twitter

Assalamualaikum semua...harap semuanyer sihat2 belako..kali ni aku share sikit motivasi yg aku dapat dari salah sorg pakar motivasi yg sgt popular kat negara kita ni, Dr Fadzilah Kamsah & telah dihuraikan dgn ringkas oleh saudara ASaDa RyutaRo di dlm blognyer...
bila baca balik memang ada betolnyer...sekurang2nyer motivasi Dr Fadzilah ni boleh memberi sedikit tips, peluang & harapan pada mereka2 yg belum bertemu jodoh...termasuk la aku...hahahahaha....
jom kita memotivasikan diri sama2...

1#Hati tidak fokus dlm mencari jodoh & tidak bersungguh-sungguh
  macamne nk dpt jodoh kalau tak bersungguh2..mulut kata nk jodoh tp beralasan...keje banyak la, duit tak cukup la, tak ada masa la, bla...bla...bla...bla...sesetengah tu dlm hati & mulut kata nk mencari jodoh tp tak bersungguh2...lebih fokus pd perkara2 lain...

2#Belum bersedia utk bercinta
  nak kawen tp tak bersedia lg utk bercinta...nanti kalau dh ada couple tp tak ada feeling takot mendera perasaan, main2kan hati anak org pulak...apa2 pun persiapkan diri...takkan umur dh lanjut masih belum sedia nk bercinta...

3#Expectation tinggi sangat
 kriteria pasangan ketat sgt...tak nak melayu, nak bugis mix jawa mix boyan..tinggi mcm erra fazira...bertahi lalat bawah bibir mcm DCT...kulit putih gebu mcm nasha aziz...badan nk sasa mcm azlee khairi...nk comel mcm zara zya...nk yg arrogant la...aduyaiiii....tak salah kalau kita memilih tapi agak2 la...ukur baju di badan sendiri...kalau mcm ni la kriterianyer sampai bila nk jumpa..???

4#Hati disaluti kebencian
  kalau banyak sgt perasaan benci, org pun akan benci melihat kita...tak salah kalau kita berubah, buang rasa benci tu..insyallah org akan senang dgn kita...mana tau dlm byk2 org yg menyenangi kita tu adalah jodoh kita...

5#Banyak meminta tetapi kurang memberi
  kurangkan meminta2, perbanyakan membantu org yg dlm kesusahan dgn hati yg ikhlas & jujur...insyallah akan terbuka rezeki utk kita...salah 1 drpd rezeki kita itu ialah jodoh yg serasi...

6#Fobia utk bercinta
  pd yg serik utk bercinta lg, cuba2 la belajar utk redha dgn apa yg dh terjadi...teruskan berusaha & jgn berputus asa...hidup kene diteruskan...

7#Hidup tidak seimbang
  kdg2 terlampau tenggelam dgn kerja sendiri hingga tak ada masa utk bersosial...selagi mata tak tutup keje...keje...keje...ada pulak yg terlebih sosial...mcmne la jodoh nk melekat...

8#Ada sifat negatif dlm diri
  mempunyai sifat2 negatif dlm diri yg sangat ketara sampaikan org menolak utk mendekati kita...cuba muhasabah diri perbetolkan yg mana tak elok...insyallah ada jodoh yg dtg...

9#Kurang berdoa & usaha
  selepas berusaha perlu berdoa & kemudian bertawakal...semoga dgn doa yg ikhlas, Allah swt akan permudahkan utk mendapat jodoh yg serasi...jgn putus harapan dgn bantuan Allah swt, ssungguhnyer Allah swt sentiasa bersama2 hamba-Nya yg bersabar...

10#Tidak istiqamah dlm menjalinkan hubungan
  lupa tanggungjawab selepas berumah tangga...sebulan dua bercerai sbb dpt pasangan lain...bila ditanya sbb bercerai, jawapan paling klise tak ada jodoh...mcmne nk ada jodoh kalau tak istiqamah dgn hubungan yg sedia ada...hidup berumah tangga perlu ada rasa tanggungjawab & amanah...

11#Terlampau selesa dgn hidup bersendirian
  seakan trend anak muda masa kini yg merasakan lebih selesa hidup sorg hingga lupa utk berumah tangga...mcmne nk bertemu jodoh kalau dh mcm tu...perlu diingat, berkahwin merupakan satu ibadah yg mana jika dilakukan dgn niat kerana Allah swt, insyallah akan mendapat ganjaran pahala...so fikir2kan la..
  


harus diingtkan, jodoh pertemuan itu ditangan Tuhan...jgn berputus asa dlm mencari pasangan masing2...jodoh itu rahsia Allah swt..jika tak dipertemukan di dunia, insyallah akan dipertemukan di sana...yg penting usaha...berubah dari yg negatif ke positif...

yg ni pesanan dr blogger ASaDa 'jgn meremehkan kemungkinan tidak bertemu jodoh itu disebabkan oleh faktor2 di luar jangkaan seperti sihir @ sumpahan yg mungkin memang sukar utk difahami...walaupun begitu, berpeganglah pd syariat & janganlah kita terjebak dgn perkara2 yg syirik...sesungguhnyer sesuatu itu tidak akan berlaku sekiranyer Allah tidak mengizinkan & pastinyer setiap yg berlaku ada berjuta hikmah yg tersembunyi'...

diharapkan dgn sedikit motivasi ini mampu memberi harapan & rangsangan kepada anda yg belum bertemu jodoh dlm menilai diri sendiri...sama2 kita berusaha, berdoa & bertawakal agar dipertemukan jodoh yg baik...insyallah...chaiyokkkk....!!!!...semangat...!!!..hehehehe..

10 November 2013 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment