twitter

siapakah wanita yg memegang gelaran tercantik di Malaysia..???..pernah kah anda terfikir..???..saban tahun, negara kita akan membuat pemilihan wanita yg tercantik utk dihantar bertanding ke peringkat antarabangsa...tetapi setakat mana kecantikan mereka itu utk melayakkan mereka digelar paling cantik di Malaysia @ dunia...??..
maksud cantik bukan saja dinilai pada fizikal semata2 sebaliknyer individu itu perlulah memiliki kecantikan dalaman...menawan, humble & bijak merupakan ciri2 seorang wanita cantik...
entry kali ini kita akan menjejaki 2 org wanita yg pernah memegang gelaran tercantik di Malaysia malah pernah mengharumkan nama di peringkat antarabangsa...

Pada tahun 1994, Malaysia telah menghantar seorang wakil ke pertandingan Miss World di Sun City, Afrika...seramai 87 org jelitawan dari seluruh dunia telah bertanding bagi merebut gelaran wanita tercantik didunia...


Rahima Orchient Yayah yg berasal dari Tawau Sabah merupakan wanita beragama islam terakhir yg menjuarai pertandingan Miss Malaysia sebelum fatwa mengenai larangan wanita islam menyertai pertandingan ini dikeluarkan susulan daripada kes Lina Joy pd tahun 1997...sejak daripada itu tiada lagi wakil negara yg beragama islam...
 


ketika mewakili negara, Rahima berjaya melangkah ke peringkat separuh akhir pertandingan (10 peserta terakhir) iaitu lebih baik daripada Erra Fazira yg tersingkir dipusingan pertama pd tahun 1992...Rahima memegang rekod sebagai Miss Malaysia pertama yg jugak berbangsa melayu pertama & terakhir layak ke separuh akhir pertandingan & ini merupakan pencapaian terbaik negara kita di pentas Miss World...


Dalam pertandingan Miss World 1994 itu, Rahima telah dikalahkan oleh jelitawan dari India iaitu Aishwarya Rai yang berjaya merangkul takhta Miss World 1994...biarpun tewas namun pencapaian Rahima amat la membanggakan rakyat Malaysia...ternyata, Malaysia memiliki wanita melayu tercantik didunia...

*sumber picture dari kosserani.blogspot.com

kini setelah hampir 19 tahun, Rahima tidak lagi aktif dlm dunia modelling...dia kini telah pulang ke negeri asalnyer & mengusahakan sebuah restoran seafood di Tawau...dia yg telah berumah tangga, kini selesa bertudung litup...biarpun begitu, Rahima masih lagi jelita...dia adalah lambang wanita malayu tercantik di Malaysia...aku rasa belum ada lagi wanita melayu lain yg mampu menggantikan tempat Rahima Orchient Yayah...

setelah tewas di separuh akhir (10 org peserta akhir) di pertandingan berprestij Miss World 1997 yg di wakili oleh Ariana Teoh, Malaysia sekali lagi menghantar penyertaan ke pertandingan Miss World 1998 di Mahe Islands, Seychelles...kali ini wanita tercantik Malaysia dipegang oleh wanita yg berasal dari Selangor iaitu Lina Teoh...


sebanyak 86 jelitawan telah memperagakan kecantikan masing2 dalam pertandingan ini...berbekalkan kecantikan semulajadi, keyakinan yg tinggi & pengalaman sebagai model Lina Teoh anggun melangkah di atas pentas bersama2 dgn yg lain...Lina berjaya dipilih ke peringkat separuh akhir pertandingan...di peringkat separuh akhir, sekali lagi Lina Teoh mempamerkan kematangannyer, kepetahan berkata-kata serta kebijaksanaannyer dlm menjawab soalan yg diberikan oleh pengadil pertandingan & melayakkan dirinyer utk kekal sebagai Top 5 Miss World 1998...


akhirnyer, Lina Teoh yg mewakili negara dipilih sebagai 2nd runner up (tempat ke3) tewas kepada peserta dari negara France & pemenang utk Miss World 1998 telah disandang oleh jelitawan dari negara Israel..


Lina Teoh sekali lagi telah membuktikan bahawa Malaysia memiliki wanita yg bukan saja cantik dari luaran tapi juga kecantikan dalaman...Lina bukan saja cantik, bijak malah kepetahannyer berkata2 menyerlahkan lagi kecantikan sebenarnyer...


selepas memenangi tempat ke3 dlm Miss World 1998, Lina Teoh bergiat aktif dlm bidang modelling, pengacaraan, lakonan & filmmaker...kini Lina sudah pun berumah tangga & mempunyai seorg anak...

inilah 2 wanita yg pd aku layak memegang gelaran wanita tercantik di Malaysia utk sepanjang zaman...mereka berdua bukan saja cantik secara fizikal, malah kecantikan itu jugak terserlah bersama2 dgn kebijaksaan, kepetahan, kematangan, rendah diri serta pembawakan diri di depan camera juga di depan mata masyarakat khususnyer...kecantikan bukan pada rupa paras semata2...ia hadir bersama pakej luar & dalam...

sekian saja utk entry kali ini...assalamualaikum...
05 October 2013 | 9 KoMeN |

9 KoMeN:

  1. Adilah Manaf Celik Vitamin
    Dec 27, 2013, 3:14:00 AM

    Terima kasih atas perkongsian anda.

    Kelebihan Ahli Dan Cara Daftar Pengedar Shaklee

  1. logorithm
    Jan 24, 2014, 11:22:00 PM

    Arianna Teoh masuk Top 10 tahun 1997.

  1. Saif HaQiem
    Jan 25, 2014, 3:03:00 PM

    yup...seperti yg di nyatakan dlm entry, Arianna Teoh top 10 tp gagal menempatkan diri 3 terbaik...

  1. Anonymous
    Feb 13, 2015, 9:53:00 PM

    Deborah henry pun layak dpt antara wanita tercantik malaysia... very strong personality, intelligence, sophisticated n beautiful...top 16 miss world 2007 & 1 of the strong girl in miss universe 2011..

  1. Saif HaQiem
    Feb 14, 2015, 1:15:00 PM

    Anonymous - yup agree with u...Deborah sgt cantik..espcially bila memperagakan baju tradisional negara...very unique...

  1. Anonymous
    Sep 17, 2015, 12:37:00 AM

    Yup.. Setakat ni rekod terbaik malaysia:

    1. Rahima Orchient Yayah- MW'94 (Top10)
    2. Ariana Teoh- MW'97 (Top10)
    3. Lina Teoh- MW'98 (3rd Place)
    4. Deborah Priya Henry- MW'07 (Top16)
    5. Dewi Liana Seriestha- MW'14 (Miss Talent, Top16)
    6. Mampukah Brynn Lovett Mengulangi Kejayaan Lina Teoh di MW'15? Keep supporting her and dont forget to vote for her soon! Malaysia Boleh!

  1. Unknown
    Oct 6, 2015, 3:19:00 PM

    coba asli #MALAYSIA ( melayu , dayak dll )
    tak ke chinese-²an yang dikirim

    `yaqin #MALAYSIA tercinta akan berjaya lagi , seperti #INDONESIA perwakilan yang dikirim asli bukan luaran ,

    juri-juri pageant lebih suka asli menandakan khas wanita Negaranya
    bukan
    Blasteran , atau Pendatang

  1. Idir Xian Sappean
    Oct 6, 2015, 3:20:00 PM

    coba asli #MALAYSIA ( melayu , dayak dll )
    tak ke chinese-²an yang dikirim

    `yaqin #MALAYSIA tercinta akan berjaya lagi , seperti #INDONESIA perwakilan yang dikirim asli bukan luaran ,

    juri-juri pageant lebih suka asli menandakan khas wanita Negaranya
    bukan
    Blasteran , atau Pendatang

  1. Anonymous
    May 17, 2017, 10:33:00 PM

    no no

Post a Comment