twitter

seperti yg diketahui ramai aku merupakan penganggur tegar sejak bulan mei yg lepas..maknanyer dh 7 bulan aku dok tanam anggur...tx sempat nk cukup setahun..hahahahaha...selepas berusaha tanpa jemu, selepas dugaan dtg bertimpa2 akhirnyer aku dpt jugak keje...alhamdulillah..tapi tu la...dah dpt keje ni, dugaan lain pulak yg dtg..aduyaiii...pening kepala aku fikir...ni tak tau nak buat mcmne...penat fikir...tak jugak settle2...arrgghhhhhhhh....!!!!!....aku nak nangis...tolonggggggggggggggg...!!!!!..kenapa semua ni terjadi kat aku....wwwaaahhhhhhhhhhh...!!!!.....
18 December 2010 | 1 KoMeN |
jika di antara kita diberi peluang untuk memilih antara hidup & mati...
aku pilih mati andai itu mampu memuaskan hati orang lain...
jika masa ini boleh diputar semula...
aku pilih untuk kembali ke zaman yang tiada penyesalan andai kejayaan itu milik aku...
jika aku bisa bersuara...aku pilih untuk tak menjadi seperti hari ini andai itu mampu memutihkan kembali hidup aku...
tapi sayang....
diwaktu hidupku...aku tak berupaya...ini kenyataan...satu ketentuan...hhhmmmm......
17 December 2010 | 0 KoMeN |
seperti yg dijanjikan semalam..ari ni aku akan bgtau sbb musabab aku ttup akaun fb aku yg sebelum ni sgt la aktifnyer...aku jd leka dgn adanyer fb...tapi best...huhuhuhuuhu...
aku tak faham kenapa ada yg masih pendek akal @ tak matang dalam dunia ni...fb dicipta utk memudahkan kita mencari kwn2 lama yg dh lama trpisah..merapatkan yg jauh dan mengeratkan yg rapat...mencari peluang & meluaskan perniagaan..tapi masih ada yg menyalah gunakan fb...masih ada yg tak tahu apa kegunaan fb...tak faham...tak faham aku...
dah lama aku perhatikan...dah lama aku diamkan je...dulu aku cuma baca je..tapi tak sangka sekarang aku yg tersentap....sentap!!!!
kenapa nk melepaskan benci & dendam sampai perlu publish kat wall fb tu..???bila dah ada yg start comment & menjadi berangkai2, pada mulanyer jd bahan gurauan, lastnyer jadi aib pd diri org lain...memang memalukan...semua kwn2 dlm fb baca...elok2 org tak tahu keburukan kita, terus org lain tahu...akal ada ke tak dorg ni???
aku cukup tak suke nak comment yg bukan2 dlm fb..aku cukup hati2 kalau nak comment...takot2 menyinggung perasaan kwn2...kalau ada yg tak puas hati aku terus ke msg..bukan balas kat wall post...tapi malangnyer ada yg bangang kutuk, perli & aib org lain kat fb...cuba kalau dorg kat tempat org yg kene, apa perasaan dorg??? mana la p otak dorg semua...heran aku...mostly yg aku tengok dlm fb tu bukan calang2 org...semuanyer lepasan ipt..kiranyer mahasiswa/mahasiswi yg bijak la..tapi kesian tak ada otak...
tolong la ubah sikap sikit..cuba positifkan sikit minda tu..fb dicipta bukan utk mengutuk, perli @ mengaibkan org lain...kalau mcm ni la, mmg melayu tak kan ke mana2..tgok bangsa lain kalau ber fb..tak la sampai nak kutuk2, perli2 sampai menjatuhkan maruah org lain...dorg pun tau jaga maruah bangsa sendiri..tapi melayu...mmg suke tgok bangsa sndiri di malukan...suke tgok bangsa lain gelakkan bangsa melayu...sebab tu melayu semakin mundur...
disebabkan perkara remeh ni la aku sanggup tutup akaun fb aku...tanpa ragu...dgn tekad...walaupun aku rasa fb tu cukup penting utk kehidupan seharian aku...tapi bila dah jadi mcm ni, aku tawar hati nak ber fb utk semtara waktu ni...aku tak tahu sampai bila aku akan tutup akaun fb tu...mungkin 1 day aku akan aktif semula dgn fb lama @ mungkin dgn akaun baru...bila aku dah aktif semula, jgn terkejut bila ada nama2 yg tak tersenarai dlm list kwn2 fb aku lg....mungkin aku akan block @ delete terus...aku tak perlukan kwn2 yg mcm tu dlm fb aku...buang masa...!!!...
so buat masa ni aku mungkin akan byk menaip dlm blog ni...
yeyeyeyeyeyye..!!!..mungkin blog aku akan aktif mcm dulu balik...hehehehehe...
weeeeeee....!!!!..boleh taip pe je yg aku suke..
hahahahahaha........senang hati....!!!...
dah la...mengarut je...aku chau dulu...ada citer baru, aku akan up dlm entry lain...selamat semuanyer...bye......!!!!..
05 December 2010 | 1 KoMeN |
Di dalam hati selalu tersimpan
Rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
Kau diam tanpa kata
Saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu
Kau semakin jauh meninggalkanku
Dan kau diam tanpa kata
Saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Tuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Tuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya
| 0 KoMeN |
perrgghh...!!!!..lama giler aku tak update blog...spiderman pun dah beranak cucu cicit...hahahaha..seyes aku tak da mood nak update sejak aku rajin berfacebook..tapi sekarang aku dah tak rajin nak ber'FB' lagi..aku dah stop account aku atas alasan tertentu...later aku akan up citer pasal facebook aku tu...sekarang ni berbalik kat blog yg aku tinggal lama ni..rindu nak menaip mcm dulu...huhuhuhuhu...
sepanjang aku diam diri tak banyak citer menarik yg aku lalui...hhhmmmm...time rayer ari tu aku juz sambut ala kadar je..maklum la, tak keje lg...time rayer, aku rasa otak aku biol sikit..bukan sikit tapi byk giler...semua sedara mara aku asyik tanya pasal keje...bosan giler nak jawab...dah mcm kaset nak rewind byk kali...hahahahaha...oleh sebab cuping telinga aku ni dah tebal, aku buat bodoh je..ada jugak umah sedara mara yg aku tak p...sebabnyer aku dah tau soalan yg akan keluar dari mulut dorg mesti pasal keje...soalan sensitif...kalau tanya nk tolong aku cari keje, tak pe jugak..ni tanya buat menyakitkan ati aku, baik tak yah tanya...arrgghh...!!!...cara terbaik time sedara mara dtg umah, aku tunjuk muka jap, salam2 then lari duk kat dapur...kalau duk bilik kang dh mcm anak dara tunggu pinangan pulak...hahahaha..bila famly aku p berayer, aku tak ikut langsung..lantak la dorang nak kata apa pun...dari aku sakit ati baik aku duk umah...hhmmm...
sejak tu aku menjadi penggangur yg tabah, tekad & redha mencari keje...setiap hari aku dok melangut depan tenet cari keje..p fotostat sijil2...beli setem, sampul surat...hantar resume...tu la keje aku...bila ada interview, aku p dgn penuh semangat & harapan yg mengunung..tapi malang seribu kali...belum rezeki aku...duit pun dah banyak melabur tapi hasil belum nmpak lg..tah la sampai bila aku nak duk mcm ni je...kadang2 pk penat sgt..mcm nk give up..tengok org lain, jeles aku..rezeki dorg murah sgt2..mcm aku ni tah mana silap pun aku tak tau...kene mandi bunga 7 gunung kot beru hilang sial tu..hahahaha...tapi bila pk balik, aku kene kuat..chayok2..!!!...aja2 fighting..!!!..aku bangun jugak dari terus berhenti berharap..huhuhuhu...
life aku sekrang ni...hhhmmm...tak tahu nak cakap mcmne dah...nak kata hepi, mungkin tak kot...lagi hepi kalau aku dpt keje...nak kata bahagia, pun tak jugak..lagi bahagia kalau ada org syg aku...(tak masuk famly sendiri ek...)..tah la..susah nak citer pasal hidup aku ni..juz follow da flow...
kawan2 aku pulak..ada yg memahami aku...ada yg mcm dah mls nk layan aku dah..aku faham..aku ni tak keje..apa yg aku ada...bila tak ada apa2, mana ada kwn nk dtg dekat..biar la...aku redha je...setidak2nyer aku tak kacau dorg...tak susahkan dorg...tak ganggu umah tangga dorg...hahahahaha...
lain2...????...hhhmmm...apa lagi ek..???..rasanyer tu je kot utk start balik aktif dgn blog ni...kalau ada citer menarik lagi aku akan masukan dlm entry baru...& tunggu citer pasal FB aku...
sampai sini je entry kali..pada smua yg rajin view blog yg dh nazak ni, terima kasih banyak2...rajin2 la view lagi..insyallah aku akan update mcm dulu...
salam sayang utk semua...
04 December 2010 | 0 KoMeN |
salam lebaran...selamat hari rayer kepada semua...maaf zahir & batin...
entry kali ni aku nak berkongsi dgn semua pasal rayer aku...hhhmmm...tak tahu nak kata meriah ke tak..aku sendiri tak tahu apa perasaan aku...dlm entry yg lepas dh byk kali aku tulis, persiapan aku tahun ni ala kadar..simple sama seperti tahun sebelum ni..baju tak berganti langsung cuma aku sempat la beli sepasang selipar menggantikan selipar lama aku yg hampir putus tu & juga sehelai seluar jeans..jadi la..tu pun aku dh rasa teruk sgt sbb kene meminta2..segan & tebal muka aku..bukan nk menghulur tp meminta je...hhhmmm..sbb tu aku cuba sedaya upaya bersederhana tahun ni..aku sedar diri..tak punya apa2..hanya ada hati & perasaan...poket kosong...aku pasrah..
rayer pertama, macam biasa aku p sembahyang raya pagi tu...tahun ni ramai sgt yg memenuhi ruang2 masjid rumah aku ni...bermacam2 warna & gaya baju mereka..hhmmm..aku sekadar merenung & memuji dlm hati...biar la..lepas sembahyang aku balik makan mengisi perut..kemudian kami sefamily ke rumah jiran sebelah..memandangkan rayer pertama jatuh hari jumaat, maka aktiviti ziarah menziarahi agak terhad di sebelah pagi...kemudian, makcik aku dtg dr penang..lepas sembahyang jumaat, aku & sefamily menziarah pula ke rumah sedara mara yg terdekat..hhhmmm...dh namanyer sedara, keperihatinan dorg sgt2 la tinggi...asyik tanya pasal keje...aku bosan..dh naik panas telinga aku ni...aku sekadar senyum je la..dlm hati Tuhan je yg tahu..seharian berjalan memang memenatkan..fizikal & mental aku letih..balik rumah, ingatkan boleh la rehat..rupa2nyer tak...jiran2, sedara mara pulak dtg...sampai ke malam..aku tahan je la..dh nama pn rayer..bermanis muka jugak la walaupun sebenarnyer penat giler...malam tu, aku tido dgn tangan & kaki aku lenguh2...lena tido aku sampai ke pagi...
rayer kedua pula...balik rumah nenek...!!!..kemudian p la berjalan merata ke rumah sedara mara...selagi ada nama pertalian darah...selagi tu la kunjung mengunjung berterusan..aku sekadar menjadi pak turut...ikut la...dh nasib...tahan je la fizikal & mental aku ni...sama seperti semalam, baliknyer malam..penat sgt2...
rayer ketiga, pagi aku cuma stay di rumah..ikut plan, member nak dtg tp tak jadi...tak kisah la..malas nk pk...nak dtg, dtg la...tak nak dtg, takan aku nk paksa2 pulak..tepuk dada tanya selera la...petang ke rumah pakcik berturut pula ke malam rumah makcik..semuanyer open house...masa aku sedang manaip ni, aku sedang menunggu mata nak lelap...ngantok tp mata masih tak mahu terlelap...aku taip la pe yg termampu kat sini berkongsi dgn semua...
rayer tahun ni aku menyambut ala kadar..tak semeriah tahun2 terdahulu..pada family aku mungkin meriah tp bagi aku macam ada yg belum complete...tah la..tak rasa nak berayer sgt...biar la..rayer tahun jugak terlalu byk kontroversi dlm family aku...terlalu byk ceriter...terlalu byk ragam..hhmmm....dh macam telenovela dah aku tengok..ada episod2...arrggghhh...tah la..aku tak nak masuk campur sebenarnyer tp dh melibatkan family, aku kene jugak la ambik tahu..kalau bukan melibatkan family mungkin aku tak kisah sgt..hhmmm...tension...tension...penin..penin...masalah sendiri pun tak settle lg...dh da prob lain...ayayayayaya...dugaan apakah ini..???..
pasrah la...dah nasib badan...huhuhuhu...nak share kat sini, rasanyer mcm mengaibkan..lebih baik aku diam je...jadik pemerhati...huhuhuhu...bolehkah begitu..???...tah laaaaaaaaaaa.....!!!..aku tak tahuuuuuuuuu..!!!!..
dah la....jgn nak serabut...aku chou dulu..jumpa lagi next entry...aaaddiiiiooossss...!!!!!..
12 September 2010 | 0 KoMeN |
selepas azan maghrib tadi, takbir pn berkumandang di radio...aku yg sedang menjamu selera berbuke pose, tiba-tiba aku menjadi sebak..aku tak tau kenapa hati aku jadi sayu sgt..mata aku berair tahan nangis..nak nangis, segan sbb depan family..aku tahan je la..aku makan cepat2..senyap je aku makan..lepas makan aku terus masuk bilik, terus aku lepaskan semuanyer..aku nangis..sebak & sayu hati, perasaan aku...tak tau kenapa ini yg aku rasa...mungkinkah ini ramadan terakhir aku??jika ini yg terakhir, semoga semua amalan aku di sepanjang bulan yg mulia ini diberkati oleh Allah swt..amin...hhmmmm....
sekali lagi, aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir & batin kepada semua blogger...salam sayang utk semua...
09 September 2010 | 0 KoMeN |
Selamat Hari Raya Aidilfitri...
sambut dengan penuh keriangan & gembira
bersama dgn org yg tersayang...
berhati-hati di jalan raya...
jaga diri baik-baik..
Maaf Zahir & Batin...
ikhlas :: SaiffHaQiem
08 September 2010 | 1 KoMeN |
mood aku semakin baik dari hari ke hari cuma mood utk rayer tahun ni mmg tak ada langsung..tah la..mcm tahun lepas jugak rayer tahun ni..sama je bagi aku..mungkin aku tak menikmati bulan ramadan ni dgn sepenuh hati aku kot..sebab tu aku rasa mcm ni..org kata kalau nak sambutan rayer tu meriah, kita kene menghayati erti bulan ramadan tu dulu...baru la kita akan rasa teruja utk menyambutnyer...hhhmmm....tah la...aku sendiri pun tak tahu...banyak benda yang aku fikirkan...penuh otak ni sebenarnyer...macamne aku nak menghayati bulan ramadan tu sendiri kalau banyak sgt benda yang aku fikirkan..migrain..migrain..migrain...
lagi 2 hari nak rayer..huhuhuhu..apa yg aku fikir sebenarnyer??apa yg ada dlm hati aku sebenarnyer??aku pun tak tau...yg aku tau dalam hati aku ada taman..berbunga-bunga...hahahahaha..
dalam kemeriahan org lain membuat persiapan rayer, 1 of my sedara anaknyer xcident..coma..masih tak sedarkan diri...adush...sedihnyer...dah nak rayer ni boleh pulak jadik mcm tu..malang tak berbau..kalau nak jadik, maka jadik la..aku harap keluarga dia tabah menghadapi dugaan & berdoa anaknyer tu cepat sedar dari coma...amin...
apa lagi aku nak citer dlm ni ek??hahhh...berat badan aku susut lagi..tah berapa tah susutnyer..aku tak timbang pun..tp seluar aku longgar...teruk giler puasa kali ni...selalunyer tak macam nie...huhuhu...aduyaiii...tapi kalau ikutkan statistik perangkaan aku, puasa kali ni aku memang tak berselera nak makan sgt..makan ala kadar je..perut aku cepat kenyang bila makan berbuke & time sahur aku tak makan langsung sebab masih kenyang..juz minum air milo segelas..mungkin sebabkan ni, aku semakin kehilangan lemak dlm badan aku ni..makin kurus la aku yg dh sedia kurus ni...huhuhuhu...
hhhmmmm...apa lagi ek..??..mcm ketandusan ilham pulak..tadi mcm byk benda nak taip..nak citer..tiba2 hilang idea..huhuhu....
mcm tak da benda nk taip..so sampai sini je la entry kali ni..kalau da yg menarik, aku up dalam entry baru kemudian...
terima kasih kepada yg rajin view blog aku ni..syg semua..
addiiioossss....!!!
07 September 2010 | 0 KoMeN |
alhamdulillah...peluang masih ada..harapan kembali mekar..segala kekusutan telah dileraikan..cuma ada satu masalah..keje..keje..keje..lalalalalalalala..(ingat lagu meet uncle hussin-keje..)penin..penin..penin fikir...dok sabar je ni..huhuhuhu..
persiapan rayer...ala kadar..tak da mood nak berayer...tah la..biar la..mungkin sikit hari lagi ok kot...
KH-TQ so much...
06 September 2010 | 0 KoMeN |
mood masih spt semalam..belum masih dtg cahaya ceria..suasana rayer yg smkin dekat masih tak terasa..biar la rayer dtg...aku ttap mcm ni jugak..selagi kekusutan belum lagi terurai, rayer yg dtg masih terasa spt hari biasa yg perlu aku tempuhi sama ada suka atau tak...
smalam aku bertanya dgn sorg teman yg bekerja sbg nurse..soalan aku simple..
"ada apa2 effect if aku bergantung pd panadol utk tido malam??i tak bleh tido la.."
jawab dia simple jugak...
"ko nak mati cepat ke..??
tersentak aku..hhhmmmm...lately aku susah nk lelapkan mata..mcm2 yg aku fikir...mcm2 masalah dlm kepala ni...sedih jgn ckp la..may be sbb tu aku tak bleh tido malam..dh mnjadi habit aku, if tak bleh nk lelapkan mata aku akan telan penadol..at least aku akan tertido sendiri bila ubat mula meresap ke dlm darah2 aku..sbb tu aku suke makan panadol bila tak boleh tido malam..
selama ni aku ingat tak ada apa2 effect..rupa2nyer aku silap...byk keburukannyer...aku risau jugak..lepas ni aku kene kurangkn kebergantungan aku pd panadol...risau jika ada yg tak kene di masa depan...kalau pjg umur aku ni la...huhuhuuhu..
hari ni, kepala masih berat...rasa mcm sendat sgt..dh penuh kepala aku ni..tak ada ruang langsung...rasa mcm perjalanan oksigen pn pelahan sbb sesak sgt otak ni...huhuhuhu..tak tau bila semua ni akan berakhir...kesian kepala otak aku ni...aku tetap terus berharap ada sinar baru menjelang rayer ni...di ringankan beban kesedihan ini...hhhmmmm....doakan aku...
KH-masihkan lagi.....???
05 September 2010 | 3 KoMeN |

MERDEKA..!!.MERDEKA..!!. MERDEKA..!!
SALAM KEMERDEKAAN KE-53...
1 MALAYSIA MENJANA TRANFORMASI
30 August 2010 | 0 KoMeN |
bulan ogos dtg lg...hhmmm..masih seperti tahun lepas...dugaan begitu mencabar..aku tak tahu kenapa setiap kali datang saja bulan ogos ni, dugaan datang bertimpa2 pada aku..tak tahu mana silapnyer aku di uji sebegini rupa...mungkin juga kerana bulan mulia ramadan al-mubarak jatuh pada bulan ogos, Tuhan menurunkn pelbagai ujian utk aku..wallahualam...aku tak tahu apa yg tersurat & tersirat...


aku masih ingat tahun lepas, 2 sahabat aku, terlantar di hospital..lemah rasa kaki aku mendengar berita yg cukup mengejut itu..tambah pula di bulan puasa & aku tak berpeluang untuk berada disisi apatah menjenguk mereka berdua..Tuhan je tau hati aku masa tu..sedih...setiap hari aku tak putus2 mendoakan mereka berdua supaya cepat sembuh utk menyambut kedatangan bulan syawal...alhamdulillah doa aku di makbulkan Tuhan..


tapi sayang, sahabat aku yang lain pula meninggalkan alam fana ni...sungguh di luar jangkaan..tersentap jantung aku..terasa langit terus mendung, bersedih dgn pemergian arwah...besar pengorbanannyer..tambah pula di bulan yg penuh mulia ini...semoga rohnyer di cucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org2 yg soleh...amin...


selang tak lama itu, bonda tercinta kawan karib aku, pula pergi mengadap ilahi..sekali lagi aku meratap sedih..nak menangis, aku dah tak mampu...dah kering air mata ni...aku hanya mampu menyedekahkan doa buat arwah..berat sungguh dugaan tahun lepas...


tahun ini, dugaan sekali menjeguk aku...huhuhuhu...kali ini, aku di tipu oleh 1 company yg menjanjikan pekerjaan utk aku...selepas aku bersusah payah pergi training di penang baru la aku sedar aku ditipu...dugaan bukan itu saja...ketika disana mcm2 yg aku lalui utk menghabiskan training itu...pelbagai janji yg diberikan tp tak ditunaikan...aku jd lemah selemah lemahnyer...balik ke ipoh, aku kembali memegang status penganggur terhormat...tak tahu mana & mcmne lagi utk aku cari keje...hhhmmmm....


namun dlm kesedihan di duga, masih ada yg baiknyer...KH...ya...KH yg baik...byk membantu...hepi berjumpa dgn KH...sekurang-kurangnyer aku ceria..aku harap kekal...


lagi 1, aku dipanggil interview dgn jbtn perangkaan...aku dah cuba yg terbaik..harapan aku cuma 1, aku dpt kerja...wlpun sementara...aku sanggup..aku dh penat..huhuhuhu..


hhhmmmm...org selalu kata...org yg byk diuji @ diduga, itu tandanyer Tuhan sygkan kita...aku tak tahu sejauh mana kebenarannyer...tp aku ttap mengharap kata2 itu benar...


utk kali ini, aku sering berdoa supaya hidup aku dipermudahkan...jalan aku diluruskan...doa aku dimakbulkan..insyallah...aku hanya mampu berdoa...Tuhan yg menentukan segalanyer...aku pasrah...hhmmmm....


itu saja utk entry kali ini...terima kasih kerana sudi mengunjungi blog aku ni...salam sayang utk semua....
25 August 2010 | 1 KoMeN |
ramadhan datang lagi..diam tak diam...pejam celik, pejam celik...ramadhan al-mubarak tiba lagi..syukur kerana aku masih berkesempatan menikmatinya lagi..masih sihat utk melaksanakannya...alhamdulillah...
agak lambat aku up entry ni...agak busy..mcm2 yg berlaku dlm hidup aku sejak akhir2 ni...aku anggap ni semua ujian dari Tuhan di bulan mulia ni...aku hanya mampu bersabar & berdoa ada 'sesuatu' di sebalik kejadian yang menimpa aku...
aku tak mahu berceloteh banyak kali ni walaupun hakikatnya banyak citer aku nk share di sini tapi malam ni tak ada mood...malas utk menaip...huhuhu..
pada semua pengikut blog, aku ucapkan selamat berpuasa...semoga segala amalan kita di berkati oleh Allah swt..insyallah...
salam semua...
19 August 2010 | 0 KoMeN |

di saat ini
jiwa merintih
duhai kekasih...
sepinya kurasakan
malam ini
andai kau pergi
tinggalkan daku...
tanpamu di sisi
aku hiba...
mencari secebis ketulusan asmara
di puncak cinta...

:: KH Music Entertainment (M) SDN BHD

masa utk tutup buku lama..buka buku baru..
07 August 2010 | 0 KoMeN |
Bila sendirian terbayang wajahmu
Bila kerinduan terasa cintamu
Bila keresahan inginku dibelai
Sepenuh kasih dan sayang...
Bila ku terluka terseksanya hati
Bila kau tiada kusetia menanti
Pernah kumencuba lupakan dirimu
Tapiku tak daya menanggung rindu
Sukarnya untukku berpisah denganmu
Kau kunci cintaku didalam hatimu
Meronta hatiku menangis kernamu
Kau kunci cintaku didalam hatimu
Sehingga kulemas bila kau tiada di sisiku
Bawalah daku bersama denganmu
Dan janganlah engkau biar kusendiri
Dulu dan kini hingga selamanya
Engkaulah kesayanganku...

06 August 2010 | 0 KoMeN |
ku yang pernah terluka dulu
tenggelam bersama cinta
masih menaruh harapan
untuk bahagia di suatu masa
kau yang hadir dalam hidup ku
memberi sinar yang baru
merawat luka hati ku
dengan kasihmu sepanjang waktu
kau penawar segala duka ku yang lalu
ku berdoa kau akan terus bersama ku
ku harap kau mengerti apa yang ku rasa
yang menyinta dirimu sepenuh hati ku
terimalah aku seikhlas hati mu
ku tak ingin luka lagi
ku rindukan saat yang indah
bersama kasih setia
tak pernah berputus asa
ku terus bersabar menempuh dugaan
kaulah penawar segala duka ku

03 August 2010 | 0 KoMeN |
bila kita buat salah, perkataan ajaib yg boleh menghapuskan rasa kesalahan kita ialah maaf...yg terlajak boleh diundur semula, yg rosak boleh dibaiki kembali..hebat sungguh penangan ucapan maaf...
tapi kadang2 ucapan maaf saja tak cukup utk menutup salah laku kita jika kita asyik mengulanginya berulang2 kali..apa maknanyer maaf kalau kita masih di situ jugak...lebih baik jgn ungkapkan ucapan itu...buat malu diri sendiri je...
hhhhmmmm...aku ambik konteks diri aku sendiri la senang...ada salah faham antara aku dgn sorg teman..kami rapat...semua citer boleh dikongsi bersama..cuma semalam, dengan lancangnyer aku menuduh dia menipu aku hanya kerana 1 perkataan yg aku tak faham maksudnyer..(by da way, member aku ni bukan org malaysia...)..dia terasa hati...aku tahu dia marah..silap aku sebab tuduh melulu..then sekarang aku rasa dia merajuk & marah dgn aku..aku dah berkali2 mintak maaf dgn dia..dia maafkan aku tapi dari cara dia, aku tahu dia marah lg...
betapa bangang & bodohnyer aku mendengar cakap org lain & menuduh dia penipu...dia sendiri nasihat kat aku, kenapa nak dengar cakap org sedang aku tahu dia mcmne orgnyer...dia tak pernah menipu aku...hhhmmmm..nasi dah jadi bubur..terlajak perahu boleh diundur,terlajak kata..tanggung sendiri...
sekarang aku malu sendiri...walaupun dia dh maafkan tapi aku still rasa bersalah sebab aku tahu ni semua punca dari aku..salah aku sendiri..sebab tu aku malu dgn dia...sekarang ni, aku tak tahu nak buat mcmne...
aku cuma boleh mintak maaf & janji dgn dia tak akan ulang semula perkara yg sama...
sedih bila jadi mcm ni...boleh jejaskan hubungan baik aku dgn member aku tu...aku tak mahu lah sebabkan perkara ni kami jadi musuh...hhhhmmm...tak dapat bayangkan kalau dia & aku bermusuh tak bertegur sapa...

perasaan aku ** sedih, malu & bersalah...

dear my fren...i'm sorry...really sorry :(
24 July 2010 | 1 KoMeN |
picture ni aku grab dr FB member aku..tadi aku dgn tabah & berani explore FB yg lama aku tak aktif tu..tup2 jumpa picture ni..aku pun tak tau yg member aku upload picture ni...so then aku grab la buat simpanan...

nampak cute & cool :-p
jgn mare aaa...tak salah nk puji diri sendiri..org lain tak nak puji..lg pun bukan berbayar pun kalau nak puji diri sendiri..org nak kata perasan, lantak la..mulut org...huhuhuhu..
picture ni kat kedai mana tah tapi aku ingat time ni jalan2 kat KLCC after keje...baju pun baju pejabat..siap bawak beg..hahaha..
disebabkan aku rasa picture ni menarik & aku tertarik, so aku buat la photo utk profile aku..thanx pada member yg snap picture ni...hehehehe...
23 July 2010 | 0 KoMeN |
hari rabu lepas aku, komodo & sutun paul ke bangunan persekutuan lagi..kali ni bukan nak mintak keje @ interview tp menghadiri pameran franchise yg di anjurkan oleh jabatan pe tah..aku pn dah lupa..hahahaha..aku pun bangun la pagi2, siap ala kadar je..mls nak gosok baju..lgpun pameran je kot...so then aku pakai sweater, jeans & selipar je la..sutun paul pn mcm tu..tp komodo kasual formal..sampai je sana, mula2 kata blok A..p je tgok lengang je..pameran pe kebenda tah...kitorg tak puas hati..round plak blok sebelah..info yg salah org tu bagi..apa punyer org da...pameran tu kat blok B...sampai je komodo terus call DATIN ni..kononnyer nk mintak la dia dtg xplain pe yg patut...DATIN tu suruh naik ke tingkat 2..ok kitorg p la..bukak je pintu lif...SENTAP...!!!!!aku rasa mcm tak nak keluar je dr lif & terus turun balik tapi org member aku tu dah keluar jumpa DATIN tu, aku pun dgn paksarelanyer keluar..malu siot..yg dtg semua pakai semiformal...kitorg ni, simple giler..dh la simple, tak formal plak tu..tunduk je aku buat tak nampak dorg semua...then DATIN tu suruh tulis nama & masuk dlm dewan seminar...KAEDAHNYER...!!!rasa nak lari je time tu..masuk je dlm dewan semua org pandang kitorg...aku dgn muka tunduknyer cari tempat duduk...malu dowh...

dalam dewan tu da yg dh bekerja, da yg pencen, student pun ada & kitorg bertiga, penganggur terhormat..hahahaha..bosan siot duk dalam tu..dah la masuk lewat..mmg tak tau hujung pangkal la...so kitorg buat2 la dengar...pe kejadahnyer la ttg franchise, pinjaman la, lintah la..tah segala mcm mak nenek..buat2 fahan sudey...hahahaha

dlm duk tengah khusyuk dengar (khusyuk la sgt...) DATIN tu asyik call je komodo..tah pe dia nk tah...naik rimas member aku tu..lastnyer dia buat donno je..bosan tahap cipan melanda..kitorg mula la buat plan...mati beku kot kalau nk tunggu seminar habis..sampai petang pulak tu...tobat..!!!..time lunch break, kitorg baik punyer cilok lari ikut pintu belakang siap turun ikut tangga..tak nak naik lif coz takot terserempak dgn DATIN tu..hahahaha...lawak giler time tu..

dah selamat turun kitorg call member yg kebetulan keje situ, ajak teman p lunch...time lunch memang kutuk kaw2 la DATIN tu...hahahahahaha..mcm seyial..!!..(oppss...bukan DATIN tu yg seyial ek..jgn salah fhm..bahasa anak muda remaja..kahkahkah..)

time nak balik komodo punyer la fobia nampak peserta seminar keluar..takot terserempak dgn DATIN tu...sanggup tak nak lalu kat pameran yg ada kat situ..punyerla hebat penangan DATIN tu..aku n sutun paul gelak je...hahahahahaha...

DATIN tu kata seminar..yg komodo p kata kat kitorg pameran..mmg tipah tertipu la...nak kene komodo tu bg maklumat palsu kat kitorg..hahahaha...

oohhhh tidak..tipah tertipu..!!!
22 July 2010 | 0 KoMeN |
sebelum aku teruskan entry kali ni..sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah sheema wahid..semoga rohnya tenang di sana & di tempatkan di kalangan orang yang beriman...amin...
siapa arwah dgn aku..??memang dia bukan sape2 pun...aku tak kenal dia tapi jadi kenal bila aku terdengar ceriter ttg dirinya dari sorang sahabatnya melalui hot fm amkrew pd 19 julai pagi...time tu aku tengah get ready bersiap2 nak keluar tapi bila terdengar luahan sorang pemanggil tu, aku terus terdiam kejap..dengar apa yg dia luahkan...aku jadi sebak...(lantak korang la nak kata aku poyo ke apa..tp aku mmg sebak time tu..)tambah sebak bila krew hot fm mainkan lagu salam terakhir sudirman...siapa dia arwah sheema wahid ni..??kisah dia buat aku rasa sedih tiba2...aku tak kenal dia & aku tak tahu arwah meninggal sakit apa...aku cuba search fb arwah semalam...& berjaya..tapi tak banyak info yg aku dapat...kene add sbg member dulu baru boleh view pages...nak add mcmne kalau tuan punyer dah tiada lg di alam fana ni...hhmmm...tp aku add jugak..mana tau husband dia boleh approve...so tunggu je la..tp aku sempat la view fotopage arwah..ternyata ramai yg merasa apa yg aku rasa...ramai yg meninggalkan komen di dlm pages arwah..aku dgn penuh tekun belek pages arwah...sgt2 sedih, pilu, honestly tak terluah dgn kata2...coretan arwah bermula dari start dia wedding till la dia melahirkan baby gurl dia tak pernah tinggal..setiap saat kenangan di rakam dgn penuh begitu bermakna...spt yg diceriterkan oleh sahabatnya dlm hot fm, arwah nampak spt ingin menunjuk2 dgn pictures & status comment tp hakikatnyer arwah bukan begitu..dia cuma ingin berkongsi kisah hidup dia yg bahagia & gembira di saat2 akhir sebelum pergi meninggalkan alam fana ini..latest entry & mungkin juga yg terakhir dari arwah ialah ttg baby gurl dia...simpati dgn baby dia..hilang kasih syg sorg ibu di usia yg cukup muda..hhmmmm....aku baca setiap comment yg ditinggalkan...most of them tak mengenali arwah spt aku..hanya melalui luahan hati sahabat arwah yg di ke udarakan tak sampai beberapa minit di hot fm saja..kini arwah memiliki ramai sahabat baru yg tak kedekut utk menyedekahkan doa buat dirinya, suami, anak serta keluarganya...

semoga hati keluarga & suami Sheema Wahid tabah dan sabar mengharungi dugaan hebat Allah SWT ini. buat husband arwah didiklah dan berilah anak dengan kasih syg dan didikan yg sempurna...jgn biarkan dia merasa tersisih dan kurang kasih syg dari seorg ibu wlpun hakikatnya takdir dah tentukan dia tidak beribu lg...
semoga anaknya, Hylda menjadi insan yang kuat & tahu ibunya terlalu sayangkannya..
inilah yg dinamakan kehidupan...kita hanya mampu merancang tapi hanya Allah yg Maha Mengetahui & Menentukannya.Yang hidup pasti akan merasai mati. Sudah tertulis setakat itu sahaja perjalanan hidup Sheema Wahid...nasib kita belum tahu lagi..entah esok, entah lusa..mungkin juga hari ni...wallahualam..
semoga kisahnya menjadi kita yang lain menghargai insan di sekeliling kita...
Al-Fatihah sekali lagi..
21 July 2010 | 0 KoMeN |
salam...kita continue balik dgn entry 'TRAGEDI YANG SEMAKIN DILUPAI'...ni tragedi yg ke-9 aku up dlm blog aku..nak jadikan citer semalam ada 1 agent from A1A building kat KL call aku & dia explain la pasal insurance & polisi..then aku tanya mak ttg building tu..mak aku kata building tu famous sbb pernah kene tawan..so aku rasa mcm teruja nk tau pasal kisah tu..aku pun search internet..ni la hasilnyer..tak banyak info yg aku dapat tapi boleh la kalau setakat nak share dgn korg semua..at least boleh diambil sebagai pengetahuan am..
tawanan yg dibawa keluar oleh JRA dari bangunan AIA Kuala Lumpur

kejadian tebusan Bangunan AIA berlaku pada hari Isnin, 4 Ogos 1975. pengganas Tentera Merah Jepun (JRA) merampas bangunan American International Assurance (AIA) di Jalan Raja Chulan / Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia. rampasan ini tiga tahun selepas peristiwa Black September di Munich, Jerman pada 5 September 1972.
JRA adalah serpihan daripada Liga Tentera Merah Komunis Jepun & juga dikenali sebagai Anti-Imperialist International Brigade (AIIB), Briged Perang Suci dan Barisan Demokratik Anti Peperangan. Pegasas JRA ialah Fusako Shigenobu, seorang wanita Jepun. Amerika terlibat dalam Perang Vietnam 1957-April 1975. matlamat perjuangan JRA ialah menghapuskan kerajaan Jepun dan sistem monarki di Jepun dengan melancarkan revolusi di seluruh dunia sejak September 1969 . JRA dalam bahasa Jepun ialah 'Sekigun-ha'. pemimpin intelektual JRA iaitu Takaya Shiomi telah dipenjarakan pada 1970. Ahlinya seramai 200 orang, bergabung dengan Rengo Sekigun atau United Red Army pada Julai 1971. 12 daripada ahlinya mendapat latihan senjata di puncak gunung Jepun.
bangunan AIA (American Inssurance Associates), Kuala Lumpur yg menempatkan Kedutaan Amerika Syarikat & Sweden telah dirempuh masuk oleh 10 orang Tentera Merah Jepun & menawan 53 orang di dalamnya selama 3 hari. Semua tebusan dikumpulkan di tingkat 9, bangunan AIA, Jalan Ampang & ditahan selama 79 jam. Jika tuntutan tidak dipenuhi, semua 53 tebusan akan dibunuh. Akhirnya kerajaan Jepun berkompromi dan menghantar banduan dari penjara Jepun ke Malaysia dengan Syarikat Penerbangan Jepun (JAL). Kapal terbang yang sama membawa pengganas JRA ke Libya.
hasil rundingan, JRA berjaya membebaskan lima orang pemimpin mereka yang dipenjarakan di Jepun dan Sweden . Seterusnya mereka diterbangkan dengan DC8 pada 7 Ogos 1975 ke Libya.
Perdana Menteri ketika itu ialah Tun Abdul Razak & Ketua Polis Negara pula ialah Tan Sri Mohammed Hanif Omar. Menteri Dalam Negeri ialah Tun Ghazali Shafie yg ketika itu, berada di Indonesia berjaya berunding dengan tawanan. beliau berada di dalam bangunan selama 3 hari utk berbincang dgn JRA. hasilnya pegawai kedutaan Amerika berjaya dibebaskan. tokoh yang ditukar ganti dalam tebusan itu ialah Timbalan Menteri Pengangkutan Dato’ Ramli Omar & KSU kementerian Tan Sri Osman Samsuddin Cassim. Dua orang ini menjadi pengiring JRA ke Lapangan Terbang Subang. Kapal terbang DC8 sudah sedia menunggu , yang mereka rampas dari Korea Selatan.
kapal terbang singgah di Lapangan Terbang Colombo, Sri Lanka. kemudian singgah di Lapangan Tripoli, Libya. Mereka sampai di Tripoli pada petang 8 Ogos 1975. Osman Samsuddin Cassim dan Ramli Omar kembali ke Malaysia pada 10 Ogos 1975. dalam kejadian ini tiada pertumpahan darah yg berlaku.
selepas peristiwa itu, Amerika memindahkan kedutaannya di lokasi baru di persimpangan Jalan Ampang. Raja Sweden Carl XVI Gustaf menganugerahkan Royal Order of the Polar Star kepada Tan Sri Osman Samsuddin Cassim pada 16 September 2009.
16 July 2010 | 1 KoMeN |
dah 2 hari aku, komodo & sutun paul keluar cari keje...hhhmmm...mmg seksa & teruji kehidupan kami betiga ni..1st day kita org dgn muka tak malunyer p la bangunan persekutuan..ada 3 block..kami naik setiap tingkat..masuk setiap jabatan...dgn muka seposennyer kitaorg pun serahkan la resume..mana la tau kot ada keje kosong boleh dorg terus call panggil interview..maknanyer resume kami tu di KIV dulu...nmpak mcm keje senang..tp perit...tak semua jabatan terima resume kami sbb dorg hanya jabatan kecik & if nk drop resume kene terus ke HQ kat KL..ok tak pe la..mmg kami dlm perancangan nak buat mcm tu..tapi ada jugak jabatan yg tak terima resume kami & siap bg cadangan lg suruh bg nama kat jabatan tenaga buruh, online jobsmalaysia & SPA...aduyaiii...cik kak oii..tak cakap pn tak pe..kami mmg dh buat pun..tp masalahnyer sampai ke hari ni tak da yg nak panggil kami ni...alahai....
1 reason kenapa kami sanggup menebalkan muka p setiap jabatan sebab aku tau ni je cara je yg membolehkan resume aku disemak oleh ketua dorg..at least kalau ada kekosongan jawtan nama kami mungkin akan naik dulu...kalau nak tunggu iklan, alamatnyer berjanggut la..semuanyer kroni..cable wayar telefon...huh..!!!..tak adil langsung..asyik nk bg sedara-mara cucu cicit dia je monopoli...baik bukak company sendiri mcm tu...menyusahkan hidup org lain je...
dalam tension2nyer ada lawak gak..hahahhahaha..(gelak dulu) member aku ni..komodo...mmg dasar komodo dia tu..aku & sutun paul punyer hangin dgn dia..everytime masuk jabatan nak tanya kaunter dia mesti menyorok tepi..malu..ya ampunn....jenuh la kitorg paksa dia suruh tanya kat kaunter tapi bila sampai je depan kaunter dia boleh duk berdiri tayang muka selenge & poyo dia..kitorg jugak yg berusra..bila keluar je jabatan tu, mula dia bersuara...kat dlm terkulat2 mcm komodo...hahahahahahaha...komodo...komodo...tak tau la aku kalau dh keje nanti mcmne...
lepas habis round setiap jabatan, kitorg p lepak kat taman DR..sampai la abg2 polis dtg nk saman motor kitorg sbb parking ikut suke ati kitorg...hahahahaha..lastnyer terus cabut balik..nasib baik tak kene saman...
2nd day p ke bangunan yg sama tp juz nk submit borang keje kosong..semalam tak bawak sijil2 photostat..so kene la dtg hari ni sbb due date dia hari ni..dah submit terus lepak kat McD...lama jugak la duk sembang & susun strategi utk cari keje ni..strategi la sgt...hahahaha..
2 hari berturut2 keluar memang penat tapi keadaan memaksa kitorg bertindak mcm tu...actly ni bukan la kali pertama kitorg keluar cr keje bertiga..tp dh byk kali cuma nasib belum lg nk menyebelahi kami...kene mandi bunga kot buang sial..huhuhuhu....
apa2 pun harap usaha kami akan membuahkan hasil...insyallah...amin..tah la bila impian aku, komodo & sutun paul akan tercapai..???..hhhmmmm..hanya takdir penentu segalanyer....
** nama komodo & sutun paul hanya nama samaran...nama sebenar tak didedahkan utk keselamatan...hahahahaha
| 1 KoMeN |
hhmmm...dah lama aku tak login facebook aku...tak sanggup nk tengok..cukup la dulu buat sementara waktu..biar aku rehat dr fb..tp tadi gatal nak login..konon nak tengok apa yg terbaru..login je, mmg byk benda yg aku tak tau..& part yg plg sedih aku sedih balik..sakit hati..menyampah..terus logout sbb tak sanggup nk teruskan xplore fb tu...wwwwaaaaaaaahhhhh....
lepas ni jgn gatal login lg kalau belum bersedia nk laluinyer...ingat...jgn gatal tangan lg..ingat..!!..
tak tau bila aku nak aktif fb balik mcm dulu...hanya masa penentu segalanyer...huhuhuhuhu
14 July 2010 | 0 KoMeN |
"...Tidak Ada Syarat Untuk Berbuat Baik..
Sesiapa Saja Dengan Apa Cara..
Tiada Keterbatasan Atau Tuntutan Yang Harus Dipenuhi..
Carilah Kebaikan..Milikilah Kebaikan..Warisilah Kebaikan..
Kebaikan Itu Bukannya Pada Yang Harum Dan Indah..
Tetapi Juga Ada Pada Yang Busuk Dan Hodoh..."


**dipetik daripada salah satu laman blog terkenal...

aku meminjam ayat2 di atas...bukan niat utk menciplak...
aku cuma tertarik dgn kata2 pengarahnya...penuh makna & mendalam maksudnyer..1st time baca terus aku suka dgn ayat tu...aku tak nak ulas apa2 sbb aku rasa semua yg membacanyer boleh faham apa yg nak disampaikan..
aku harap ayat tu boleh dijadikan renungan buat yg lain2 juga...
13 July 2010 | 0 KoMeN |
demi ALLAH..!!!..aku tak mintak mereka semua percayakan aku..aku tak pernah suruh kawan2 aku percaya aku bulat2..aku ada kekurangan..tapi kenapa dorang semua meletakkan tahap kepercayaan yg tidak sepatutnyer pd diri aku...???...
bukan senang kita nak dapat kepercayaan org lain..aku tau tu..tp aku confius kenapa aku yg terpilih..??..kalau setakat kepercayaan dr kwn2 mgkn aku boleh terima tp bila dh masuk campur tangan dr kekasih & keluarga dorg...hhhmmmm..mungkin jadi complicated...
aku cuba yg termampu utk jd kwn yg terbaik..jd pendengar setia..jd penghibur..jd teman susah & senang..aku cuba semuanyer agar kwn2 rasa yg mereka ada kwn yg boleh diharapkan..tp bila masuk bab percaya @ kepercayaan...aku rasa mcm perlu ada diperbetulkan...aku risau...takot tahap kepercayaan itu akn bertukar menjadi keraguan..keraguan menjadi benci...benci berlarutan menjadi dendam..aku cukup takot tu semua jadi bila tahu diri aku mcmne..bila mereka dengar kisah hidup aku..aku bukan baik sgt..jgn la percaya aku keterlaluan...mungkin hari ni dorg percaya dgn diri aku..family dorg dengar cakap aku...kekasih dorg terima nasihat sebab aku..tapi tak mustahil 1 day, dorang akan menyesal tak sudah...
hhhmmm...aku cukup takot semua tu terjadi..tapi bukan salah aku..aku tak mintak semua tu...aku cuma jadi diri aku sendiri...
nak percaya boleh tapi jgn la 100%...jgn libatkan org lain...tu je...nanti menyesal...salahkan aku..tu yg aku tak mahu...aku tak mahu mereka salahkan anak mereka sbb ada kwn seperti aku...
rasanyer berat beban bila jadi org yg dipercayai...kalau sesuatu tak baik jadi pd mereka, org pertama jd sasaran mesti aku...huhuhuhuhu...
hhhmmm...apa pn terima kasih kerana mempercayai aku yg mungkin tak sepatutnyer mendapat kepercayaan itu...aku tak minta semua tu..huhuhuhu...
11 July 2010 | 0 KoMeN |
Tali gantung yg diimport diperbuat dari jenis jut yg paling bagus & dibalut dgn kulit lembut supaya tak mencederakan kulit banduan yg bakal digantung. setiap satu berharga di antara RM4,000-RM5,000. sebaik diterima dari ejen pembekal, tali gantung akan diuji ketahanannya dgn menggantungkan patung seberat lebih 90 kilo selama 72 jam. setiap tali gantung mempunyai nombor siri & diklasifikasikan sebagai senjata serta disimpan di dalam peti besi. di antara ciri utama tali gantung ialah tembaga pembunuh yg berfungsi utk mematahkan tengkok banduan.

di Penjara Kajang, banduan yg dijatuhi hukuman gantung dikenali sebagai banduan akhir & ditempatkan di Blok Abadi sehingga hukuman dilaksanakan. banduan akan menghabiskan hampir 23 jam sehari sendirian di sel mereka & hanya boleh meninggalkan sel atas kelulusan pegawai yg bertugas. banduan akhir mungkin terpaksa menunggu bertahun-tahun sehingga habis keseluruhan proses rayuan yg membabitkan Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan & Jemaah Pengampunan Negeri. sekiranya rayuan kepada Badan Pengampunan ini juga ditolak, Mahkamah Persekutuan akan mengeluarkan waran utk melaksanakan hukuman di mana di dalam waran itu akan disebut nama banduan, nombor kad pengenalannya serta masa hukuman akan dijalankan iaitu di antara 5.30 pagi hingga 6.30 pagi. untuk banduan beragama Islam biasanya hukuman gantung pada hari Jumaat, selepas solat subuh. bagi yg bukan Islam, waktunya lebih kurang sama, cuma harinya boleh berbeza. selepas waran dikeluarkan, banduan akhir akan dibawa berjumpa dgn pengarah penjara yg akan memaklumkan tentang pelaksanaan hukuman gantung selepas segala proses rayuan terakhir ditolak. Biasanya banduan akhir akan tahu apabila dia dibawa keluar dgn tangan bergari & dikawal ketat, keesokan harinya sesuatu yang buruk akan berlaku. semasa banduan akhir berada di bilik pengarah ini, kaum keluarga akan dimaklumkan seminggu lebih awal & menunggu di luar penjara untuk "perjumpaan terakhir. suasana sedih dan pilu akan menyelubungi setiap perjumpaan terakhir itu. banduan juga diberi pilihan utk "hidangan terakhir" bernilai RM7.50.

kebanyakan banduan akhir yg menjalani hukuman gantung "poie dengan rela" setelah menunggu begitu lama utk hukuman dilaksanakan. banduan yg rajin sembahyang, tak kira agama, menunggu dgn tenang & sudah bersedia. hanya beberapa orang saja yg menjadi agresif sehingga ke saat-saat terakhir. terdapat juga sesetengah banduan puas hati & beritahu nasib mereka lebih baik dari orang lain kerana mereka tahu bila mereka akan mati. ada yg meminta pena dan kertas untuk nota terakhir. selain itu, banduan juga boleh memilih pakaian apa yg hendak dipakainya pd hari hukuman. hukuman gantung hanya dijalankan selepas semua pihak termasuk pengarah & doktor berpuas hati dgn keadaan banduan pd hari hukuman akan dilaksanakan.

pintu perangkap di bilik gantung di mana banduan akhir berdiri akan secara automatik renggang sepenuhnya bila "gear" ditarik. di bawah lantai pintu perangkap ada ruang kosong dengan ketinggian 5.18 meter. bunyi pintu perangkap yg terbuka dgn kuatnya memecah kesunyian suasana penjara. proses menggantung dari masa banduan dibawa keluar dari bilik menanti ke bilik gantung & pengarah memberi isyarat kepada tukang gantung utk menarik "gear" yg akan antaranya membuka pintu perangkap hanya mengambil masa kira-kira 15 saat. semuanya perlu dibuat dgn lancar dan kematian akan berlaku dlm masa di antara 30 saat hingga satu minit & banduan akan diturunkan & diletak di atas troli selepas setengah jam dibiar tergantung.

ni antara dialog sorang wartawan jenayah dgn sorg banduan akhir :-

“Abang, siapa yang tidak takut bila mengetahui dirinya akan menemui mati di tali gantung, tetapi saya bersyukur kerana sekurang-kurangnya saya dah tahu bila saya akan mati ."

“Pernah tak abang terfikir, elok dok bergembira dengan kawan-kawan tiba-tiba abang diserang sakit jantung dan terus ‘jalan’ ."

“Pernah tak terfikir waktu kita masuk tidur tiba-tiba esok rupanya kita dah dalam liang kubur kerana mati mengejut ."

“Sekurang-kurangnya bila bergelar BA, saya dah tahu yang saya akan mati dalam tempoh terdekat, seperti sekarang, saya dah tak tinggal solat dan beribadat semahu-mahunya ."

“Saya rasa bahagia sangat ketika ini, malah saya juga redha sekiranya ditakdirkan esok saya diperintahkan menemui Tuhan,” katanya sambil tersenyum.

bayangkan jika kita menghadapi suasana seperti itu. bayangkan saat-saat kesakitan sakaratul maut dalam masa 30 saat ke 1 minit itu. bayangkan kita yg tergantung-gantung di situ. bayangkan jika malaikat maut datang menyapa kita sebentar lagi. Sudahkah kita bersedia sebagaimana si Banduan Akhir ini? Sempatkah kita..??..WALLAHUALAM...
03 July 2010 | 1 KoMeN |
baru2 ni heboh dalam surat khabar, Rumah Titian Kasih bakal dikosongkan..mahkamah telah mengarahkan semua penghuni rumah banglo tersebut berpindah dan semalam dengan berat hati, semua penghuni yang berjumlah 70 orang, berusia dari dua bulan sehingga 85 tahun telah bertindak mengosongkan rumah tersebut pada pukul 11 pagi semalam. mereka yang terdiri daripada anak yatim, ibu tunggal, warga emas dan orang kurang upaya (OKU) telah menumpang buat sementara waktu di sebuah lagi RTK yang menempatkan penghuni lelaki di Lorong Maran. cuba bayangkan 1 rumah dikongsi hampir 100 orang..sesak tak?? nak bernafas pun tersekat2...tak tau la mcm mana keadaan mereka semua tinggal di situ..
Pengetua rumah tersebut, Sharifah Adlan atau Mak Pah terpaksa mengalah dengan arahan mahkamah. pelbagai cara telah di lakukan oleh pengetua tersebut utk membeli rumah tersebut termasuk dgn cara mengumpul dana, menjual kraftangan & kuih-muih namun jumlah yg terkumpul masih belum mencukupi...
di mana keprihatian rakyat malaysia yg selamai ini memiliki sifat dermawan..?? di manakah mereka semua..???..kenapa kesusahan @ bencana yg menimpa rakyat luar sering mendapat perhatian ttapi tidak bg rakyat malaysia sendiri..??.apa bezanyer mereka..??.mereka tetap jugak manusia berdarah merah..apa salahnyer kalau kita membantu meringankan beban mereka..??..
hhhmmmm...aku tak faham dgn mentaliti rakyat malaysia..org luar lebih di agung2kan tp rakyat sendiri menderita...kalau sekadar nak menunjuk2 yg kita ni rakyat malaysia berhati mulia, pemurah sering membantu rakyat negara lain..baik lupakan..tak ikhlas namanyer...sepatutnyer rakyat sendiri di dahulukan baru la kita ambik berat rakyat negara lain..ni terbalik pulak...tah la...huhuhuhu..
aku tau mesti ada yg kata, kutuk aku dlm hati...pandai menulis tp diri sendiri pn tak reti nk hulurkan bantuan..cakap tak serupa bikin..tak pe la...boleh cakap apa pe je...cara ni je yg aku mampu membantu mereka & diiringi dgn doa...aku bukan anak org kaya..dgn keadaan diri aku yg masih terkontang-kanting ni...memang susah utk aku membantu dr segi wang ringgit..hanya doa aku sampaikan pd penghuni RTK..semoga tabah menghadapi dugaan..insyallah, akan di permudahkan segala urusan selepas ini..amin...
02 July 2010 | 0 KoMeN |
SELAMAT DATANG KE TAMAN REKREASI GUNUNG LANG IPOH...
Gunung Lang yang terletak hanya lima kilometer dari bandar Ipoh adalah salah satu gunung batu kapur yang banyak terdapat di negeri Perak, Malaysia, khususnya di Lembah Kinta. Gunung Lang telah dijadikan kawasan rekreasi oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dengan kerjasama Kementerian Pelancongan pada tahun 1999. Taman ini dilengkapi dengan tiga buah tasik buatan dari bekas lombong bijih timah. Tasik yang tenang membiru dipenuhi dengan pelbagai ikan air tawar khususnya kelah, lampam, kap, dan tilapia.


Dengan peruntukan sebanyak RM8.4 juta, Taman Gunung Lang kemudian dibangunkan melalui fasa pertama dan kedua sebagai taman rekreasi awam sepenuhnya pada 1999 di bawah Rancangan Malaysia ke Tujuh (RMK-7) oleh Jabatan Landskap Negara. Majlis Bandaraya Ipoh merancang untuk meneruskan projek pembinaan fasa ketiga taman rekreasi itu dalam Rancangan Malaysia Ke Sembilan (RMK-9).



Datuk Bandar Ipoh, Datuk Hasan Nawawi Abdul Rahman berkata, projek berkenaan akan diteruskan bagi menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar negara ke taman terbabit yang dibuka sejak lima tahun lalu. Peruntukan sebanyak RM5 juta akan dikemukakan kepada kerajaan untuk melengkapkan pelbagai kemudahan lain di taman rekreasi itu seperti tapak perkhemahan, tandas awam, dapur dan dewan serba guna.



Taman ini disediakan laluan pejalan kaki meliputi keseluruhan taman yang dilengkapi dengan menara pandang jauh, rumah tradisional Perak, dataran warisan, wakaf terapung, pergola, gerbang warisan, tandas dan surau.



Pulau yang kelihatan menghijau dari jauh, sebenarnya mempunyai tarikan tersendiri di mana ia menghimpunkan pelbagai spesies bunga ditanam seperti heliconia (sepit udang), musa (pisang) dan bougainvillea (bunga kertas).



Fasa kedua taman ini menghimpunkan puluhan spesies Heliconia atau yang dikenali sebagai `sepit udang' untuk menjadikannya taman terbesar yang pernah menghimpunkan spesies heliconia di Malaysia.
Kebanyakan spesies bunga ini sukar didapati dan hanya tumbuh meliar di tengah hutan di luar negara.Spesies ini dijadikan tanaman hiasan kerana keunikannya yang pelbagai jenis dan mempunyai pelbagai saiz, warna dan bentuk yang mampu menarik minat terutama penggemar tanaman hiasan ini.



Jenis pisang hutan turut ditanam dengan pelbagai jenis dan saiz yang mana kebanyakan spesies pisang hutan ini lebih kecil saiznya berbanding pokok pisang biasa.
Manakala jenis daunnya pula bersaiz kecil, berlainan warna seperti warna kemerahan dan jantung pisang berwarna merah jambu, merah hati dan yang paling uniknya berwarna kuning.

**time kitaorg p kat sini, ada la sekumpulan tah perisik antarabangsa mana tah buat training escort org2 kenamaan..poyo giler...dgn spec mata hitam...konon ala2 james bond la...huh..!! mcm jebon ada la...hahahahahahahahaaha.....
29 June 2010 | 0 KoMeN |

hey stop bullying...!!!!..mohammad naim mustaqim mohamad sobri,a form four student at the royal military college died after allegedly being bullied and physically abused by his seniors at the camp. five students of the royal military college have been detained..OMG...!!!...do not understand why all these still happen..manusia semakin hilang kewarasan akal..aku sendiri tak sangka semua ini masih terjadi..ingat zaman ragging ini dah lama berlalu, rupa2nyer masih wujud lagi & yg melakukannyer memang tak mempunyai otak..tak pun sakit mental..
masih ingat lg 1st time nak sambung study dulu..aku punyer la risau kalau2 kene buli dgn senior..sebelum nak pergi daftar masuk universiti, mcm2 aku fikir & bayang..(maklum la, 1st time duk hostel..aku bukan budak asrama...)..aku bayangkan kehidupan di kolej, kene basuh baju senior la, kene buat assignment senior la, kene cuci toilet la, mcm2 aku terbayang..takot betol time tu..tapi bila dh masuk kolej, semua yg aku bayangkan tak pernah terjadi pun..bukan tu saje, kolej aku ni cukup bagus pengurusannyer...(kolej MAS terbest..!!!...) budak junior duduk berasingan dgn budak senior..blok budak junior tak campur dgn budak senior..kalau campur pun, lain2 paras..lg 1, bilik kami budak junior tak kongsi dgn budak senior..tengok betapa ekfisennyer kolej MAS...(MAS college in memory..)..1st semester mmg kami budak2 junior kurang mengenali & rapat dgn senior tp lama2 ok la..atas usaha sendiri utk berkenalan @ tak..terpulang...seingat aku masuk semester ke3 baru aku mula mengenali senior2 & dorg semua baik2 tak seperti yg aku gambarkan...(don't jugde the book by its cover la...)..zaman aku study memang tak ada masalah, in fact tak dengar langsung junior kene buli dgn senior..snior kene buli dgn junior ada la...roommate aku...kelakar bila teringat balik kenangan lama...hahahahahaha..
berbalik pd isu buli ni..aku sendiri tak faham kenapa benda ni semua harus terjadi..utk eratkan hubungan antara senior & junior..??..tak cukup ke dgn orientasi day..seminggu kene dera..aduyaiii...mmg nak mengamuk je time tu..geram dgn senior yg buli kitaorg...tp after a week, semuanyer normal semula...juz time orientasi je kene dera..(actlly best time orientasi tu..ingat cheer yg kitaorg buat..ikan kekek, mak iloi2...hahahahahahaha..tergelak aku..)..come on la, masing2 dh besar, ada otak, boleh fikir sendiri baik buruk...tengok sekarang apa yg dh jadi..??..kene tahan dgn polis...silap haribulan kene buang dr college tentera..tu belum tengok lg masa depan...rekod buruk, sape nak ambik keje..fikir la kesannyer sebelum nk membuli...
hhhmmmm..cakap byk pun tak guna..org kata tepuk dada tanya selera..masing2 dh besar..lu pikir la sendiri..(pinjam trademark nabil..)
I just hope that whoever responsible for mohammad naim mustaqim's death would be penalised. thats all...al-fatihah to mohammad naim mustaqim...salam...

27 June 2010 | 0 KoMeN |
Penjara Pudu dalam kenangan...
akhirnyer tembok penjara berusia 100 tahun yg menjadi dinding pemisah antara banduan dan orang awam dirobohkan. Tembok sepanjang 394 meter dan setinggi 4.5 meter itu terpaksa dirobohkan untuk memberi memberi laluan kepada projek persimpangan bertingkat serta laluan bawah tanah di situ. Bersama-sama runtuhnya tembok berkenaan yang menjadi salah satu ‘ikon’ Kuala Lumpur ialah monumen yang merakamkan sejarah apabila beberapa banduan penjara itu menunjukkan kreativiti mereka melukis mural yang terpanjang di dunia.
Penjara Pudu, yang juga pernah dikenali sebagai Pudu Goal, mula dibina pada 1891 di atas tanah seluas 10 hektar. Pembinaan penjara tersebut dibuat secara berperingkat-peringkat dan siap sepenuhnya pada tahun 1895. Tembok daripada batu bata yang diimport dari Britain itu mula dibina pada Februari 1891 dan siap pada Ogos 1892. Kos bagi pembinaan tembok ini bernilai RM15,360.90 (harga pada tahun 1800-an). Penjara Pudu hanya sebuah penjara yang mengurung beribu-ribu pesalah sama ada dikurung dalam masa tertentu atau menjadi bilik transit ke tali gantung. Penjara Pudu mula dibina pada 1891 dan siap sepenuhnya pada tahun 1895. Ia direka bentuk menyerupai Penjara Kandy Bogambia, Afrika yang berbentuk huruf X.
Bagi yang kali pertama melangkah kaki ke Kuala Lumpur dan jika tidak betul-betul memandang, pasti mereka akan mengatakan Penjara Pudu adalah sebuah galeri seni kerana keindahan lukisan muralnya. Adakah kecantikan mural ini menyebabkan ada hati yang begitu sentimental dengan nilai sejarah penjara yang berusia lebih satu abad itu. Bagi menyiapkan tembok penjara yang menempatkan mural itu sahaja mengambil masa hampir dua tahun sejak ia mula dibina pada Februari 1891 dan siap pada Ogos 1892. Namun cantik di luar bukan bermakna cantik di dalam. Penjara Pudu tetap menjadi tempat pesalah jenayah menjalani hukuman penjara. Individu seperti Wong Swee Chin mungkin tidak memberi makna kepada masyarakat Malaysia walaupun itulah nama sebenar penjenayah paling digeruni, Botak Chin. Ketika berusia 28 tahun, riwayat Botak Chin sebagai penjenayah ganas dan kejam berakhir di tali gantung di Penjara Pudu pada 11 Jun 1981.
Penjara Pudu ibarat nasib banduan akhir di Blok D yang menempatkan banduan bilik akhir dan bilik gantung. Dari tahun 1960 hingga 1993, seramai 180 pesalah telah menjalani hukuman gantung sampai mati di situ, namun akhirnya Penjara Pudu telah menerima 'hukuman'nya sendiri kelmarin setelah 'berjasa' lebih satu abad. Mungkin itu karmanya. Kalau runtuh Penjara Pudu, penjara Sungai Buluh mengambil alih peranannya kini...

agak mengejutkan apabila kerajaan mengumumkan berita ni..dulu aku hanya pernah dengar pasal penjara pudu..aku hanya tahu mengenai kisah2 bangunan & banduannyer melalui pembacaan aku..hanya melalui imaginasi dan gambar2..aku sendiri tak pernah sampai ke situ...tapi sejak rajin menjejakkan kaki ke KL lepas habis study ni, baru aku tau mana letaknyer penjara pudu, macamne rupa penjaranyer...agak unik sebab berbentuk X di dalamnyer & tambah unik dgn kehadiran lukisan mural di sepanjang tembok penjara...sgt kreatif...pada aku penjara pudu mempunyai sejarah tersendiri, juga value sentimental yg susah nk dapat di tempat lain..walaupun tempat tu sendiri bukan la tempat yg baik namun nilainyer tetap ada terutamanyer dr segi bahan binaan, rekabentuk penjara, lokasi penjara & juga lukisan di tembok tu..sgt tinggi nilai warisan sejarahnyer...ok la kita tolak @ tutup sebelah mata dgn sejarah penjara tu sendiri yg mana telah menempatkan beribu2 banduan yg telah melakukan pelbagai kesalahan..cuba kita lihat dr sudut yg lain..mmg susah utk kita miliki sejarah begini...kalau tak silap aku di luar negara, africa rasanyer tempat nelson mandela dipenjarakan, penjaranyer masih ada & menjadi sejarah yg sukar utk dimusnahkan...malaysia pun boleh, tak salah kalau kita sekadar ingin mengekalkan temboknyer biarpun isi dlmnyer telah rata dirobohkan utk tujuan pembinaan...lagi 1 di korea, ada 1 building berusia lebih dr 100 tahun & terletak ditengah2 bandaraya yg sibuk tp kerajaan korea tetap mengekalkannyer sebab harga sejarah yg dimiliki bangunan itu...mereka cukup peka & sayang pd sejarah yg tercipta sejak berzaman..di malaysia..???..hhhmmm...semuanyer tak minat sejarah..aku tau...
bila di umumkan utk merobohkan tembok penjara pudu hanya utk memberi laluan pd pembangunan di sekitar kawasan tersebut, hati aku terdetik mengatakan negara bakal hilang 1 kawasan tarikan pelancongan...aku bukan cakap kosong tp melalui pemerhatian...setiap kali aku melalui kawasan penjara tu, memang ramai terutama pelancong asing bergambar kenangan & tertanya2 tembok apakah itu..bila di terangkan dgn detail, mereka kagum...bukan dgn sejarah silam banduan tp kagum dgn berdiri teguhnyer tembok yg berlatarkan mural hasil kerja banduan itu..itu la nilai sebenar tembok penjara pudu...& itu yg dinamakan pelancongan...walaupun ianyer sekadar tembok penjara namun sentimentalnyer tetap ada..bukan senag kita nak tengok lukisan mural yg terpanjang di dunia yg dilukis sendiri oleh banduan penjara itu sendiri..boleh korang bayangkan mcmne pegawai2 penjara memantau banduan2 ni ketika melukis di tembok tu???..sampai hari ni aku masih cuba membayangkannyer tp tah la..tak tergambar langsung di minda...hhmmmmm...
pada aku, robohnyer tembok penjara pudu 1 kerugian besar utk industri pelancongan...hanya kerana mengejar pembangunan moden kita lupa nilai2 sejarah yg secara tidak langsung boleh menjana pendapatan negara...tah la, duit & kemodenan pembangunan mengatasi sekalanyer..pada yg mempertahankan tembok penjara pudu dari dirobohkan, kita hanya suara golongan minoriti yg tak mungkin didengari oleh kumpulan besar...what to do...terima je la dgn redha..lagi pun temboknyer telah pn dirobohkan...kini tembok penjara pudu dalam lipatan sejarah & tinggal kenangan...semuanyer tak mungkin akan sama walaupun tembok itu dibina semula dgn rekabentuk yg sama....sejarah tak mungkin berulang...

salam..adiiioosss....
25 June 2010 | 1 KoMeN |
salam semua...hari ni aku nak share sikit pasal citer LAGENDA BUDAK SETAN hasil karya AHADIAT AKASHAH...

"Membuai jiwa, meruntun perasaan, mengundang ceria segala suka duka terhimpun di sini. adakah senyuman yang tercipta atau airmata kesudahannya? hanya Tuhan yang menentukan segalanya. . . Lebih satu dekad Kasyah mencipta cinta. Dari lelaki yang tak pernah kenal erti kasih sayang. . . dia menjadi pencinta agung. Dia tabah mengharungi apa saja. . . demi sumpahnya mencintai ayu sehingga ke akhir hayat. Setulus manakah agaknya cinta seorang lelaki yang pernah dilabelkan sebagai budak setan kerana kenakalannya di zaman persekolahan? Namun, berjayakah dia menyunting Ayu menjadi permaisurinya? Akan bahagiakah dia? Mampukah dibuktikan pada dunia. . . cinta adalah segala-galanya! Cuma Ayu yang punyai jawapan itu. Dan, Allah sebagai penentu! Dan, siapakah pula Katerina?"

tu sinopsis dari novel LBS..aku dah mula baca tulisan Ahadiat Akashah ni dah lama..cuma dulu aku tak la tau dia ni lagend dlm bidang penulisan novel ni...juz baca mcm tu je..tapi aku suka karya dia sebab sangat simple...jalan citer tak la complicated sangat...roh setiap watak yg dia tulis memang terasa di hati...bukan tu je, setiap lokasi yg dia citer aku dapat bayang..(wlpun tak tepat tapi bayangan tu tetap wujud utk merealisasikan citer tu..)seronok baca novel Ahadiat Ak
ashah ni...aku ingat lagi 1st novel yg aku baca tajuk UNTUK SEMUA GADIS YANG PERNAH AKU CINTAI...tu la novel pertama dia aku baca & aku mmg jatuh cinta dgn tulisan dia...sangat simple..cukup rasa utk menarik minat aku terus membaca sampai habis...kemudian baru aku baca novel LAGENDA BUDAK SETAN, KATERINA & AKASYA LAGENDA BERAKHIR...pergghhh...tabik spring la dgn Ahadiat Akashah ni...memang power habis novel dia...kalau di hayati betol2 novel tu memang meruntun jiwa...boleh jiwang sekejap...gambaran yg diceriterkan oleh si penulis sgt teliti & jitu..contoh dlm novel ni ada sebut sebuah bangunan nama Semua House..aku tak tau plak yg bangunan tu dh wujud sejak bertahun dulu..aku baru tau kewujudan bangunan tu..(tu pun sbb aku pernah training keje kat bangunan tu..hehehehe..)..salah sorg member aku pun pernah citer, dulu dia pernah ikut kakak dia main kasut roda kat situ..sama seperti yg Ahadiat citer dlm novel dia...hhmmm...setiap watak sgt kuat & berkait dgn jalan citer yg diceriterkan...watak akasya + ayu, azmi + ayu, akasya+ katerina + ayu..sgt kompleks kalau dilihat mcm tu tp bila dh baca, wataknyer saling berkait & simple utk di fahami...aku puji melangit bukan sebab salah 1 novel Ahadiat Akashah telah difilemkan tp memang realiti..hasil karya Ahadiat Akashah memang best...so far novel dia yg paling berkesan pernah aku baca...memang tak rugi kalau baca novel2 tulisan Ahadiat Akashah walaupun ianya sekadar novel...

utk filem LBS, aku belum lagi berkesempatan nk p tengok kat wayang besar..dalam hati memang teringin sgt..nak tengok secara visual pulak...sebelum ni hanya mainan imaginasi aku je bila baca novel LBS ni tp skrg aku nk tengok bagaimana setiap plot citer, watak & rohnyer di realisasikan dlm filem...arrgghhhh...mengidam aku nk tengok citer ni....huhuhuhu...dari apa yg aku baca dr sinopsis filem ni, jalan citernyer tak byk berubah, hampir sama dgn apa yg aku bayangkan...cuma agak spoil sbb kalau ikutkan citer dlm novel LBS, percintaan akasya & ayu bermula sejak di bangku sekolah lg..time tu akasya & geng dia (sapi, man & cincai) mmg budak setan + dgn geng lady in black..mmg nakal habis..lepas hbs sekolah cinta dorg sambung kat fresno (oversea) tp dlm filem ni mcm tak da je adegan tu...huhuhuhuu...sayang la kalau part tu di cut...pd aku part tu la yg paling penting sbb nk tnjuk permulaan cinta akasya yg plg kuat, setia & maintain dgn ayu...hhhmmm..ni telahan aku je sbb aku belum pn lg p tgok filem ni..harap2 tak lari sgt citer asal dgn yg filem ni...(mmg aku harap sgt)...hehehehehehe...
hhmmmm...bila teringat jalan citer LBS ni teringat member2 sekolah aku..kitorg ni spesis mcm budak setan + lady in black jugak la...tp tak la tahap dorg..nakal2 kitorg tak sampai kene panggil dgn pengetua...senang citer kenakalan kitorg ni tahap kurang ajar @ biadap je..hahahahaha...sape tak pernah tgok geng2 aku gadoh,ponteng sekolah, tuisyen, lepak2 buang masa, lawan cikgu, kutuk cikgu, cubaan bunuh diri, mencarut...semua ada...dasyat tak dasyat jugak la group aku ni...tp alhamdulillah semuanyer berjaya hehehehe...actly sampai hari ni member2 aku semua still biadap...do we concern...!!...kahkahkahkah...
ayyyooooo..dah melalut ni...panjang plak entry kali ni...apa2 pun aku juz nk promote sikit...jgn lupa dapatkan novel hasil karya Ahadiat Akashah di pasaran..tak rugi kalau korg beli...jamin memang best..(bg yg minat membaca novel la...yg tak minat tu mmg tak bleh nak kata apa la...)..lg 1 jgn lupa menonton filem Lagenda Budak Setan di pawagam..kalau dh tak ada, beli DVD..sekali lg, mmg tak rugi kalau support filem tempatan....bukan senang nk tengok sebuah novel yg dh mencapai suku abad & sgt popular pd tahun 90-an di filemkan...so mari ramai2 kita tengok Lagenda Budak Setan....
terlanjur dah menulis dlm entry aku ni...harapan aku, harap2 akan ada sambungan filem LBS tu..mungkin dgn Katerina & seterusnyer Akasya- Lagenda Berakhir...hhmmm.....
ok la..setakat ni je entry aku..jumpa lg...adiiioosss...!!!!
23 June 2010 | 0 KoMeN |