twitter

salam kembali lagi...agak rajin sejak akhir2 ini aku mengupdate blog...ada citer ada la entry..kalau datang sindrom malas tu bersawang la blog aku ni...hehehehe...untuk kali ini  aku nak share dgn semua reader trip group aku ke Melaka Bandaraya Bersejarah...ini kali kedua aku menjejakan kaki di negeri yg terkenal dgn citer2 sejarahnyer..
plan utk ke melaka ni dah lama kami rancang...seawal tahun lg kami merancang & akhirnyer kami sepakat utk memilih tarikh 12, 13 & 14 Sept 2013 utk sama2 bercuti tenangkan fikiran...(tenang jiwa....hahahaha...) kebetulan time tu semua org free...berbekalkan bajet rm350 sorg kami plan sebaik mungkin supaya percutian kami tak sia-sia mcm tu je...
seawal 7pagi aku bergerak menuju satu ke satu rumah pick up 'DIVA-DIVA' ni semua di rumah & lebih kurang pukul 9pagi kami sudah memulakan perjalanan ke Melaka...yaaaahhhhooooooo...!!!!...melaka GBB datang...!!!!!..

 ni antara pic yg kami sempat la berposing dlm kete...mcm biasa la, kalau GBB dh berjumpa, macam2 hal...macam2 kerenah...asyik gelak ketawa jer dlm kereta..bercakap tak henti-henti...tau2 kami dh sampai tapah...berhenti kejap utk breakfast...TQ kat sponsor2 tegar breakfast kami...nasi lemak & kek...tq so much...hehehehee..selepas aktiviti memenuhkan perut settle, kami pun sambung perjalanan kami...brobrek..brobrek...bla...bla...bla...kah..kah..kah...korg mmg biadap..!!!...aku nk update status fb la...!!!...aku tolong like kan...brobrek... brobrek...bla...bla...bla...aku sentap...!!!..hahahahahahaha...kosong...kosong...kosong...bla...bla...bla...kwah...kwah...kwah....
yeaaaayyyyyy....dah sampai melaka....!!!!!..slow sikit bawak kete, nak ambik pic pintu gerbang....permintaan 'DIVA', aku pun slow la kete...

jenuh jugak la nak cari hotel kami ni...memusing-musing...melilau-lilau...nasib baik la ada 'GPRS' yg xpert jalan2 kat melaka ni...dia la yg membawa kami ke 'pangkal' pintu Syaz Meridien Hotel ni...legaaaa....boleh rehat dlm bilik....tapi yg tak bestnyer, bilik kami tak siap lagi...pukul 3 baru boleh check in...pergghhhhh....lambat gilerrrrr...!!!..ok fine, kita update wall fb...hahahahaha...

sementara nk tunggu check in, masa utk memenuhkan perut....lunch time...kali ni tak ada sponsor...hehehehe..kami sepakat makan kat pizza hut mahkota parade...lepas kenyang, kami terus check in hotel...fuhhhh......legaaaaa....!!!..bilik cantik ok...selesa, bersih, tenang....hehehehe..

aktiviti pertama pd hari pertama trip ke melaka, kami jalan2 kat bandar hilir...kami berjalan kaki dr 1 ke 1 tempat...agak dekat sebenarnyer, 1 tempat dgn 1 tempat...mula2 kami berjalan menyusuri bangunan2 merah yg menempatkan muzium setem, muzium umno, muzium kesenian islam, & macam2 muzium la tapi kami tak berkesempatan nk masuk semua muzium sebab waktu operasi dh tamat...so sekadar berjalan di luar saja..snap pic sana sini..then kami ke kota a'farmosa..ingt nk bergambar kat depan bangunan tu tapi tah ada pengambaran apa tah depan tu..so terpaksa postpone ke esok pagi utk tujuan itu...kemudian aku & yg 2 lg naik bukit kat belakang a farmosa tu..yg 2 lg, malas nk naik...so tunggu la kat bawah...
**terasa mcm ambik pic kat oversea jer...hehehehe..

**ni la hasilnyer selepas beberapa kali mencuba...weeee.....uweeekkkksss....
selepas memenatkan badan berposing sakan, kami terus menuju ke dataran pahlawan...niat hati nak naik menara taming sari...

'DIVA2' gedix nk berposing sebelum menara berputar naik ke atas...

time ni menara dh berputar dah ni naik ke atas...perghhhh...memang gayat bila tengok bawah...buktinyer, tengok tangan aku berpaut erat tiang pemegang kat cermin tu...dlm senyum aku ada perasaan gayat sebenarnyer...hahahahahaa...

pemandangan dari atas 1...

pemandangan dari atas 2...menara ini akan berputar selama 7 minit sampai ke atas & turun perlahan2 selepas tu...pada yg takot pd ketinggian di galakan utk tak naik...kalau nk naik jugak, sila la tutup mata...hehehehehe...

GBB best frenz forever....

selepas itu kami menaiki river cruise melaka pulak..menyusuri sungai melaka...agak indah, menarik & cantik pemandangan di antara 2 benteng sungai ini...ada lampu2 neon yg indah, ada jambatan yg cantik, ada lukisan mural yg  menarik...




yg tak bestnyer bau air sungainyer....eehhheeemmmm...agak tak enak...so pada sape2 yg terkinja2 nk duduk depan cruise konon2 nk dpt view pemandangan yg cantik lg indah lupakan la sebab anda akan terasa tempiasnyer air sungai yg berlaga dgn dinding cruise...baunyer perrgghhhh...

yg ni berlatar belakangkan jam berwarna merah...cuma aku tak pasti apa nama tempat ni..tapi cantik waktu malam...

sebelum balik ke hotel, kami singgah makan kat sini...kawan2 aku kata, asam pedas dia sedap...aku tak tau la sebab aku tak makan pedas...tapi kalau tengok kawan2 aku makan, nampak sgt la berselera..itu tandanyer sedap la tu...licin kot pinggan...hehehehehe



pagi itu selepas brsarapan kami menuju semula ke kota a farmosa utk bergambar je pun...puas sudah, kami bergerak pulak ke muzium samudera...kapal besar yg tersadai kat tengah2 kota melaka...

GBB kalau dpt bergambar memang sakan..tak nak mengalah...hehehehe

**pssttt...kata jangan layan sangat 'DIVA2' ni semua...gedix je lebih...kahkahkahkah...(mati ke sembelih....)


tengah shoot utk cover album...sgttttt....!!!...kihkihkihkih...

perjalanan seterusnyer ialah ke ayer keroh melaka...ada apa kat sana..???...ada macam2 tp kami singgah zoo melaka...yg tak bestnyer zoo ni tak berapa nk meriah dgn hewan2...kandang pu nyer la byk & besar tapi hewanyer alahaiiiiiii...sekor, 2 ekor....ada jugak kandang kosong....hhurrrmmmm....agak mengecewakan kami jugak la...

tengok la tu...dia paut leher, seram aku...heheheheehehe..tapi dia ni pemalu sikit...comey sgt...!!!

keluar dari zoo melaka, kami singgah jap kat taman rama2...nk kata best sgt pun tak...tak best pun tak...tapi boleh la...ingtakan nk bergambar dgn ular tapi tak jumpa plak 'modelnyer'...huhuhuhuhu...



**abaikan background belakangnyer...heheheheehe..


sebelum kami berangkat pulang ke hotel, kami singgah sebentar kat masjid terapung melaka raya utk bersolat...agak menarik view masjid ni yg mengadap selat melaka...baru lagi dibina masjid ni...selesai solat semua, kami pun balik ke hotel...penat dowhhh...nak rest jap...malam nanti nk keluar & berjalan lg...kene charge energy baru...


ini pic sekitar jonker walk tapi sebelum ke situ kami p makan malam di ikan bakar parameswara umbai...sedapppppp.....!!!!..cuma service agak lambat...meja sebelah yg order lambat boleh dapat dulu menu dari kami...agak sentap...!!!..2, 3 kali panggil pelayan baru sampai menu kami...ish...ish...ish...selepas makan dengan perut yg kenyang kami ke jonker walk..berjalan dari 1 gerai ke 1 gerai...actually, tak ada apa sgt kat jonker walk ni...banyak jual cenderahati...so kami sekadar berjalan cuci mata je la...sesak kot kat sini....

antara tiket terkumpul yg kami beli...ada yg dah terbuang...hhuhuhuhu...
pagi sebelum bertolak balik, kami sempat singgah ke dataran pahlawan utk bersarapan & membeli sedikit barang2 utk di bawa pulang nanti...mcm biasa la kalau kat melaka ni, org akan beli key chin, t-shirt, cencaluk, belacan, gula merah, dodol, & banyak lagai la...kalau pandai tawar menawar, pasti akan dpt harga murah...kami sepakat utk membeli t-shirt GBB...semua 1 warna tp lain saiz...hehehehe...

dalam perjalanan balik, singgah jap kat putrajaya utk solat...kemudian ke restoran jejantas utk lunch...dlm perjalanan hujan turun tanpa henti...dari seremban hingga la kami sampai kat ipoh...syukur sgt sepanjang kami di melaka, hujan tak turun...kalau tak mesti susah nk berjalan...memang Tuhan memberkati perjalanan kami...alhamdulillah...
berakhir sudah trip GBB ke melaka...insyallah, ada rezeki lg, kami akan ke tempat lain pulak...tungguuu....hehehehehe...
**GBB ada 8 org kesemuanyer, 3 daripadanyer tak dapat turut serta trip ini atas sebab2 yg tak dpt dielakan..insyallah kalau ada masa aku akan re-post pic2 GBB...
23 September 2013 | 1 KoMeN |

1 KoMeN:

  1. Anonymous
    Apr 25, 2014, 12:13:00 PM

    Memori yang terindah ....

Post a Comment