twitter

Uiisshhhh..rajin jer aku update blog sekarang ni...hahahah…jari-jemari aku ni rajin pulak utk menaip…mahu berkongsi segala info yg aku dpt dgn para pembaca semua…sharing is caring kan…kahkahkahkah…dah jangan merepek2 panjang…entry kali ni aku nk up sikit pasal SEO…aku baru je dpt info ni dekat pakcik gugle…quite interesting and I think this information should be shared with other…ringkas je entry kali ini…rugi kalau tak baca…


SEO…??..apa itu SEO…sebelum aku elaborate dgn lebih panjang jela, SEO ialah singkatan bagi perkataan Search Engine Optimization atau di dlm bahasa melayu ialah Pengoptimaan Enjin Carian…bagi blogger baru mungkin tidak tahu apakah sebenarnya SEO ini…apakah fungsinya SEO ini…apakah kesannya SEO ini kpd blog mereka…kalau tanya otai2 blogger, mereka semua faham betapa pentingnya SEO ni pd mereka…


Apa itu SEO…SEO adalah rangkaian proses yg dilakukan secara konsisten utk meningkatkan jumlah/volume traffic/kunjungan melalui ruangan pencarian web tertentu yg memberi manfaat mekanisme kerja atau enjin pencarian tersebut...agak complicated jugak ayatnya…dlm bahasa mudahnya ialah cara utk mengoptimumkan aktiviti anda diblog utk membolehkan blog anda disenaraikan di search engine spt Yahoo, Google dan sbgainya..


Tujuan SEO ialah utk menempatkan sesebuah blog di posisi teratas dlm enjin pencarian berdasarkan kata kunci tertentu dan blog anda mendapat jumlah kunjungan/traffic yg tinggi…



Selalunya, jika kita ada update entry yg kebetulan ada banyak keyword dlm entry kita tu memang popular, blog kita pasti akan menerima kujungan/traffic yg luar biasa dan kemungkinan entry kita berada di page pertama di search engine…lagi banyak kita update blog terutamanya tentang sesuatu tajuk yg secara kebetulan memang tengah hangat diperkatakan, tak mustahil blog anda akan mendapat kunjungan yg ramai…traffic mesti jem…hahahaha..


Ok la diharapkan dgn sedikit, ringkas dan padat ini dpt memberi gambaran kpd semua pembaca…aku pun tak berapa arif sgt mengenai SEO ni…masih lg melakukan penyelidikan..hehehehe…

Semoga entry Pengertian SEO, Apa Itu SEO, Tujuan SEO ini bermanfaat buat semua…sekian saja…


07 December 2013 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment