twitter

Ku ke udara lagi...
Bersama mu kembali...hehehe..berintrokan lagu Fransisca Peter sikit...
Assalamualaikum semua...jumpa lg di entry yg baru...hari ni dgn senang hati duk baring2 atas katil terkenangkan zaman kanak2 dulu...indah bagaikan tiada celanyer...hehehehe...dlm dok golek sana sini teringat pulak 1 drama Jepun ni...dulu masa kecik2 mmg famous...terus nk kongsi dgn pembaca semua...hehehehe...


dalam era tahun 1989, muncul sebuah siri drama Jepun yg dialih suara yg cukup popular hingga mencetuskan fenomena luar biasa di kalangan kanak2 & remaja ketika itu…citer tu berkisah tentang pasukan bola tampar (volleyball)…sapa ingat lg..???..aku yakin mostly 80’s babies mesti ingat citer yg telah meninggalkan impak yg cukup luar biasa…drama ni ditayangkan di RTM1 setiap isnin hingga khamis jam 4.30…bayangkan semua budak tiba2 minat main bola tamper masa tu…mau tak giler luar biasa…aku pun tak terkecuali la…seingat aku time tu aku dlm usia 5 tahun…kebetulan masa tu aku tinggal dgn nenek & arwah tok aku…so zaman kanak2, apa la sgt yg hendak aku fikirkan melainkan main…main…main…tu je la…masa citer ni tengah hangat di tayangkan, semua budak2 yg bersekolah rendah, mengaji muqadam, sekolah agama kelam-kabut balik rumah semata2 nk tengok citer ni…sampaikan ada yg sanggup ponteng semata2 tak nak lepas citer ni…hebat sgt penangan citer Moero Attack lakonan Araki Yumiko…


jom aku story sikit pasal citer ni supaya korang boleh dpt sikit gambaran pasal citer favourite aku ni…hehehehe…Moero Attack mengisahkan sorg gadis Jepun yg berusaha mengejar cita2 utk mewakili negaranya dlm skuad bola tampar…Kojika Chun cuba menunaikan hasrat ibunyer yg ingin melihat dirinyer mewakili Jepun dlm acara bola tampar di peringkat sukan olimpik…Chun yg ketika tu masih kecik tak tahu apa2 mengenai sukan tersebut hingga dia membaca sebuah buku lama yg mengandungi lakaran teknik2 akrobatik dlm bermain bola tampar yg telah diwasiatkan oleh ibunyer...


drama yg dialih suara ke bahasa melayu ni, banyak mempengaruhi kanak2 & jugak remaja time tu termasuk la aku…hehehehehe…sapa yg boleh lupa spike maut chun…bila masa genting nk spike bola mesti akan sebut ‘chun, summersault..!!!..’..bola pun berpusing2 la…bola jd leper la…lastnyer pihak lawan tak dpt sambut bola tu…seyes mmg best je walaupun mcm tak logic jer…hahahaha…mcm2 aksi akrobatik bermain bola tampar yg ditunjukkan oleh pemain dlm drama ni…semuanyer jadi ikutan sampaikan ada yg nak jd seperti chun…


aku ingat lg time tu, lepas je hbs citer ni aku akan ke rumah jiran nenek aku utk bermain2 dgn anak jiran aku…beza umur aku dgn dia agak jauh dlm 3,4 tahun mcm tp dia pun layan je main dgn aku…dia pun layak aku panggil kakak…nk jadikan citer setiap petang aku dgn akak tu main bola tampar depan rumah dia…apa yg kami tengok dlm tv, tu la yg kami akan mainkan…kebetulan rumah dia p nada bola tampar, so seronok la kami berlakon konon2nyer mcm pemain pro je…siap panjat tangga besi kemudian lompat buat spike sambil jerit bola berpusing la…bola maut la…tp word yg plg best ialah la summersault berpusing la…kelakar je bila ingat balik kenangan lama tu…


kat Malaysia citer2 drama seperti ni mungkin sbg hiburan semata2 namun tidak bg negara lain…sbgai contoh negara China yg mengambil drama ni sbg inspirasi kpd pasukan pemain bola tampar mereka…siri ini telah ditayang berulang kali di negara Komunis tu utk merangsang semangat pemain wanita mereka & pd tahun 1981, pasukan bola tampar negara China telah memenangi Piala Dunia Kejohanan Bola Tampar…hebatkan penangan citer ni…


kalau skrg ni, negara kita dibanjiri dgn drama2 k-pop yg tak hbs2 dgn cinta…cinta…cinta…naik muntah jugak aku tengoknyer…kalau adik2 nk tau, drama Moero Attack ni la yg abg2 & kakak2 tengok…mmg tak boleh dilupakan sampai bila2…huhuhuhhuhu…


ni la rupa terkini pelakon utama drama Moero Attack ni...

jom layan lagu tema Moero Attack ni...



sampai sini dulu entry menggamit memori...nanti kan memori2 lain yg bakal aku kongsikan...sehingga berjumpa lg next entry...babai semua...
26 December 2013 | 12 KoMeN |

12 KoMeN:

  1. eliana elias
    Mar 2, 2015, 5:42:00 PM

    rindu sgt cerita ni.. time ni sy kecik lagi... 3-4 tahun kot... mcm mane nk download cerita ni?

  1. Saif HaQiem
    Mar 2, 2015, 11:26:00 PM

    Eliana Elias - smua org yg lahir tahun 80's akan rindu dgn citer ni..dulu sgt famous citer ni...mengenai download sy tak pasti...sy pn sdg berusaha mencari link yg ada citer ni...tp msih tak jumpa lg...harap2 ada pembaca yg blh share link utk download citer ni...btw tq sbb sudi baca blog sy..

  1. Ezura Ahamad
    Jun 2, 2015, 9:21:00 PM

    Suka sangat tengok citer ni dulu .. Kalau x silap umo saya masa tu 5 @ 6 tahun .. Sanggup x tido ptg, janji dapat tengok mearo attack .. Summersout berputaarrr .. Kalau la tv1 dpt siarkan kembali citer ni, best jugak .. Dpt mengimbau kenangan zaman kanak2 ribena dulu ;)

  1. princessB
    Sep 10, 2015, 10:30:00 PM

    Omg. I still remember this series! Best thing ever!!

  1. princessB
    Sep 10, 2015, 10:30:00 PM

    Omg. I still remember this series! Best thing ever!!

  1. lily suriani ahmad razalli
    Nov 9, 2015, 6:29:00 PM

    Tgh cr blik cita ni...kt mn nk cr

  1. Kim Hae Ra
    Nov 12, 2015, 10:56:00 PM

    I watched this drama when I primary 5...the best japanese drama.. can't find if search Google Malaysia.. even in YouTube has been deleted all episode.. there's a last way if want to watch it again... get a flight ticket to Japan an find the DVD.. hehehe..

  1. Saif HaQiem
    Dec 1, 2015, 8:40:00 PM

    Kim Hae Ra - wow hardcore fans....hahahaha...

  1. mawarindu tiena
    Aug 10, 2016, 9:11:00 AM

    mcm mana nk tengok full movie ni...rindu gila

  1. Roslan Ali
    Aug 20, 2016, 7:16:00 AM

    Semalam saya dah tengok sampai part 2 cerita moero attack ini melalui pc. Saya google jer dan mendapati ceritavtu masih baru lagi dimuat naik oleh seseorang dari negara china mungkin sebab cerita tu telah dialih suara ke dalam bahasa mandarin. Ada byk episod lagi. Tarikh dimuat naik pada 3 Ogos 2016. Bila balik saya try buka melalui handset, susah nak cari baluk cerita tu walaupun saya taip dlm search moero attack episode 3 dan 2016.

  1. Fredy Adrianto
    Aug 8, 2017, 8:26:00 PM

    di indonesia film ini nge hits juga,,,, kangen dengan masa kecil dulu ,, kalau ada yang punya film nya ,, bolehlah berbagi ,,,,

  1. mohd asmadi
    Oct 3, 2017, 5:22:00 PM

    citer nie kalau tak silap aku masa aku tingkatan 3.. masa kat sekolah menengah khususnya budak2 pompuan akan tunjuk skill bila main volleyball dan paling best budak pompuan sekolah aku dapat juara gara2 citer nie sebab menjadi sumber inspirasi mereka buat skill service dan spike serta larian pertukaran dalam gelanggang..

Post a Comment