twitter

Assalamualaikum semua...salam selasa...hari ni aku masih bercuti...masa utk berhibernasi otak ni...hahahaha...hari ni aku nk marathon entry...byk sgt dh tertangguh...material byk tp di sebabkan masa & sikap yg di panggil pemalas ni la jadinyer...tangguh....!!!!!..
so bila dh cuti ni aku nk guna sepenuh masa aku utk update balik cerita2 hidup aku ni...at least tak la berlambak sgt yg pending nnti...hehehehe...
cerita pertama utk entry marathon hari ni ialah berkenaan marathon jugak...event yg di adakan pd 16/8/2015 di menara MPSP Penang...gegeh aku turun ke tempat lama aku...terubat rasa rindu dgn tempat lama...kebetulan pulak event kali ni betol2 dekat dgn rumah sewa aku...so tak ada la problem utk aku ke sana...mmg dh familiar....


utk marathon kali ni aku terpaksa check-in hotel...nak menumpang rumah sewa lama segan pulak...walaupun ex-housemate masih stay kat situ tapi rasa segan tu tetap ada...heheheh...so aku pilih hotel yg paling dekat iaitu sekitar Bandar Perda...E-Red Hotel, murah & selesa sgt...aku puas hati....ala setakat nak stay 1 malam je pn...tapi mmg aku suka hotel ni...aku check-in pn dh petang, lepas tu keluar jalan2 kejap tengok tempat2 yg pernah aku singgah dulu sepanjang aku menjadi anak perantauan...yg bestnyer aku p cuci kete kat tempat aku selalu pergi..mcm Ipoh tak ada tempat basuh kete je...hahahahah..balik hotel aku rehatkan badan je...esok nk kene bangun awal & berlari...


marathon kali ni bukan sekadar berlari utk 7km tapi jugak para peserta kene berlari naik tangga setinggi 16 tingkat bersamaan dgn 412 anak tangga menara...1st event aku cuba...dulu ada niat nk try tower KL tp belum rezeki sbb lambat register...frustttt...!!!!...actually ni event kedua aku dlm tahun ni selepas marathon Malaysia Breakfast Day with Milo...selepas tu aku terpaksa stop larian aku demi kaki aku yg injured...sedih giler...!!!!..doctor nasihat aku utk rehat plg kurang 3 bulan tapi kalau nk betol2 sihat setahun supaya muscle yg terkoyak tepi lutut dapat recover dgn baik...aku ni kategori ketegaq bak org penang kata...hahahahaha...cukup 3 bulan rehat aku register utk MPSP Tower Run ni...hahahahaha...


seawal 6pagi aku dh bangun utk marathon kali ni..lgpun smlm bukan lena sgt...mungkin sbb tempat baru, mata tak mahu lelap betol...gagahkan jugak la diri ni...huhuhuhu...dari hotel ke menara tu tak la jauh mana pn...ramai yg dh start menunggu...ada yg tengah warm-up, ada yg baru sampai, ada yg tengah register...aku terus register utk dptkan gelang larian...sambil2 tunggu ketibaan tetamu VIP, aku warm-up sikit2 supaya kaki tak terkejut bila berlari nanti..tu penting...jgn sesekali berlari tanpa buat reggangan...bahaya...huhuhuhu...makin ramai yg dtg memenuhi luar menara...lebih kurang pukul 6 lebih tetamu yg ditunggu pun tiba...sementara nk menunggu pelepasan sempat jugak VIP @ Dato Bandar beramah mesra dgn para peserta tak terkecuali aku...kebetulan je tu sbb aku berdiri betol2 tepi tu...hehehehehe...pukul 7 pagi semua peserta bersiap sedia utk dilepaskan...aku yg berada di baris depan mula rasa gugup...entah kenapa tiba2 jd mcm tu...aku just ignore je...nk fokus pd larian...sebaik di lepaskan aku mula mengorak langkah dgn baik...cuba kawal larian supaya tak terlalu laju, tak terlalu perlahan...pernafasan pn aku cuba control...risau jugak kot2 semput kat tengah jalan nanti...


patut la jantung aku tiba2 berdenyut laju...ada benda nk jadi...baru masuk 3km pertama aku dh mula susah nk bernafas...hidung aku tersumbat...mungkin disebabkan tido tak tetap smlm...huhuhu...nak tak nak aku terpaksa perlahankan larian & akhirnya berjalan setapak demi setapak...sedihnyer time tu tengok org lain laju ke depan...hhhmmmmm....tak pe aku boleh buat...aku pujuk hati aku...aku yakin boleh habiskan larian...perlahan2 aku mula berlari2 anak...tak laju sgt...aku terpaksa guna teknik bernafas ikut mulut...kebetulan pulak berselisih pulak dgn ex-housemate lama yg sama2 join event...laju je dia lari ke depan..nak kejar mmg tak dpt la...huhuhuhu...aku biarkan dia berlari & fokus kat diri aku ni...agak aku tak mampu nk berlari, aku berjalan semula...kemudian sambung berlari sikit demi sikit...akhirnya berjaya jugak sampai kat bawah menara...time utk naik tangga pulak...starting naik tangga aku agak bertenaga hingga la ke tingkat 10, aku mula semput...terasa loya & haus yg teramat sgt...tiba2 aku rasa pening sekejap..mungkin sbb pengudaraan yg tiada tambah pulak tangga yg sempit & tertutup, aku jadi kekurangan oksigen...huhuhu...aku rehat sekejap di tingkat 10 sempat lagi aku mintak air kat adik bulan sabit merah tu...tapi tak ada rezeki, dia pn tak ada air botol...huhuhu...lastnyer aku berlari keluar ikut pintu pergi ke toilet tepi tu minum air paip...legaaaa...!!!!!...ni la kenangan paling sadis aku dlm sejarah marathon...hahahahaha...lepas teguk air paip baru la aku bertenaga semula & terus berlari menuju ke puncak menara....


dgn catatan masa ni aku sgt berpuas hati...training tak sampai 2 kali + kaki aku pulak baru baik dr injured, rekod ni dh cukup baik utk aku...syg sgt kat kaki aku, tak meragam masa berlari cuma aku pernafasan aku...tapi aku yakin boleh buat lg baik dr masa ni...kat atas menara aku jumpa dgn ex-housemate...sembang2 dgn member2 dia...lepas tu turun utk ambik breakfast & cdgnyer kami nk tunggu utk cabutan bertuah tapi di sebabkan lama sgt, malas la aku nk tunggu...lgpun aku kene check-out pukul 12tgahari...kami berpisah setakat itu je la...btw catatan terbaik utk marathon kali ni ialah 30minit...giler ahhhhhh...!!!


bertambah lg koleksi baju t-shirt & medal aku...aku dh boleh senyum lebar sbb dh boleh berlari sperti selalu...tapi aku still kene jaga kaki aku risau cedera lama berulang....utk marathon kali ni aku amat berpuas hati...Insha Allah kalau ada rezeki lagi aku pasti join tahun depan...tak sabar pulak utk next marathon...hehehehehe...


15 September 2015 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment