu bibir tu...bahaya...hahahaha...


Pada tahun 2014 utk pertama kalinya para pelakon AADC dipertemukan dlm filem pendek yg berdurasi 10 minit 24saat...ramai yg tak tahu tentang hal ni sbb filem ni tidak di tayangkan di pawagam @ di kaca tv cuma boleh di access dr youtube je...kalau tak silap aku pembikinan filem pendek ni bertujuan utk mempromosikan aplikasi chat LINE...filem pendek ni telah di arahkan oleh Mira Lesmana...


Jalan citer masih berkait rapat dgn Cinta bersama teman2nya & juga Rangga...bezanya kali ni masing2 sudah bekerjaya...Rangga masih lagi menetap & bekerja di New York...keakraban 5 sahabat masih terjalin utuh...ada saja masa mereka berkumpul bersama...


1 hari Rangga diarahkan utk bertugas di luar & tempat yg perlu dia pergi ialah Jakarta...Rangga mula search di LINE kawan2 lamanya & tanpa sengaja dia terjumpa nama Cinta....Rangga mencuba nasib menghantar mesej pd Cinta namun hampa Cinta tidak membalasnya...mcm biasa la teman2 Cinta jadi penasihat utama tapi Alya nampak perubahan Cinta sejak Rangga menghantar mesej...Alya cuba memujuk Cinta utk membalas pesanan tu...


Rangga terus menghantar mesej & berharap Cinta akan membalasnya...Cinta pulak masih teragak2...hatinya terbagi antara marah & rindu....sebenarnya Cinta & Rangga tak pernah saling melupakan walau jasad kedua2 mereka terpisah jauh oleh geografi...Alya masih terus memujuk Cinta...Rangga semakin menyerah...
Hari terakhir Rangga masih menunggu...namun Cinta tetap berdiam diri...hingga la saat Rangga ingin memasuki kapal terbang, Cinta datang....

"Jadi beda?...satu purnama di New York dengan di Jakarta?"

Sejak tu hubungan mereka kembali rapat & sering berhubung...dengan adanya LINE jarak tidak lagi memisahkan mereka berdua...Love, LIfe, Line
Pandai syarikat LINE 'memperguna' kesempatan ni utk tujuan promosi...sekurang2nyer dpt mengubati kerinduan pd para pelakon ADDC ni sekali gus meraikan ulang tahun ke-10 filem AADC...


Setelah 14 berlalu kini AADC 2 bakal menemui para peminatnya...wahhhhh...terujanya aku...sapa2 yg membesar dgn citer ni mesti tak sabar nk tunggu tayangannya pada 28 April 2016 ni serentak di 3 buah negara - Indonesia, Malaysia & Brunei....promo pun gempaq...mesti ramai yg tertanya2 apakah kesudahan citer ni...setakat hari ni tiada sapa di kalangan crew produksi, para pelakon mahupun pengarahnya yg membuka mulut tentang ending filem ni...


Hanya promo pendek yg telah disiarkan di media namun jalan citernya masih samar2...AADC2 masih mengekalkan para pelakon yg sama cuma sorg saja yg tiada iaitu Alya lakonan Ladya Cherill yg di khabarkan tidak dpt menyertai sekuel  kali ni kerana terikat dgn jadual pembelajaran yg ketat...dikhabarkan juga terdapat beberapa muka baru akan mewarnai lagi filem ni...siapakah agaknya..???Filem kali ini masih mendapat sentuhan Mira Lesmana, bekerjasama dgn Riri Riza & Prima Rusdi...lagu sountrack juga masih mengekalkan Melly Goeslaw & suaminya Anto Hoed...mesti meletup kesinambungan AADC 2 ni...


Tak banyak maklumat yg aku dapat tentang sekuel 2 ni...semuanya masih menjadi rahsia...apa2 pun aku tetap tak sabar nk tunggunya...melalui status FB pelakon utamanya Dian Sastrowardoyo selepas trailer AADC2 di pertontonkan pd umum...

 "Serentak di 3 negara , Indonesia, Malaysia, Brunei, persiapkan dirimu untuk #AADC2 di 28 April 2016. Tonton #TrailerAADC2"

Aku harap filem ini akan mendapat sambutan hebat hingga box office di ketiga2 negara...im so excited...!!!..wajib tonton ni... remark tarikh ni dlm kalendar anda 28 April 2016....Ada Apa Dengan Cinta 2....jangan lupa ok...!!!!..
12 March 2016 | 3 KoMeN |
Salam Isnin...macamne hari ni..???..mesti ramai yg monday blues..hahahahaha...aku tak...dok syiok menaip kat sini...aku cuti hari ni...hahahahaha...gegeh nak update blog hari ni jugak sbb takot lepas ni jadi malas...biasa la aku ni...kalau rajin dtg memang tak kene time...tapi sekali malas tu dah menyelubungi diri aku...wasalam la jawabnyer nak bukak blog sendiri...hehehehe...


Entry kali ni masih sama pasal marathon yg aku join Sabtu lepas...perghhhh tabah & cekal selang seminggu join run ni...sakit kaki tak hilang lagi dh gatai ambik 10km pulak...tapi kali ni jauh ke utara, Alor Setar...rindu giler dgn negeri jelapang padi ni...tempat jatuh lagi dikenang inikan tempat berlari2...hahahaha...memandang negeri ni bercuti hari Jumaat & Sabtu maka aku terpaksa la ambik cuti hari Jumaat utk ke sana...marathon akan dijalankan hari Sabtu pagi...pagi Jumaat aku gerak dr rumah & mcm biasa lalu highway utara yg penuh dgn kenangan...bulan ni bendang kering kontang...tak lawa la view sekeliling...huhuhu...aku sampai di sana dlm pukul 1 lebih...terus cari hotel yg tah kat mana letaknyer...main booking je aku ni...hahahaha...lepas pusing2 kat sekitar area menara kebanggaan rakyat Kedah baru la aku jumpa hotel tu...terletak belakang Aman Central Mall...memang tak nampk sbb terselindung...lepas check in aku rehat jap...perut lapar giler...baju run tak ambik lagi...tapi aku rela terlentang dlm hotel dulu...penat sgt drive jauh2 ni...


Lepas rehat, aku siap2 nk p cari makan & ambik racekit kat Aman Central Mall...nasib baik la dekat je...aku jalan kaki je seberang jalan...ronda2 sat dlm mall tu...nk tengok apa yg bestnyer mall besar tu...sama ja dgn mall2 yg lain...tak da apa yg istimewa sgt...lepas ambik racekit aku terus p makan kat foodcourt...agak murah jugak harga makanan...dah settle semua aku balik bilik hotel..nak tengok episod last drama Inikah Cinta...(last entry aku ada update dgn tajuk ni...hehehehehe...)..malam sat lagi ada member nak bawak p makan...nasib la ada member sorg ni yg sudi nk bawak keluar...kalau tak kematu la aku duk dlm bilik sorg2...huhuhuhu...


Larian aku start jam 6.45pagi tapi sebelum tu yg mana ambik 21km pukul 5 pagi dh kene lari...setakat ni aku tak mampu lagi la nak ambik jarak tu...hehehehe...actually sedari last week after Parit Buntar Run lagi kaki aku dah memang sakit...tapi aku ni nak tunjuk kuat la konon yg boleh berlari...mula2 lari ok ja...dlm hati dok bagi semangat jgn give up...dlm dok lari kaki mula sakit...rasa nak nangis pun ada tahan sakit...tapi aku kuatkan semangat...nekad kalau org lain boleh berlari sampai habis kenapa aku tak boleh...pelan2 kayuh...after 2km aku stop lari...bagi kaki rehat jap sebelum sambung lari semula...kilometer ke berapa tah kaki aku cramp....aarrrggghhhhhh....!!!!!...time ni la rasa betol2 nk nangis...rasa mcm tak boleh nk habis larian ja...aku slow down larian & berjalan...aku harap sgt kaki ok semula...sorg demi sorg peserta pintas aku...dlm hati aku memang bengang giler...penat2 lari sejauh tu tapi org lain dok pintas aku...bila kaki aku dah rasa ok sikit, aku start lari balik...kali ni memang tabah je la...


Dalam hati aku dok tanya mana la garisan penamat...terasa jauh sgt....aku nak je cepat habis lari...nak rehatkan kaki aku ni...air botol yg aku bawak dh nak habis...husshhhh...kene cepat sebelum aku kehabisan tenaga....lari...lari...lari & lari akhirnya aku nampak signboard penamat....lega sgt....lagi 300meter nk sampai memang aku kerah tenaga aku habis-habisan...aku tak kira la kaki aku sakit ke tak...aku tau aku nk sampai cepat...tak tengok dah kiri kanan aku...memang aku redah je time tu...
Finally aku sampai dgn catatan masa 01:21:32:68sc...hah...!!!..tak sangka sgt...aku ingat time aku lebih dr sejam setengah...dlm keadaan kaki sakit pun aku blh catat masa baik...seyes mmg tak sangka sgt...sampai je terus p cari air...haus giler...dh la cuaca panas...huhuhuhu...aku dok rehat jap...ambik picture sikit buat kenangan...last terus balik hotel...aku nk rehatkan kaki aku sebelum check out pukul 12 tengahari tu....
Aku rasa ni la marathon yg paling tragis bagi aku...siap sampai nk nangis segala bagai....uhuhuhuhu...bulan depan aku free kan jadual aku dr marathon...nk rehat dulu...terasa penat sgt sbb every month aku ada marathon...bulan depan nk biar kaki ok dulu baru start run utk bulan May...
Running is my passion...don't stop...don't give up...running with me...


07 March 2016 | 0 KoMeN |
4 tahun sekali mesti sambut birthday lewat sehari...selalu slpas 28Feb tepat jam 12.01am blh celebrate dh tp tahun ni kene bg laluan kat org yg lahir pd 29Feb...hehehe...
ok la malas nk taip berjela2 sbb ayat mesti sama...klise sgt...cuma nk berterima kasih kat semua yg wish kat fb/ig/wsap..pd yg msg/call...yg jauh/dekat...yg dh lama tak jumpa tp masih ingat kat aku...yg nyanyikn lagu birthday...yg belikan kek...yg belanja makan...tq so much...semoga anda semua dirahmati & dilindungi Allah selalu...
anda semua tetap dlm ingatan sy...muaciked...hahahaha...


01 March 2016 | 3 KoMeN |