twitter

Assalamualaikum...rajin pulak nk update petang2 ahad ni..kebetulan tak buat apa...sambil2 tengok tv apa salahnyer aku update blog aku ni...sekurang2nyer 'hidup' jugak la blog aku ni...kalau tak bersawang spiderman...hahahaha...
actually entry kali ni cerita lama...cuma aku tak berkesempatan nk update...bertahun2 terperap dlm hard disk aku...baru hari ni berkesempatan nk upload di sini...mcm biasa la bila cerita dh lama ni, memori aku pn tak berapa ingt sgt plot ceritanyer....ingt gitu2 je...apa2 pn harap yg sudi singgah @ baca blog aku ni puas hati...
holiday ni di rancang sekitar Disember 2012...aku bergerak dari Penang Airport dlm pukul 9mlm mcm tu...turun kat Aiport JB dlm pukul 10 lebih...dekat je kan...hehehehe...ambik cab terus ke Tune Hotel kat Danga Bay...tu je hotel yg paling dekat & murah..hehehe..dh sampai seyes mmg letih giler...rehat awal sebab esok pagi2 lg aku kene gerak masuk ke Singapore dgn bus...kalau lambat mmg stuck la atas tambak Johor tu...
around 8 pagi after breakfast, terus ke bandar (apatah nama tempat tu) dekat dgn kompleks imigresen johor...sape2 yg nk masuk Singapore dgn bus kene masuk ikut kompleks tu...pergghhh ramai giler kot yg nk ke seberang...after proses check, chop pasport semua bagai, aku naik bus ke seberang...mcm yg di jangka jalan ke tambak jammed giler...
sampai je kat kompleks imigresen Singapore, prosdur biasa la, check, chop pasport, check barang...ok dah settle, kene naik train pulak..tercangak2 jugak la...tapi mulut ada, tanya je la kat kaunter...complicated jugak map yg org kaunter tu bagi...dh la org berpusu2...org Singapore ni 1 je yg aku perasan, semua buat hal sendiri...masing2 dgn gadjet kat tangan...tak nampak pulak aku yg duk dlm train sambil bersembang...seyes semua mcm dlm dunia sendiri...kita yg dr luar ni nk tegur pn tak berani...huhuhuhu...
lepas berhempas pulas mencari jalan dgn map...naik train tukat train sampai la kat 1 shopping complex apatah namanyer...aku tak ingat...


ni pemandangan luar shopping complex tu...dari sini boleh nmpk cable car lalu...dlm complex aku rasa lebih kurang sama je dgn Malaysia...lepas pusing2 dlm, aku gigih mencari lokasi sebenar cable car ni...
finally jumpa...ambik pakej harga RM160 lebih...memang terbaekkkk....!!!...seyes aku suka...xtreme sgt sebab time aku naik tu hujan pulak...pergghhhh mmg gayat....angin kuat...bergoyang2 cable car yg aku naik tu...tapi best....hehehehe...ni antara pemandangan dari dlm cable car...siap lalu atas Titanic versi moden (Star Cruise)...hehehehe...




after turun dr cable car, aku terus ke dlm bangunan Mariteme Aquarium...ni aquarium terbesar  dlm laut...dlm dia ada mcm2 ikan...dh mcm masuk panggung wayang...ada yg duduk, ada yg terlentang...bersepah2 sana sini...aku apa lg tersandar kat tepi...seyes lenguh kaki aku ni...sakit kepala pulak kene hujan...spoil betol...tapi dlm ni seyes mmg best sebab kita boleh tengok macam2 hidupan laut depan mata...jelas & nyata...korang duduk melekap la kat cermin aquarium tu confirm rasa mcm real je dlm laut...lepas tu, aku ke panggung teater pulak...yg ni pun best jugak...teruja sgt...mula2 tu kita kene dengar sejarah sebuah perkampungan nelayan ni...kemudian, kita akn di bawa masuk ke dlm sebuah panggung & duduk dlm tu sambil dengar sambungan ceriter td...tp yg dlm ni mmg terasa mcm kita ni penduduk kampung tu...semuanyer mcm real...especially bila ceriter tu start bahagian dlm kapal dagang...dengan bunyi angin ombak, hujan turun, ombak hempas kapal hingga la kapal tu karam..everything is real...kita merasainyer...& memang kita kebasahan sebab kene hujan & ombak...dh tu sejuk pulak tu dgn tiupan angin ribut...pergghhh...mmg best giler...tamat la hari pertama di kota singapore...balik ke hotel semula..mmg penat sgt...tidur mati tak sedar diri...hahahaha...







hari kedua, mcm semalam jugak aku keluar di awal pagi utk memasuki singapore...perjalanan masih sama seperti semalam cuma beza hari ni lebih lancar & laju sebab dh boleh ingat sikit2 jalan nk ke sana...kalau seminggu aku stay singapore confirm expert...hahahaha...kalau masuk USS ni tak sah kalau tak ambik picture kat pintu gerbang ni dgn globe besar tu kan...wajib tu...hehehehe...



ni antara suasana dlm USS...ala2 hollywood la...semua ada...memang happening...padat dgn org...






jangan jeles....Marilyn Moore pun ada...1 rahsia yg org lain tak tahu tapi dia bgtau aku...dia suka lelaki tinggi dr dia...hahahahaha...
lepas melalui USS street ni, aku dgn kadar segera terus ke building transformer...sebab tu mmg kawasan hot...mmg jd tumpuan org ramai...sampai2 je mmg dh penuh giler org beratur nk masuk...ni tips pd sape2 yg nk masuk ke USS, sila la menuju ke building transfomer ni dulu...kalau tak sampai malam anda tak dpt masuk...mmg jd tumpuan org ramai tempat ni...yg lain2 tu kureng sikit...beratur punyer beratur, nasib mmg tak menyebelahi aku...time ni guruh berdentum dgn hujan renyai2...pihak pengurusan terpaksa tutup sementara building ni...aduyaiiiiii....melepas nk tengok 3D transfomer...org kata best mcm real...kempunan sgt...lastnyer aku ke roaler coaster...1st time naik ni...teruja sgt...mula2 steady je...ambik seat paling tepi sekali...jantung dh dupdapdupdap bila seat naik & kaki tergantung...bila bergerak je roaler coaster tu.....Ya Allah....!!!!!!!....kecut perut aku....laju gilerrrrrrrrrr....terasa mcm aku nk tercampak keluar je...dh la aku paling luar sekali...mmg terasa sgt benda tu berpusing ke atas ke bawah...melayang2 aku...dlm pertengahan perjalanan aku try bukak mata....pergghhhhhhhhh.....tinggi...laju...mmg aku fikir kalau aku tercampak, confirm2 patah riuk aku...lepas tu aku tak bukak mata dh cuma mulut aku je menjerit mcm penumpang2 lain...hehehehe...sampai je kat port, lega sangat...tp jantung aku masih mengepam darah dgn laju...kahkahkah...tapi dlm hati kalau dpt nk try sekali lg...best wookkkkk....!!!!
habis pusing dgn roaler coaster aku ke 1 building ni...tapi aku tak ingat namanyer apa...building ni mcm tempat shooting dlm bangunan...nmpk mcm betol je..dgn rumah terbakar..kesan ribut...hujan, angin bertiup kencang..tak cukup dgn tu ada plak kapal besar masuk dlm building tu...boat terbakar...dgn palang bangunan jatuh...everything semua berlaku depan mata kita...terasa mcm aku ni pelakon tambahan pulak...kahkahkahkah...




kemudian aku terus ke kota piramid...dgn decoration ala2 zaman purba mmg terasa mcm kat mesir...ukiran & patung2 besarsudah cukup utk melambangkan keunikan masyarakat zaman ni....nampak mcm real...kalau anda bernasib baik, anda akan berjumpa dgn watak2 pelakon yg pernah berlakon dlm filem2 hollywood...anda boleh bergambar dgn mereka jika mahu...aku..???..mmg giler bergambar kot...hahahaha...masuk ke dlm ni kene melalui terowong batu2...ala mcm masuk dlm piramid la senang citer...& yg bestnyer dlm ni pn ada roaler coaster...dlm terowong & gelap ada roaler coaster...terbaik la...ni yg nk cuba ni...tp seyes aku cakap, tipu la kalau anda boleh bukak mata & tak menjerit masa naik roaler coaster tu...tapi masa aku naik tu ada jugak try bukak mata, mmg gelap tak nmpk apa...laju pulak tu...risau pulak terhantuk dinding gua...hahahaha...








tempat seterusnyer aku tuju ialah Jurassic Park...tengok pintu gerbang pun dh tau...semua berkaitan dgn dinasour...mcm dlm filem tu...aauuummm...hehheeheh...dlm ni aku try 1 lg roaler coaster..yg ni biasa2 je...setakat pusing taman Jurassic park tu je...tapi fun la...lepas tu try pulak boat terapung dia pusing park jugak...lalu dlm terowong la, air terjun la...yg tips aku, kalau nak main kat sini kene bawak baju spare yer...confirm2 anda akan basah bila naik boat tu...cayo la cakap eden ni hah...beg yg anda bawak boleh diletakkan di dlm locker yg disediakan...ada bayaran cuma aku tak ingat berapa...heheheh...




next destination aku pergi ialah istana ni...nama istana ni ialah Far Far Away Castle...sape tak kenal dgn istana ni mmg ketinggalan zaman sgt...hahaha...ni la istana milik princess fiona & shreek...heheheh...kita akan di bawa masuk ke dlm istana ni & dengar sikit sudutan filem shreek ni...lepas tu masuk ke dlm panggung 3D...mcm biasa la sambungan ceriter dgn kesan efek yg sgt mengujakan...mcm real je jumpa dgn princess fiona, shreek & kawan2 shreek...time keluar dr istana beta ni, hujan turun seperti menangisi pemergian beta...kahkahkah...




final destination aku hari tu ialah perkampungan Madagascar & friends...kat sini kita akan naik sampan sambil meyusuri sungai buatan & ditepi2nyer ada la patung2 madagascar & friends siap di hiburkan dgn lagu filem tu...sape yg tak bernasib baik mesti kene air terjun buatan...confirm basah...nasib baik aku tak kene...hahahaha...





tamat la kunjungan 2 hari aku ke Kota Singapore...seronok sekali2 bercuti...hilang stress...masa aku ke sini seyes aku tak ingat langsung pasal keje...aku dh set dlm mind aku nk berhibur & bergembira sakan...mmg tu yg aku buat...aku hargai setiap saat percutian aku...hehehehe...Insha Allah kalau ada rezeki lg aku akan ke sini lg...kalau dtg ke sini naik flight, balik pulak aku try naik bus...bukan calang2 bus express..setiap kerusi ada button urut..tu yg best...hehehehe..
ok la sampai sini la entry kali ni...saja nk share pengalaman holiday aku...next time aku up lg entry lain...see yaaa....daaaa....!!!!
17 August 2014 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment