twitter

Hari ni 29 Februari 2016 mungkin agak istimewa bagi sesetengah org tapi pd aku ia cuma tarikh biasa yg hanya muncul 4 tahun sekali...mungkin agak unik tapi keunikan itu tidak terjadi kepada diri aku...kebetulan saja aku nk update entry hari ni...secara kebetulan jugak la bulan ni dikatakan bulan cinta...bulan utk mereka yg berkasih syg...ooppsss...kita sebagai org islam adalah haram utk meraikannyer...cuma simboliknyer bulan Februari sering dikaitkan dgn cinta & kasih sayang...pada aku kalau nk bercinta & berkasih sayang tak perlu tunggu bulan Februari...rasa itu boleh dizahirkan setiap hari...itu lebih bermakna jika perlu tunggu bulan kedua setiap tahun...


Kena dgn bulan Februari berkait pulak dgn tajuk entry kali ni...tanpa di sengaja aku pinjam juga tajuk ni dari sebuah drama rantaian terbitan TV3 setiap jam 6.58petang hari Jumaat hingga Ahad...kalau tak silap dah nk habis dh citer tu...minggu ni last episode...
Aku memang follow dari episode pertama drama Inikah Cinta...asal boleh pd mulanyer...tak sangka pulak aku jadi pengikut tegar...menonton setiap episode citer ni sering mengamit memori lama aku...jalan citernyer hampir sama...lokasinyer juga hampir serupa...cuma pengakhirannyer saja tak serupa...org selalu kata jalan citer dlm drama tidaklah seindah realitinyer...kita boleh bermimpi tapi hakikatnyer tidak akan sama...
Mungkin ramai yg tidak mengetahui kisah lama aku ni...hanya dgn yg terdekat saja aku kongsikan..tu pun aku tak pasti mereka ingat lagi ke tidak ceriter aku ni...hahahahaha...actually aku ni agak berahsia...bukan mudah nk berkongsi kisah hati aku pd semua org...tapi kali ni aku bersedia utk berkongsi dgn semua...memoir lama...terlalu lama dh aku simpan...biar la abadi dlm blog aku ni...mungkin anak cucu cicit aku boleh baca nanti...tu pun kalau blog ni wujud lagi...maklum la perubahan IT ni terlalu pantas...hari ni apps ni ada, esok lusa dah diganti dgn yg lain pulak...tapi aku harap blog ni akan kekal sampai bila2...selagi mampu, aku akan sentiasa update blog aku ni...
Masih jelas lg diingatan aku bagaimana kami dipertemukan...semuanyer berlaku secara tidak sengaja...tahun 2005 adalah tahun pertama kami berkenalan...bermula dgn kisah 'kerusi kosong' & dari situ kami terus rapat...pada asalnyer aku tak pernah memikirkan hubungan melebihi erti 'sahabat' tapi dari hari ke hari ternyata perasaan itu semakin berubah...ok la berbalik dgn kisah 'kerusi kosong' tadi...actually aku selalu lambat masuk ke kelas & setiap kali aku masuk ke kelas mesti tempat dh penuh..terpaksa la aku melilau menyelit cari tempat kosong...1 hari kebetulan sebelah 'Dia' ada kekosongan & aku mintak izin utk duduk kat situ...aku tak pernah mengenali dia walaupun sebenarnyer kebanyakan kelas kami adalah sama...kelakarkan...hahahaha...sejak dari hari tu aku meminta tolong pd 'Dia' utk menjaga tempat utk aku setiap kali kelas & 'Dia' tak pernah terlepas utk mengosongkan tempat duduk disebelah utk aku...aku berterima kasih sgt dgn pertolongan 'Dia'...kami menjadi semakin rapat dr hari ke hari...aku mula mengenali 'Dia'...
Dari menjaga tempat utk aku, kami mula berkerjasama utk aktiviti kumpulan...terus terang aku cakap masa mula2 kenal aku cuma anggap sbg sorg sahabat tapi aku tetap memuji kecantikan diri & hati 'Dia'...tanpa selindung...'Dia' sgt baik & sorg yg caring...terlalu ambik berat dgn org2 sekeliling 'Dia'...tu yg membuatkan aku senang & happy setiap kali bersama dgn 'Dia'...org kata kalau dlm berkawan kalau tak gaduh memang tak sahkan...1 day kami bergaduh tak sangka pulak perkara yg aku anggap gurauan usikan tapi 'Dia' anggap serius...pergghhh...separuh nyawa nk pujuk...tak tido malam aku pujuk...esok ke kelas pagi aku tunggu seperti biasa & aku tetap pastikan kerusi sebelah aku kosong...lama aku tunggu...ingatkan 'Dia' tak masuk kelas...sebelum kelas bermula 'Dia' muncul dr belakang & duduk sebelah aku...aahhhhhh lega sgt hati aku...aku tegur say sorry & janji tak buat lagi mcm tu...'Dia' tersenyum....fuhhhhhhh...seyes mmg lega sgttttttt....rasa batu berat yg dok terhempap hati aku pecah berderai menjadi spt pasir halus...hahahahaha...start dari hari tu aku memang tak berani nk bergurau kasar dgn 'Dia'...takot dia merajuk lagi...hehehehehe...
Lagi 1 yg aku perasan pasal diri 'Dia', sgt motivasi, tegas, sensitif, baik tutur kata & manja...tu yg pasti...mungkin sbb anak bongsu...sejak mengenali 'Dia' aku boleh rasa 'Dia' la yg banyak bagi semangat & galakan di saat aku rasa tak mampu nk teruskan pembelajaran...'Dia' umpama tiang seri yg menyokong aku...'Dia' sentiasa ada bila aku perlukan...the best part 'Dia' la jam loceng aku setiap pagi...kejutkan aku utk ke kelas...hahahahaha...tu la kenangan yg aku tak boleh lupa sampai sekarang...
Semakin hari semakin berubah rasa dlm hati aku...rasa sayang...tapi aku tak berani nk luahkan secara berdepan...aku pendam saja tapi dr segi perlakuan aku tetap bersama 'Dia' tak kira masa...masih segar lagi dlm ingatan aku 1st time berjalan dgn 'Dia' mengelilingi tasik...malam tu berjalan ke bazar mall...tak sangka...dh mcm org bercouple tp hakikatnyer berkawan..hahahaha...esoknyer aku dpt baju...hadiah dari 'Dia'...no wonder la dia beria2 sgt ajak p mall...ada udang sebalik mee rupanyer...hahahahaha...btw baju tu aku masih simpan hingga ke hari ni...walaupun dh agak buruk tapi value sentimentalnyer sgt tinggi pd aku...huhuhuhuhu...
Keakraban kami sering menjadi pertanyaan pada teman2 yg lain...tapi tak tahu nk bg jawapan apa...lastnyer kami senyum je la...biar la mereka tafsir sendiri hubungan kami ni...tapi seyes nmpk mcm pasangan couple...hahahahaaha...hari demi hari bulan bertukar bulan hubungan tu semakin erat & dlm hati aku mula timbul rasa syg teramat sgt...rasa rindu bila berjauhan...tapi aku tetap tak berani nk luahkannyer...tak gentlemen kan...hahahahaha...bukan apa, aku takot direject...part tu yg aku tak boleh nk terima...lebih baik aku simpan je dlm hati...asalkan 'Dia' ada di sisi aku...huhuhuhuhu...pernah sekali kami celebrate birthday 'Dia' dlm hutan ketika camping...semua tu kebetulan...sebenarnyer celebrate kawan2 yg lain...time tu aku malas nk ambik port sgt sbb aku dh ready nk send msg tepat jam 12.01am...tak sangka pulak tengah2 ramai tu 'Dia' panggil aku utk celebrate sekali & apa yg aku dapat ialah secalit krim di pipi aku...hahahaha...seyes aku tak jangka 'Dia' akan buat mcm tu kat aku...malam tu 'Dia' msg minta pinjamkan sweater sbb terlupa nk bawa...maklum la camping dlm hutan confirm sejuk...so aku pun bagi sweater aku...& aku terus membuta dlm khemah dgn menahan kesejukan...hahahaha...
Tahun berganti tahun, 2 tahun mengenali 'Dia' & 1 malam dtg kekuatan dlm diri aku utk berterus terang pasal perasaan aku...hanya melalui phone, pd mulanyer agak berdebar2 jugak tapi aku nekad...aku bgtau yg aku syg 'Dia'...lega sgt bila dh luah....hehehehehe...tapi malam tu aku belum dpt jawapan dr 'Dia'...tunggu..???..ya aku kene tunggu emel dr 'Dia'...dulu kami mana nak ada aplikasi canggih mcm hari ni...huhuhu..tak lama pn aku tunggu...esok tengok emel dh masuk...berdebar2 aku nk baca emel dr 'Dia'...
Ok la aku ringkaskan emel yg sampai kat aku...pertama sekali 'Dia' mintak maaf kat aku...'Dia' tak menyalahkan aku kerana menyimpan perasaan terhadap 'Dia'...kemudian 'Dia' tanya aku soalan...Apakah aku betol2 faham perbezaan erti suka, sayang & cinta..???..Pernahkah aku bertanya pd diri sendiri tentang perasaan aku yg sebenar2nyer..???..Adakah aku benar2 memahami & mengenali 'Dia'..???..Benarkah 'Dia' pilihan hati aku..???..
'Dia' amat menyayangi diri aku tapi sebagai seorang sahabat...'Dia' tidak mahu kehilangan aku sebagai seorang sahabat...'Dia' tak mahu melihat aku kecewa & sedih hati jika memilih 'Dia'...kisah lama 'Dia' banyak mengajar 'Dia' utk lebih berhati2...'Dia' pernah kecewa & menangis kerana sering dipermainkan...'Dia' belajar utk menjadi lebih kuat & fokus pada study sebelum memikirkan soal cinta...tambah pulak perbezaan agama membuatkan 'Dia' nekad utk berpegang dgn agama asal kerana sudah sebati dalam diri...
Namun 'Dia' tidak menolak jika terjadi sesuatu antara kami...'Dia' yakin akan bahagia jika bersama kerana 'Dia' amat mengenali diri aku...'Dia' senang ketika bersama2 aku...akhir emel, 'Dia' mahu kami bersama2 berjaya dlm stdy...'Dia' jugak minta aku utk tidak mengelakkan diri daripada 'Dia' & kekal bersahabat selamanyer....hhhmmm....agak2 apa yg aku rasa ketika membaca emel dr 'Dia'..???..
Berat hati...sedih...agak kecewa...tapi aku sedar diri & terima hakikat...sejak dari hari aku menerima emel tu aku tak pasti sama ada mampu @ tak utk berdepan dgn 'Dia'...
Terus terang aku cakap memang aku ada cuba utk mengelak dr berjumpa tapi tak boleh...memang tak dapat dielakkan...kebanyakan kelas kami adalah sama....hhhhmmm...demi sayangkan persahabatan kami, aku belajar utk terima hakikat...aku try buat mcm biasa walaupun nampak janggal sgt...
Kini dh 11 tahun berlalu...'Dia' pun dh bebahagia dgn keluarga barunyer...tapi aku tetap mcm ni...rasa sayang itu tak pernah berubah walaupun sedikit...masih tersemat rapi dlm hati aku...gilakan...hahahaha...tapi itu la hakikatnyer...kami masih berkawan rapat hingga ke hari ini...pada aku walaupun apa terjadi 'Dia' la cinta pertama aku yg tak mungkin aku lupakan...mungkin ini takdir utk aku...aku tak pasti sama ada ini kisah cinta agung @ kisah dongeng...huhuhuhu...tapi yg pasti inilah kisah yg aku simpan dlm hati aku selama ini...


Ku masih ingat saat-saat yang indah
Ku masih rasai kau ada di sisi
Walaupun kau sudah tiada
Kenapa ku merinduimu

Sebab hati ada simpan cinta lalu
Setiap penjuru tersimpan memori
Setiap gerakku terdengar suaramu
Sebagaimana ku kata ku masih perlukan dia
Untukku terus jalani masa ini

Sampai disini saja coretan cinta aku...maaf jika kisah lama ini menganggu sesiapa yg membacanyer...sekadar perkongsian secebis kenangan...kalau di panjang kan usia kita jumpa lagi 4 tahun dari hari ini iaitu 29 Februari 2020...wasalam...
29 February 2016 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum...hai...hai..hai semua yg masih setia view page & baca blog aku yg tak seberapa ni...tq so much yg support aku...cewahhh mcm artist menang award pulak dh...kahkahkah...
Hari ni nk update 1 lagi citer pasal larian...harap tak jemu...saja nk share kemeriahan majlis...run kali ni dekat je...masih dlm negeri sendiri tapi bersempadan dgn Penang & Kedah iaitu Parit Buntar...ke utara kita kali ni...heheeehehe..


Actually tak mudah sebenarnyer nk ke tempat larian ni...sehari sebelum acara aku dh ke sana nk tengok jalan & collect race kit aku...seyes jauh ke hujung kampung...aku ingat dekat je...sampai 2kali aku terpaksa berhenti bertanya org...keluar je tol parit buntar jalan terus ke pekan parit buntar...lalu kampung kiri kanan sawah padi, lalu pekan kecik titi serong sampai la ke penghujung ada 1 lagi pekan kecik Tanjung Piandang...memang kecik je pekan tu...mcm perkampungan nelayan pn ada aku tengok...agak penat jugak la drive jauh2 ni...esknyer aku kene bangun awal then lari pulak...tapi tak apa demi minat...aku sanggup je...hehehehe..



Run kali ni aku tak keseorangan sbb ada teman2 seperjuangan dr penang yg turut sama serta...tak la boring sgt aku sorg2...semua ambik jarak yg sama cuma sorg ja yg ambik jarak jauh 12km...yg tu mmg wanita gegeh...hahahaha...pelepasan yg agak lambat bg kategori kami...mungkin sbb terlalu ramai utk kategori yg lagi 1 tu...lg 1, mungkin keadaan kawasan yg kecik, so utk memastikan lalulintas terkawal pn terpaksa ambik masa...dlm pukul 7.10am kami dilepaskan beramai2...mula2 kami berlari sama tapi tak sampai 0.5km semua dh hilang...hahahahaha...aku pun apa lagi lari mcm biasa...mula dgn baik...lari...lari...lari & lari...



Sampai 1 tahap kaki aku espcially bahagian tulang keting aku sakit...adoiiii...maybe effect dr aktiviti jongging aku yg non-stop...huhuhuhuhu....nak tak nak aku bertahan jugak...dlm hati aku harap sgt aku boleh habiskan larian...masa larian di tepi pantai kaki aku mula semakin sakit...aku stop lari & berjalan...aku tarik nafas dlm2...perlahan2 aku jalan...aku tak nak stop dr bergerak sbb kalau aku stop confirm2 aku tak capai target masa aku...reda rasa sakit aku mula berlari semula...time lari tu Tuhan je la yg tahu mcmna aku menahan rasa sakit kat tulang keting tu...huhuhu...



View utk larian kali ni seyes sgt cantik...permulaan di pekan tanjung piandang terus ke tepi pantai yg dipanggil ban pecah...mmg cantik permandangan laut...angin sepoi2 bahasa menghembus...tak la terasa sgt panas...kemudian lari pulak tepi bendang kering...nyamannyer udara...sejuk dilindungi pokok2...masuk pulak kampung penduduk...memang larian kali ni best...berbalik dgn larian aku tadi, kaki aku memang tak boleh buat apa...mmg akan sakit sampai ke penamat...so apa yg aku buat, aku berjalan sikit2...kemudian berlari perlahan2...janji habis je larian...tambah pulak time yg aku set masih dlm lingkungan target aku...so aku tak perlu rush sgt...



300meter terakhir, dgn sisa semangat yg ada aku gagahkan jugak berlari sampai ke penamat walaupun kaki aku dh mula kebas...huhuhuhu...tapi bila sampai je garisan penamat & dikalungkan medal seyes memang tersenyum lebar aku...tambah bangga time 00:37:48:44sc merupakan catatan terbaik aku tahun ni...target aku utk next larian nak buat bawah 30minit utk 5km...harap2 aku boleh capai...



Sementara menunggu geng lain sampai aku rehat seketika membasahkan tekak & makan sebiji epal...hhmmmm...ni je yg aku tak puas hati...sepatutnyer penganjur bagi la roti utk pengalas perut...lapar kot...perut aku penuh dgn air je...huhuhu....




Bila dh berkumpul semua, time utk bergambar...ni yg best, lari tak seberapa tapi picture berlambak2...kahkahkah...biasa la buat kenangan...bukan selalu pun dapat mcm ni...overall larian kali ni agak berjaya utk kali pertama...parking agak terhad mungkin sbb pekan kecik...toilet perlu disediakan dgn banyak...sepatutnyer perlu ada rescue yg berjaga sepanjang larian...apa yg aku nmpk cuma crew petunjuk arah je yg bertugas...kalau ada emergency mesti susah...yg lain2 aku puas hati...harap tahun depan ada lagi larian ni...boleh join lagi...hehehehe..
Orite, sampai sini saja utk marathon kat Tanjung Piandang, Parit Buntar...sehingga ketemu lagi di lain entry..pssttt...next week cheq turun aloq setaq pulak...tungguuuu....!!!..ok chaloo...adios...berambuss...






28 February 2016 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...rasa bosan pulak duduk kat rumah ta buat apa2 ni...tengah2 duk lepak mereput atas katil terlintas idea nak tulis pasal anak kedua ni...tak ada niat lain pun saja nak kongsi dgn yg lain perangai anak no 2 ni...aku pasti banyak dh blog yg dh up pasal citer ni & ramai jugak yg dh muak pasal citer ni...terpulang la nk baca ke tak aku cuma menulis dari hati...sekadar mengisi masa terluang...


Memandangkan aku ni anak yg kedua so apa yg tertulis kat entry ni adalah benar2 belaka bukan rekaan semata2...hahahaha...pada yg karakter @ perangai yg sama dgn aku, kita geng....hehehehe..
Seingat aku dari zaman sekolah org dh kata perkara ni kat aku...anak manja...aku pun tak tahu la tang mana yg manjanyer...setiap kali bila org melihat karakter aku mereka pasti mengatakan aku anak manja iaitu anak bongsu...sampai la aku dh keje ni org tetap kata benda yg sama...sampaikan semua org kat office layan aku mcm anak bongsu...hahahaha...hakikatnyer aku bukan manja bukan anak bongsu...cuma cara pembawakan diri aku yg selalu tersenyum & ceria membuatkan semua org menyenangi diri aku...nak cakap sikit, kami yg lahir sebagai anak kedua bukan anak manja tapi anak yg pandai berdikari...kami tak suka nk menyusahkan org lain...tu adalah fakta yg sebenarnyer...
Selain tu, anak no 2 ni sorg yg sensitif...sgt sensitif dgn hal2 sekeliling...jaga2 la dgn percakapan anda semua...once hati dia terguris dgn kata2 anda, dia akan ingat sampai bila2...kami tak akan beritahu apa yg kami rasa sbb kami lebih suka pendam dlm hati tapi jgn melampau sgt sbb jika kata2 itu terlalu tajam, hal ni akan jadi dendam tak sudah...aku sendiri pernah melaluinyer...kata2 penghinaan, kutukan, cacian, kejian yg aku terima dari aku kecik sampai la aku dh besar ni aku masih ingat sampai skg...mungkin ada yg perlu aku balas & ada yg hanya aku pendam...untuk melupakannyer mungkin tidak sama sekali...
Luaran nampak happy tapi dlm hati hanya Tuhan je yg tahu...kalau ke mana pun memang aku akan nmpk happy...jarang la nk tunjuk yg aku tak happy @ ada masalah...kalau org lain selesa meluahkan rasa tak happy dgn family @ kawan2 tapi aku lebih senang berdiam diri...pura2 happy depan semua org...nampak tak yg anak no 2 ni pandai berlakon..???..walaupun suka berjimba dgn kawan2 tapi kadang2 aku suka bersendirian...aku tak suka nk jumpa siapa2 pun...dgn berkurung dlm bilik @ keluar ke mana saja berseorgan buat diri aku berasa tenang...mungkin ada masa2nyer aku perlukan seseorg yg btol2 memahami aku utk mendengar segala luahan yg terbuku...cukup sekadar mendengar sebagai tanda sokongan...
Orang kata aku ni garang...hhhmmm...betol ke??...mungkin garang bertempat kot...kalau dulu aku cukup marah kalau apa yg aku ajar kat member2 sekolah tapi asyik tanya sampai 2,3 kali kat aku...pada aku ajar sekali dh cukup utk faham sendiri...tak perlu la nk tanya banyak kali...aku mengaku dulu mungkin aku agak cepat marah...tapi marah aku bersebab bukan saja2 nk marah tak tentu pasal...ingat aku giler ke nak marah merata2...aku cepat marah tapi cepat cool...tapi jgn bg aku marah melampau...siap la...kalau siapa yg kenal aku, mereka akan tahu aku jenis yg tak reti nk marah org...
Berbakat..????...hhhmmmm bakat apa ek..??...yg aku tau cuma 1 je...aku suka melukis...sejak aku kenal kertas & pensel color, sejak tu la aku suka melukis...bukan nk bangga diri tapi kebenaranyer ramai yg memuji hasil kerja aku...mungkin ni la bakat yg aku ada...nk suruh menyanyi mungkin tidak...hahahaha...
Aku ni jenis pemalu...seyes kalau org yg baru kenal mmg aku kurang bercakap...org msti ingat sombong sbb sepatah yg org tanya sepatah la yg aku jawab...tapi kalau dh lama2 kenal & aku mula selesa baru la keluar perangai giler2 tu...mmg jenis sporting & lawak...anak kedua ni dh mcm joker...penghibur hati org lain...kdg2 org pun tak terlayan perangai anak no 2 ni....
Seorang yg degil...yer aku sgt degil & keras kepala...aku akan pertahankan apa yg aku rasa betol...aku akan usaha sampai aku dpt apa yg aku nak...biar la org cakap mcmne pun kalau dh itu yg aku nak memang tak boleh halang...jangan la nak bagi seribu alasan utk halang kehendak aku tu...walau susah mcmna pun aku akan usaha sehingga berjaya...tu hakikat yg tak boleh dinafikan...
Aku ni jenis tak suka tempat yg kotor @ selerak...kalau boleh biar la kemas, bersih & teratur sbb senang utk aku buat keje...pantang aku kalau tengok tempat bersepah...kalau datang rajin aku tu memang habis aku kemas semua sampai bersih....tapi 1 je masalah aku...bila dtg mood malas aku sampah depan atas meja pun boleh tolak ketepi dulu...hahahahaha...
Fakta yg ni aku tak pasti...tak sure sgt betol ke tak....tapi mostly cakap benda yg sama...sapa yg lahir sebagai anak kedua dlm keluarganyer adalah seorang yg cantik/handsome & cute/comel...hakikat hidup...hahahahaha....
Actually banyak lagi tapi sebahagianyer aku share dlm bentuk point...ni semua berdasarkan diri aku & juga analisis dari individu lain...just go through ok...



  1. Penyayang
  2. Kuat cemburu
  3. Dekat rumah senyap tapi bila di luar banyak cakap
  4. Selalu fikir dia yg betul sbb semua yg dia fikir memang betol yg mampu membetolkan apa yg tak betol
  5. Daya firasat yg tinggi
  6. Lebih banyak luangkan masa dgn kawan2 berbanding dgn family
  7. Tidak suka mengungkit
  8. Pemurah/tak kedekut
  9. Kadang2 sgt mengambil berat dgn org2 sekeliling
  10. Seorang yg bertanggungjawab/ baik hati
  11. Nampak seperti kebudak-budakan
  12. Seorang yg setia 
  13. Bijak
  14. Sangat licik
  15. Berpengetahuan/banyak idea
  16. Fokus yg tinggi/sentiasa memberi tumpuan kpd sesuatu perkara
  17. Seorang yg simple & stylish
  18. Sangat memahami/pendengar yg setia/open minded
  19. Cepat mengalah dgn adik-beradik
  20. Suka ketawa
  21. Perangai pelik sikit banding dgn adik-beradik lain
  22. Suka merepek
  23. Cepat sentap
  24. Suka buat hal sendiri
  25. Benci orang tu memang ada
  26. Seorang yg penyabar
  27. Ego tapi under control
  28. Boleh menyelesaikan masalah org lain walaupun masalah sendiri susah utk diselesaikan
  29. Sentiasa tersenyum & senang menangis
  30. Pantang dicabar & pantang ditegur



Ni serba sedikit yg dpt aku kongsikan dgn semua mengenai anak kedua...jgn cepat sgt nk judge kami...fahami diri kami dulu...
Kesempatan hanya dtg sekali, jika kedua kali ertinya anugerah...maknanyer anak kedua ni adalah anugerah...aku bangga dilahirkan sbg anak kedua walaupun terpaksa menempuh onak & duri kehidupan...anak kedua memang superbbbbb...!!!

20 February 2016 | 0 KoMeN |
Haiiii...update lg hari ni...masa tengah ada better aku update blog...kalau asyik bertangguh banyak pulak nk update nanti...entry kali ni tentang run dgn zombie 30 January lepas...tengok tarikh run...dh dekat sebulankan....kalau tangguh lg mmg berlambak entry nk update...hahahaha...
Run ni dekat je...buat kat sekitar Lost World of Tambun Ipoh...lokasi asal di Stadium Perak tapi diubah ke area Tambun pulak...larian ni anjuran badan NGO dgn IJN utk mengutip dana bg membantu para pesakit di IJN...aku sbg salah sorg duta kecik IJN kene la bg support...


Aku paling teruja dgn larian ni sbb 1st time nk lari malam...sebelum ni semua event diadakan awal pagi tapi kali ni agak berbeza sikit ditambah pulak akan ada zombie2 yg menunggu di sepanjang laluan nanti...tak sabar pulak aku nk tengok mana la rupa zombie tu...adakah mcm zombie kg pisang..???...hahahahaha...
peserta kali ni memang ramai sekitar 2000 org...kebanyakan budak2 muda sekolah...setiba aku kat parking memang dh ramai org...parking pun penuh...semua tengah tunggu utk dilepaskan....tapi sebelum tu diadakan upacara penyampaian cek kepada wakil dr IJN...


Berpeluh jugak menunggu utk dilepaskan...seyes memang malam tu agak panas...angin agak kurang ditambah pulak dgn ribuan org berkumpul kat tempat yg sempit tu...lebih kurang pukul 8 malam semua peserta dilepaskan...part ni mmg aku tak puas hati sbb pinti gerbangnyer mmg kecik giler...terpaksa la bergerak perlahan2...org yg dh melepasi pintu gerbang dh jauh ke depan,  yg aku terkedek2 baru nk lari...time lari pulak jalan keluar agak sempit, ramai pulak yg melenggang kangkung catwalk tengah2 jalan...seyes memang larian kali ni agak mencabar...aku tak tunggu lama, dpt je lepas pintu gerbang memeng terus lari...aku selit2, cilok2 peserta yg kebanyakannyer berjalan santai...

 

Best jugak larian malam ni...tak terlalu panas...so far aku masih mampu bertahan dgn larian aku...selain berlari di bahu jalan, kami terpaksa memasuki kawasan bangunan kedai & perumahan...sepanjang laluan tu ada saja zombie yg menganggu...tp sikit pun aku tak takot...zombie baru nk up...tak seram dik...hahahaaha...


Sampai 3km aku start pancit...hahahaha...apa lg, perlahankan larian start berjalan sambil ambik nyawa...nasib baik ada bawak air sekali...air kat water station pun aku sebat jugak...hahahaha..dh stabil sikit aku mulakan larian semula...bila semput dtg balik, aku berjalan pulak...tapi dh nk sampai penamat aku tak berjalan dh...memang strugle sampai habis...terus dpt medal...hehehehe...agak terkejut jugak sbb catatan masa aku agak baik malam ni...40minit utk 5km...lepas ni nak target 30minit pulak...org lain boleh kenapa aku tak boleh kan...


Lepas rehat sekejap, aku ke booth kesihatan utk buat checkup...aku check bmi, jantung & gula dlm darah...semua ok cuma kadar gula dlm darah agak tinggi...kalau tak kawal boleh kene kencing manis tapi aku rasa tu bukan sbb aku selalu makan benda2 manis tapi sebab sepanjang larian aku memang minum 100plus utk energy...confirm2 kandungan gula aku tinggi...hehehehe..


Habis check kesihatan, aku bergambar sikit utk kenangan...then terus balik...nak keluar dr kawasan tu pun ambik masa dkat setengah jam...sesak org nk keluar...huhuhu...btw ni la rupa medal kali ni...agak unik  & rare banding dgn medal yg pernah aku dpt sebelum ni...
lepas ni ada 2 lg marathon yg dh register...tak sabar sehhh...semakin menghampiri target tahun ni...hehehe...



14 February 2016 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...salam tahun baru sekali lagi...lama dh aku tak update blog aku ni...mungkin terlalu busy dgn kerja buat aku rasa malas nk taip di sini...tapi aku tak pernah sesekali nk stop dr menulis di blog ni walaupun ada beberapa problem dgn blog aku ni terutamanyer dgn list follower aku...ke mana tah hilangnyer...sedih betol...huhuhu...
ok la malam ni nk update citer yg dh lapuk di telan bulan...hahahahahah...1 January 2016, aku mulakan dgn larian marathon 10km KL New Year Run 2016 di Dataran Merdeka...ni la marathon pertama utk tahun ni & ni la jugak menjadi pembuka laluan utk aku terus kejar misi aku utk join seberapa banyak marathon yg boleh...


Sehari sebelum hari larian aku dh sampai KL...aku pilih menginap di hotel berhampiran dgn pasar seni...senang sikit utk aku ke dataran pagi2 buta tu...tak payah nk menapak jauh sgt...terima kasih kat member yg tolong carikan hotel...malam kat kl, tak ada yg bestnyer....aku tak teruja sgt nk berjimba...kalau org lain mungkin akan berhimpun ramai2 utk emnyambut kedatangan tahun baru tapi aku hanya terperuk dlm bilik...prepare apa yg patut utk larian esoknyer...yg penting tido kene cukup...


Esoknyer, seawal 6.30pagi aku dh bersiap sedia utk ke dataran...seperti biasa acara pertama mesti senamrobik...aku duk tepi je...warm up sendiri...malas nak beria sgt berzumba dlm hujan renyai2 pagi tu...larian kali ni aku tak keseorangan...ada member turut sama join, kak watie & member dia...ada la geng cuma beza aku pilih 10km & mereka pilih 5km coz penat malam sebelumnyer pulun 5km kat damansara...gegeh sgt kan dorg tu...hahaha...


Agak ramai jugak penyertaan kali ni...memang sesak sgt....start larian dlm pukul 7 pagi...mcm biasa la aku, mula dgn slow, makin lama makin naik speed & mcm biasa jugak la sampai 3km pertama dh mula pancit...terpaksa la slowkan larian...nasib baik la kali ni aku bawak air, so tak la kehausan sgt...laluan kali ni tak mana2 jalan pn aku tak tau...biasa la kl, bukan aku tau sgt jln2 kat sini walaupun dulu pernah memegang status warga kl...aku buta jalan...hahahaha...aku pun lari, lari & terus berlari...pintas, pintas & memintas peserta lain...cuma larian aku tak la sehebat otai2 marathon...yg tu memang dh kedepan dr awal lg...mmg dh tak nampak langsung kat mata...berdesup je...hehehehe..


Bawah 2jam catatan masa aku...masih maintain lagi...aku harap aku dpt catatkan masa yg lebih baik dr ni...apa2 pun aku puas hati dgn catatan masa kali ni...yg aku tak puas hatinyer, bila nk ambik medal, kene beratur panjang...adoiiiiii...memang tak sistematik langsung pengurusan kali ni...dh la tu, nk ambik sijil pulak kene beratur lain...sgt menyusahkan...huhuhuhu...lepas duduk melepaskan lelah kejap, time utk bergambar...tengok sendiri la picture2 kat bawah ni...muka2 penat berlari...tapi mash blh tersenyum...bangga dpt habiskan larian...yeayyyyyy...!!!..







Ni la ceriter utk pembukaan tahun baru...dah tak baru sgt citer ni...hahaha...apa2 pun thanx pd yg masih singgah @ view blog aku ni...tunggu next entry pulak...larian bersama zombie...matreial dh ada..tunggu nk update je...

#budiygbaikdikenangjuga

muaciked...syg ketat2 semua...hahahaha..

12 February 2016 | 0 KoMeN |