twitter

sebelum balik, aku, Xiera & Mieza sempat la ronda2 pekan lama Ipoh...ni antara picture2 yg sempat aku rakam buat koleksi...
macam biasa la, aku kalau depan camera memang giler...
aku crazy in love...hahahaha...
opsss...!!! i did it again...hehehehee...









masih banyak lagi tempat2 menarik di sekitar Ipoh ni...cuma antara sempat @ tak sempat je nak jelajah..biarpun Ipoh bukan seperti KL, PNG, JDT tapi Ipoh tetap dihati aku...I LOVE IPOH...!!!!

29 December 2014 | 10 KoMeN |
Dari rumah Juleda, kami ke rumah BFF kami pulak Norsida...sampai je kat rumah pengantin, org sedang menjamu selera...pasangan pengantin jugak sedang duduk kat meja pengantin...tersengeh je pengantin bila nampak ketibaan VVIP empat org ni...hahahahaa...keluarga pengantin amat la mengalu2kan kehadiran kami berempat...maklum la, dah nama pun best friend...
kami terus ambik tempat utk makan...sambil2 makan, mcm biasa la group kami, tak habis2 gelak...gelak...gelak...ada je citer lucu...kahkahkahkah...


selesai makan bermula la sesi bergambar dgn pengantin...seperti yg dijanjikan kami cuba utk menepati tema yg ditetapkan...turqoise, pink, hijau & coklat utk teman rapat...semua sporting...pengantin pun sempoiii...


habis bergambar, member kami Khaer & Diela sempat la menyumbangkan lagu buat pengantin...walaupun audio agak kurang memuaskan namun keikhlasan tu tetap ada...khas utk BFF kami...terima la seiring sejalan by Diela & Khaer...


selesai menyanyi, Khaer terpaksa rush balik office...time off cuma 2 jam...Diela pulak sibuk tolong pengantin...
cerita ini tak terhenti di sini...aku, Xiera & Mieza, start la dgn giler2 selfie kami...bukan di pelamin tapi di dalam bilik pengantin...advance betol kami bertiga...hahahaha...






dgn slumber je kami berposing dlm bilik sedangkan pengantin belum lagi bergambar dlm bilik lagi...kahkahkah...hidup kene pantas beb...weekkkkk.....habis bergambar kami bertiga bergerak balik lepak rumah Xiera...sementara nk tunggu sesi outdoor photoshoot pengantin...kami cuma meneman je...sebab dh janji...


dalam pukul 5 petang kami bergerak ke restoran Plan B sekitar pekan lama Ipoh utk sesi photoshoot...perghhh ramai giler pengantin yg memilih lokasi yg sama...agak sesak jugak la...sambil2 menunggu pengantin bergambar, kami selit2 la berselfie...hahahaha...



ni muka 4 org VVIP yg amat dinanti2kan...hahahaha...anyway, kami berempat mengucapkan selamat pengantin baru kepada Norsida & pasangan..selamat menempuh fasa baru dlm hidup...semoga kekal bahagia abadi ke jannah...dikurniakan anak2 yg soleh & solehah...amin....


#SelamatpengantinbarubuatsepupuZalikha&pasangan#SelamatbertunangbuatsepupuAzahani
#tunggugiliranakupulak#bidadarisyurgasdgmenanti


Ya Allah, 
Satukanlah hati kedua mempelai ini seperti Engkau satukan hati Adam & Hawa, Yusuf & Zulaikha dan seperti Engkau satukan hati Muhammad SAW & Siti Khadijah...
Semoga Allah memberkati & menghimpunkan kamu berdua kebaikan & keberkatan di dunia serta akhirat...
| 4 KoMeN |
Assalamualaikum...aku kembali mengupdate blog aku ni...kali ni aku update sikit aktiviti hujung minggu aku yg lepas...
kalau ikutkan hari yg sama kawasan yg sama ada 2 perkahwinan & 1 majlis pertunangan yg aku perlu hadiri...tapi aku memilih utk menghadirikan diri ke majlis perkahwinan 2 org sahabat sekolah...manakala utk majlis pertunangan aku wakilkan keluarga aku utk memeriahkannya...
dalam pukul 11.00 pagi aku gerak ke rumah bff aku, Xiera...aku & Mieza lepak kejap kat rumah dia sementara menunggu sorg lg teman, Khaer yg kebetulan bekerja pd hari tersebut...sengal betol dia tu...dah tau best friend kawen boleh pulak dia ambik OT...boleh dia kata lupa tarikh wedding...ishhh...kecik besar je aku tengok dia...hahahaha...
dalam pukul 12 tengahari, kami gerak ke rumah Khaer...sementara tunggu  dia sampai, kami sembang2 kosong dgn family dia...macam biasa la, kenal lama berlabun sakan ler....hehehehe...kebetulan pulak hujan dr pagi, lagi lambat la sahabat yg sorg ni sampai...
sedang elok hujan berhenti, member sorg tu pun sampai...tukar2 baju, terus gerak ke rumah pengantin...dekat je, jalan kaki pun sampai...heheheehe...
sampai kat rumah pengantin, org semakin ramai...sempat la berjumpa dgn kakak kembar kpd pengantin...belum sempat nk duduk, dia suruh kami berjumpa dgn pengantin dulu...so kami decide masuk dulu dlm rumah berjumpa dgn pengantin...


sempat la jugak bergambar kenang-kenangan dgn pengantin...ni la dia kawan sekolah kami...Juleda...curlass ko Eda...naik pelamin dh...berseri2 muka...maklum la aura raja sehari...lepas ni kembarnya pulak...hahaha..
selesai sesi bergambar, kami terus ke meja makan...agak rushing jugak sebab kami perlu ke majlis lagi 1...masa tengah makan, pengantin lelaki pun sampai...sempat jugak la tengok suami member kami ni...sepadan bagai pinang di cincang halus...heheheehe...
apa2 pun aku ucapkan selamat pengantin baru...semoga kekal bahagia ke jannah & dikurniakan anak2 yg soleh serta solehah...amin...


#turnakulepasni#doakanlah#taksabarnyer

Dari setinggi & seluas kasih sayang -Mu, Kau limpahkan rahmat juga keampunan-Mu kepada pengantin suami isteri..
Berkatilah majlis yg diadakan dengan keberkatan dari permulaan hingga pengakhirannya...
Sesungguhnya pertemuan ini adalah dengan izin-Mu, kurniakanlah keduanya ketenangan, kebahagiaan & jiwa yg tabah menghadapi setiap dugaan-Mu...
Mudah-mudahan perkongsian hidup yg dibina berkekalan hingga ke akhir usia & kurniakanlah kepada mereka zuriat yg soleh & solehah...
Dengan taufik & hidayah-Mu beruntunglah keduanya dalam kehidupan di dunia lebih-lebih lagi di akhirat...
Amin Ya Rabbal Alamin...
| 0 KoMeN |
Salam penghulu hari..semoga semuanya dlm keadaan baik sejahtera & diredhai oleh Allah swt...
hari ni aku nk menjemput semua pengikut2 blog aku & jugak yg lain2 utk join segmen kapas putih ni...
tahun 2014 pn semakin melabuhkan tirainyer, apa kata kita mula sesuatu yg baru sebelum 2015 menjelang...mari kita menambah kenalan...berkongsi sesuatu yg istimewa antara kita...
semoga ukhwah yg terjalin akan kekal selamanyer...


http://izzeyda.blogspot.com/2014/12/segmen-kapas-putih-january-15-bloglist.html


Sila klik banner utk turut serta segmen ini...

19 December 2014 | 8 KoMeN |

Kita berjumpa tanpa disengajakan...aku tidak mengenali kau...kau juga tidak mengenali aku...tapi sejak hari itu kita seakan serasi berkawan...mungkin ini takdir pertemuan kita...
Kau banyak bercerita tentang kisah hidup kau...kau sering mengadu kepenatan kau melayan kerenah manusia...kau menjerit runsing...aku sekadar mendengar...menjadi tempat kau mengadu...it's ok...aku boleh menjadi tempat kau melepaskan rasa resah kau...
Dari perkenalan kita...keluarga kau sudah seperti saudara aku...ibu kau seperti ibu angkat aku...kita seperti 1 keluarga baru...aku gembira...malah ibu kau mengibaratkan kita seperti kembar...dia juga senang dengan kehadiran aku...
Dalam berkawan tak mungkin akan tenang sentiasa...kita pernah berselisih faham...aku pernah terasa hati...namun jernih kembali...mungkin kerana keserasian kita sebagai kawan...kau perlukan aku...aku juga perlukan kau...kita sama2 memerlukan...ibu kau juga begitu...
Aku yang dulu tak ada teman...aku dulu keseorangan...dulu buta jalan...sejak ada kau, hidup aku berdimensi baru...kau mengajar aku mengenali dunia luar...kau membawa aku berjalan...ke sana ke mari bersama ibu kau...kita benar2 seperti kembar...hidup aku juga berubah...
Ada masa kau melampaui batas...aku sering terasa hati...ibu kau juga sama...kau terlalu ego...kau terlalu keras hati...kami kerap kali mengalah...kami berharap kau berubah...namun kau masih sama...agak kecewa di situ...
Langit ada kalanya mendung...air laut juga ada pasang surutnya...begitu dengan kita...adat berkawan..adakala tak bersefahaman...bertikam lidah...kau seperti biasa...aku sering mengalah...namun kali ini sabar aku juga ada batasnya...aku bukan malaikat...aku rela berdiam diri...
Lama kita membawa diri...kau seperti selalu...ego terlalu tinggi...aku tak mampu menandinginya...biar aku pujuk diri sendiri...biar kau dengan cara kau...aku cuma mampu berdoa agar kau berubah...
Allahuakhbar...maafkan aku...aku tak tahu...berita yang aku terima amat menyentap hati aku...jantung aku berdegup kencang...umpama mimpi...Innalillah...kau pergi secara tiba2...aku benar2 terkejut...
Maafkan aku...aku tau aku bukan kawan yang terbaik utk kau...ketika kau perlukan sokongan, aku tiada di sisi...aku rasa amat bersalah...maafkan aku...
Kenapa kau mendiamkan diri...kenapa kau tidak mengkhabarkan keadaan kau...kenapa ibu kau juga tidak memaklumkan kepada aku...kenapa semua org diam senyap sepi...kenapa aku menjadi org terakhir mengetahuinya...
2 bulan sudah berlalu...kau juga sudah pergi meninggalkan alam fana ini...tak ada apa yg dpt menebus kembali kekesalan ini...aku berdosa...aku bersalah dgn kau...tak sempat utk aku bermaafan dgn kau...aku sentiasa doakan yg terbaik utk kau...semoga kau damai di sana...biar kenangan antara kita tersemat rapi dlm ingatan...maafkan aku...maafkan aku kawan...
Aku sedekahkan Al-Fatihah buat kau....

Joharudin Mohamed Yusuff
1985 - 2014


17 December 2014 | 0 KoMeN |
Salam hujung minggu...kembali lagi dgn ceriter terbaru...ada ceriter baru la update blog..kalau tak bersawang spider la al-kisahnyer...hahahahaaha...
semalam, sekali lagi aku berkelapangan menghadirkan diri ke majlis perkahwinan Kak Noorin di Teluk Kumbar Penang...mcm biasa plan pakat2 dgn staf2 lain p 1 kete je...aku bukan reti jalan2 area penang ni...buatnyer sesat mampuih tak balik mainland...kahkahkahkah...


#bakalpengantin#taktaubilalagi#tunggubidadari

Janji dlm pukul 11 pagi naik kete aku...ok la, dah nala siap bagai, kete aku pulak break down...time2 ni la baterry nak habis pun....adoiiii...call staf sorg lg mintak jasa baik dia pick up aku...spoil betol...dlm otak aku duk terbayang terbang lagi la RM aku...hahahahaha...
lepas ambik aku, kami terus ke destinasi 1 lagi utk ambik sorg lagi rakan 1 tempat kerja...ayoooo aciiii, kata tunggu depan kuil, kami lalu 2 kali tak nampak bayang...rupanyer dia duk tunggu seberang jalan...adoiiii...pening kepala kejap...hahahaha...


settle semua kami meneruskan perjalanan menyeberangi jambatan pulau pinang menuju ke destinasi berpandukan map yg disediakan..seyes habaq kat hang, aku tak reti baca map...jalan penang ni byk tambah kurangnyer...kalau nk ikut exactly dlm map memang tak jumpa la rumah pengantin...lastnyer kami berpandu pada sign board lebih mudah....jalan punyer jalan sekali rasa mcm dh terlajak jalan...hahahaha...kami pun slow sikit baca sign board, nasib baik belum sampai lg...hehehehe...


sampai ke rumah pengantin, org dh makin ramai...kami sampai sebelum pengantin lelaki tiba...ok la tu...bersalaman dgn tuan rumah, kami di jemput masuk ke rumah utk berjumpa dgn pengantin...amboiiii...berseri2 muka Kak Noorin...senyum lebar ke telinga...kami sempat la bergambar kenangan dgn Kak Noorin...ambik berkat..mana tau kot2 lekat kat aku pulak lepas ni...boleh jemput makan nasi minyak...hehehehe...
lepas sesi bergambar kami pun makan sambil2 tu tunggu lagi sorg staf dtg dgn family dia...duk sembang2, rombongan pengantin lelaki pun sampai...time ni kami tak join masuk ke rumah...keutamaan utk rombongan family lelaki...biar la mereka nk bergambar dgn pengantin...kami yg dh settle makan, duk tumpang umah sebelah tunggu staf sorg lagi...


tak lama, staf sorg lagi pun sampai...jumpa & bergambar sat...dia p makan, kami pun get ready nk beransur pulang...jumpa pengantin jap...bergambar dekat pelamin dgn pengantin...lepas semua selesai kami gerak balik...
buat Kak Noorin & pasangan, tahniah...semoga kekal bahagia ke jannah...dikurniakan anak2 yg soleh & solehah...Amin...


Ya Allah, Ya Tuhan kami,
Kami mohon limpah kurnia Mu,
Limpahkanlah barakah & rahmat jua keampunan Mu kepada pasangan,
Jadikanlah rumah tangga mereka sakinah, mawaddah & warahmah
dalam ketaatan terhadapMu,
Kurniakanlah kepada mereka zuriat yang soleh & solehah serta berikanlah
ketenangan kepada mereka di dunia dan juga di akhirat,
Sempurnakanlah iman serta agama mereka dengan berkat ikatan ini,
Moga perkongsian hidup mereka berkekalan hingga ke akhir hayat...
Amin Ya Rabbal Alamin...

07 December 2014 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum...ketemu lagi kita dlm entry terbaru...lately terlalu busy sgt sampaikan kadag2 aku tak ada mood nk bukak blog aku ni...faham2 sendiri la, kalau badan dh penat sgt, otak mesti tak berfungsi...hehehehe...
Seminggu yg lalu, 29 Nov 2014 aku berkesempatan menghadirkan diri ke majlis perkahwinan big bro Rhuddy Alang di Lenggong Perak...rasanyer ni kali kedua aku sampai ke Lenggong...salah sebuah pekan kecil di Perak...aku ke sana bersama2 dgn sahabat baik aku, Khaer...saja bawak peneman...aku ni buta jalan...nama je anak jati Perak tapi jalan2 di Perak aku tak tau...maklum la, lahirnyer di London...mana la aku nak reti jalan2 di Perak ni...berkat tunjuk ajar GPRS sahabat aku, kami pun sampai ke destinasi...actually majlis diadakan di sebuah dewan yg terdapat di pekan Lenggong tu...tak jadi masalah kat kami nak cari dewan tu...elok je kami parking kete, rombongan pun sampai...sedang elok la tu...
sambil tunggu pengantin get ready berarak masuk ke dlm dewan, kami makan dulu...selalunyer akan ada majlis merenjis tp kali ni digantikan dgn sesi bersalaman suai kenal antara keluarga pengantin, saudara mara & sahabat handai...then sesi bergambar dgn pengantin...mulanyer aku ingat nk naik bersalaman dgn pengantin tapi segan la pulak nk naik pentas...better aku tunggu pengantin turun dulu baru berjumpa & salam...so kami decide tunggu sekejap sementara pengantin makan...
pengantin bangun je dari duduk, kami terus gerak ke pengantin utk bersalaman & ucap tahniah...cehhhh, ingatkan dh settle, bro Rhuddy ajak bergambar atas pelamin...adooiiii segan pulak aku...tak pe la, ambik berkat...ucap tahniah dgn abg Rhuddy & pasangan...sempat jugak la aku mintak dia doakan aku cepat kawen...hahahaha...
settle bergambar & bersalaman kami pun gerak balik ke Ipoh...singgah beli ikan perkasam kat tepi jalan...mengidam nk mkn...hehehe...2x pusing u-turn....kelakar...hanya aku & Khaer je yg tau...mcm siotttttt jeeeee....kahkahkahkah...
Buat Abg Rhuddy & pasangan, tahniah...semoga kekal bahagia hingga ke jannah & dikurniakan anak yg soleh serta solehah...Amin...


Bismillahirrahmanirrahim...
Ya Allah, berkatilah perkahwinan ini,
Limpahkanlah baraqah & rahmat kepada kedua mempelai ini,
Kurniakanlah mereka zuriat yang soleh & solehah,
Kekalkanlah jodoh mereka di dunia & di akhirat 
Sempurnakanlah agama mereka dengan berkat ikatan ini...
Amin Ya Rabb...

04 December 2014 | 0 KoMeN |
You know my name, not my story...
You've heard what I've done, not what I've been through...



Buat apa terlalu sibuk mencari yang sempurna jika yang sederhana itu bisa membuatkan kita bahagia...




Before you judge me, make sure that you are perfect...



Jangan pandang kejahatan orang macam dia pasti ke neraka dan jangan pandang kebaikan sendiri macam kita pasti ke syurga...



Don't waste your time on revenge...
Those who hurt u will eventually face their own karma...



Takdir untuk diperjuangkan bukan untuk berserah...




It's very simple to be happy, but it's very hard to be simple...I am learning to become a simple guy...




My personality is who i am...
My attitude depends on who you are...




Aku lebih memilih sahabat yang mengerti kekuranganku daripada seorang kekasih yang selalu menyalahkan kekuranganku...


Love is not about to be perfect but love is about perfecting each other...



Being choosy is not the option and its not the best way...

#Wechat - saifhaqiem
#Facebook - Saif GhaNi
#Instagram - SAIFHAQIEM
#Blog - www.saifhaqiem.blogspot.com

23 November 2014 | 2 KoMeN |