twitter

Salam pembuka bicara...malam2 selalu je baru ada kerajinan utk update blog...kalau siang @ time cuti rasa mcm malas je...hahahaha...
sebelum tu aku nk ucapkan terima kasih kepada yg sudi singgah view, membaca & follow blog aku ni...terima kasih tak terhingga...ini la blog yg tak seberapa...sekadar utk berkongsi cerita dgn yg ada...sekali lg terima kasih semua...
malam ni entry aku berkenaan dgn trip aku & geng ke pulau redang bulan 9 lepas...dh sebulan terperap citer ni...hehehehe...perancangan ke terengganu ni secara spontan...time tu kami bertiga sdg lepak2 kat padang then member aku yg sorg tu come out dgn idea ke pulau redang...dan2 tu jugak kami search internet cari pakej yg murah...pencarian kami agak murah sbb member aku tu pernah ke pulau tu dulu...so dia la yg arrange semua utk kami...sebolehnyer kami akan cari bajet yg berpatutan...nama pn percutian bajet...hehehehe..
pada 6 sept malam, aku, Diela, Kyra gerak dari ipoh ke kuala terengganu dgn bus...laluan bus kami dr ipoh melalui grik terus ke kuala terengganu...pergghhhh...benci betol aku kalau naik bus dpt seat tepi sekali, belakang pemandu pulak tu...seyes aku tak boleh tido dgn silau2 lampu dr kenderaan bertentangan...bila tak boleh tido tu mula la perut aku bergelora, dada berombak menahan nak memuntahkan isi perut...nasib baik la member bawak minyak cap kapak...jadi mat gian kejap aku duk hidu minyak tu...kahkahkahkah...
kami tiba di terminal bus kuala terengganu lebih kurang 5 pagi...hahhhh...!!!!...5 pagi kot dh tercongok kat terminal bus...nasib baik la ramai org yg sdg 'bergelandangan' kat situ...hahahaha...1 bagusnyer, kat situ ada 1 gerai makanan yg bukak 24 hours...so tak perlu risau jika lapar,..dlm keadaan 'lalok', kami gagahkan jugak la menunggu detik jam 7 pagi...lebih kurang pukul 8 lebih kami siap sedia naik bus yg disediakan oleh pihak resort utk di bawa ke jetty...penuh 1 bus & yg paling bestnyer kami bertiga je melayu...huhuhuhu...aku ingatkan dekat la jetty tu, tak sangka pulak ambik masa sejam perjalanan...tu dia aiiihhhh, masak aku...
sampai je kat jetty, org dh ramai tunggu boat...time tak cuti pun ramai org...pelik aku...kami semua masuk ke dalam boat selepas membayar rm5 sorg...ni lg 1 cabaran utk kami...utk ke pulau redang perjalanan dr jetty mengambil masa kira2 45minit...yg tu 1 hal la...yg bestnyer keadaan ombak yg agak tinggi menyebabkan boat kami melambung2 di badai ombak...seyes aku mabuk laut...aku peningggggggggggggg...!!!!!...muka aku yg excited nk holiday jd monyok je...hahahaha...
sampai je kat mini jetty pulau redang aku terus turun dr boat...terasa berpusing sekejap dunia aku...sambil2 tu nyanyi lagu hingga ke hujung dunia...hahaha....


welcome to pulau redang...ini la mini jetty pulau tu...the only one kat situ...tetap maintain muka aku kalau bergambar...hahahaha...


duta kecil pulau redang...hehehehe...sementara nk checkin, sempat la bergambar kat sini...buat kenangan...


sila abaikan muka aku tu...tu muka pening lalat...huhuhuhu....masa kami sampai, bilik sedang diuruskan...so kami diminta utk duduk rehat di cafe makan sambil minum pagi...tak lama menunggu kami dpt bilik dh....yeayyyy...boleh golek2 atas katil...hahahaha...



lepas golek2 dlm bilik dgn puas, kami get ready utk snorkeling trip...uuUUUuuu...tak sabarnyer....sebelum naik boat, kami kene p ambik dulu alatan utk snorkeling...utk pengetahuan semua, harga utk sewa mask, snorkel & life jacket tidak termasuk dlm budget pakej k...kene bayar asing...total utk 3 alatan tu, rm20...murah jerr....anda boleh simpan sampai la hari terakhir kat pulau tu...lagi 1, kalau berminat nk sewa camera khas yg boleh beraksi di dlm laut ada jugak...harga berbeza mengikut kecanggihan camera...kami pilih yg plg canggih sbb time ni ada promosi murah...utk 2 hari harga rm70 jer...kalau tak ada promosi rm140...sebelum pukul 6 camera harus dipulangkan ke kedai & esok ambik semula...




ok, ni keje kami sebelum boat bergerak ke destinasi snorkeling...actually ada nama tempat tu tp aku tak ingat...hehehhehe...time naik boat ni ada dlm 20 lebih kot pengunjung lain...nak naik ke boat ni kene la jln ke tengah laut sikit...boat tak boleh rapat ke daratan...mmg anda akan basah sebelum terjun utk snorkeling...hehehe...



perjalanan ke destinasi mengambil masa dlm 25-30 minit...agak laju jugak abg yg drive boat ni...dgn ombak yg agak mengganas...melambung jugak la boat kami...time ni seyes aku sekali lg kepeningan lalat...kahkahkah...pening2 pn aku still ok..excited giler nk snorkeling...hehehehe...


sampai je kat lokasi kejadian, kami semua diberi sikit taklimat oleh guide...kami boleh menyelam kat mana yg kami suke kecuali di beberapa kawasan yg tak sesuai espcially berdekatan dgn batu...kawasan tu agak bahaya bg kami yg di kategorikan sbg amatur...lagi 1 kami tak dibenarkan memijak batu2 karang yg terdapat di dlm laut...kemungkinan akan merosakan batu karang tu @ mencederakan kaki kami...yg penting kaki anda tidak akan mencecah dasar yea...keselamatan anda bergantung pd life jacket yg anda pakai serta beach boy yg memantau anda...beach boy yg bawak kami tu semua giler2...tambah pulak kami bertiga je melayu terakhir yg join trip snorkeling ni, so tak susah utk kami berkomunikasi la...


member aku ni mmg berani & pandai snorkeling dh...dia ni ratu air...ni kali kedua dia sampai ke redang ni...kalau tengok picture tu, dia sedang memegang sotong kurita kecil...nk di buat suami katanyer...SUAMIKU ENCIK SOTONG...kahkahkahkah...


bagi aku pulak, ni pengalaman kedua snorkeling...memang tak cekap sgt tp boleh la setakat nk kejap2...lg pun time kami p ni memang tak nampak sgt nemo2...mungkin duk menyorok celah2 batu karang kot...aku pun tak berani nak ke tengah laut sgt...kang tak pasal2 tak balik ke boat aku...hahahaha...


antara kami bertiga, yg ni paling penakut sgt...suruh turun menyelam pun tak nak...duk la dia mcm ratu atas boat tu...keje dia ambik picture kami je la...hehehehe...





lebih kurang sejam lebih jugak la kami bersnorkeling, balik je sepatutnyer masa utk minum petang tapi kami sambung mandi pulak kat pantai...biasa la, bukan selalu dpt mandi laut...kali ni member yg sorg tu join sekali sebab cetek je...hehehe...tengok la gelagat kami, mcm kanak2 rebena...kahkahkah...tapi seyes best sebab mmg air laut jernih...boleh nampak dasar & ikan nemo...kalau anda rajin boleh la beli roti utk diberikan pd ikan2...sure ikan akan dtg kerumun anda...time ni la anda boleh ambik picture dgn ikan2 yg jinak tu...dekat pukul 6 lebih kami naik ke darat & balik ke bilik masing2 utk get ready dinner...
lepas dinner, kami lepak2 kejap kat cafe then masuk bilik tido...penat beb...heheheheehe...
semua hidangan yg disediakan semua sedap2...ambik la sebanyak mana yg anda mahu...janji kenyang...hahahaha..


pagi hari kedua, kami kene bangun awal sikit sebab breakfast start pukul 7.30am sampai 9.00am...kalau lambat memang nganga la kelaparan...hahahaha..lepas makan pagi kami siap sedia utk aktiviti kedua iaitu snorkeling trip lg..tapi kali ni di lokasi lain pulak...



sementara tunggu boat get ready kita berselphi la sikit...cuaca agak cantik pagi ni...



sebelum bertolak ke destinasi...selfie...selfie...selfie...mcm biasa la bg kami yg giler bergambar ni...kahkahkah...mcm biasa la aku & kiera je la yg turun laut nnti, yg sorg lg tu hhhmmmm...takot tenggelam katanyer...hahahaha...perjalanan boat ke destinasi lebih kurang 30 minit mcm tu la...hari ni aku kurang sikit pening2 lalat...hehehehe...



sampai dahhhh...kami akan snorkeling kat pusat taman laut...kat sini anda boleh snorkeling kat mana saja yg anda suka selagi tidak melepasi tali yg telah di tetapkan...tidak dibenarkan jugak kutip kulit kerang @ batu karang...jika ditangkap anda akan didenda kalau tak silap rm10,000...sebelum turun ke laut, kami diberi sikit briefing oleh beach boy...lepas tu terus ke laut...perghhhhhh....aku baru masuk separuh badan dah tertelan air laut, macam mana tu...????...seyes time kami datng ni ombak terlalu tinggi & mcm tak sesuai je utk menyelam...kami try jugak la nk ketengah tapi sayang seribu kali sayang...ombak menderu...huhuhuu...last sekali aku main2 kat tepi2 je la...aku ada jugak sembang2 dgn abg yg jaga group kami tu, dia kata ombak kuat hari ni sebab semalam hujan...air pun agak keruh...susah jugak nk nmpk ikan2 & batu karang dlm laut...nasib tak berapa luck dia kata...hhhmmm...redha je la...lebih kurang 2jam lebih bertarung nyawa dgn ombak2 rindu, group kami bergerak balik ke pantai...balik utk lunch...perut dh kelaparan tahap babun...lepas memenuhkan rongga2 perut, kami bertiga ke persisir pantai (ayat tak boleh blah...) utk bergambar sebelum balik ke bilik utk membuta kejap...hahahaha...



sepatutnyer lepas lunch kami ada lg 1 trip utk snorkeling tapi kami decide tak nk pergi...aku penat & cuaca sgt la panas...jadi sebagai ganti aktiviti itu, kami pun mandi kat pulau je la...





tengok la gelagat kami bertiga...mcm mana dlm gambar mcm tu la realitinyer...kami memang best fren dr zmn sekolah lg...ni baru bertiga, kalau tambah lg 5 org lain, seyes riuh...hahahaa...cuaca panas tapi air lautnyer sejuk...tu yg best mandi...lama jugak kami berendam dlm laut sebelum naik ke darat utk get ready for dinner...



sebelum dinner, kami berjalan di sepanjang pantai utk aktiviti photoshoot katanyer...nasib baik cuaca cerah sepanjang petang...berjalan sambil bersembang...gelak2 mcm org giler...nasib tak giler...hahahaha...




ni la kenangan kami di sini...kenangan yg tak mungkin kami lupa sampai bila2...pulau yg menjadi saksi persahabatan kami...persahabatan yg membawa ke akhirat...frienship last forever...


masa jalan balik ke chalet utk dinner, ada 3 org bro tengah bina replika pasir...seyes memang cantik & kreatif...ada tulisan pulau redang 2014 & replika 2 ekor penyu sedang bertelur...mmg berseni sgt...sempat la kami tumpang bergambar kat situ...


malam lepas dinner kami berjalan lagi di tepi pantai...cuaca sgt cantik, ada bulan mengambang...jadi jalan tak gelap sgt...tengah2 jalan sambil makan ais krim cornetto, kami terpandang sesuatu kat langit...Subahanallah....first time jadi dlm hidup kami...kami terpandang kepulan awan yg membentuk kalimah Allah & Muhammad di dada langit...seyes mcm tak percaya...aku ingat mata aku tersalah pandang tp bila member aku tanya aku, memang realnyer aku tak silap pandang...ingat nk ambik picture sebagai bukti tp sayang bukan camera mahal...setakat 13mgpxl je, tak cukup jelas...huhuhu..apa2 pun ni la pengalaman yg tak boleh aku lupakan sampai bila2...bukan semua dapat peluang mcm kami dpt ni...Alhamdulillah...
kami terus berjalan ke hujung pantai, utk ke resort yg terletak di sana utk beli souvenirs...sana agak murak compare dgn kedai yg terdapat kat resort kami...tak murah mana pun sebenarnyer tapi boleh la nk beli buat kenangan...
dlm perjalanan balik ke resort ada 1 resort ni adakan pesta tanglung...siap dgn bunga api...lepak2 jap sambil tengok percikan bunga api...ramai jugak pengunjung time kami dtg ni...
sampai resort lepak2 kat cafe sambil minum jap...sembang2 sambil wifi...pulau redang ada wifi...aku ingatkan tak ada...hehehehe...lepas habis sesi transfer picture dlm hp masing2, kami balik bilik...tidur kepenatan...hehehehe...
keesokan paginyer, mcm semalam kami kene bangun awal utk kejar time breakfast iaitu 7.30am - 9.00am..lepas breakfast kami balik ke bilik utk packing barang...lebih kurang pukul 9 kami get ready utk check out & tunggu boat utk ambik kami...
lebih kurang pukul 10am boat sampai utk bawa kami ke jetty utama...sedihnyerrrrrrrr....
sampai di jetty ada bus yg akan bawa kami ke kuala terengganu...kali ni kiera akan balik ke KL dulu...bus dia dlm pukul 1 tgahari, aku & diela pulak kene la tunggu sampai pukul 10 malam...sementara tunggu bus masing2, kami lepak kat rest house office agent resort sampai pukul 6 petang...ramai jugak yg menunggu...jenuh jugak nk menunggu...bayangkan dari pagi hingga ke malam...penat giler...
bila bus dah gerak baru la rasa lega sgt...aku membuta je dlm bus...penat...hahahaha...sampai kat Ipoh dalam pukul 5 pagi...

#pulauredang789sept2014#kenanganterindahkamibertiga




22 November 2014 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment