twitter

Salam..
Berakhirnya sebuah ramadhan & kini syawal menjelma lagi…
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI…
MAAF ZAHIR & BATIN UTK SEMUA PEMBACA BLOG AKU…
Agak lama aku tidak update blog..lama aku diam menyepi..kali terakhir aku update blog ni sebelum puasa, sebelum sambutan merdeka jugak..tak pernah aku tinggalkan blog ni selama itu..entah mana silapnya kali ni, aku tak ada mood nak update blog seperti biasa..kalau diikutkan hati, aku dah tak mahu lagi update blog ni tapi bila difikirkan balik, tak guna aku buat macam tu..masalah tak mungkin akan selesai..jauh mana aku lari, lama mana aku membisu, masalah tak akan selesai dengan sendiri..sekurang2nya aku harus menghadapinya jugak..biarpun masalah itu mungkin tidak akan selesai..aku kena kuatkan hati..
Tak cukup dengan itu, dugaan Tuhan sentiasa menguji aku..semuanya berlaku hampir serentak, berturut2..tak pernah aku bayangkan semua ini akan berlaku dalam hidup aku..selama ni aku ingat akulah orang yang paling kuat, paling tabah, paling sabar tapi kali ni aku tewas..lemah selemah lemahnyer..semangat aku tak kuat..hati aku tak tabah..dugaan yang diberikan tak mampu aku tanggung..
Semua masalah & dugaan yang datang benar2 menguji aku.semuanyer mempengaruhi kehidupan aku..terasa semangat dan kekuatan diri aku tenggelam bersama2 dengan masalah & dugaan itu..aku terasa kehilangan, kosong, sunyi, lemah, tak bersemangat & macam2 lagi..entah berapa banyak air mata aku dah mengalir..aku sendiri tak tahu..aku biarkan je air mata tu mengalir..biar puas..tak perlu di tahan..
Kedatangan ramadhan kali ini sedikit sebanyak memberi aku sinar dalam mencari kembali diri aku yang hilang..sepanjang aku diam menyepi, aku banyak berdoa dengan Tuhan supaya memberi aku ketenangan dan kekuatan dalam hati & jiwa utk menghadapi ujian ini dengan tabah & sabar..aku jugak tidak pernah putus2 mendoakan utk keluarga aku, teman2 aku, buat Diela’s mum, buat khai & dani, juga buat amir..syukur kepada Tuhan sepanjang bulan yang mulia itu, aku masih mampu menjalani ibadah puasa dengan sempurna & jiwa aku kembali tenang walaupun hati aku masih tak dapat mencari kembali semangat yang hilang..mungkin Tuhan belum lagi memakbulkan doa aku..aku redha & aku juga percaya Tuhan dengar setiap doa aku..aku tak akan berhenti dari terus berdoa pada Tuhan..
Syawal yang menjelang aku sambut secara bersederhana dan tak keterlaluan aku katakan sambutan aidilfitri kali ini sekadar utk mencukupkan syarat..tidak seperti dulu..tiada persiapan langsung utk diri aku..hati aku terasa sayu dengan sambutan kali ini..tak tahu kenapa aku boleh menangis di malam syawal..tak pernah2 aku menangis tapi kali ini aku menangis..sedih & sayu sangat..aku tak tahu kenapa…mungkin kerana bulan ramadhan yang mulia sudah pun meninggalkan aku..entah ada @ tidak lagi kesempatan utk aku menyambutnyer lagi selepas ni...wallahualam..sambutan raya kali ini sedikit hambar..tidak seperti tahun2 sebelumnyer..entah kenapa aku tak terlalu teruja utk merayakannyer..hati aku tak terusik langsung utk menyambut kedatangan syawal dengan penuh kemeriahan..aku tak merasai suasana itu..dalam hati aku cuma berharap kedatangan syawal ini dapat mengembalikan diri aku yang dulu..itu aje..
Aku tak tahu nak mengadu pada siapa..tak tahu nak bercerita pada siapa..terasa aku keseorangan..tak seperti dulu..hanya Tuhan yang mengetahui isi hati aku di saat ini..& hanya dalam blog ni tempat aku meluahkan segalanya..bukan utk meraih simpati, bukan juga utk membuka pekung di dada..sekadar ingin melepaskan apa yang terbuku di hati tanpa perlu adanya bicara..lebih senang, lebih selesa..
Buat dani..aku akan terus menyokong & berada di sisi kau..syukur pada Tuhan kerana telah memakbulkan doa aku..kau sedar dari koma, aku harap kau cepat sembuh & pulih seperti dulu..doa aku tak pernah putus utk diri kau..
Buat Diela..aku harap kau kuat semangat dan tabah..aku tau bukan senang nak lalui semua ni tambah pulak kehilangan orang yang kita sayangi..aku harap kau sabar..aku pun tumpang sedih..terkilan sebab tak sempat jumpa ur mum..honestly ur mum sangat baik..rasa bertuah sebab dapt kenal dengan ur mum..doa aku tak pernah putus utk arwah mak kau..al-fatihah..semoga ur mum di cucuri rahmat & di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..amin..
Buat khai..aku sentiasa mendoakan kesejahteraan & kesihatan kau..harap kau kuat & tabah..sihat seperti dulu..aku cuma nak tengok kau hidup gembira..biarpun perit utk menerima hakikat hidup ini tapi aku percaya kau seorang yang kuat semangat & tabah..
Buat arwah amir..al-fatihah..semoga kau tenang & abadi di sana..aku sentiasa berdoa agar roh kau dicucuri rahmat & kau ditempat di kalangan orang2 yang beriman..amin..sesungguhnya pengorbanan kau terlalu besar..& tak keterlaluan jika aku katakan tak mungkin akan ada amir yang kedua..
Aku rasa cukuplah utk entry kali ni..terima kasih pada yang selalu view blog ni..maaf sebab lama tak update blog..harap faham keadaan aku..insyallah lepas ni aku akan update blog seperti biasa..akhir kata
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN…

Salam sayang utk semua…
20 September 2009 | 1 KoMeN |

1 KoMeN:

  1. Khairiz
    Oct 10, 2011, 11:12:00 AM

    terima kasih wahai sahabat aku, aku menangis bila baca entry ko ni, aku tahu aku tlh byk susah kan ko dulu, aku minta maaf banyak2 k, ak percaya ko seorang yg baik, hasil pertologan doa ko la aku kembali sihat sejahtera, tp ak masih x blh terima kenyataan ttg amir :(

Post a Comment