twitter

assalamualaikum...aku kembali lg...penat masih terasa...sengal2 badan masih bersisa...baru balik dari melaka...bukan utk berkerja tapi holiday...hehehehehe...terasa malasnyer utk memulakan keje esok...weee...
hari ni aku bukan nk up citer ttg keindahan panaroma melaka tapi aku nk share pengalaman aku ketika makan di salah sebuah fast food di melaka...ada 1 peristiwa yg buat aku teringat sampai hari ni...
pd jumaat petang, selepas meronda sakan ayer keroh melaka, kami bergerak balik ke bandar hilir & dlm perjalanan balik kami decide singgah lunch di McD...aku tak ingat di mana tapi yg pasti sebelum sampai pusat bandaraya...
sesampai je kami kat parking ada sorg staf ni tengah pusing papan iklan kat drive tru...dari jauh dia asyik tengok je kami seperti ada yg tak kene dgn group kami...aku pun pelik & balas balik pandangan dia...dia tetap tak puas hati...dia terus pandang kami sambil tangan dia memusingkan papan iklan tu...musykil aku...nak kata aku pakai songket sulam emas, tak da la pulak...ke aku menapak ke belakang...??...pelik sgt...aku mula rasa tak selesa dgn renungan itu...kami pun bergerak masuk ke dlm & kebetulan jugak staf itu jugak sdg berjalan menuju ke dlm...salah sorg member aku, panggil sebab nk tanya wash room (bahasa kasar jamban...hehehe..) kat mana...staf tu boleh menonong je lalu...aku & yg lain2 pun panggil jugak bg pihak member aku tu tapi msh sama...member aku dah sentap...ada ke mcm tu layan guest...??..kali kedua panggil staf tu tak menyahut jugak tapi dia toleh ke belakang...member aku tu pun tanya & staf tu sekadar tunjuk jari bagitau wash room di mana, kemudian dia terus pergi...dengan rasa membaranyer kami terus masuk ke dalam...
sedang kami beratur di kaunter sekali lg staf tu perhatikan kami seprti kami ni ada buat kesalahan besar...sambil mengelap dulang2, mata dia merenung ke arah group kami...aku mula rasa naik hangin...lemas sgt bila diperhatikan seperti tu...kami order seperti biasa...staf tu terus masuk ke bahagian kitchen...sekali lg dia perhatikan kami dgn jelingan tajam...fuhhhh...ni dh melampau....!!!...kami bukan artis apatah lagi penjenayah...kenapa nk pandang mcm tu sekali...selepas memberi order, aku dgn slumber & membara bertanya pd staf yg sdg attend kami...

aku     : cik, staf yg baru lalu tu officer ke staf biasa..??
staf A : yg mana tu..??
aku     : yg tu..
staf A : staf..
aku     : dia officer ke @ biasa..??
staf A : tak..dia staf biasa...
aku     : oOokk..nape dia pandang semacam je kat kami..?? mcm kami ni pelik sgt...
staf A : oOoo...dia tak boleh cakap, tak boleh dengar encik...dia OKU...
dupppp....!!!!..tersentap kejap...
aku     : oOoo yeker...OKU...sorry sy tak tau...dia asyik tengok kami jer dr tadi...
staf A : dia OKU..
aku    : sorryyyy..sy tak tau...(sambil senyum mcm kerang busuk...)
staf A : tak pe..(sambil balas senyuman...)

time tu mmg malu giler & baru aku tau yg McD ada mengambil pekeje OKU...bagus McD buat mcm ni...sekurang2nyer golongan OKU ni ada tempat utk mencari rezeki...mereka di beri peluang sama rata dgn insan2 yg normal...walaupun ada kekurangan diri, mereka tak mengharap pd simpati org lain..mereka berusaha dgn tulang empat kerat mereka utk mencari rezeki...aku tabik spring dgn McD...tak banyak company2 besar yg sanggup ambik pekeje OKU...usaha ini patut diteruskan & diambik contoh oleh company2 yg memandang rendah pd golongan ini...kalau nak tau, golongan ini begitu teliti dlm buat sesuatu keje..mcmne aku tau..??..contohnyer staf yg keje kat McD tu...dia buat keje non-stop tanpa disuruh...aku tengok dia tekun buat keje dia...mungkin disebabkan kekurangan diri, jadi dia lebih fokus pd keje dia saja tanpa mempeduli org sekeliling...berbanding dgn yg normal byknyer lebih bersembang dr buat keje...lg 1 contoh org buta...pernah tak beli barang yg dianyam oleh org2 buta..??..aku pernah...hasil dia mmg tak menghampakan...sgt bagus, teliti & cermat anyaman rotan golongan OKU ni...tentu kita boleh bayangkan mcmna mereka ni menganyam dgn mata tak nampak..??..sdgkan org yg celik pun tak mampu nak buat seperti mereka...betol tak..??..
berbalik pd citer asal...kami terus menjamu selera...masing2 perut tengah lapar...sambil makan, aku perhatikan sekeliling & ya, staf itu masih melakukan keje2 dia...timbul rasa bersalah dlm hati aku sebab trsalah anggap dgn renungan staf itu...mcmne klu complaint aku td tu sampai ke pengetahuan supervisor dia..??..mesti akan ada tindakan diambil..mcmne kalau staf tu dibuang keje...??...aku bersalah...seolah2 aku telah menutup periuk nasi staf itu...aku harap apa yg aku fikir ni tak menjadi kenyataan...huhuhuhuuhu...
pengajarannyer, jgn kita nilai seseorg itu melalui pandangan luaran saja...kenal dulu diri mereka sebelum membuat andaian...jgn kita pandang rendah pd golongan OKU kerana mereka jugak manusia biasa seperti kita...menghina mereka ibarat seperti menghina ciptaan yg maha esa...seharusnyer kita bersyukur kerana dilahirkan sempurna & mendoakan yg terbaik utk golongan OKU ini...mereka tak pernah meminta utk dilahirkan sedemikian...



Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta lahir ke dunia
Tidak ku duga cacat begini
Bukan ku minta kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua…


17 September 2013 | 1 KoMeN |

1 KoMeN:

  1. Anonymous
    Apr 25, 2014, 1:21:00 PM

    Jangan cepat melatah lain kali ...

Post a Comment