twitter

BoLaT KeCiK...BoLaT KeCiK...
BoLaT La BeSaR...
SaYaNG BoLaT...SaYaNG BoLaT...
SaYaNG aNeeSa...



memperkenalkan 2nd princess dlm family aku....Aneesa Nur Inarah...



nama panggilan @ nama manja ialah Bobolat...sebab apa Bobolat..???...sebab pipi dia yg tembam tu...bulat semacam...melekat la nama Bobolat...hahahaaha...baru masuk 3 bulan...



BoLaT KeCiK...BoLaT KeCiK...
BoLaT La BeSaR...
SaYaNG BoLaT...SaYaNG BoLaT...
SaYaNG aNeeSa...
28 December 2015 | 2 KoMeN |
Asslamualaikum...ketemu lg dgn entry baru..citer dh lapuk..hahahaha...busy la...nak2 dh penghujung tahun ni...lg stress...serious stress...nape stress..??...nanti aku citr lain...hari ni nk update citer happy sikit...aku rasa ni la moment paling best utk tahun ni...bukan senang nk berkumpul mcm ni...tu pn tak semua ada..huhuhuhu...mini reunion ni berlangsung pd 5 & 6 Disember lepas...after 8 tahun akhirnya kami berjumpa kembali...terubat rindu yg membuku...terungkap kembali kenangan bersama2...hehehehe...



idea utk buat reunion ni dh lama kami discuss tapi setiap kali dh decide tarikh & tempat reunion mesti ada halangan...mesti ada je benda yg menyebabkan rancangan kami terpaksa di batalkan last minit...sampaikan 1 tahap kami semua rasa giveup nk arrange reunion lg...tapi sebabkan rasa rindu sgt nk berjumpa & lepak mcm dulu2 kami sekali lg try arrange reunion utk tahun ni...pd asalnyer semua dh setuju tapi last minit 2 org terpaksa tarik diri atas sebab urusan kerja...hhhmmmm...nk cancel rasanyer mcm tak sanggup dh..last sekali kami teruskan rancangan ni...



urusan homestay member aku uruskan...dia dh booking baik punyer homestay...terletak kat area shah alam...menara u berdekatan dgn stadium shah alam, tesco & coming soon aeon jusco...memang terbaik la lokasi dia...rumahnyer pulak tingkat paling atas sekali...tingkat 26, sayup2 je tengok kat balkoni...apartment ni memang cantik siap ada gym & kolam renang...best giler...homestay kami pulak sgt kemas bersih & harga pn berpatutan...puas hati sgt2...credit to my fren...



aku gerak dr ipoh dlm pukul 12pm...2 org kawan aku dr johor tp geraknyer asing2...sorg gerak pagi, sorg gerak tengahari...sorg lg kawan kami dr ipoh tp gerak petang sikit sebab dia ada keje...masing2 bawak kete sendiri...kelas ko jah...parking dh la terhad...hahahaha...2 org kawan dr johor sampai dulu, kemudian baru aku sampai...sampai je, rehat2 kejap kami p makan kat cafe bawah...hujan lebat pulak petang ni...huhuhu...nk citer sikit makan kat cafe ni..nama kedai cafe kak wok...hidangan lauk campur...apa yg peliknyer kat sini system order dia...aku pun pening..order kat kaunter terus bayar...lepas tu aku kene p ke kaunter makanan utk ambik hidangan yg aku pesan...ingtkan bila dh ke kaunter tu tak payah la bagitau nk makan apa...aku ingat kaunter bayaran dh bagitau kat situ..rupa2nyer aku kene bagitau sekali lg apa yg aku order...lepas ambik nasi aku kene pulak ke kaunter air...sekali lg aku kene bagitau air yg aku order...aduyaiiiiiii....pening aku dgn system kedai ni...terabur & menyusahkan customer...nasib baik la nasi dia sedap...kalau tak aku viralkan kat media sosial...hahahaha...sambil makan sambil menyembang...mcm biasa la kalau dh lama tak jumpa...ada je benda kelakar yg terungkit...kami kalau gelak memang tak ingat dunia....1 kedai bergaung dgn gelak kami...hahahaha...lepas tu sambung pulak kat rumah sambil tunggu member lg sorg...



nasib baik la rumah kami tingkat paling atas...memang riuh...tambah kecoh bila sorg lg sampai petang tu...tapi yg paling banyak kene member yg dtg lambat tu la...hahahaha...lepas siap2, kami gerak ke nilai negeri sembilan...nak makan kat pilot cafe...aku dh update pasal cafe ni last entry...so tak payah la aku update lg kat sini...lepas makan kami balik semula ke shah alam utk ke I-cty...yg jd mangsa driver ialah member yg dtg lambat tu la...hahahaha...kesian kene buli dgn kami...



actually kami tak tau sgt jalan ke I-city tu tapi nasib la member sorg tu guna wave...akhirnyer sampai jugak...pergghhhhhhh...sesak gilerrrr...aku heran betol la org2 sekitar ni tak jemu ke nk dtg kat sini...adoiii....berpusing2 jugak la kami nk cari parking...nasib la member sorg ni cekap drive....kalau nk harap aku memang tak la...hahahaha...sesampai di I-city, kami jalan2 keliling dulu...tengok2 pa yg menarik sgt I-city ni...1st time aku sampai kat sini...memang cantik...memang luas...memang sesak...



semua tempat berbayar...nak masuk kene bayar tak kurang dr rm15 sorg...tu diaaaa....mahal nak mamposss...mcmne la kalau yg ada anak ramai...mau bocor poket...last sekali kami decide nk masuk museum 3d je...harga per entry rm15 sorg...cdg nk masuk museum lilin dgn rumah salji tu tapi bila fikir balik mcm tak berbaloi je sbb org terlalu ramai, so kami cancel je la...maybe next time kot...ingat nk lepak kat taman yg ada pokok2 cahaya tu...laaaaa tu pun kene bayar...dulu free...adoiiii...memang makan duit betol I-city ni...lastnyer kami decide balik je la...lepak kat umah sambil2 sembang lg bagus...lg pn kami semua kepenatan...seharian memandu...kat umah mcm pontianak mengilai duk sembang sambil ketawa...hahahaha...lastnyer semua tertidur keletihan....mlm tu ada monster mana tah dtg...cari makan  kat umah kami...hahahahaah...


picture kami berempat...ni la kenangan selepas 8 tahun tak berjumpa...memang lepas rindu kat semua...lgpn yg sorg tu bakal menamatkan zaman bujang tak lama lg...time mcm ni la nk enjoy puas2 sebelum dia dirantai nnti...hahahahaha...Insha Allah next year kami cdg nak buat bujang gateway kat pulau pulak....sebelum member naik pelamin...hehehe..


ni la sahabat rapat yg aku ada...dgn mereka la aku berkongsi citer sedih gembira...gurau senda kutuk mengutuk..gaduh baik balik...semuanyer dgn mereka...kami dh mcm 1 family...lepas ni tah bila agaknyer dpt jumpa semuanyer...huhuhuu...yg tak ada dlm mini reunion kami hari tu 2 org yg bawah tu....dorg jeles kot dgn reunion kami tu...hahahaha...takpe2 nnti kita set lain...kali ni biar semua ada...
tq guys jd kan semua ni kenyataan...syg korg...rindu korg...semoga ukhwah yg terjalin antara kita kekal selamanyer...jumpa lg nanti...
chalooooo...!!!!..

25 December 2015 | 1 KoMeN |
Haiiiii....nmpk tak nada gembira kat situ..???..hahahaha...kali ni nk update sikit pasal impian aku yg tercapai last week...mengidam lama dh...hehehehe...tq kat kengkawan yg sudi tunaikan permintaan aku yg tak seberapa ni...syg korg ketat2...muaciked...!!!..
Pernah tak korg baca novel bertajuk Pilot Cafe hasil nukilan Ahadiat Akasya..???..@ pn filem Pilot Cafe yg diadaptasi dr novel tu..???..mesti ramai yg pernah baca @ menontonkan..???..nak tanya lg ni...pernah tak korg bayangkan yg restoran yg diusahakan oleh Ameer Reeza tu benar2 wujud..???..pernah tak..??..kalau pernah kita geng...hahahaha...aku selalu imagine yg cafe tu benar2 wujud & ternyata imaginasi aku tu jd reality...tadaaaaaa.....!!!!!...nmpk tak aku tengah berdiri depan Pilot Cafe...nampak tak..??..nampak tak..???...gedix sgt..hahahaha...



ada riak2 teruja & ceria di wajah aku...once kita masuk ke dlm mata pasti terpaku dgn decoration yg semuanya berkaitan dgn dunia penerbangan...dinding pun dilukis dgn gambar awan...nmpk real...ada picture semua jenis kapal terbang yg ada di dunia ni...tu kalau kita tengok atas & tepi, cuba tengok bawah...lantai dicat seperti landasan kapal terbang...kreatif sgt...



duduk dlm cafe kami di layan oleh 'pramugara' & 'pramugari' yg segak & cantik...memang betol2 ikut konsep airlines...semua kene smart...menu utama kat sini adalah western...lebih kurang je dgn tempat lain...tp ada 1 menu tu agak special berkaitan dgn Pilot Cafe..tak ingat pulak nama menu tu...huhuhu...jgn risau, harga kat sini sgt berpatutan...sama jugak mcm cafe2 lain...sambil2 duduk boleh la menebarkan mata anda ke sekeliling cafe ni...semua berkaitan dgn dunia di awan biru...



ni antara picture yg aku sempat snap...ada 1 sudut tu, ditempatkan band musician tp aku tak sure pukul bape ada live band sbb kami sampai awal...mungkin malam sikit baru ada live band ni...ada 1 almari tu ditempatkan koleksi kapal terbang mini serta peralatan pilot spt topi & batch2 pilot...terasa sgt mcm  cita2 aku dh jd kenyataan...hahahaha...



menurut sumber yg boleh dipercayai, owner Pilot Cafe ni ialah sorg pilot...cafe ni diusahakan bersama2 dgn 2 org anaknya yg turut bertugas sebagai pilot...disebabkan faktor tu la cafe ni dinamakan PILOT CAFE...pd aku yg giler minat sgt nk jd pramugara mmg teruja dpt ke sini...cafe ni sesuai utk semua espcially yg ada anak2 kecik...confirm dorg minat dgn decoration cafe ni...nampak smart & creative...tabik spring utk owner cafe ni...aku amat2 mengalakan anda semua utk dtg ke Pilot Cafe ni yg terletak di Nilai, Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan...tak susah pn nk cari cafe ni...guna GPS je...confirm jumpa...jgn lupa ambik picture kat cafe ni sbg kenang-kenangan...tak rugi pun...
TQ Pilot Cafe...

13 December 2015 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...malam ni nk update pasal marathon yg aku join last month, 29 Nov 2015 bersempena dgn hari Keputeraan Sultan Perak...mcm selalunya kalau hari keputeraan mesti cuti, so hari jumaat cuti...tapi lariannya hari ahad...hari jumaat kene ambik t-shirt & no bib kat Dewan Jublee Perak, depan MCKK...aku pergi dgn bertemankan member...mula2 aku cadang nk stay hotel sekitar Kuala Kangsar...senang tak payah nk bangun awal pagi sgt...tapi nak dijadikan ceriter semua hotel & resort fully booking...giler lahhhh...!!!!...dlm sejarah aku cari hotel semua full...hhhmmm...last sekali aku decide gerak awal pagi jugak la jawabnyer....huhuhuhu...


pagi ahad tu aku gerak dr rumah dlm pukul 4.30pg & sampai kat sana dlm pukul 5.30pg...spt yg dijangka org mula ramai...parking mula penuh, nasib baik aku sampai awal dapat la parking depan masjid...sementara nk tunggu subuh, aku breakfast dulu dlm kete...lepas solat baru aku get ready...pagi yg dingin, kesejukan...aku pulak mengantuk sebenarnyer...huhuhu..


istimewanya larian kali ni sbb Sultan, Permaisuri & anak2 turut serta memeriahkan acara pelepasan pd pagi tu...ramai giler...ada dlm 3000org turut serta larian kali ni...memang sesak jugak la tapi fun...dalam pukul 7pg peserta utk jarak 10km dilepaskan...mcm biasa la, bila penuh dgn pelari, ruang utk bergerak ke depan agak terhad...aku mula dgn berjalan & jogging biasa...nk menyelit pn susah...so aku ikut je rentak peserta lain...ada 1 ketika ruang2 mula terbuka luas, time tu la aku mula menyelinap2 mara ke depan...bila dh ke depan makin lama makin kurang peserta...so tak ada la berebut2 nk lari ke depan...


tumit aku sebenarnyer sakit...dh seminggu aku berharap sgt tumit aku baik tp malang sekali smpai hari larian tak jugak baik2...tawakal je la aku time tu...& mcm selalu terjadi bila aku join marathon, dada aku sesak...terpaksa la aku berhenti & berjalan...risau jugak kalau2 tumpang tak bernyawa aku...hahahaha...sepanjang larian, mmg enjoy view je la...suasana kampung, nyaman je...yg bestnyer sampai aku nk terbuang air kecil la...tahan punyer tahan hingga la aku tak tertahan...menumpang la aku toilet surau time berlari tu...hahahahaah...lega sgt lepas tu....


event kali ni mmg aku puji sgt2 sbb every 3km ada je water station..tak mcm setengah marathon setengah mati nk cari air...yg paling rare ialah air kelapa la dekat station last sekali...tapi aku tak ambik sbb takot termuntah...so aku tengok je la...hahahahaha...


setelah berhempas pulas akhirnyer aku sampai jugak ke garisan penamat...catatan masa not bad...puas hati la jugak..aku dapat godies, medal, breakfast...mcm2 dapat...memang berbaloi larian kali ni...cuma menyesal aku tak register larian 15km sbb dapat beg sukan...arrrgghhhhh...nyesal kawe...!!!!...


majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Permaisuri...aku sempat la jugak tengok2...saja ja stay kejap sbb nk balik mcm awal sgt...ada persembahan kawad dr TLDM & Polis Malaysia...




ni picture yg paling aku suka...bukan senang nk bergambar dgn Sultan & Permaisuri secara dekat.....ni la peluang yg aku dpt...siap bersalaman dgn Sultan...mmg kenangan utk penutup tahun 2015 la...sila abaikan muka Pak Jaga yg poyo tu...bajet sado sgt...badan kering lebih kurang aku je kot...hahahaha...




apa2 pun ni la larian penutup utk tahun 2015...tahun ni dgn cemerlangnya aku berjaya menamatkan sebanyak 4 larian marathon...syabas utk diri sendiri..next year aku dh susun strategi utk join marathon sebanyak mungkin...yeahhhh....!!!!..


10 December 2015 | 0 KoMeN |
Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un...
Tunku Laksamana Johor, Yang Amat Mulia Tunku Abdul Jalil ibni Sultan Ibrahim, telah mangkat pada 05 Disember 2015 jam 7.11 malam di Hospital Sultanah Aminah, Johor Baharu, Johor akibat kanser. Almarhum berusia 25 tahun diputerakan pada 05 Julai 1990 disahkan  menghidapi kanser hati tahap empat sejak Disember 2014  dan pernah menjalani pemindahan hati di sebuah hospital pakar di Guangzhou, China..Walau bagaimanapun penyakit Almarhum dilaporkan kembali menyerang sejak awal tahun ini..Almarhum merupakan anakanda keempat dari enam adik beradik dan putera kepada Sultan Johor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Duli Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah..



Istiadat siram jenazah dan kafan akan diadakan jam 07:00 pagi.. Jenazah Almarhum akan disemayamkan di Bilik Singgahsana Istana Besar Johor Baharu untuk Istiadat Penghormatan Terakhir.. Orang ramai boleh datang memberi penghormatan terakhir bermula jam 09:00 pagi hingga 11:30 pagi manakala bagi orang-orang kenamaan  pula akan bermula pada jam 11:30 pagi hingga 12:30 tengahari.. Solat Jenazah akan dilakukan sebelum jenazah Almarhum dibawa ke Makam Diraja Mahmoodiah untuk dimakamkan selepas solat Zohor..


Jenazah akan dibawa ke makam diraja menggunakan pedati khas yang ditarik oleh Askar Timbalan Setia Johor melalui Jalan Istana Besar ke Makam Diraja sepanjang tiga kilometer..Diatas keranda Almarhum akan diletakkan bendera peribadi, topi polis dan pedang Almarhum memandangkan Almarhum  pernah ditauliahkan sebagai Inspektor Polis pada 2011.. Almarhum merupakan kerabat diraja Johor pertama yang berkhidmat dalam pasukan polis..Jenazah Almarhum akan dimakamkan disebelah kanan makam Almarhum nendanya, Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail sepertimana permintaan Almarhum Yang Amat Mulia Tunku Jalil sebelum ini..


Dengan kemangkatan ini semua bendera di negeri Johor akan dikibarkan separuh tiang selama tiga hari.. Tempoh perkabungan adalah selama tujuh hari untuk kerabat diraja dan tiga hari untuk orang awam. Majlis tahlil akan diadakan selama tiga hari berturut-turut di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Baharu, Johor..Merafak Sembah Ucap Takziah kepada DYMM Sultan Johor, DYMM Permaisuri Johor serta Kerabat Diraja Johor dan Perak diatas kemangkatan Tunku Laksamana Johor, Yang Amat Mulia Tunku Abdul Jalil ibni Sultan Ibrahim..


..... Al-Fatihah .....
Secara peribadi, aku tak pernah bersemuka dengan Almarhum cuma sekadar mendengar dan membaca berita di majalah dan akhbar..Secara peribadi jugak, aku cukup menganggumi keperibadian Almarhum yang cukup sederhana dan merendah diri..Jika Almarhum diangkat sebagai raja berjiwa rakyat, aku memang bersetuju..tiada cacat cerlanya pembawakan diri serta perwatakan Almarhum..Namun dalam kerendahan diri Almarhum, tiada siapa yang menyangka beliau menanggung derita..tiada siapa yang mampu berkongsi kesakitan beliau..hanya dengan iringi doa saja seluruh rakyat terutamanya rakyat Johor berharap Almarhum sihat sperti sedia kala..biarpun kesihatan tidak mengizinkan, namun senyuman tidak pernah lekang dari wajah Almarhum..selembut wajah sejernih hati Almarhum..tiap bicara, gelak tawa senyum manis gurau senda Almarhum tetap tersemat dalam jiwa seluruh rakyat jelata..sayu hati aku apabila mendapat perkhabaran ini..mungkin jurang antara aku dan Almarhum ketara berbeza tapi jauh di sudut hati aku turut merasai kehilangan beliau...aku di sini turut meratapi pemergian Almarhum..doa aku semoga roh Almarhum Yang Amat Mulia Tunku Abdul Jalil ibni Sultan Ibrahim ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..tenanglah wahai Tunku Jalil, sesungguhnya sudah lama Tunku 'berjuang'...kini damailah Tunku disana dengan abadi..


07 December 2015 | 0 KoMeN |