twitter

Part terakhir ni kami dh balik ke pulau besar...lepas sampai je kami terus dihidangkan dgn set luch oleh abg cafe...perjalanan hari mmg terbaik & best...berbaloi walaupun mahal...hahahaha...sekurang-kurangnya mission kami berjaya dilaksanakan...sambil2 menjamah makanan kami berbincang utk aktiviti seterusnyer...kalau ikutkan tentatif jadual, ada jungle trekking...yg ni pn xcited jugak ni...kami akan masuk hutan kecik dlm pukul 3 ptg lepas kami lunch & rehat...


lebih kurang pukul 3 kami dh berkumpul semula di cafe...perjalanan kami akan ditemani oleh sorg guide...made from nepal...hehehehee...menurut kata tour guide kami tu, ada 2 laluan yg boleh di pilih...pertama melalui jalan bukit & yg kedua melalui pantai...kami pilih jalan pantai...senang sikit..lgpun jarak & masa utk habiskan trekking ni pun lbih kurang sama je iaitu 45 minit..



aktiviti kali ni tak disertai oleh sorg kawan kami yg memang berat badan utk aktiviti mencabar ni...hahahaha...permulaan perjalanan kami melalui depan resort & rumah org kampung...org kampung..???..ingatkan tak ada kampung kat sini...menurut 'bacha' kami tu, ada 3 buah kampung kecik kat sini...tapi penduduknyer tak ramai sgt...aku terfikir jugak, kalau hari raya mcmne agaknyer..??..mesti tak best...bukan ada apa pulau ni...bahan2 mentah pun nak kene beli kat pekan mersing...kedai2 runcit pun tak ada...apatah lg shopping mall...mungkin kebanyakan penduduk di sini bekerja sbg tour guide, nelayan, pngusaha chalet/resort...ada jugak yg resort dibeli oleh org luar...setiap 2 bulan sekali, keluarga 'mat saleh' ni akan dtg ke pulau ni utk berehat bersama dgn family dia...pergghhh...memang kaya la dia ni...



kemudian kami mula memasuki laluan hutan kecik...walaupun kecik tapi agak mencabar jugak...jalan agak licin sbb semalam hujan...ada bukit kecik, halangan batu & pokok yg kami kene tempuh..kene hati2, kalau tersilap langkah boleh mendatangkan kecederaan...'bacha' sorg ni bagus, sepanjang perjalanan asyik bercerita je...mcm ni la tour guide...cuma 1 je, dia ni jalan laju sgt...heheheehe...lebih kurang 20 minit meredah hutan, kami sampai di tepi pantai...kat sini air lautnyer tak sperti kat tempat kami yg kebiruan...sini agak keruh...cuma sesuai utk aktiviti memancing je 'bacha' tu kata...tak sesuai utk mandi...



kami mula menyusuri sepanjang pantai ni dgn 'bacha' tu...mcm biasa la aktiviti kami...selfie/wefie sana sini sampai 'bacha' tu pun tersengeh tgok gelagat kami...kahkahkah...kami bertanya pd 'bacha' tu jauh lagi ke perjalanan & dgn senyuman yg menampakan gigi, dia kata ada 1 lg hutan kecik kene masuk...hah..!!!...ingat dh hbs td...hahahahaha...



dlm masa duk berjalan tiba2 selipar sorg member putus...adoiiii...!!!...dh la tak bawak extra kasut...nk patah balik takkan nk berkaki ayam...lastnyer aku & 'bacha' pun tolong la mana yg mampu...kami tebuk lubang kat selipar tu kemudian diikat tali...nasib baik la ada jumpa tali...tali sauh yg hanyut gamaknyer...tak apa la janji boleh tahan sampai ke resort...memang survivor sgt...terror la abg 'bacha' tu...hahahahaha...last sekali kami terpaksa la melupakan niat utk masuk ke hutan kecik & terpaksa berpatah balik...



dalam perjalanan balik, mcm tadi jugak la...setiap tempat mesti berhenti utk bergambar...yg jadi mangsa ialah 'bacha' tu...hahahaha...yg dia pun sporting habis layan kerenah kami...dlm perjalanan balik, langit yg cerah mula beransur gelap tanda nk hujan...di seberang pulau hujan lebat dh turun..kat sini tunggu masa je...keadaan mula gelap & berangin...ombak mula mengganas...tak dpt nk mandi laut...huhuhuu...elok je kami sampai kat resort menderu hujan lebat turun....mmg tak ada rezeki kami nk mandi laut petang....tapi tak pe...plan kami berubah dgn mandi kolam dlm hujan...syok giler dlm hujan lebat mandi kolam...kami la penakluk kolam D'coconut Island Resort...hahahaha...menggigil aku berendam lama dlm kolam...habis kecut buah peliaq kulit2...hahahahaaha...

14 October 2015 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment