twitter

Assalamualaikum semua...aku kembali lagi berceriter di sini...kali ni dgn entry yg pasti akan mengusik kenangan anda yg lahir tahun 80an & 90an...bila ingat2 balik, rasa rindu dgn zaman tu...sape yg boleh lupa zaman yg dulunyer tak pernah ada komputer, laptop, i-pad, tab, notepad...tak pernah dengar pun nama permainan candy crush, angry bird, zombie la...semua tu tak wujud lg...dulu semua family kwn2 kenal kita...tunjuk je muka, dh tau anak sapa...tapi sekarang ni, anak jiran sebelah pun tak kenal...kawan2 jiran tetangga pun tak kenal...
zaman2 aku dulu (terasa dh jadi remaja dewasa...hahahaha...) setiap petang sgt2 meriah...terutama kat tengah padang...penuh dgn budak2 baik perempuan @ laki main bersama2....nak kata dlm sebulan tu susah la lalang nk tumbuh...sekarang ni....hhhmmmm...kadang2 aku tengok padang kosong...lalang pun dh tinggi betis...buat sarang serangga bisa je...zaman dah berubah...
pd budak2 yg lahir tahun 80an & 90an, aku nk tanya sikit...permainan apa yg korg selalu main masa dulu2...???...permainan yg korg rasa terror sgt...bila main je jeritan korg yg paling kuat...hahahaha...kelakar bila teringat balik...dah la, tak nak celoteh panjang...jom kita lontar kembali ingtan tu ke zaman dulu...


ini namanyer ACI NYOROK...dlm permainan ni semua boleh main baik laki @ pempuan...yg kecik, yg besar boleh join sekali...mula2 kene lalalatamplom...sape last keluar dia 'jadi'...sebelum tu, yg 'jadi' kene tutup mata & kira sampai 20...yg lain2 kene la cari port utk menyorok...lepas habis kira yg 'jadi' kene cari semua org sampai dpt, org yg pertama dia jumpa akan ganti tempat dia pulak lepas tu...tp kene tunggu sampai habis yg 'jadi' tu cari org...aku dulu stay kat quarters polis, so tempat permainan kami mesti la bawah blok...so budak2 ni suke la nyorok kat bawah tangga la, tepi kete la, balik tiang la...tapi aku suke cari port dekat dgn pokok2...org susah nk dpt cari hehehehe....kalau aku 'jadi' aku paling tak suke la nk cari bebudak ni yg suke nyorok kat tingkat 4 blok...dh la tangga gelap, kalau terjatuh mau sakit tulang kering ni...heheheehe...permainan ni selalu di mainkan tak kira masa...asalkan ada geng, dengar je suara bebudak menjerit kat bawah blok, kelam-kabut turun nk main sama...hahahaha...


yg ni pulak namanyer GALAH PANJANG...nama je galah tp bila main tak guna galah pun...aku pun tak tahu kenapa nama permainan ni ambik nama galah...hehehehe..selalunyer aku akan main kat depan blok rumah aku...pembahagian kumpulan ikut undian...selalunyer 4 lawan 4...kalau ada lebih sorg tu kira ta..ya..pa..wau...hehehehe...1 kumpulan akan jaga 'line', manakala 1 lg kumpulan akan masuk & cuba melepasi org yg jaga setiap 'line' tu hingga la ke akhir 'line'...lepas tu kene patah balik ke depan...setiap ahli kene habiskan semua & berkumpul di depan, jika semua org dh lepas, group tu dikira menang...tapi jika ada salah sorg yg terkena penjaga 'line', group tu di kira kalah & akan 'service' bertukar tangan....hahahahaha...selalunyer permainan ni nampak adil...jarang la ada 1 group je yg kene jaga 'line'...aku selalunyer suke jaga 'line' belakang sekali...kelebihan aku adalah sebab aku tinggi...jd org susah nk lepas...hahahaha...


TENGTENG @ JENGKET2...tempat aku lebih famous dgn panggilan jengket2...kalau kat kampung, kita kene lukis petak2 tu tapi mcm tempat tinggal aku, kami mmg dh ada petak2 tu...laluan motor depan blok...so senang dh keje kami...tak yah nk lukis2 dah...selalunyer bilangan pemain tak terhad...terpulang sape nk main...kalau musim ni tiba, habis semua petak2 batu tu jadi tempat kami berjengket...hahahaha...yg bestnyer masing2 duk asah batu kecik bg nipis supaya senang lempar tengah petak...kalau menang, kami akan lukis kat petak batu tu nama masing2 @ pun hias rumput sebagai tanda petak tu dh ada org punyer...hehehehe..kadang2 main jengket2 ni tapak kaki boleh melecet...maklum la kami lompat atas petak batu...mmg agak kasar permukaan batu tu..kalau silap langkah boleh luka...huhuhuhu...



yang ni pulak namanyer permainan TUJU SELIPAR...3 selipar akan di susun berdiri tegak...group lg 1 akan jaga selipar yg berdiri tu manakala yg lg 1 group akan baling selipar utk jatuhkan selipar tu...bila selipar dh jatuh, group yg jaga selipar akan baling bola rounders ke ahli group yg lg 1 utk menghalang mereka dr membina semula selipar yg jatuh tu...jika ahli terakhir tak dapat jugak bina selipar tu, maka berakhir la riwayat group tu...group tu di kira kalah & giliran group yg jaga selipar pulak membaling selipar...kalau di sesetengah tempat, dorg akan baling selipar kat geng lagi 1 tapi di tempat aku, guna bola rounders...kalau kene memang sakit giler...hehehehe...


permainan ni pun selalu jugak aku main...kalau tiba musim dia, tiap2 petang la main benda ni...sampaikan sanggup p cari kayu buat pemukul...mcm bese la, kene bahagi 2 group...1 group kene jaga sekitar padang, group lg 1 jd tukang pukul bola...setiap ahli group akan diberi 3 kali peluang utk pukul bola, jika ketiga2 peluang tak berjaya maka habis la peluang dia...jika berjaya memukul bola, dia di kehendaki berlari 1 bulatan...habis 1 bulatan sorg dr ahli yg gagal memukul td akan diberi peluang sekali lg...begitu la tertibnyer sampai habis semua chance ahli utk memukul baru diganti dgn group lg 1...padang quarters polis mmg luas...so sesuke hati kami la nk pukul bola tu arah mana, sejauh mana pn...hehehe...lg 1, jika salah sorg ahli group yg jaga di sekitar padang berjaya menangkap bola dgn menggunakan sebelah tangan, secara automatiknyer, group yg memukul tu di anggap kalah...



permainan ni aku tak pasti kalau korang semua pernah dengar @ tak...tak tahu pernah ke tak budak2 kat tempat lain main...tapi yg pasti ini permainan yg kami reka...nak di jadikan ceriter, 1 hari salah sorg kawan kami balik kampung & bola rounders dia pegang...petang tu kami tak dapat nak main rounders maka timbul la idea ni...kami still main rounders cuma alatan permainan kami tukar...dari kayu ke raket badminton, bola rounders kami tukar guna bulu tangkis...konsep permainan sama seperti rounders asal...kami gelarkan permainan ni sebagai ROUNDTONS...hasil gabungan nama rounders + badminton...hehehehehe...mmg kreatif sgt time tu...kalau dh namanyer budak2, otak tak fikir lain dh...asyik main je...hahahaha...


yang ni pun famous jugak...lagend sgtttt....nama permainan ni LOMPAT GETAH...zaman2 aku dulu, baik laki @ pompuan, semua join sekali...kalau dh tiba musim permainan ni, pergi la setiap blok, mesti dorg main benda ni...dlm permainan ni sape yg tinggi mmg advantage sgt...mcm aku la...lg tinggi getah tu lg senang aku lompat...tp bg yg rendah agak mencabar jugak la nk lompat...memang seronok main lompat getah ni...kami dulu tak payah beli getah ni, pakat2 sorg sikit ambik getah kat rumah msg2, sambung2 dh jadi panjang...lepas tu boleh main sampai putus la getah tu...hahahahaha...


ACI DUDUK...permainan ni memerlukan kekuatan kaki sebab kene lari tapi kalau rasa2 penat, boleh je duduk rehat kejap then tunggu la kawan dtg tolong...lepas tu baru boleh lari semula...hehehehe...permainan ni tak memerlukan group...sorg akan 'jadi' & yg lain lari elakkan diri dari pd di tangkap oleh org yg 'jadi' tu...jika berjaya di tangkap org tu akan ganti pulak sbg org yg 'jadi'...kalau aku main permainan ni, aku akan sasar org yg tak kuat lari...senang sikit nk kejar...hahahaha...jahatnyer aku time tuuuu.....hehehehe...


permainan ni namanyer ACI KEJAR...lebih kurang sama dgn permainan aci duduk cuma bezanyer kali ni semua org kene lari tak boleh duduk...kalau time duduk tu kene tangkap dgn org yg 'jadi' maka dia pulak la ganti org yg 'jadi' tu...agak penat jugak permainan ni sbb kene kejar & kene lari...selalunyer taktik aku selalu diguna pakai...kejar org yg kurang kuat berlari....kahkahkahkah...


BEDUK nama permainan ni...aku tak pasti tempat lain ada main ke tak..tapi kalau kat tempat aku mmg popular kalau tiba musim permainan ni...selalu kami ramai2 akan berkumpul tengah padang...sorg akan baling bola rounders ke atas & bila jatuh ke bawah kami sama2 kira sebanyak 10 kali lantunan...lepas genap angka 10, sape yg paling hampir dgn bola akan kutip bola tu & akan baling sekuat hati ke arah org yg paling hampir dgn dia...nasib la kalau balingan tu kuat, mmg sakit wei...dulu masa main masing2 mesti lari jauh2 sebab takot kene 'bedal' dgn bola rounders tu....aku ingt lg dulu aku main tah mcmne boleh tersilap langkah, aku cuba nk elak dr terkena balingan bola tu tp last2nyer terkena kat kepala...perggghhhh...biol sekejap...hahahaha...


permainan ni kene bahagi kepada 2 group...kira sama banyak & seimbang la antara 2 group tu...1 group nama polis & 1 lg nama pencuri...group polis akan kejar semua ahli group pencuri sampai habis...selagi tak habis selagi tu la group polis kene kejar...dlm masa yg sama ahli group pencuri yg di tangkap akan diletakkan setempat sementara menunggu ahli group yg lain dtg selamatkan...yg ni selalu kelebihan kepada ahli yg kuat berlari...yg tu mmg liat nk tangkap...nama permainan ni ialah POLIS SENTRI...korg mesti ingt lgkan...hehehehe...

ini la antara permainan yg pernah aku mainkan dulu...memang seronok dpt main ramai2...laki perempuan...pelbagai peringkat umur...jerit pekik...gaduh2 kecil...maki-hamun...rajuk nangis, semua kami dh rasa...selalunyer kami akan start bermain pd pukul 10 pagi hingga tengahri...kemudian stop kejap utk makan...petang pulak dari pukul 5.30 ptg hingga la pukul 7...lepas tu masing2 balik rumah...tak da dh nk lepak2 malam ni...bukan mcm budak2 skrg ni, kelaur pagi dh lewat malam baru balik...entah ke mana la dorg menghilang...kehidupan aku di zaman kanak2 memang meriah tambah pulak tinggal di quarters polis...semuanyer hampir sebaya...jadi tak ada masalah utk bermain bersama...padang yg terbentang luas di tengah2 quarters, kami kongsi bersama...7 buah blok yg berdiri kukuh, kami jadikan markas permainan kami...mmg sgt indah bila di kenang kembali...teringat kawan2 yg dulu pernah sama2 melalui zaman keriangan ini...terlalu sayang utk dibuang semua memori ini...
jika hendak dibandingkan dgn budak2 skrg, ternyata teknologi telah menghalang komunikasi sosial mereka di alam nyata...kini semua dihujung jari, alam maya...terlalu mudah, terlalu pantas hinggakan keseronokan bermain bersama kawan2 hilang begitu saja...
zaman dah berubah...cuba kita bertanya pd budak2 masa kini tentang permainan ni semua, mungkin ada di antara mereka akan bertanya semula kpd kita bagaimanakah bentuk permainan tu...sedihkan....permainan yg dulu menjadi kebanggaan kita semakin hilang di mamah zaman...kalau aku mampu ulang semula zaman tu, akan aku tunjuk kpd semua tentang betapa seronok & meriahnyer permainan dulu jika nk dibandingkan dgn permainan sekarang ni...setuju tak..???...hehehehe...
20 April 2014 | 7 KoMeN |

7 KoMeN:

  1. Abe Kie
    Apr 20, 2014, 11:48:00 AM

    teringat kenangan masa kanak2 dulu.. skrg dah umur 41...

  1. Saif HaQiem
    Apr 20, 2014, 3:09:00 PM

    Abe kie - kenangan yg ssah utk kita lupakan...makin meningkat usia ni makin membuak rs rindu dgn kenangan lama..

  1. anajingga
    Apr 20, 2014, 5:44:00 PM

    kenangan terindahkan saif... macam kak ana kecil2 dulu main masak2,main batu seremban,main cop tiang kalau kat sekolah dulu otw ke kantin,main kad2 macam donkey,happy family,snap dll...nice entry.. :)

  1. Nurul Syahada
    Apr 20, 2014, 9:06:00 PM

    setuju, permainan 80//90-an. permainan ni semua makin lapuk ditelan zaman. ruginyaa depa tak merasa permainan ni semuaa.

  1. Nurulee
    Apr 21, 2014, 1:16:00 PM

    almost semua tu ee pernah main masa kecik kecik. hahaha. paling selalu main bola sepak dgn abang abang or main penggal guli tuuuu. bola sepak kotak. etc. hahaha emm rindunya. i miss my childhood <3

  1. zuhdi sanusi
    Apr 25, 2014, 10:05:00 AM

    haha., tringt zman bebudak dulu.,

  1. Saif HaQiem
    Jun 14, 2014, 5:38:00 PM

    AnaJingga - Nurul Syahada - Nurulee - Zuhdi Sanusi -
    - memang kenangan terindah...tx da sape blh lupa semua tu...generasi skrg ni mana nk rasa semua tu..kita je yg merasa...kalau tanya budak2 skrg pun dorg bukan tau semua permainan tu...syg sgt dh semakin di lupakan...

Post a Comment