twitter

1- Aku yakin je dengan muka selamba mintak keje kat hotel yang aku keje tu…memang berani habis pergi sorang2…tak sangka dapat…hehehehe…

2- Hari pertama keje sebagai housekeeping memang penat tahap gaban…bayangkan lebih dari 50 buah bilik aku kene kemas dengan 4 orang pekeje lain sebabnyer ada pekeje yang on leave…putus urat tangan,kaki aku…huhuhu..

3- Supervisor kata aku cepat belajar…hari ke3 aku dilepaskan utk kemas bilik sorang2…kembang semangkuk aku kene puji…hehehehe..

4- Pekeje housekeeping tak ramai…kak ina, kak long, zalie, yana, mat, eikin, asz & kak zah…yang dah kahwin ke belum kahwin ke, semua satu kepala..siap main kejar2 kat koridor…memang happening…enjoy giler….hehehehe….

5- Mula2 keje aku skema habis time kemas bilik sebab tu aku lambat siap..tapi bila dah lama2, aku buat short cut je…yang wajib je…hehehehe…

6- Guest pernah hilang duit & kebetulan aku yang bersihkan bilik dia…so nama aku naik office..tapi terbukti bukan aku yang ambik duit guest tu…aku bukan pencuri k…

7- Pernah kene dajal dengan guest..motor aku dirosakkan oleh guest yang tak puas hati dengan layanan aku…memang celaka laknat betol guest tu…tak puas hati cakap depan2 la…huh!!!

8- Aku pernah berhenti sekejap keje kat hotel tu sebab dapat offer keje lain tapi dengan muka yang tak malu aku datang mintak balik keje kat hotel…nasib baik bos terima sebab dia puas hati dengan prestasi keje aku dulu…kihkihkih….

9- Kalau hari tak baik, aku kene kemas bilik sundal…bilik yang aku paling benci nak bersihkan…bukan apa, semua sundal ni bukan bersih pun…pengotor…harap muka je lawa…

10- Bapak ayam pernah tegur staff housekeeping sebab bagi gelaran ‘ayam’ pada pekeje dorang…lastnyer kita orang decide bagi gelaran ‘sundal’…hahahahah…padan muka…

11- Tak pernah ambik duit tips yang bapak sundal @ sundal bagi kat aku…kalau dapat aku terus bagi kat orang lain…aku tak nak duit tu…huhuhuhu…

12- Kalau kemas bilik, aku selalu tolak sampah masuk bawah katil, lap tingkap guna langsir, tak refill sabun, syampu, tak tukar 1st layer bed sheet, tak mop lantai, tak vacum sebab nak cepat…jujur aku cakap ni..jahatkan...hhmmmm…

13- Pernah dapat offer jadi receptionist tapi aku tolak sebab takot kene kutuk dengan department housekeeping…huhuhuhu..

14- Staff housekeeping & staff front office tak pernah sebulu…saling kutuk mengutuk…aku pun tak tau kenapa…tapi yang pasti staff front office selalu menyusahkan staff housekeeping…

15- Tak pernah kene warning letter dari office walaupun selalu buat keje short cut tapi pekeje lama selalu kantoi dengan orang atasan…nasib aku baik…kahkahkah…

16- Tak suke kalau kene touch up bilik @ ada bilik yang day use…menyusahkan aku kene kemas 2 kali…aarrggghhhh!!!

17- Kaki aku pernah digilis tayar troli housekeeping yang berat nak mampus tu…terjengkot2 aku buat keje..sakit beb!!!

18- Aku pernah minat salah sorang staff front office…sekadar jeling2, pandang2 je…segan tengok mata dia…buat semua air dalam badan aku meleleh…hahahaha…

19- Bilik 201 dikatakan ‘berhantu’…tapi aku syukur sangat sepanjang aku kemas bilik tu tak ada apa2 yang berlaku baik sebelah siang @ malam…huhuhuhu…

20- Orang office kata floor 8 bersih…tengok la sape yang jaganyer…hehehehe…kembang habis aku…ahakzahakzahakz…

Bila teringat balik citer2 masa keje kat hotel, teringat kat member2 housekeeping…rindu….kenangan dengan korang tak mungkin aku lupakan selama-lamanyer…staff housekeeping memang havoc habis!!!


SaiF’4eveR
aku tidak lagi mengharap biarpun keinginan itu masih ada…
24 September 2009 | 0 KoMeN |

0 KoMeN:

Post a Comment