twitter

aku kembali lagi...agak rajin aku update blog aku ni...mungkin sebab aku banyak sgt masa terluang..dari aku buang mcm tu saje baik aku update blog aku ni...at least ada jugak benda nk buat...
dah lama rasanyer aku tak update pasal tragedi yg 1 masa dulu pernah terjadi di negara kita ni & mungkin jugak ada yg dah lupa akan kisah itu...
utk kali ini aku akan tulis mengenai tragedi penutupan sebuah taman tema yg cukup terkenal suatu ketika dahulu...
pada era 1980-an, negara kita pernah memiliki sebuah taman rekreasi yg cukup popular & dikenali sebagai Taman Tema Mimaland...nama Mimaland adalah singkatan daripada gabungan dari perkataan Malaysia In Miniature Land & mula dibina pada tahun 1971 disebuah kawasan berbukit seluas 300 ekar di Ulu Gombak, Kuala Lumpur...logo yg digunakan utk Mimaland ialah sekuntum bunga raya iaitu bunga kebangsaan negara kita...pembinaan taman rekreasi ini dijalankan mengikut fasa & dibuka secara berperingkat-peringkat..



dalam tahun 1970-an, fasa pertama Mimaland siap sepenuhnyer...antara tarikan utama Mimaland ketika itu ialah taman haiwan pra-sejarah yg mengandungi binaan model-model dinosaur yg bersaiz besar...selain itu, taman rekreasi ini juga memiliki 24 buah motel & 5 buah chalet serta sebuah kolam renang...








selepas 10 tahun lebih beroperasi, akhirnyer Mimaland memperkenalkan 1 lagi tarikan terbarunya pada tahun 1984, iaitu kolan renang gergasi  yg dikatakan terbesar di Asia Tenggara ketika itu beserta dgn papan luncur air yg tinggi...tarikan ini berjaya menarik lebih ramai pelancong dari dlm & luar utk datang ke taman ini...selain itu, Mimaland turut mempunyai beberapa bahagian rekreasi lain iaitu sebuah tasik utk aktiviti sampan & memancing, kawasan 'giant maze' & kawasan utk aktiviti merentas rimba...
Mimaland pernah menjadi tempat penggambaran beberapa buah filem tempatan antaranya Gila-gila remaja, & Suara kekasih...






bertahun-tahun lamanyer Mimaland beroperasi menjadi tempat hiburan seisi keluarga, pada Januari 1993, 1 kemalangan yg tidak diingin berlaku dikawasan papan luncur air gergasi hingga menyebabkan kematian sorang warga Singapura yg berusia 27 tahun..kejadian itu telah mengejutkan ramai orang hingga memaksa pihak operasi Mimaland menutup sementara waktu kawasan kolam renang & papan luncur bagi melakukan kerja2 penambahbaikan..
pada Mei 1994 pula, berlaku kerosakan pd dinding kolam renang yg berpunca daripada runtuhan tanah hingga menyebabkan air lumpur memasuki ruang kolam renang tersebut & sekali lg pihak operasi terpaksa menutup kawasan itu kepada org ramai...
ekoran daripada 2 kejadian yg tidak dijangka itu, pihak pengurusan Mimaland telah diseret ke mahkamah oleh beberapa pihak termasuk agensi kerajaan atas dakwaan kelemahan dlm kawalan keselamatan & menjadi punca kpd beberapa masalah alam sekitar...
sepanjang pendakwaan kes tersebut, pihak mahkamah telah mengeluarkan perintah kpd pihak Mimaland drpd meneruskan operasinya...kesan daripada itu, Mimaland terpaksa ditutup buat selama-lamanyer kpd pengunjung pd tahun 1994...
kesan peninggalan Taman Rekreasi Mimaland masih boleh dilihat hingga kini & semakin terbiar usang dimamah usia serta kenangan...


jalan masuk ke Taman Rekreasi Mimaland


pintu masuk utama Mimaland


van yg digunakan utk mengambil & menghantar pekerja Mimaland



ruang pejabat Mimaland


sampan yg pernah digunakan di tasik Mimaland


basikal air yg digunakan di tasik Mimaland


tempat menunggu bus berhampiran dgn pintu utama yg dulunyer penuh sesak dgn para pengunjung

ketika pembukaan taman ini, aku belum dilahirkan & ketika penutupan operasi taman ini pulak aku baru darjah 3 klu tak silap aku...aku tak pernah tahu pun yg Malaysia sebelum ini pernah mempunyai taman tema yg cukup popular...aku ingtakan sunway lagoon @ bukit merah la taman tema pertama di negara ini, rupa2nyer aku silap...kalau la Mimaland ini terus beroperasi hingga kini, mungkin taman ini dah menjadi jauh lebih hebat dr taman tema yg ada sekarang ini...tapi sayang, semuanyer tak seperti yg dirancang...atas beberapa faktor yg tak dpt dielakkan, Mimaland hanya tinggal kenangan skrg ni...mungkin ada hikmahnyer...menurut sumber2 yg diperolehi dr internet, taman yg hebat lg gah ini dulu adalah milik penuh syarikat MAGNUM COPERATION...tak perlu la rasanyer aku hurai lebih pjg lebar...aku yakin semua faham kenapa aku 'capitalkan' nama syarikat tu...wallahualam...
sampai sini je cerite aku kali ini...jumpa lg next entry mengenai tragedi yg semakin dilupai...stay tune semua ya...

07 October 2013 | 69 KoMeN |

69 KoMeN:

  1. Mashi Toma
    May 28, 2014, 11:27:00 PM

    Assalam, sy duduk area sini pon tktau ada taman ni...adik tnya baru nk search... da berkubur pon taman ni..

  1. Saif HaQiem
    Jun 14, 2014, 5:17:00 PM

    Mashi Toma - terima kasih singgah baca blog sy...actly ramai yg tak tahu pasal taman tema pertama & hebat kat malaysia ni...sy pun tahu lepas tengok citer gila2 remaja...time tu terus search kat internet & up entry ni...at least generasi baru @ akan dtg blh tahu ttg kewujudan taman tema ni...

  1. Anonymous
    Jun 17, 2014, 9:19:00 PM

    Huh dh umur 27tahun bru aku tahu ade tmpat ni lepas tgok movie IA WUJUD...trus seacrh google...

  1. Saif HaQiem
    Jun 18, 2014, 11:17:00 PM

    Anonymous - biasa la tu...tragedi yg lepas jrg kita nk ingt...nama pun tragedi...sejarah hitam yg septutnyer di lupakan...

  1. donney pacak
    Jun 22, 2014, 1:14:00 AM

    Hahahaa..aku sempat gak masuk tmpat ni tahun 1990 masa darjah 5 ikut rombongan sekokah..

  1. Saif HaQiem
    Jul 5, 2014, 1:31:00 PM

    Donney Pacak - untung la pernah merasa masuk mimaland...kenangan terindah tu wlpn mimaland dh jd sejarah...btw thanx sudi komen sini...

  1. budak noti
    Aug 29, 2014, 5:45:00 PM

    aku pon baru tahu.. hebat gak mlaysia ni ade taman tema cmtu... tp sekarang aku search map..jadi Taman Puaka Mimaland.. puaka sgt ke tempat ni... mcm seram je... tgh2 hutan tu.

  1. Anonymous
    Sep 2, 2014, 12:12:00 AM

    Heheh tau dr kecik wujud.. sy tinggal kat gombak.. cousin2 selalu g sana.. plus siblings ade kenangan bergambar kat sana.. sygnye sy x pernah merasa g mimaland cuma selalu dgr la ms kecik2 tu.. anyway tq for the post n photos..

  1. Saif HaQiem
    Sep 4, 2014, 11:50:00 PM

    Budak Noti - tak ramai generasi baru tau mengenai kewujudan taman tema ni...bila ada filem baru mereka tau...mula search internet...

  1. Saif HaQiem
    Sep 4, 2014, 11:51:00 PM

    Anonymous - tq sudi baca entry ni..

  1. Anonymous
    Sep 12, 2014, 4:49:00 AM

    Tenkiu bro...
    Sedih tgk gambar n riwayat Mimaland..
    Mak n pak aku dulu bawak aku p Genting ja masa 93 n 94..
    Kan untung n best klu depa bwak aku p Mimaland masa dulu.. :'(
    Aku tertnya2 gak sapa owner Mimaland...ngatkan sykt nama sama upanya sykt ada ekor..hehehe

  1. Saif HaQiem
    Sep 16, 2014, 1:30:00 PM

    Anonymous-welcome & tq jugak sudi baca entry dlm blog ni...btw stiap apa yg berlaku ada hikmahnya...mungkin ada sebab kenapa berlakunya semua kejadian tu...

  1. AQ Ney
    Sep 16, 2014, 3:53:00 PM

    oit...baru tahu pasal ni..huhu

  1. Anonymous
    Sep 29, 2014, 7:45:00 PM

    Hurm...sedih juga bila baca. Tapi tindakan mahkamah tu kerana mengambil kira banyak faktor kan. Apa nak buat. saya asal sabah tp memg pernah dengar tentang mimaland. cuma xtau lokasi kat mana. dah 7 tahun duduk gombak sbb kerja kat kl, pun xtau. bila suami cerita diorg selalu cycling kat sana baru try search kat internet. Rupanya dulu memg tmpat ni hebat.

  1. Saif HaQiem
    Oct 13, 2014, 11:04:00 PM

    Aq Ney- tq sbb sudi baca...sekadar berkongsi... :)

  1. Saif HaQiem
    Oct 13, 2014, 11:07:00 PM

    Anonymous - nk buat mcm mana...dh takdir mimaland mcm tu...

  1. Fza Azman
    Dec 30, 2014, 10:36:00 PM

    Saya pernah dtg ke sana masa umur saya 6 tahun.. now umur dah 31 thn.. mula2 ingat2 lupa. Bila bace balik artikel ni..baru sy ingat.. miss my childhood memories

  1. Azizul Hakimi
    Jan 13, 2015, 3:27:00 PM

    tq saif... rase kembali nostalgia dulu2 bila bc blog ni.. x penah g mimaland tp tau cite je.. nipun br lepas layan gila2 remaja.. haha.. yg gmbar2 bdk kt mimaland tu gmbar saif ke??

  1. Saif HaQiem
    Jan 13, 2015, 10:03:00 PM

    Azizul Hakimi- tq jugak sudi singgah blog ni...sy pn sprti Azizul jugak tak pernah berkesempatan ke mimaland...zmn kecik dulu pn tak tau kewujudan taman tema ni...pic yg ada dlm tu smua dr internet...bkn pic sy...

  1. Anonymous
    Mar 21, 2015, 11:08:00 AM

    sy berumur 12 thn tk prnah pergi tempat ni... mesti best kan??? hhmmmm....

  1. Saif HaQiem
    Mar 22, 2015, 9:15:00 PM

    Anonymous- jika di tnya best ke tx mimaland ni, pd sy taman tema ni gah pd era 90an..time tu blum ada taman tema yg hebat spt mimaland...

  1. Anonymous
    Apr 7, 2015, 7:54:00 AM

    Peh peh, menarik ^^

  1. Saif HaQiem
    Apr 7, 2015, 9:29:00 PM

    Anonymous - tq sudi singgah blog sy...

  1. Faez Faezz
    May 1, 2015, 4:32:00 PM

    menarik kisah nie,kepada sesiapa yg tahu lokasi tempat sejarah bgi bole bagi tahu ta,sbb sy berminat untuk qmbil gambar sejarah nie,klau bole lokasi yg paling tepat dan ta mengeliru kan

  1. Saif HaQiem
    May 5, 2015, 11:40:00 PM

    Faez Faezz - thanks sbb sudi menjengah ke blog ni...apa2 pn gud luck k...sy tak dpt membantu sbb sy pn tak tahu lokasi ni secara tepatnyer...mungkin ada individu lain yg blh mbantu anda...

  1. mR.lOwKEY
    May 10, 2015, 7:50:00 PM

    Faez Faezz-sy bru je pg td g Mimaland,.lokasi kt Batu 11,.dekat ngn Muzium Orang Asli,.jalan lama nk ke Bentong,.tmpat tu mkin semak even ade penjaga kt ctu,..lau nk tau lebih lanjut n nak gambar terkini,.wassaap sy -0177358294

  1. My name is LON@
    May 15, 2015, 8:35:00 AM

    aah mak pon selalu citer psl tempat ni dulu...tp klu kerajaan baiki ke wat baru mest lg best

  1. Anonymous
    Jul 22, 2015, 2:37:00 PM

    alangkah INDAHNYA HIDUPKU jika dapat makan angin di Mimaland....
    tapi sayang,aku(born 1996)
    x per la Bukit Gambang Waterpark the best ever and first ever penah aku g..

  1. Emy Noor Aida Masbah
    Aug 19, 2015, 9:30:00 PM

    Mimaland....ye sy pun br tahu....bile tgk movie makenik...gile2 remaja....terus tanye mr.google....skrg dh jd taman.puaka mimaland....skrg ni kite boleh pegi tgk x?sy teringin nk pi tgk tinggalan sejarah tu...ade sape2 tau?

  1. Emy Noor Aida Masbah
    Aug 19, 2015, 9:30:00 PM

    Mimaland....ye sy pun br tahu....bile tgk movie makenik...gile2 remaja....terus tanye mr.google....skrg dh jd taman.puaka mimaland....skrg ni kite boleh pegi tgk x?sy teringin nk pi tgk tinggalan sejarah tu...ade sape2 tau?

  1. Emy Noor Aida Masbah
    Aug 19, 2015, 9:30:00 PM

    Mimaland....ye sy pun br tahu....bile tgk movie makenik...gile2 remaja....terus tanye mr.google....skrg dh jd taman.puaka mimaland....skrg ni kite boleh pegi tgk x?sy teringin nk pi tgk tinggalan sejarah tu...ade sape2 tau?

  1. Saif HaQiem
    Aug 24, 2015, 11:19:00 PM

    My Name Is Lona - tak mungkin ambik alih sbb dulu kawasan kepnyaan MAGNUM CORP..

  1. Saif HaQiem
    Aug 24, 2015, 11:20:00 PM

    Emy Noor Aida Masbah - saya rasa tmpt ni mungkin telah ditutupi oleh hutan2 kecil..jln masuk mungkin tak ada lg...tp ada yg kata jln masuk masih ada..keadaan agak menyeramkan..cuba google...

  1. Unknown
    Sep 29, 2015, 11:42:00 AM

    Sy xsempat nk merasa suasana riang di mimaland. Sy dpt taw tmpt ni wujud pon dari kumpulan paranormal dekat fb.

  1. SJ BN
    Nov 6, 2015, 12:25:00 AM

    Lebih teruk saya duduk dekat gombak pun tak tahu. Padahal mimaland ni berapa batu je dari rumah.

  1. Hafiezah Sulaiman
    Nov 6, 2015, 9:25:00 AM

    Mimalad? Best tempat ni dulu..saya pernah merasai keseronokan dan keriangan di situ...2 tahun sblm ianya ditutup...kini hanya tiggal kenangan dan keseronokan yg masih diingati...

  1. nur hazlina mohd ali
    Nov 6, 2015, 11:49:00 AM

    baru tahu ttg taman ni..kesian saya..hahaha,thn ditutup 1994,saya dh umur 8thn.. tp mmg rase tak pernah tau ttg tmn tema nie.. thanks coz share this story.

  1. Syaiful Amirul
    Nov 10, 2015, 12:48:00 AM

    Good Story.....Sayang xsempat merasa tempat ni....born on 1995....

  1. norfazilah harun
    Nov 11, 2015, 8:25:00 AM

    tempat ni sangat dekat dengan rumah saya,, tapi saya sendiri tak sempat merasa ke sini.. saya lahir pada tahun 1989.. saya rasa ianya setanding sunway lagoon.. jiran2 di kawasan rumah pun ada yang bertemu jodoh di situ :) kalau masih wujud, mesti hari2 anak2 saya ajak pergi sini.. hihi

  1. Unknown
    Jan 2, 2016, 1:53:00 PM

    saya tak lahir lagi waktu ni,sedihnya

  1. Husnu Mursyida
    Jan 2, 2016, 1:54:00 PM

    saya tak lahir lagi waktu ni,sedihnya

  1. NOraELL
    Feb 3, 2016, 10:38:00 AM

    baru tahu taman ni. tibe2 terbayang jurassic world

  1. Unknown
    Feb 20, 2016, 1:44:00 PM

    boleh tak saya ketahui tempat mimaland gombak ni menghala ke jalan yang mana??

  1. Unknown
    Mar 8, 2016, 9:14:00 PM

    dulu dok Gombak,kadang2 dpt masuk free je sbb makcik2 jiran ada yg keje sini.huhu.bleh dikatakan ptg2 g ronda sana nek moto.masa tu kecik lg.skola pn blum.jiran bawak ikut je.kira dkt jgk dulu dok bt 10 Gombak.huhuhu.Mimaland ni pulak kt bt 11.Yang ingt smpi sekarang pasl mimaland ialah lambang bunga raya,dengn replica dinosour

  1. Unknown
    Mar 8, 2016, 9:14:00 PM

    dulu dok Gombak,kadang2 dpt masuk free je sbb makcik2 jiran ada yg keje sini.huhu.bleh dikatakan ptg2 g ronda sana nek moto.masa tu kecik lg.skola pn blum.jiran bawak ikut je.kira dkt jgk dulu dok bt 10 Gombak.huhuhu.Mimaland ni pulak kt bt 11.Yang ingt smpi sekarang pasl mimaland ialah lambang bunga raya,dengn replica dinosour

  1. Saif Haqiem
    Mar 11, 2016, 9:54:00 PM

    Unknown - maaf sy pn tak pasti jalan yg mana...sy sendiri tak pernah ke sana...mungkin ada comment2 disinni dpt membantu anda utk ke sana...maaf ya..

  1. Saif Haqiem
    Mar 11, 2016, 9:57:00 PM

    Unknown - sekurang2nyer awk beruntung kerana pernah menjejakkan kaki ke sana...pernah merasai kemeriahan taman tema tersebut berbanding dgn sy & yg lain2 sekadar mendengar & membaca saja...

  1. Anonymous
    Mar 15, 2016, 8:33:00 PM

    article ini dirembat dari http://penpatah.blogspot.com/2012/09/kisah-di-sebalik-penutupan-mimaland.html

    curi dari blogger lain.

  1. Saif Haqiem
    Mar 15, 2016, 10:50:00 PM

    Anonymous - terima kasih utk comment anda..terima kasih juga utk perkataan 'REMBAT' & 'CURI' itu...sy tak pasti dgn maksud anda itu..sy sendiri tidak ada sama sekali nyatakan yg entry berkaitan ini adalah tulisan sy sendiri & sy juga tidak sebulat2nya duplicate dr blog yg di nyatakan...semua ini berkaitan dgn fakta yg tidak boleh ditukar sesuka hati...jika benar sy 'REMBAT' & 'CURI' article ni dari blog lain bagaimana pula dgn blog yg dinyatakan itu..??..mungkin blogger 'REMBAT' & 'CURI' dari http://arkibnegara.blogspot.my/2011/02/pembinaan-mimaland-1971.html
    http://mieraalife.blogspot.my/2012/06/taman-tema-mimaland.html
    http://i-malaysiakini.com/2012/05/kisah-di-sebalik-penutupan-mimaland/
    http://shuhaizad.blogspot.my/2012/09/taman-tema-mimaland-1971-1994.html
    http://tehtarikkopimanis.blogspot.my/2012/06/mimaland-dalam-kenangan-1971-1994.html
    bandingkan tarikh2 article ditulis...sy berpendapat article http://penpatah.blogspot.com/2012/09/kisah-di-sebalik-penutupan-mimaland.html bukanlah yg terawal ditulis...mungkinkah blogger juga 'REMBAT' & 'CURI' dr blog2 lain..???
    maaflah jika article ni menggangu @ membuat anda tidak puas hati...niat saya sekadar utk berkongsi...sy tidak menjual article & tiada keuntungan pun yg sy dpt...sekali lg sy tegaskan ARTICLE YG BERKAITAN FAKTA TIDAK BOLEH DIREKA CIPTA SESUKA HATI..
    terima kasih utk teguran anda & terima kasih banyak utk perkataan 'REMBAT' & 'CURI' itu...

    #silanyatakannamaanda

  1. Anonymous
    Apr 7, 2016, 12:14:00 AM

    Sayangnya...taman tema macam nie kalau ade lagi skg...mesti best...teringin nk bergambar dgn dinosaur besar camtu...tp skg jadi hutan je...x sempat nk merasa...sy lahir 2000...cmne nk buat...

  1. Azlie
    Apr 8, 2016, 9:06:00 AM

    Saya lahir 07 April 1978.. pagi ni baru terbaca artikel berkenaan peninggalan Mimaland kat Gombak. Tk sangka gak Mimaland ni hebat rupanya, igtkan biasa2 je. Seblm ni mmg pernah dgr nama Mimaland, especially bila tanya kat mana Muzium Org Asli Gombak. Org akan ckp dkt dgn Mimaland. Bila tgk gmbr2 replika dinosour tu rs terkejut lak sbb igtkan bila Mimaland dh tutup, benda2 tu semua dh tkde. Rupanya dorg tinggal mcm tu je. Well, hrp akan ada pihak yg sudi korek2 lg citer Mimaland ni. At least generasi baru blh tau..

  1. Anonymous
    Apr 11, 2016, 10:38:00 AM

    mimaland tutup sya baru darjah 2,memang saya tak tahu ada taman tema besar macam ini di malaysia,kalau masih beroperasi lagi rasanya taman tema ini antara yang tercangih di asia atau di dunia, seperti dalam filem jurassic world... harap ada yang sudi berkongsi kisah-kisah kenapa mimaland ditutup begitu sahaja,tak semestinya kerana seorang mati dan tanah runtuh taman tema mimaland boleh ditutup, pasti ada lagi cerita disebaliknya kenapa ditutup...

  1. Rose M Aurora
    Apr 12, 2016, 4:19:00 PM

    Tak sangka rupanya kat Malaysia ada taman tema air gah macam ni tahun 70-an. Sayangnya bila tempat ni dah ditutup. Jadi kenangan je la. saya tak lahir lagi masa tempat ni baru bukak & umur saya baru 3 tahun masa tempat ni ditutup. Huhu. Tapi pelik pulak, ayah ibu saya tak pernah cerita pasal tempat ni. Padahal KL tak jauh mana dengan Gombak. Hahaha

  1. Ariesyahmie
    Apr 13, 2016, 4:54:00 PM

    Syukurr...sekurang2nya...dia menulis dan sharing...kita dpt ilmu sbb ramai juga yg xtahu kewujudan Mimaland ni....terbaekk...sya search sbb wujud dlm atr tempat2 menyeramkan di dunia...huhuhu bru tau mimaland...terus search....dan jmpa artikel ni...thanksssssss a million times

  1. Ariesyahmie
    Apr 13, 2016, 4:54:00 PM

    Syukurr...sekurang2nya...dia menulis dan sharing...kita dpt ilmu sbb ramai juga yg xtahu kewujudan Mimaland ni....terbaekk...sya search sbb wujud dlm atr tempat2 menyeramkan di dunia...huhuhu bru tau mimaland...terus search....dan jmpa artikel ni...thanksssssss a million times

  1. hackerkl youtube rock kapak channel
    Apr 23, 2016, 7:41:00 AM

    Terbaik entri daripada saudara.Hanya sekali sahaja pernah ke Mimaland.Rasanya ms skolah rendah awal tahun 80an.Umur pun sudah menghampiri setengah abad.Merasa jgk pergi dikala zaman kegemilangannya.Semua org memperkatakannya.Kini,terkubur sepi.

  1. Saif Haqiem
    May 28, 2016, 5:27:00 PM

    terima kasih pd semua yg singgah baca entry ni & meninggalkan komen2 di sini...maaf sy tak sempat nk reply komen2 anda semua kerana kekangan masa...apa2 pun sy up entry ini sekadar utk berkongsi dgn semua bkn utk tujuan lain...pd yg pernah ke mimaland anda org yg bertuah kerana pernah merasai saat kegemilangan tmn itu..pd yg aru mengetahui kisahnya kita sekadar dpt membayangkan kehebatan mimaland suatu ketika dulu...ini adalah sejarah yg patut generasi baru tahu...
    terima kasih sekali lg semuanya...

  1. Levinz Su
    Jun 19, 2016, 4:37:00 PM

    Ticket dewasa hanya RM2 jer? Murah nya. Thank you En Saif share kan post ni. Ingat sangat nak masuk Mimaland untuk exploration😀

  1. Anonymous
    Jul 15, 2016, 10:47:00 PM

    Betul la tiket rm2 je utk dewasa dan kanak2 sehinggit je. Pegh murah giler. Saya pernah gi sini masa darjah 2. Best giles tempat ni. Walaupun masa tu masih budak hingusan tapi saya masih ingat pakcik saya main baling bola sampai perempuan seksi yang duduk kat papan jatuh dalam air. Hehe...tu je yang ingat sampai sekarang.

  1. Unknown
    Jul 20, 2016, 11:34:00 AM

    skang ni kawasan larangan dah ke? boleh tak nak masuk tengok2?

  1. Unknown
    Jul 20, 2016, 11:34:00 AM

    skang ni kawasan larangan dah ke? boleh tak nak masuk tengok2?

  1. Kilat Drummer
    Jul 26, 2016, 12:01:00 PM

    Sy nk join skali ye.. Whassap ssy 012-7476791

  1. Kilat Drummer
    Jul 26, 2016, 12:04:00 PM

    Sy nk join skali ye.. Whassap ssy 012-7476791

  1. rzleen 168
    Dec 18, 2016, 12:02:00 AM

    Best sgt mimaland time tu.

  1. Azlie
    Dec 18, 2016, 8:32:00 PM

    Untung lah.. sy tk sempat merasa. Waktu mula berhijrah ke KL mimaland dh terkubur.. tinggal nama je

  1. Aniey Yusoff
    Dec 31, 2016, 1:32:00 AM

    Tau pasal mimaland ni pun lps dah berusia 30 an. Sejarah hebat ni. Skrng ni belum ada lg kan taman tema yg buat mcm berunsurkan binatang pra sejarah ni. Binaan besar2 ni kan?

  1. jackzgoras
    Feb 3, 2017, 11:10:00 AM

    teringat masa tingkatan 2 dulu pernah pergi mimaland dengan kawan2 sekolah naik bas lengseng.. duit bawak ngam2 jee.. bila dah mandi gelongsur bagai punyalah kebulur tapi tinggal duit tambang balik je.. tahan je la.. alih2 dah jadi port jin bertendang.. rezeki jin la tu..

  1. Ptt Insan
    Aug 19, 2017, 5:42:00 PM

    Masa tutup tahun 1994 umur aku 19 tahun,aku jadi kelindan lori masa tu,aku ikut ayah aku pergi ambik barang di sana,masa tu tempat cantik sgt,skrg sedih sebab hutan dah tumbuh dan terbiar mcm tu je.

  1. shaiful nizam
    Oct 6, 2017, 8:13:00 PM

    salam semue......aku baru je tau psal mimaland,lepas aku gie wt meintenece tuk menara pencawang celcom atas tu.....dsbb ade rse pelik sngt ngan tempat tu aku try google bru lah aku tau kenape bnyk cm bangunan tinggl kt atas tu.....dh mcm bandar yg di tinggil kn.....sbb tempat tu cntik n menarik view nye....bru lah aku tau yg dulunye tmpt tu pnah jd taman tema yg terkenal....tq bloger sbb bg mklumat tengtang mima land.....tempat yg menarik bg aku....syg di tingglkn cm tu je....tp sirius mmg seram tmpt tu

Post a Comment