twitter

Finally after a few month training tanpa henti, hari yg ditunggu sampai jugak...tak sabar rasanyer nak cabar diri aku ni...setelah lama meninggalkannyer, kali ni aku kembali menguji diri...apakah dia..???..jeng...jeng...jeng...
pada 16 Nov 2014, seawal 5 pagi aku dh bangun bersiap-sedia...aku breakfast dulu sebelum aku gerak keluar dari rumah menuju ke destinasi yg aku nk pergi...suasana jalan agak lengang & sunyi...sampai je di lokasi, pergghhhhhhh ramai giler....parking tak ada...jenuh jugak la aku cari parking...dah lambat ni.....aduhhhhh...dapat parking aku terus get ready apa yg patut...lepas resgiter, aku ingat sempat la nk memanaskan badan, baru nk warm up, dh kene panggil...terpaksa la lupakan...tergesa2 aku ke depan berkumpul dgn yg lain...


sejuk pagi ni...macam tak percaya aku kat garisan permulaan IPOH INTERNATIONAL RUN...hehehehehehe...lama dah tak berlari...dulu zaman2 sekolah setakat lari jarak dekat, kali ni aku pilih utk acara jarak jauh pulak, 10km...tak tau mampu ke tak...tapi aku tetap nak cuba...huhuhhu..
sebelum join acara ni, aku dah training jogging setiap minggu kat padang polo...ada la kot dlm bulan 8 mcm tu aku start jogging...permulaan jogging kat sekitar rumah sewa aku ni...memang pancit giler...siap pening nak muntah...tu baru 1km je...kaki aku pun start sakit2...mungkin dh lama sgt rehat bila start balik, urat2 kaki terkejut...huhuhu...tapi tak apa, aku tak putus asa...setiap weekend aku akan berjogging..makin lama makin ok...jarak aku berlari pun makin meningkat...cuma ada sekali tu, muscle lutut aku terkoyak pulakkkkkkkk...aduuuuiiiiii....kaki aku sakit balik....pergi check up, doctor bagitau lutut aku ok...tak teruk sgt cuma aku kene rehat dari jogging buat sementara waktu utk recover balik muscle yg terkoyak tu...hhhmmmm...teruji lagi....2 bulan lebih je nak berlari...nak tak nak aku ikut jugak la cakap doctor tu...aku rehat ada la dlm 3minggu mcm tu, lepas tu aku start balik jogging...alhamdulillah, lutut aku dh semakin baik...
sejak tu aku lari non-stop every weekend...masa lari tu aku ada la rekod time & jarak yg aku berjaya lakukan...tp tak la konsisten...up & down rekod masa aku...so far best time yg aku penah rekod 3km dgn 00:38:59...tu je yg aku mampu...aku risau jugak, tak sampai 10km lg...target nk buat 10km masa jogging tp sayang tak kesampaian...huhuuhhuhu...
setiap kali aku berjongging di padang polo, aku mesti akan terserempak dgn org yg sama yg berjogging kat situ & aku pelik mcm mana la dorg boleh kekal stamina & tenaga...jeles betol aku...pernah sekali tu aku try la lari ikut rentak dorg tapi baru 2km aku dh semput...hahahahahaha...


ok la balik citer asal, dlm pukul 6.50am aku dh get ready utk dilepaskan...sebaik dilepaskan, berpusu-pusu la dorang berlari nak dapatkan tempat paling depan...tapi aku relax je...berjalan dulu, ambik mood...aku takot kalau aku terus lari nanti aku semput...tambah takot lagi kalau kaki aku sakit balik...so aku jalan perlahan2 dulu sebelum start berlari2 anak...aku bukan kejar nak menang cuma aku kejar masa & aku cuba cabar diri aku utk berlari jarak jauh...menang @ kalah aku tak fikir sgt...pelepasan kali ni bercampur 3 kategori iaitu 5km, 10km & 21km...
permulaan larian yg baik, aku slow2 lari ikut peserta lain...ada setengah peserta yg di awalnyer lari di depan makin memperlahankan larian...mungkin keletihan...alhamdulillah, 1km pertama aku dh lepas...aku terus berlari...berlari...berlari...makin lama makin kedepan aku...ok la tu...masuk 2km lebih aku semakin haus...mana la check point air dorg...seyes aku dahaga yg amat...aku tahan je la...ada 1 tahap tu aku terpaksa perlahankan larian aku...aku tak tahan lagi...aku start berjalan perlahan2 sebelum sambung larian balik...rasanyer dkat 3km lebih baru aku nampk ceheck point utk air...legaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....aku kembali bertenaga...lari punyer lari tiba2 aku rasa tak selesa kat kaki aku...mula aku juz ignore je...aku terus berlari...kemudian aku slow sikit larian...aku berjalan pulak...agak2 dh ok, aku sambung larian balik...
tinggal 3km nk sampai ke garisan penamat, kaki aku semakin sakit...kali ni aku terpaksa perlahankan larian & seterusnyer stop...aku berjalan perlahan2...kaki aku cram...arrgghhhhh....sikit je lagi nk sampai....aku dgn terhenjut2 jalan perlahan2 tepi jalan...sorg demi sorg peserta pintas aku...aku dh tak peduli dh...aku pentingkan kaki aku...aku tercari2 jugak kalau2 ada anggota rescue yg tunggu tepi jalan tapi malangnyer memang tak ada...hanya polis2 & rela yg jaga lalulintas...sadis gilerrrrr.....kaki aku makin sakit...
dlm kesakitan aku berjalan perlahan2 sambil bersembang dgn sorg peserta chinese ni...kami berjalan sambil berbual...dia jugak seperti aku tak mampu utk berlari lg...kami berbual lebih kepada soal kerja & event marathon ni...akhirnyer kami berdua sampai jugak di garisan penamat...lega sgttttttt....aku diberikan sijil penyertaan sebaik melangkah ke garisan penamat...


walaupun aku tak menang tapi sekurang2nyer aku berjaya menamatkan larian dlm keadaan kaki aku cram...dgn masa 01:19:02 utk 10km, aku cukup berpuas hati utk percubaan pertama ini...insha Allah next event aku akan buat yg lebih baik lg...
sesampai je di garisan penamat tadi aku terus cari tempat urk duduk...kaki aku tak boleh bergerak lagi...aku terus panggil anggota st john utk tolong aku...dia urut kaki aku...after ok sikit aku gerak balik rumah...
time kat rumah la teruji lagi, kaki aku cram balik sebaik aku keluar dari kereta...sebelah kaki aku rasa mcm kudung...aku tak boleh berjalan...adoiiiii...Tuhan je yg tau sakitnyer....aku ambik ais batu then aku tuam kat kaki yg sakit tu...alhamdulillah, makin kurang sakitnyer...
pengalaman pertama berlari jarak jauh, sangat teruja & teruji bagi aku...mcm2 aku lalui baik sebelum, semasa & selepas larian...tapi aku anggap tu semua cabaran utk aku terus berlari...sambung balik impian aku yg pernah aku cuba utk lupakan dulu...hingga ke hari aku update entry ni kaki aku masih sakit & aku terpaksa berhenti seketika jogging utk recover balik kaki aku...huhuhu

ni salah satu pencapaian terbaik yg pernah aku capai dlm hidup aku...marathon - this is my new passion...

#runsaif#runwithme#runningwithpassion



22 November 2014 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment