twitter

Assalamualaikum...lama sungguh aku tak update blog ni...terasa malas yg amat...citer banyak nk kongsi tapi bila ke'lazy'an tu dtg, blog ni pn aku tak pandang...hahahaha...last entry berkenaan Anugerah Juara Lagu 29...so utk tak nampak sgt aku ni ketinggalan zaman, aku nk relatekan entry kali ni dgn AJL29 jugak...
malam tu memang banyak kejutan yg di luar jangka...ada yg bagus, ada yg biasa2...ada yg sambil2 je...apa2 pun tahniah kepada pemenang...yg pasti Dayang menang k...power voice Dayang malam tu...tahniah kepada Dayang Nurfaizah utk vokal terbaik, penulis lirik & pencipta lagu utk tempat ketiga...lagu Di Pintu Syurga mmg layak utk menang malam tu...


seperti yg di fahamkan lagu malam itu di tujukan khas utk mangsa2 MH370...jika di hayati bait2 lirik lagu tu mmg kebetulan seperti ada kene mengena dgn tragedi malang tu...diiringi pulak dgn petikan gitar seyes sgt menyentuh emosi yg betol2 menghayati lagu tersebut...background belakang jugak memaparkan gambar engine2 yg mewakili engine pesawat...manakala pakaian Dayang yg beropol2 tepi pulak mewakili bentuk2 awan...jika anda perasan di akhir persembahan Dayang kedengaran kata2 terakhir pilot sebelum MH370 di laporkan hilang...tahniah sekali lagi Dayang yg cuba mengingatkan para penonton malam itu utk terus mendoakan pesawat tersebut...salute aku dgn idea persembahan Dayang...


persembahan terbaik yg dirangkul oleh kumpulan Mojo mmg sudah di jangka oleh aku...sememangnyer meremang bulu roma aku bila mendengar nyanyian mereka...mungkin di awal persembahan para penonton tertanya2 siapakah yg bakal menggantikan vokalis kumpulan tersebut...& akhirnyer terjawab apabila pentas diterangi oleh cahaya...Caliph Busker...siapa mereka..????...
Kumpulan Caliph Busker yg di anggotai 5 org merupakan pemain music jalanan yg sering membuat persembahan di sekitar KL terutama di Central Market & Sogo...& yg paling penting mereka adalah orang kurang upaya (OKU)...siapa yg sangka dr jalanan mereka di bawa membuat persembahan ke pentas akhir yg cukup berprestij Anugerah Juara lagu hingga mendapat standing ovation dari para penonton malam itu...


sejujurnyer aku sebak bila mendengar persembahan Mojo & Caliph Buskers malam tu...persembahan yg sgt ikhlas & jujur dari mereka...selama ini org ramai selalu pandang sinis @ sekadar menjeling sebelah mata pada golongan OKU ini...tapi skrg lihat sendiri Allah swt tu maha adil...mereka ada apa yg org normal seperti kita tiada...jadi kenapa wujudnyer perbezaan..???..mereka juga manusia biasa...aku rasa pada siapa2 yg mempunyai ahli keluarga OKU pasti faham apa yg aku cuba sampaikan ni...mereka ada 'keistimewaan' sendiri...cuma kita tak nampak..


aku bg tabik spring kat Edry selaku pengubah music lagu Romancinta kerana berani membawa penyanyi yg tak ada nama naik ke pentas AJL29 utk menyanyi lagu ciptaannya...bukan senang utk mencari penyanyi yg boleh menyanyi lagu ni...seperti yg kita tahu, lagu ni telah disampaikan dgn cukup baik oleh penyanyi asalnyer...ternyata Edry sanggup mengambil risiko dgn meletakan Caliph Buskers di pentas akhir AJL29...salute kpd Edry kerana berjaya mengubah pandangan masyarakat Malaysia dgn mengangkat kumpulan baskins serta golongan OKU ke satu level baru dlm dunia seni negara kita...tahniah jugak sebab beri peluang kpd Caliph Buskers yg mewakili golongan OKU utk show & share bakat mereka pada semua...congratz sekali lagi Edry, Mojo & Caliph Buskers...


pada semua pemenang AJL29, tahniah semua...mungkin ada yg tak puas hati dgn keputusan juri malam tu dgn mengangkat lagu HipHop Assalamualaikum nyanyian Joe Flizzow feat SonaOne tp pd aku mungkin juri ada alasan tersendiri kenapa lagu tu terpilih...mereka lebih arif tentang music...cakap banyak tak guna, keputusna pun dh sebulat suara...terima seadanya...sekali lagi tahniah kepada semua pemenang AJL29...


14 February 2015 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment