twitter

Assalamualaikum semua...rasa bosan pulak duduk kat rumah ta buat apa2 ni...tengah2 duk lepak mereput atas katil terlintas idea nak tulis pasal anak kedua ni...tak ada niat lain pun saja nak kongsi dgn yg lain perangai anak no 2 ni...aku pasti banyak dh blog yg dh up pasal citer ni & ramai jugak yg dh muak pasal citer ni...terpulang la nk baca ke tak aku cuma menulis dari hati...sekadar mengisi masa terluang...


Memandangkan aku ni anak yg kedua so apa yg tertulis kat entry ni adalah benar2 belaka bukan rekaan semata2...hahahaha...pada yg karakter @ perangai yg sama dgn aku, kita geng....hehehehe..
Seingat aku dari zaman sekolah org dh kata perkara ni kat aku...anak manja...aku pun tak tahu la tang mana yg manjanyer...setiap kali bila org melihat karakter aku mereka pasti mengatakan aku anak manja iaitu anak bongsu...sampai la aku dh keje ni org tetap kata benda yg sama...sampaikan semua org kat office layan aku mcm anak bongsu...hahahaha...hakikatnyer aku bukan manja bukan anak bongsu...cuma cara pembawakan diri aku yg selalu tersenyum & ceria membuatkan semua org menyenangi diri aku...nak cakap sikit, kami yg lahir sebagai anak kedua bukan anak manja tapi anak yg pandai berdikari...kami tak suka nk menyusahkan org lain...tu adalah fakta yg sebenarnyer...
Selain tu, anak no 2 ni sorg yg sensitif...sgt sensitif dgn hal2 sekeliling...jaga2 la dgn percakapan anda semua...once hati dia terguris dgn kata2 anda, dia akan ingat sampai bila2...kami tak akan beritahu apa yg kami rasa sbb kami lebih suka pendam dlm hati tapi jgn melampau sgt sbb jika kata2 itu terlalu tajam, hal ni akan jadi dendam tak sudah...aku sendiri pernah melaluinyer...kata2 penghinaan, kutukan, cacian, kejian yg aku terima dari aku kecik sampai la aku dh besar ni aku masih ingat sampai skg...mungkin ada yg perlu aku balas & ada yg hanya aku pendam...untuk melupakannyer mungkin tidak sama sekali...
Luaran nampak happy tapi dlm hati hanya Tuhan je yg tahu...kalau ke mana pun memang aku akan nmpk happy...jarang la nk tunjuk yg aku tak happy @ ada masalah...kalau org lain selesa meluahkan rasa tak happy dgn family @ kawan2 tapi aku lebih senang berdiam diri...pura2 happy depan semua org...nampak tak yg anak no 2 ni pandai berlakon..???..walaupun suka berjimba dgn kawan2 tapi kadang2 aku suka bersendirian...aku tak suka nk jumpa siapa2 pun...dgn berkurung dlm bilik @ keluar ke mana saja berseorgan buat diri aku berasa tenang...mungkin ada masa2nyer aku perlukan seseorg yg btol2 memahami aku utk mendengar segala luahan yg terbuku...cukup sekadar mendengar sebagai tanda sokongan...
Orang kata aku ni garang...hhhmmm...betol ke??...mungkin garang bertempat kot...kalau dulu aku cukup marah kalau apa yg aku ajar kat member2 sekolah tapi asyik tanya sampai 2,3 kali kat aku...pada aku ajar sekali dh cukup utk faham sendiri...tak perlu la nk tanya banyak kali...aku mengaku dulu mungkin aku agak cepat marah...tapi marah aku bersebab bukan saja2 nk marah tak tentu pasal...ingat aku giler ke nak marah merata2...aku cepat marah tapi cepat cool...tapi jgn bg aku marah melampau...siap la...kalau siapa yg kenal aku, mereka akan tahu aku jenis yg tak reti nk marah org...
Berbakat..????...hhhmmmm bakat apa ek..??...yg aku tau cuma 1 je...aku suka melukis...sejak aku kenal kertas & pensel color, sejak tu la aku suka melukis...bukan nk bangga diri tapi kebenaranyer ramai yg memuji hasil kerja aku...mungkin ni la bakat yg aku ada...nk suruh menyanyi mungkin tidak...hahahaha...
Aku ni jenis pemalu...seyes kalau org yg baru kenal mmg aku kurang bercakap...org msti ingat sombong sbb sepatah yg org tanya sepatah la yg aku jawab...tapi kalau dh lama2 kenal & aku mula selesa baru la keluar perangai giler2 tu...mmg jenis sporting & lawak...anak kedua ni dh mcm joker...penghibur hati org lain...kdg2 org pun tak terlayan perangai anak no 2 ni....
Seorang yg degil...yer aku sgt degil & keras kepala...aku akan pertahankan apa yg aku rasa betol...aku akan usaha sampai aku dpt apa yg aku nak...biar la org cakap mcmne pun kalau dh itu yg aku nak memang tak boleh halang...jangan la nak bagi seribu alasan utk halang kehendak aku tu...walau susah mcmna pun aku akan usaha sehingga berjaya...tu hakikat yg tak boleh dinafikan...
Aku ni jenis tak suka tempat yg kotor @ selerak...kalau boleh biar la kemas, bersih & teratur sbb senang utk aku buat keje...pantang aku kalau tengok tempat bersepah...kalau datang rajin aku tu memang habis aku kemas semua sampai bersih....tapi 1 je masalah aku...bila dtg mood malas aku sampah depan atas meja pun boleh tolak ketepi dulu...hahahahaha...
Fakta yg ni aku tak pasti...tak sure sgt betol ke tak....tapi mostly cakap benda yg sama...sapa yg lahir sebagai anak kedua dlm keluarganyer adalah seorang yg cantik/handsome & cute/comel...hakikat hidup...hahahahaha....
Actually banyak lagi tapi sebahagianyer aku share dlm bentuk point...ni semua berdasarkan diri aku & juga analisis dari individu lain...just go through ok...



  1. Penyayang
  2. Kuat cemburu
  3. Dekat rumah senyap tapi bila di luar banyak cakap
  4. Selalu fikir dia yg betul sbb semua yg dia fikir memang betol yg mampu membetolkan apa yg tak betol
  5. Daya firasat yg tinggi
  6. Lebih banyak luangkan masa dgn kawan2 berbanding dgn family
  7. Tidak suka mengungkit
  8. Pemurah/tak kedekut
  9. Kadang2 sgt mengambil berat dgn org2 sekeliling
  10. Seorang yg bertanggungjawab/ baik hati
  11. Nampak seperti kebudak-budakan
  12. Seorang yg setia 
  13. Bijak
  14. Sangat licik
  15. Berpengetahuan/banyak idea
  16. Fokus yg tinggi/sentiasa memberi tumpuan kpd sesuatu perkara
  17. Seorang yg simple & stylish
  18. Sangat memahami/pendengar yg setia/open minded
  19. Cepat mengalah dgn adik-beradik
  20. Suka ketawa
  21. Perangai pelik sikit banding dgn adik-beradik lain
  22. Suka merepek
  23. Cepat sentap
  24. Suka buat hal sendiri
  25. Benci orang tu memang ada
  26. Seorang yg penyabar
  27. Ego tapi under control
  28. Boleh menyelesaikan masalah org lain walaupun masalah sendiri susah utk diselesaikan
  29. Sentiasa tersenyum & senang menangis
  30. Pantang dicabar & pantang ditegur



Ni serba sedikit yg dpt aku kongsikan dgn semua mengenai anak kedua...jgn cepat sgt nk judge kami...fahami diri kami dulu...
Kesempatan hanya dtg sekali, jika kedua kali ertinya anugerah...maknanyer anak kedua ni adalah anugerah...aku bangga dilahirkan sbg anak kedua walaupun terpaksa menempuh onak & duri kehidupan...anak kedua memang superbbbbb...!!!

20 February 2016 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment