twitter

salam semua...hari ni aku nak share sikit pasal citer LAGENDA BUDAK SETAN hasil karya AHADIAT AKASHAH...

"Membuai jiwa, meruntun perasaan, mengundang ceria segala suka duka terhimpun di sini. adakah senyuman yang tercipta atau airmata kesudahannya? hanya Tuhan yang menentukan segalanya. . . Lebih satu dekad Kasyah mencipta cinta. Dari lelaki yang tak pernah kenal erti kasih sayang. . . dia menjadi pencinta agung. Dia tabah mengharungi apa saja. . . demi sumpahnya mencintai ayu sehingga ke akhir hayat. Setulus manakah agaknya cinta seorang lelaki yang pernah dilabelkan sebagai budak setan kerana kenakalannya di zaman persekolahan? Namun, berjayakah dia menyunting Ayu menjadi permaisurinya? Akan bahagiakah dia? Mampukah dibuktikan pada dunia. . . cinta adalah segala-galanya! Cuma Ayu yang punyai jawapan itu. Dan, Allah sebagai penentu! Dan, siapakah pula Katerina?"

tu sinopsis dari novel LBS..aku dah mula baca tulisan Ahadiat Akashah ni dah lama..cuma dulu aku tak la tau dia ni lagend dlm bidang penulisan novel ni...juz baca mcm tu je..tapi aku suka karya dia sebab sangat simple...jalan citer tak la complicated sangat...roh setiap watak yg dia tulis memang terasa di hati...bukan tu je, setiap lokasi yg dia citer aku dapat bayang..(wlpun tak tepat tapi bayangan tu tetap wujud utk merealisasikan citer tu..)seronok baca novel Ahadiat Ak
ashah ni...aku ingat lagi 1st novel yg aku baca tajuk UNTUK SEMUA GADIS YANG PERNAH AKU CINTAI...tu la novel pertama dia aku baca & aku mmg jatuh cinta dgn tulisan dia...sangat simple..cukup rasa utk menarik minat aku terus membaca sampai habis...kemudian baru aku baca novel LAGENDA BUDAK SETAN, KATERINA & AKASYA LAGENDA BERAKHIR...pergghhh...tabik spring la dgn Ahadiat Akashah ni...memang power habis novel dia...kalau di hayati betol2 novel tu memang meruntun jiwa...boleh jiwang sekejap...gambaran yg diceriterkan oleh si penulis sgt teliti & jitu..contoh dlm novel ni ada sebut sebuah bangunan nama Semua House..aku tak tau plak yg bangunan tu dh wujud sejak bertahun dulu..aku baru tau kewujudan bangunan tu..(tu pun sbb aku pernah training keje kat bangunan tu..hehehehe..)..salah sorg member aku pun pernah citer, dulu dia pernah ikut kakak dia main kasut roda kat situ..sama seperti yg Ahadiat citer dlm novel dia...hhmmm...setiap watak sgt kuat & berkait dgn jalan citer yg diceriterkan...watak akasya + ayu, azmi + ayu, akasya+ katerina + ayu..sgt kompleks kalau dilihat mcm tu tp bila dh baca, wataknyer saling berkait & simple utk di fahami...aku puji melangit bukan sebab salah 1 novel Ahadiat Akashah telah difilemkan tp memang realiti..hasil karya Ahadiat Akashah memang best...so far novel dia yg paling berkesan pernah aku baca...memang tak rugi kalau baca novel2 tulisan Ahadiat Akashah walaupun ianya sekadar novel...

utk filem LBS, aku belum lagi berkesempatan nk p tengok kat wayang besar..dalam hati memang teringin sgt..nak tengok secara visual pulak...sebelum ni hanya mainan imaginasi aku je bila baca novel LBS ni tp skrg aku nk tengok bagaimana setiap plot citer, watak & rohnyer di realisasikan dlm filem...arrgghhhh...mengidam aku nk tengok citer ni....huhuhuhu...dari apa yg aku baca dr sinopsis filem ni, jalan citernyer tak byk berubah, hampir sama dgn apa yg aku bayangkan...cuma agak spoil sbb kalau ikutkan citer dlm novel LBS, percintaan akasya & ayu bermula sejak di bangku sekolah lg..time tu akasya & geng dia (sapi, man & cincai) mmg budak setan + dgn geng lady in black..mmg nakal habis..lepas hbs sekolah cinta dorg sambung kat fresno (oversea) tp dlm filem ni mcm tak da je adegan tu...huhuhuhuu...sayang la kalau part tu di cut...pd aku part tu la yg paling penting sbb nk tnjuk permulaan cinta akasya yg plg kuat, setia & maintain dgn ayu...hhhmmm..ni telahan aku je sbb aku belum pn lg p tgok filem ni..harap2 tak lari sgt citer asal dgn yg filem ni...(mmg aku harap sgt)...hehehehehehe...
hhmmmm...bila teringat jalan citer LBS ni teringat member2 sekolah aku..kitorg ni spesis mcm budak setan + lady in black jugak la...tp tak la tahap dorg..nakal2 kitorg tak sampai kene panggil dgn pengetua...senang citer kenakalan kitorg ni tahap kurang ajar @ biadap je..hahahahaha...sape tak pernah tgok geng2 aku gadoh,ponteng sekolah, tuisyen, lepak2 buang masa, lawan cikgu, kutuk cikgu, cubaan bunuh diri, mencarut...semua ada...dasyat tak dasyat jugak la group aku ni...tp alhamdulillah semuanyer berjaya hehehehe...actly sampai hari ni member2 aku semua still biadap...do we concern...!!...kahkahkahkah...
ayyyooooo..dah melalut ni...panjang plak entry kali ni...apa2 pun aku juz nk promote sikit...jgn lupa dapatkan novel hasil karya Ahadiat Akashah di pasaran..tak rugi kalau korg beli...jamin memang best..(bg yg minat membaca novel la...yg tak minat tu mmg tak bleh nak kata apa la...)..lg 1 jgn lupa menonton filem Lagenda Budak Setan di pawagam..kalau dh tak ada, beli DVD..sekali lg, mmg tak rugi kalau support filem tempatan....bukan senang nk tengok sebuah novel yg dh mencapai suku abad & sgt popular pd tahun 90-an di filemkan...so mari ramai2 kita tengok Lagenda Budak Setan....
terlanjur dah menulis dlm entry aku ni...harapan aku, harap2 akan ada sambungan filem LBS tu..mungkin dgn Katerina & seterusnyer Akasya- Lagenda Berakhir...hhmmm.....
ok la..setakat ni je entry aku..jumpa lg...adiiioosss...!!!!
23 June 2010 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment